nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Yogi čaj

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Někteří z vás si již jistě vyzkoušeli „Čertovský čaj“, případně jeho dospěláckou variantu, a já věřím, že i vám zabírá. Nyní se podíváme na jeho bratříčka, na čaj, který je mu podobný, ale nevaří se primárně kvůli zdraví, nýbrž kvůli chuti a té pravé čajovnické pohodě. Říká se mu Yogi tea, čili Yogi čaj. Přiznám se, že jsem nepátral po původu jeho názvu, a tak nevím, jestli je odvozen od jógy – nebo od nejslavnějšího medvěda všech dob jménem Yogi Bear, v české verzi známého jako Méďa Béďa...

Yogi čaj vychází z úplně stejných komponent jako náš čertovský, ale zázvoru je tam menší množství a přidávají se další koření. Takže vedle skořice a hřebíčku je tam ještě kardamom a trošku překvapivě také černý pepř. Ale nelekejte se, chuť je jemná a příjemná. Chcete-li jej vyzkoušet, zajděte si do čajovny a objednejte si ho. Budete muset asi 20 minut počkat – vaří se stejně dlouho jako náš „čerťák“, ale pak si ho určitě vychutnáte. V čajovně se vždy podává s mlékem a oslazený.
Pokud vám zachutná, můžete si jej ve většině čajoven zakoupit i na váhu – tedy směs na jeho přípravu. Připravte se ovšem na to, že patří mezi ty dražší. Stojí ale za to si směs koupit, prozkoumat a pak se pokusit namíchat si příslušnou směs sami – není to vůbec těžké a žádná z komponent není nedostupná. V čajovnách můžete narazit také na velmi podobný čaj jménem Dáta Masala, což je vlastně Yogi čaj doplněný o lístky černého čaje typu Ássam.
Můžete se teď ptát, proč jsem vám nutil nějaký čertovský čaj, když Yogi čaj obsahuje totéž a je zřejmě mnohem chutnější. No – je to v tom, že v Yogi čaji je zázvor jenom jako chuťová složka a tak ho tam není dostatečné množství. To byste si ho museli udělat tak třikrát silnější, než vám ho udělají v čajovně.
Prostě, čerťák je pro zdraví a yogi pro pohodu. Určitě se můžete inspirovat těmi komponentami, které má Yogi čaj navíc, a zkusit si je do vašeho „čerťáku“ přidat, ale v okamžiku, kdy zjistíte, že na vás něco leze, musíte reagovat rychle a není čas shánět třeba takový kardamom. To budete většinou rádi, když na dně kořenky vyškrábete alespoň trochu toho samotného sušeného zázvoru a všechno ostatní oželíte...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Džez(v)ová káva

Zdeněk Breitenbacher
Víte, co to je džezva? Ne, nemá to nic společného s džezem neboli jazzem, i když jazzové kavárničky jsou rozhodně velmi příjemná prostředí. Tím jsem vám napověděl, že toto slovo souvisí s kávou, a pokud mluvíme o kávě, bude opět řeč o pohodě a dobré náladě, ke které nám káva přispívá...

Najděte si svého guru II.

Zdeněk Breitenbacher
V předchozím článku jsme se dozvěděli, že na své cestě budeme nejspíš potřebovat zkušeného průvodce, který nás provede náročnějšími úseky a pomůže nám tam, kde si nebudeme vědět rady. Také jsme si řekli, že si budeme muset dávat zatraceně dobrý pozor, koho za svého průvodce zvolíme. Nyní vám dám další velmi důležitou radu: Najděte si svého guru, ujděte s ním kus cesty a pak ho zavčas opusťte...

Melasa je zbytkovým produktem, který vzniká po extrakci cukru ze třtiny nebo cukrové řepy. Obsahuje stále ještě více než 50% sacharidů, ale její chuť je jiná, není sladká. Chutná nahořkle, trošku jako melta, a to proto, že obsahuje tolik minerálních látek a stopových prvků, že její chuť je tím výrazně ovlivněná. Lidé ze třtiny a řepy usilovně dobývají cukr a ten ještě rafinují, aby byla jeho barva hezky bílá a aby byly všechny zbytky melasy dokonale odstraněny. A tak se veškeré minerální bohatství považuje za nežádoucí odpad, který se používá ve farmacii nebo v potravinářství pro kultivaci mikroorganismů, anebo se přidává do krmných směsí. Ti, kdo tajemství melasy znají, ji však považují za černý zázrak a neváhají ji přidat i do svého jídelníčku...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi