nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Valentýnské jahody

Zdeněk Breitenbacher
 
 
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

 
Postava svatého Valentýna se ztrácí v šeru dávnověku. Možná šlo dokonce o propletené osudy dvou lidí stejného jména, kteří oba nešťastným řízením osudu zemřeli v Římě mučednickou smrtí někdy kolem roku 270. Svatý Valentýn každopádně patří k velmi starým a uctívaným světcům. Když v roce 496 papež Gelasius I. poprvé stanovil uctívání svatého Valentýna k datu 14. února, řekl o něm, že patří mezi ty: „jejichž jména jsou právem uctívána, ale jejichž činy zná pouze Bůh“.
Pověst praví, že svatý Valentýn, tehdy kněz v Římě, tajně oddával snoubence, přestože to bylo císařem Claudiem II. zakázáno, navíc podle křesťanského rituálu. Svatý Valentýn věděl, že láska je dar od Boha a vede přes všechny hranice, které si my smrtelníci ve své omezenosti stanovujeme. Ať už byla historie ve svých detailech jakákoli, je dobře, když si svatého Valentýna a obrovskou moc lásky připomínáme - byť jenom drobnými dárky, které si s našimi nejmilejšími vyměníme.
 
Nuže zpátky k těm jahodám. Chcete-li si je udělat podobným způsobem, jako my, budete potřebovat:
Samozřejmě ty jahody - v množství dle chuti, tak čtvrt až půl kila
Čtvrt kila tvarohu
250ml třicetiprocentní šlehačky ke šlehání
Dle chuti také trochu cukru, případně strouhané čokolády
 
Pokud použijeme tvaroh polotučný z kostky, bude chuť krému spíše tvarohová; pokud použijeme plnotučný tvaroh z kelímku, bude chuť spíše šlehačková.
Vyšleháme šlehačku a rozmixujeme s tvarohem. My krém nesladíme, ale kdybyste chtěli mít krém sladší, přidejte trochu cukru. Dáme do misek. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jahod pak zasadíme do krému, třeba do tvaru lotosového květu, jak jsme to udělali my. Posypeme strouhanou čokoládou a je to hotovo.
Popřejme si navzájem něco krásného a můžeme jíst .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

Čočková fazolová polévka

Zdeněk Breitenbacher
Máte zájem vyzkoušet další recept z naší pomyslné kuchařky zdravého vaření? Nuže, zde je: Čočková fazolová polévka. Neděste se, nebudeme kombinovat fazole a čočku. Půjde o fazolačku, ale z tradiční čočkové polévky si také něco vypůjčíme...

Správný jógový dech - kočičí cviky

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga III.
V minulé části seriálu jsme si popsali plný jógový dech coby základ správného jógového cvičení. Plný jógový dech nás bude provázet veškerým cvičením jógy a jen vzácně budeme dýchat jiným způsobem. Abychom si mohli správné jógové dýchání lépe procítit, vymysleli dávní mistři jednoduchou techniku zvanou „tygří dech“. V sanskrtu se jí říká „vjághra-pránájáma“. Pokud vám slovíčko vjághra připomíná jeden dobře známý stimulační lék, tak je to podobnost čistě náhodná, ale nevylučuji, že když si techniku zacvičíte spolu s partnerem, nepříliš odění, může to mít podobné účinky ...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi