nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Valentýnské jahody

Zdeněk Breitenbacher
 
 
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

 
Postava svatého Valentýna se ztrácí v šeru dávnověku. Možná šlo dokonce o propletené osudy dvou lidí stejného jména, kteří oba nešťastným řízením osudu zemřeli v Římě mučednickou smrtí někdy kolem roku 270. Svatý Valentýn každopádně patří k velmi starým a uctívaným světcům. Když v roce 496 papež Gelasius I. poprvé stanovil uctívání svatého Valentýna k datu 14. února, řekl o něm, že patří mezi ty: „jejichž jména jsou právem uctívána, ale jejichž činy zná pouze Bůh“.
Pověst praví, že svatý Valentýn, tehdy kněz v Římě, tajně oddával snoubence, přestože to bylo císařem Claudiem II. zakázáno, navíc podle křesťanského rituálu. Svatý Valentýn věděl, že láska je dar od Boha a vede přes všechny hranice, které si my smrtelníci ve své omezenosti stanovujeme. Ať už byla historie ve svých detailech jakákoli, je dobře, když si svatého Valentýna a obrovskou moc lásky připomínáme - byť jenom drobnými dárky, které si s našimi nejmilejšími vyměníme.
 
Nuže zpátky k těm jahodám. Chcete-li si je udělat podobným způsobem, jako my, budete potřebovat:
Samozřejmě ty jahody - v množství dle chuti, tak čtvrt až půl kila
Čtvrt kila tvarohu
250ml třicetiprocentní šlehačky ke šlehání
Dle chuti také trochu cukru, případně strouhané čokolády
 
Pokud použijeme tvaroh polotučný z kostky, bude chuť krému spíše tvarohová; pokud použijeme plnotučný tvaroh z kelímku, bude chuť spíše šlehačková.
Vyšleháme šlehačku a rozmixujeme s tvarohem. My krém nesladíme, ale kdybyste chtěli mít krém sladší, přidejte trochu cukru. Dáme do misek. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jahod pak zasadíme do krému, třeba do tvaru lotosového květu, jak jsme to udělali my. Posypeme strouhanou čokoládou a je to hotovo.
Popřejme si navzájem něco krásného a můžeme jíst .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

Být a zůstat mladým neznamená jen živelně vyzkoušet to či ono. Ve skutečnosti to znamená tvrdě, cílevědomě a dlouhodobě na sobě pracovat. K tomu, abyste byli a zůstali mladými, potřebujete mimořádně silnou motivaci, protože to rozhodně není lehký cíl a trvalé výsledky se nedostaví za pár týdnů. Nejdříve se tedy zeptejte sami sebe, jak moc toužíte po trvalém mládí. Pokud víte, že ANO – A MOC, pak čtěte dále...

Hodně pijme, dlouho žijme

Zdeněk Breitenbacher
Věřím, že už jste začali s aktivitou a zdravým pohybem. A pokud se při vašich aktivitách občas i zapotíte, musíte o to více dbát na to, čemu se souhrnně říká „pitný režim“. Optimální přísun tekutin je dva až tři litry tekutin denně, přičemž se do přísunu nepočítají tekutiny, obsahující alkohol nebo kofein, protože ty naopak vysušují. Tak schválně, kdo tyto hodnoty dodržuje?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi