nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

Budeme potřebovat:
  • 1,5 kg žampionů
  • 180 g suchého kuskusu (celozrnný špaldový nebo jiný)
  • 2 vejce
  • 1 měkký tvaroh (250 g)
  • 1 menší paličku česneku
  • 1 lžíci grilovacího koření Sonnentor (obsahuje rozmarýn, sladkou papriku, petržel a česnek)
  • Půl lžíce drceného kmínu
  • Čerstvé oregano (lístky i květy)
  • Další bylinky, které najdeme na zahradě (petrželovou nať, kopřivu, mateřídoušku, bršlici)
  • Sůl a pepř podle chuti

Žampiony očistíme a odstraníme z nich nohy. Nohy si dáme stranou a použijeme je pak třeba do polévky, protože se musí tepelně zpracovávat déle, než plněné kloboučky. Kuskus dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou tak, aby hladina byla cca 1 cm nad kuskusem. Přiklopíme talířkem a počkáme 5 minut. Kuskus během této doby natáhne vodu a změkne. Potom přimícháme tvaroh, vejce, prolisovaný česnek a koření. Dobře promícháme a ochutnáme. Kuskus rychle vtahuje chuť koření, takže pokud se vám bude zdát, že směs je málo kořeněná, přidejte. Mějte však na paměti, že přespříliš koření může potlačit jemnou chuť hub.
Zapneme troubu a vyhříváme na 220°C. Mezitím si vyložíme velký plech pečicím papírem a pokládáme na něj naplněné žampionové kloboučky. Jakmile jsme hotovi a trouba je rozehřátá, vložíme plech a pečeme 15-20 minut. Jak poznáme, že je hotovo? Vršek náplně je opečený, při rozkrojení je směs uvnitř kompaktní, obě půlky drží tvar. Žampiony zmenší svůj objem, ale nejsou scvrklé ani vysušené, po nakrojení zůstávají šťavnaté. Na plechu zbude trocha vody, která se z nich vypekla.
 
Takto vypadá naše dobrota v detailu:
 
Jako přílohu můžeme udělat
Rajčatový salát s bršlicí
Čerstvá rajčata pokrájíme na malé kousky, přidáme drobně nasekanou mladou bršlici, zakápneme rýžovým octem (nebo jiným jemným octem – např. jablečným nebo vinným) a promícháme.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Jáhlové karbanátky

Zdeněk Breitenbacher
Proč zrovna jáhlové? Hned z několika důvodů – za prvé jáhly na rozdíl od pšenice a pšeničné mouky neobsahují lepek, na který jsou někteří lidé citliví. Za druhé, jáhly jen minimálně sají olej, takže spotřebujeme méně oleje než na klasické karbanátky. No a za třetí, je to vítaná změna...

Vegetariáni, vegani a vitariáni

Zdeněk Breitenbacher
Vydáme-li se na cestu za trvalým mládím, víme tak nějak instinktivně, že musíme dbát na zdravou výživu. Co to ale vlastně je - ta zdravá výživa - není už tak úplně jasné. A tak se inspirujeme hlavními směry ve stravování, o kterých se předpokládá, že jsou zdravé už z principu, především všechny podoby vegetariánství. Stručně řečeno, vynechám maso a mám vyhráno.
Je to opravdu tak jednoduché? Ano i ne. Podívejme se, co se tím vegetariánstvím vlastně myslí.

Čertova houpačka, Nejlepší kamarádka a Zachránce

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky IV.
Pokud se dva lidé potkají a je jím existencí dopřáno utvořit hluboký a láskyplný vztah, stává se tak rychle, až nečekaně, jako když zapadne klíč do zámku. Jako když vstoupíte do místnosti a rozsvítíte. Není nutné žádné přesvědčování, namlouvání, vychvalování sebe sama, prostě ten krásný vztah vznikne během okamžiku.
Ale pokud si tak existence nepřeje a některý z těch dvou to nepochopí, vznikají rozmanité nesymetrické vztahy, které jsou často velmi stabilní, ale nemají s láskou nic společného. Podívejme se na ty nejčastější.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi