nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Yogi čaj

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Někteří z vás si již jistě vyzkoušeli „Čertovský čaj“, případně jeho dospěláckou variantu, a já věřím, že i vám zabírá. Nyní se podíváme na jeho bratříčka, na čaj, který je mu podobný, ale nevaří se primárně kvůli zdraví, nýbrž kvůli chuti a té pravé čajovnické pohodě. Říká se mu Yogi tea, čili Yogi čaj. Přiznám se, že jsem nepátral po původu jeho názvu, a tak nevím, jestli je odvozen od jógy – nebo od nejslavnějšího medvěda všech dob jménem Yogi Bear, v české verzi známého jako Méďa Béďa...

Yogi čaj vychází z úplně stejných komponent jako náš čertovský, ale zázvoru je tam menší množství a přidávají se další koření. Takže vedle skořice a hřebíčku je tam ještě kardamom a trošku překvapivě také černý pepř. Ale nelekejte se, chuť je jemná a příjemná. Chcete-li jej vyzkoušet, zajděte si do čajovny a objednejte si ho. Budete muset asi 20 minut počkat – vaří se stejně dlouho jako náš „čerťák“, ale pak si ho určitě vychutnáte. V čajovně se vždy podává s mlékem a oslazený.
Pokud vám zachutná, můžete si jej ve většině čajoven zakoupit i na váhu – tedy směs na jeho přípravu. Připravte se ovšem na to, že patří mezi ty dražší. Stojí ale za to si směs koupit, prozkoumat a pak se pokusit namíchat si příslušnou směs sami – není to vůbec těžké a žádná z komponent není nedostupná. V čajovnách můžete narazit také na velmi podobný čaj jménem Dáta Masala, což je vlastně Yogi čaj doplněný o lístky černého čaje typu Ássam.
Můžete se teď ptát, proč jsem vám nutil nějaký čertovský čaj, když Yogi čaj obsahuje totéž a je zřejmě mnohem chutnější. No – je to v tom, že v Yogi čaji je zázvor jenom jako chuťová složka a tak ho tam není dostatečné množství. To byste si ho museli udělat tak třikrát silnější, než vám ho udělají v čajovně.
Prostě, čerťák je pro zdraví a yogi pro pohodu. Určitě se můžete inspirovat těmi komponentami, které má Yogi čaj navíc, a zkusit si je do vašeho „čerťáku“ přidat, ale v okamžiku, kdy zjistíte, že na vás něco leze, musíte reagovat rychle a není čas shánět třeba takový kardamom. To budete většinou rádi, když na dně kořenky vyškrábete alespoň trochu toho samotného sušeného zázvoru a všechno ostatní oželíte...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Přitulte se: Tulsi

Zdeněk Breitenbacher
Už dobře víte, že čaje, které vám na těchto stránkách představuji, nejsou vždy jen na chuť a pro pohodu, ale často také pro zdraví. Někdy jsou to spíše domácí recepty, ovšem v praxi mnohokrát odzkoušené a potvrzené, ale dneska si představíme profesionální výrobek. Jde o čaj zvaný TULSI – a aby se neurazil, uvedu jeho plný titul: Himalájský ajurvédský bylinný čaj. V čem spočívají jeho účinky?

Fazolová pomazánka s lístky tymiánu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Oblíbeným pohoštěním pro návštěvu jsou pomazánky všeho druhu. Ty se totiž dají namazat na chleba nebo jiné pečivo, anebo když nechcete tolik jíst, tak také nabírat na tortilové trojhránky. Tímto způsobem snadno pohostíte jak vyhládlé hosty, tak i ty, kteří tolik jíst nechtějí.
Mezi nejoblíbenější u nás patří pomazánka česneková a rybičková (ze sardinek). Tvarůžková už není pro každého, ale třeba takovou fazolovou pomazánkou návštěvu příjemně překvapíte. Zkuste ji spolu s námi...

Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi