nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Vyrobte si domácí jogurt

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Domácí výroba potravin má mnoho výhod. Za prvé víte přesně, z čeho se váš výrobek skládá a můžete se spolehlivě vyhnout konzervantům a jiným éčkům. Za druhé si opravdu pochutnáte, což vyplývá jednak z čerstvosti a jednak z už zmíněné nepřítomnosti éček. A za třetí zpravidla výrazně ušetříte. Jako třeba na domácím jogurtu. Podívejte se spolu s námi, jak se takový domácí jogurt vyrábí.

Je výhodou, pokud máte jogurtovač - zařízení sloužící k pohodlné výrobě jogurtů. Jogurtovač, který máme my, je taková vyhřívaná základna, do které se vkládá sedm skleniček běžné jogurtové velikosti (ty jsou v příslušenství), jak můžete spatřit v naší fotogalerii níže. Skleničky vyjdou s rezervou na jeden litr jogurtu. Jogurtovač pořídíte už za 550 Kč (například v DATARTu), což není nijak dramatická cena, takže jeho pořízení vřele doporučuji. Pokud s nákupem váháte, lze si výrobu jogurtu vyzkoušet i jinak - použijete přibližně litrový plastový kelímek nebo misku a vložíte na potřebnou dobu pod svítící bodovou žárovku 60W.
 
Jaké suroviny budeme potřebovat?
• Bílý neochucený jogurt jako násadu
• 1 litr plnotučného mléka
Bílého jogurtu coby startovací jogurtové kultury postačí dvě polévkové lžíce. Můžeme použít nejlevnější jogurt ze supermarketu, případně zbytek jogurtu z minulé várky našeho vlastního jogurtu. Pokud jako startovací kulturu použijeme náš vlastní jogurt z minula, je zpravidla nový jogurt o něco kyselejší než ten předchozí.
 
Postup:
Mléko zahřejeme na přibližně lidskou teplotu (opatrně - neměli bychom překročit 40°C) a vmícháme dvě polévkové lžíce bílého jogurtu. Rozlejeme do skleniček, ty zavíčkujeme a vložíme do jogurtovače. Přikryjeme víkem a necháme zahřívat 4 až 6 hodin. Poté vypneme vyhřívání a necháme jogurt dojít (do vychladnutí jogurtovače, ale klidně déle, třeba přes noc). Velké spotřeby elektřiny se nemusíte bát, jogurtovač zahřívá jen na 40°C a spotřeba je minimální.
A jogurt je hotov. Je poměrně tuhý, při otočení skleničky nevyteče. Místo mléka můžeme použít desetiprocentní smetanu, čímž vyrobíme tzv. řecký jogurt, který je ještě tužší. Chcete-li, můžete jogurt vylepšit ovocnou marmeládou, kterou dáte na dno skleniček před zalitím mlékem - v takovém případě bude jogurt naopak o něco řidší. Pro úplnost ještě upozorním, že čerstvé nepasterizované mléko, které lze koupit v automatech, není vhodné - to je samo o sobě dost živé, po zahřátí si žije svým vlastním životem a s jogurtovou kulturou se nespojuje.
 
Zajímavým pokusem může být výroba domácího sójového jogurtu. Na to se také chystáme, a jakmile budeme mít nějaký výsledek, podáme zde na Elixíru zprávu.
Na závěr se podívejte na naši fotogalerii:
 
Obrázek č. 1 - Jogurtovač se skleničkami.
 
Obrázek č. 2 - Mléčná kultura ve skleničkách.
 
Obrázek č. 3 - Uzavřený a zapnutý jogurtovač.
  Komentáře

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat

Vita-auriánská domácí šunka

Zdeněk Breitenbacher
Jestli si dobře pamatujete, vita-auriánstvím jsme nazvali nový směr ve stravování, který se v rámci dostupných poznatků snaží o maximální zachování zářivé energie potravin, tedy toho, co se jinak nazývá aurou. Uvedli jsme si, že rostlinná strava ztrácí svou auru vařením, ale maso si svou zářivou energii zachovává i po uvaření. Na rozdíl od jiných radikálních směrů, jako je vegetariánství, veganství či vitariánství náš směr tedy nezakazuje maso. Snažíme se ovšem o maximálně šetrnou úpravu a samozřejmě se zcela vyhýbáme chemickým látkám, jako jsou konzervanty a glutamáty.
Tím jsou nám zapovězeny běžné uzenářské výrobky, s výjimkou těch, které si vyrobíme sami. Dnes si napíšeme, jak lze vyrobit delikatesní domácí šunku, která vyhoví i těm nejpřísnějším vita-auriánským kritériím.

Makro- nebo mikro-biotika?

Zdeněk Breitenbacher
V receptech, které upřednostňujeme, je poměrně málo komponent. Je to zcela záměrně. Známé makrobiotické stravování vám bude radit spíš opak – v každém jídle by měly být všechny chutě a všechny barvy. Na první pohled to vypadá rozumně, jenže až si takovou makrobiotickou stravu budete dělat častěji, zjistíte, že vlastně každý den jíte to samé – stejné chutě, stejné barvy...

Óda na chlebový kvásek

Jolana Breitenbacherová
Zkusili jste někdy upéct domácí chleba z kvásku? Pokud ne, zkuste to. Já jsem se do toho konečně taky pustila a jsem nadšená. Kvásek mi vždycky připadal moc komplikovaný, časově náročný a taky nevyzpytatelný. Krom toho se mi zdál těžko dostupný - možnosti, jak přijít ke kvásku, jsou totiž v podstatě jen dvě - naučit se ho vést od počátku samostatně nebo od někoho dostat startovací kváskovou kulturu a pokračovat v jejím vedení.
První varianta je bez záruky, druhá je sice na jistotu, ale zase zbývá vyřešit toho dárce. Takže celkem zapeklitá situace. Pořád jsem váhala, jestli začnu sama nebo jestli budu hledat dárce, a v tomto nerozhodnutém stavu jsem setrvávala delší dobu. Nicméně - stále jsem měla po ruce kilo žitné mouky a myšlenku, že na kvásek jednoho dne dojde. A opravdu - neuvěřitelné se stalo skutkem a na kvásek došlo, aniž bych pohnula prstíkem. Chcete vědět jak?

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi