nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

Budeme potřebovat:
  • 1,5 kg žampionů
  • 180 g suchého kuskusu (celozrnný špaldový nebo jiný)
  • 2 vejce
  • 1 měkký tvaroh (250 g)
  • 1 menší paličku česneku
  • 1 lžíci grilovacího koření Sonnentor (obsahuje rozmarýn, sladkou papriku, petržel a česnek)
  • Půl lžíce drceného kmínu
  • Čerstvé oregano (lístky i květy)
  • Další bylinky, které najdeme na zahradě (petrželovou nať, kopřivu, mateřídoušku, bršlici)
  • Sůl a pepř podle chuti

Žampiony očistíme a odstraníme z nich nohy. Nohy si dáme stranou a použijeme je pak třeba do polévky, protože se musí tepelně zpracovávat déle, než plněné kloboučky. Kuskus dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou tak, aby hladina byla cca 1 cm nad kuskusem. Přiklopíme talířkem a počkáme 5 minut. Kuskus během této doby natáhne vodu a změkne. Potom přimícháme tvaroh, vejce, prolisovaný česnek a koření. Dobře promícháme a ochutnáme. Kuskus rychle vtahuje chuť koření, takže pokud se vám bude zdát, že směs je málo kořeněná, přidejte. Mějte však na paměti, že přespříliš koření může potlačit jemnou chuť hub.
Zapneme troubu a vyhříváme na 220°C. Mezitím si vyložíme velký plech pečicím papírem a pokládáme na něj naplněné žampionové kloboučky. Jakmile jsme hotovi a trouba je rozehřátá, vložíme plech a pečeme 15-20 minut. Jak poznáme, že je hotovo? Vršek náplně je opečený, při rozkrojení je směs uvnitř kompaktní, obě půlky drží tvar. Žampiony zmenší svůj objem, ale nejsou scvrklé ani vysušené, po nakrojení zůstávají šťavnaté. Na plechu zbude trocha vody, která se z nich vypekla.
 
Takto vypadá naše dobrota v detailu:
 
Jako přílohu můžeme udělat
Rajčatový salát s bršlicí
Čerstvá rajčata pokrájíme na malé kousky, přidáme drobně nasekanou mladou bršlici, zakápneme rýžovým octem (nebo jiným jemným octem – např. jablečným nebo vinným) a promícháme.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Máte chuť na sýrovou palačinku se špenátem? Tak se nejdříve podívejte, jestli není ve vašem okolí čistý kus trávy, ze které byste mohli nasbírat plevel do špenátu. Plevelné rostliny mají často aromatickou chuť a krom toho obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Pokud jste majiteli zahrádky a nepřeháníte to s údržbou trávníku, určitě najdete spoustu dobrých bylinek právě tam.

Mnoho lidí touží po silné vůli. Ale proč vůbec chceme mít silnou vůli? K čemu je to dobré? Potřebujeme ji? Odpověď vám částečně dá naše zamyšlení o vztahu motivace a vůle. Silná vůle nám umožňuje jít za náročnými cíli a umožní nám překlenout období, kdy se nám zrovna nedaří nebo když se (třeba jen zdánlivě) neposouváme kupředu. Jak bychom takovou silnou vůli definovali a co z naší definice vyplývá?

Jak se bránit proti zácpě

Jolana Breitenbacherová
Jednou z příčin, které přispívají ke vzniku rakoviny tlustého střeva, je chronická neprůchodnost střeva, tedy zácpa. Ve střevě, které se nedokáže důkladně a pravidelně vyprazdňovat, se mění vnitřní prostředí, v důsledku hromadění stolice vznikají nepřirozené tlaky na střevní tkáň, může docházet ke krvácivosti a vzniku hemoroidů za současného bujení mikroorganismů, které nejsou našemu zdraví prospěšné. Co s tím?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi