nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Zdeňkovo nedělní kafe

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Motivace, pohoda, aktivita, životospráva. To bude naše malá násobilka, kterou bychom měli umět odříkat v pravé poledne stejně jako o půl druhé v noci. Ale musíme ji umět nejenom odrecitovat, ale především prožít. Jsou to základní složky elixíru mládí, a cokoliv, co během každého dne děláme, by je mělo naplňovat a podporovat.
Nyní se budeme věnovat tomu nejpříjemnějšímu, a to je pohoda. A na úvod si udělejme třeba něco dobrého. Zatím se ještě nebudeme pouštět do vaření, ale zkusit nějaký netradiční nápoj, to je možná ta pravá chvíle. Kávu máme rádi téměř všichni, ale nemusí to být vždy jen tradiční „kancelářský turek“, ve spěchu vypitý. Určitě si dokážeme najít dost času, abychom si připravili kávu trošku jinak...

Základem receptu je arabská káva, tedy sorta Arabica. Proti jiné oblíbené sortě – Robustě – je aromatičtější a má méně kofeinu. Dělám obvykle porci na tři větší hrnky, takže do konvice dám odpovídající množství mleté kávy. Přidám dva špalíčky skořice (je lépe ji nalámat) a patnáct až dvacet zrníček kardamomu. Zaliju vařící vodou a dám na sporák na oheň.
Pravá arabská káva se má nechat třikrát zpěnit, tj. přivést k varu, odstavit a nechat pěnu klesnout, pak opět zpěnit a pak ještě jednou. Turci doporučují nechat zpěnit kávu dokonce dvanáctkrát, ale to už je spíš takový rituál bez většího vlivu na chuť.
Ale pozor, zdaleka nejsme na konci. Máme-li chuť, můžeme si odlít první hrnek, ale to ještě nebude to pravé. Nyní necháme kávu v konvici alespoň dvě hodiny odstát a pak znovu jedenkrát ve varu zpěníme. Zjistíte, že ten druhý hrnek má mnohem výraznější a aromatičtější chuť – po kávě, po skořici i po kardamomu. Ale to nejlepší teprve přijde: Ten třetí hrnek si dejte až druhý den ráno – opět po zpěnění. Ten je nejchutnější a ani jej nemusíte sladit – bude krásně sladký jen a jen z té skořice!
Takže „Zdeňkovo nedělní kafe“ si nejlépe vychutnáte, když si jej uvaříte v sobotu odpoledne (kofeinu se nemusíte bát, Arabika ho moc nemá) a ten třetí hrnek si dáte v neděli ráno...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Pohoda je naprosto nezbytná komponenta do elixíru mládí. Proto si ji musíme stále pěstovat a udržovat. Musíme vědět, co nám pohodu přináší, a také, co nám naopak působí nepohodu. To, co nám přináší pohodu, musíme trvale podporovat, zatímco se zdroji nepohody se musíme nějak vypořádat. Někdy to dokonce znamená, že si musíme dočasně způsobit ještě větší nepohodu a jít do otevřeného konfliktu, aby se věci vyjasnily a vyřešily v samotném počátku - tam, kde vznikly, a nikoliv tam, kde se projevují. Do toho se nám ale většinou nechce, a tak jen potlačujeme ty projevy...

Jak v kuchyni udržet pořádek

Zdeněk Breitenbacher
Původně jsem chtěl tyhle informace zařadit do kapitoly Zásady správného vaření, ale uvědomil jsem si, že toto svou povahou patří trošku jinam. Zásada, kterou si teď povíme, je spíše trik, jak přimět sebe i ostatní členy domácnosti k udržování pořádku. Udržet pořádek v kuchyni – při vícečlenné domácnosti – je vpravdě sysifovská práce a každá rada má cenu zlata...

Moc kvítek, moc koček

Zdeněk Breitenbacher
Jedna moje známá si postěžovala, že uložila svému synovi postarat se o kvítka v bytě a také o kočky, které doma chovají. Kvítka zalít, kočkám poklidit a dát jim něco na zub. Jenže určitě si domyslíte, jak to dopadlo. Známá se vrátila domů (mimochodem z rodičovských schůzek, kde také nebyla jen samá chvála), a kvítka nezalitá, kočky nezaopatřené. No, samozřejmě hned oheň na střeše. V legraci jsem jí odpověděl, že má doma moc kvítek a moc koček...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi