nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Valentýnské jahody

Zdeněk Breitenbacher
 
 
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

 
Postava svatého Valentýna se ztrácí v šeru dávnověku. Možná šlo dokonce o propletené osudy dvou lidí stejného jména, kteří oba nešťastným řízením osudu zemřeli v Římě mučednickou smrtí někdy kolem roku 270. Svatý Valentýn každopádně patří k velmi starým a uctívaným světcům. Když v roce 496 papež Gelasius I. poprvé stanovil uctívání svatého Valentýna k datu 14. února, řekl o něm, že patří mezi ty: „jejichž jména jsou právem uctívána, ale jejichž činy zná pouze Bůh“.
Pověst praví, že svatý Valentýn, tehdy kněz v Římě, tajně oddával snoubence, přestože to bylo císařem Claudiem II. zakázáno, navíc podle křesťanského rituálu. Svatý Valentýn věděl, že láska je dar od Boha a vede přes všechny hranice, které si my smrtelníci ve své omezenosti stanovujeme. Ať už byla historie ve svých detailech jakákoli, je dobře, když si svatého Valentýna a obrovskou moc lásky připomínáme - byť jenom drobnými dárky, které si s našimi nejmilejšími vyměníme.
 
Nuže zpátky k těm jahodám. Chcete-li si je udělat podobným způsobem, jako my, budete potřebovat:
Samozřejmě ty jahody - v množství dle chuti, tak čtvrt až půl kila
Čtvrt kila tvarohu
250ml třicetiprocentní šlehačky ke šlehání
Dle chuti také trochu cukru, případně strouhané čokolády
 
Pokud použijeme tvaroh polotučný z kostky, bude chuť krému spíše tvarohová; pokud použijeme plnotučný tvaroh z kelímku, bude chuť spíše šlehačková.
Vyšleháme šlehačku a rozmixujeme s tvarohem. My krém nesladíme, ale kdybyste chtěli mít krém sladší, přidejte trochu cukru. Dáme do misek. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jahod pak zasadíme do krému, třeba do tvaru lotosového květu, jak jsme to udělali my. Posypeme strouhanou čokoládou a je to hotovo.
Popřejme si navzájem něco krásného a můžeme jíst .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Svačinové sušenky

Jolana Breitenbacherová
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Co je to láska?

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky II.
Chceme-li uvařit elixír lásky, musíme vědět, co to vlastně láska je. Je totiž několik dalších citů, které často za lásku považujeme a které jsou lásce blízké. Mají svoji hodnotu a kupodivu většina partnerských vztahů je na nich postavena, ale skutečnou láskou nejsou. Asi uhodnete, že láska bývá nejčastěji zaměňována se zamilovaností. Dalším velice podobným citem, v který se často zamilovanost promění po nějaké době soužití, je vděčnost. A co je tedy ta láska? Čím se vlastně liší od ostatních citů?

Kvásek můžete buď od někoho dostat, nebo si ho můžete sami připravit. Já jsem svůj první kvásek na pečení dostala, ale chtěla jsem si vyzkoušet i výrobu vlastního – není nad to, když je člověk nezávislý a soběstačný, že . Už se mi stalo, že jsem si svou nepozorností neodebrala startovací kulturu na příští pečení, a kdybych neměla kamarádky, kterým jsem předtím kvásek rozdala, tak bych byla úplně v koncích . Výroba je jednoduchá a nenáročná – takže jak na to?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi