nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

Budeme potřebovat:
  • 1,5 kg žampionů
  • 180 g suchého kuskusu (celozrnný špaldový nebo jiný)
  • 2 vejce
  • 1 měkký tvaroh (250 g)
  • 1 menší paličku česneku
  • 1 lžíci grilovacího koření Sonnentor (obsahuje rozmarýn, sladkou papriku, petržel a česnek)
  • Půl lžíce drceného kmínu
  • Čerstvé oregano (lístky i květy)
  • Další bylinky, které najdeme na zahradě (petrželovou nať, kopřivu, mateřídoušku, bršlici)
  • Sůl a pepř podle chuti

Žampiony očistíme a odstraníme z nich nohy. Nohy si dáme stranou a použijeme je pak třeba do polévky, protože se musí tepelně zpracovávat déle, než plněné kloboučky. Kuskus dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou tak, aby hladina byla cca 1 cm nad kuskusem. Přiklopíme talířkem a počkáme 5 minut. Kuskus během této doby natáhne vodu a změkne. Potom přimícháme tvaroh, vejce, prolisovaný česnek a koření. Dobře promícháme a ochutnáme. Kuskus rychle vtahuje chuť koření, takže pokud se vám bude zdát, že směs je málo kořeněná, přidejte. Mějte však na paměti, že přespříliš koření může potlačit jemnou chuť hub.
Zapneme troubu a vyhříváme na 220°C. Mezitím si vyložíme velký plech pečicím papírem a pokládáme na něj naplněné žampionové kloboučky. Jakmile jsme hotovi a trouba je rozehřátá, vložíme plech a pečeme 15-20 minut. Jak poznáme, že je hotovo? Vršek náplně je opečený, při rozkrojení je směs uvnitř kompaktní, obě půlky drží tvar. Žampiony zmenší svůj objem, ale nejsou scvrklé ani vysušené, po nakrojení zůstávají šťavnaté. Na plechu zbude trocha vody, která se z nich vypekla.
 
Takto vypadá naše dobrota v detailu:
 
Jako přílohu můžeme udělat
Rajčatový salát s bršlicí
Čerstvá rajčata pokrájíme na malé kousky, přidáme drobně nasekanou mladou bršlici, zakápneme rýžovým octem (nebo jiným jemným octem – např. jablečným nebo vinným) a promícháme.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Plněné papriky na řecký způsob

Jolana Breitenbacherová
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

Jóga - funguje to?

Zdeněk Breitenbacher
Budeme-li se zajímat o mládí a dobrou fyzickou i duševní kondici, brzy narazíme na tisíciletý systém zvaný jóga. V našich končinách z jógy známe pouze její část zvanou hathajóga – což je systém vědomého pomalého cvičení a různých možných i nemožných pozic. A pokud tady v Česku někdo řekne jóga, myslí tím právě hathajógu – a i my budeme tento pojem pro zjednodušení takto používat. V podvědomí většinou máme, že jóga je cvičení, které nám přinese pevné zdraví a dlouhý život. Dá se tomu věřit? A jak to vlastně funguje?

Zacvič si, lenochu!

Zdeněk Breitenbacher
Nevím jak vy, ale já mám hodně sedavé zaměstnání, jsem celý den v kanceláři, a tak mám docela málo příležitostí k pohybu. Takový dřevorubec je na tom mnohem líp, je celý den venku, hýbe se až až a nemusí řešit, jak to udělat, aby se za celý den aspoň trochu pohnul.
My programátoři to máme těžší. I když jsem si dal závazek aspoň párkrát za směnu si zacvičit, moc to nefungovalo, protože když jsem se zakousl do nějakého problému, uběhla směna jak nic a až bolavá záda mi dala vědět, že jsem si zase nezacvičil. Tak co s tím? Nakonec jsem to vymyslel po programátorsku...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi