nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Valentýnské jahody

Zdeněk Breitenbacher
 
 
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

 
Postava svatého Valentýna se ztrácí v šeru dávnověku. Možná šlo dokonce o propletené osudy dvou lidí stejného jména, kteří oba nešťastným řízením osudu zemřeli v Římě mučednickou smrtí někdy kolem roku 270. Svatý Valentýn každopádně patří k velmi starým a uctívaným světcům. Když v roce 496 papež Gelasius I. poprvé stanovil uctívání svatého Valentýna k datu 14. února, řekl o něm, že patří mezi ty: „jejichž jména jsou právem uctívána, ale jejichž činy zná pouze Bůh“.
Pověst praví, že svatý Valentýn, tehdy kněz v Římě, tajně oddával snoubence, přestože to bylo císařem Claudiem II. zakázáno, navíc podle křesťanského rituálu. Svatý Valentýn věděl, že láska je dar od Boha a vede přes všechny hranice, které si my smrtelníci ve své omezenosti stanovujeme. Ať už byla historie ve svých detailech jakákoli, je dobře, když si svatého Valentýna a obrovskou moc lásky připomínáme - byť jenom drobnými dárky, které si s našimi nejmilejšími vyměníme.
 
Nuže zpátky k těm jahodám. Chcete-li si je udělat podobným způsobem, jako my, budete potřebovat:
Samozřejmě ty jahody - v množství dle chuti, tak čtvrt až půl kila
Čtvrt kila tvarohu
250ml třicetiprocentní šlehačky ke šlehání
Dle chuti také trochu cukru, případně strouhané čokolády
 
Pokud použijeme tvaroh polotučný z kostky, bude chuť krému spíše tvarohová; pokud použijeme plnotučný tvaroh z kelímku, bude chuť spíše šlehačková.
Vyšleháme šlehačku a rozmixujeme s tvarohem. My krém nesladíme, ale kdybyste chtěli mít krém sladší, přidejte trochu cukru. Dáme do misek. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jahod pak zasadíme do krému, třeba do tvaru lotosového květu, jak jsme to udělali my. Posypeme strouhanou čokoládou a je to hotovo.
Popřejme si navzájem něco krásného a můžeme jíst .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

Rozhodl jsem se představit vám Břetislava Kafku. O jeho vztahu k elixíru mládí jsme již psali, to byl ovšem jen zlomek jeho poznatků. Působil jako experimentátor v oblasti hypnózy a poznávání věcí skrze ni. Představit jeho dílo a jeho význam je velmi obtížný úkol, především proto, že mnoho dnešních lidí není připraveno na ten typ informací, který je nutno přinést. Začneme tedy pozvolna...

Svoji vůli můžeme posilovat mnoha způsoby a záleží jen na nás, co si vybereme. Několik způsobů jsme si již ukázali a ukážeme si další. Některé typy cvičení možná dokonce dávno známe, jen nevíme, že se kromě fyzické zdatnosti a odvahy týkají i posilování vůle. Jedním z krásných systémů jsou legendární zkoušky bobříků podle knížky „Hoši od Bobří řeky“ pana Jaroslava Foglara.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi