nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

Budeme potřebovat:
  • 1,5 kg žampionů
  • 180 g suchého kuskusu (celozrnný špaldový nebo jiný)
  • 2 vejce
  • 1 měkký tvaroh (250 g)
  • 1 menší paličku česneku
  • 1 lžíci grilovacího koření Sonnentor (obsahuje rozmarýn, sladkou papriku, petržel a česnek)
  • Půl lžíce drceného kmínu
  • Čerstvé oregano (lístky i květy)
  • Další bylinky, které najdeme na zahradě (petrželovou nať, kopřivu, mateřídoušku, bršlici)
  • Sůl a pepř podle chuti

Žampiony očistíme a odstraníme z nich nohy. Nohy si dáme stranou a použijeme je pak třeba do polévky, protože se musí tepelně zpracovávat déle, než plněné kloboučky. Kuskus dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou tak, aby hladina byla cca 1 cm nad kuskusem. Přiklopíme talířkem a počkáme 5 minut. Kuskus během této doby natáhne vodu a změkne. Potom přimícháme tvaroh, vejce, prolisovaný česnek a koření. Dobře promícháme a ochutnáme. Kuskus rychle vtahuje chuť koření, takže pokud se vám bude zdát, že směs je málo kořeněná, přidejte. Mějte však na paměti, že přespříliš koření může potlačit jemnou chuť hub.
Zapneme troubu a vyhříváme na 220°C. Mezitím si vyložíme velký plech pečicím papírem a pokládáme na něj naplněné žampionové kloboučky. Jakmile jsme hotovi a trouba je rozehřátá, vložíme plech a pečeme 15-20 minut. Jak poznáme, že je hotovo? Vršek náplně je opečený, při rozkrojení je směs uvnitř kompaktní, obě půlky drží tvar. Žampiony zmenší svůj objem, ale nejsou scvrklé ani vysušené, po nakrojení zůstávají šťavnaté. Na plechu zbude trocha vody, která se z nich vypekla.
 
Takto vypadá naše dobrota v detailu:
 
Jako přílohu můžeme udělat
Rajčatový salát s bršlicí
Čerstvá rajčata pokrájíme na malé kousky, přidáme drobně nasekanou mladou bršlici, zakápneme rýžovým octem (nebo jiným jemným octem – např. jablečným nebo vinným) a promícháme.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Chana masala z naklíčené cizrny

Zdeněk Breitenbacher
Dnes vám nabídnu recept na jídlo, které vás zavede do cizokrajných zemí, konkrétně do Indie. Indická kuchyně je zajímavá především bohatým užíváním koření - od velmi jemných a chuťově delikátních až po velmi ostrá, pro našince téměř nepoživatelná. Druhým charakteristickým rysem indické kuchyně je to, že nám nabízí jídla velmi zdravá. Právě o takové jídlo se dnes pokusíme. S pálivostí nepůjdeme do extrému, nýbrž právě tak, abyste si skvěle pochutnali. Půjde o oblíbenou chanu masalu z naklíčené cizrny.

Minule jsme si popsali hydrocolon, což je klystýr, který se děje za pomoci přístroje a za účasti školeného terapeuta. Tak proč tedy ještě domácí klystýr? Když pomineme otázku financí, tedy že domácí výplach střeva vyjde oproti tomu asistovanému mnohonásobně levněji, jde především o to, že při hlubokém očistném procesu musíme mít po ruce rychlé a účinné řešení, jak se zbavit vyplavených nečistot. Náš organismus má vysokou schopnost regenerace a dokáže se zbavit i velmi starých a velmi toxických usazenin. A ty je potřeba z těla co nejrychleji odstranit. Proč je důležitá ta rychlost, když k vyloučení dojde tak jako tak?

Svoji vůli můžeme posilovat mnoha způsoby a záleží jen na nás, co si vybereme. Několik způsobů jsme si již ukázali a ukážeme si další. Některé typy cvičení možná dokonce dávno známe, jen nevíme, že se kromě fyzické zdatnosti a odvahy týkají i posilování vůle. Jedním z krásných systémů jsou legendární zkoušky bobříků podle knížky „Hoši od Bobří řeky“ pana Jaroslava Foglara.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi