nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Zdeňkovo nedělní kafe

 
 
Motivace, pohoda, aktivita, životospráva. To bude naše malá násobilka, kterou bychom měli umět odříkat v pravé poledne stejně jako o půl druhé v noci. Ale musíme ji umět nejenom odrecitovat, ale především prožít. Jsou to základní složky elixíru mládí, a cokoliv, co během každého dne děláme, by je mělo naplňovat a podporovat.
Nyní se budeme věnovat tomu nejpříjemnějšímu, a to je pohoda. A na úvod si udělejme třeba něco dobrého. Zatím se ještě nebudeme pouštět do vaření, ale zkusit nějaký netradiční nápoj, to je možná ta pravá chvíle. Kávu máme rádi téměř všichni, ale nemusí to být vždy jen tradiční „kancelářský turek“, ve spěchu vypitý. Určitě si dokážeme najít dost času, abychom si připravili kávu trošku jinak...

Základem receptu je arabská káva, tedy sorta Arabica. Proti jiné oblíbené sortě – Robustě – je aromatičtější a má méně kofeinu. Dělám obvykle porci na tři větší hrnky, takže do konvice dám odpovídající množství mleté kávy. Přidám dva špalíčky skořice (je lépe ji nalámat) a patnáct až dvacet zrníček kardamomu. Zaliju vařící vodou a dám na sporák na oheň.
Pravá arabská káva se má nechat třikrát zpěnit, tj. přivést k varu, odstavit a nechat pěnu klesnout, pak opět zpěnit a pak ještě jednou. Turci doporučují nechat zpěnit kávu dokonce dvanáctkrát, ale to už je spíš takový rituál bez většího vlivu na chuť.
Ale pozor, zdaleka nejsme na konci. Máme-li chuť, můžeme si odlít první hrnek, ale to ještě nebude to pravé. Nyní necháme kávu v konvici alespoň dvě hodiny odstát a pak znovu jedenkrát ve varu zpěníme. Zjistíte, že ten druhý hrnek má mnohem výraznější a aromatičtější chuť – po kávě, po skořici i po kardamomu. Ale to nejlepší teprve přijde: Ten třetí hrnek si dejte až druhý den ráno – opět po zpěnění. Ten je nejchutnější a ani jej nemusíte sladit – bude krásně sladký jen a jen z té skořice!
Takže „Zdeňkovo nedělní kafe“ si nejlépe vychutnáte, když si jej uvaříte v sobotu odpoledne (kofeinu se nemusíte bát, Arabika ho moc nemá) a ten třetí hrnek si dáte v neděli ráno...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Hodně píšu o čajovně a o čajích. O čajích proto, že mnohé z nich mají skutečně kouzelné účinky, některé z nich jsme si už představili a další si představíme později. A o čajovně píšu proto, že už to samo prostředí je velmi uklidňující a že tam vládne vzácná a hluboká pohoda – tolik potřebná pro náš elixír mládí. Prostředí čajoven má veliké kouzlo, což takhle si ho kousek přenést domů?

Původně jsem chtěl tyhle informace zařadit do kapitoly Zásady správného vaření, ale uvědomil jsem si, že toto svou povahou patří trošku jinam. Zásada, kterou si teď povíme, je spíše trik, jak přimět sebe i ostatní členy domácnosti k udržování pořádku. Udržet pořádek v kuchyni – při vícečlenné domácnosti – je vpravdě sysifovská práce a každá rada má cenu zlata...

Jak uvádí Paul Brunton ve své knize „Tajnosti indické“, v meditaci se nestárne. Popsal, že se jogíni, kteří se meditací dostávají do stavu nirvány - jogínského vytržení - dožívají neuvěřitelně vysokého věku. Máme-li věřit tomu, co Paul Brunton slyšel od místních lidí, jde o věk 300 i více let. Ať už to bereme vážně či nikoliv, stojí za to si říci, co to vlastně ta meditace je a co z ní můžeme realizovat zde v evropských podmínkách.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi