nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Valentýnské jahody

Zdeněk Breitenbacher
 
 
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

 
Postava svatého Valentýna se ztrácí v šeru dávnověku. Možná šlo dokonce o propletené osudy dvou lidí stejného jména, kteří oba nešťastným řízením osudu zemřeli v Římě mučednickou smrtí někdy kolem roku 270. Svatý Valentýn každopádně patří k velmi starým a uctívaným světcům. Když v roce 496 papež Gelasius I. poprvé stanovil uctívání svatého Valentýna k datu 14. února, řekl o něm, že patří mezi ty: „jejichž jména jsou právem uctívána, ale jejichž činy zná pouze Bůh“.
Pověst praví, že svatý Valentýn, tehdy kněz v Římě, tajně oddával snoubence, přestože to bylo císařem Claudiem II. zakázáno, navíc podle křesťanského rituálu. Svatý Valentýn věděl, že láska je dar od Boha a vede přes všechny hranice, které si my smrtelníci ve své omezenosti stanovujeme. Ať už byla historie ve svých detailech jakákoli, je dobře, když si svatého Valentýna a obrovskou moc lásky připomínáme - byť jenom drobnými dárky, které si s našimi nejmilejšími vyměníme.
 
Nuže zpátky k těm jahodám. Chcete-li si je udělat podobným způsobem, jako my, budete potřebovat:
Samozřejmě ty jahody - v množství dle chuti, tak čtvrt až půl kila
Čtvrt kila tvarohu
250ml třicetiprocentní šlehačky ke šlehání
Dle chuti také trochu cukru, případně strouhané čokolády
 
Pokud použijeme tvaroh polotučný z kostky, bude chuť krému spíše tvarohová; pokud použijeme plnotučný tvaroh z kelímku, bude chuť spíše šlehačková.
Vyšleháme šlehačku a rozmixujeme s tvarohem. My krém nesladíme, ale kdybyste chtěli mít krém sladší, přidejte trochu cukru. Dáme do misek. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jahod pak zasadíme do krému, třeba do tvaru lotosového květu, jak jsme to udělali my. Posypeme strouhanou čokoládou a je to hotovo.
Popřejme si navzájem něco krásného a můžeme jíst .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

K moři nebo na moře?

Zdeněk Breitenbacher
Moře k dovoleným patří jak k velbloudovi hrby. Toto není jen parafráze ke slovům z povídky pánů Šimka a Grossmanna, to je konstatování faktu, který jasně potvrzují kolony aut na hranicích směrem k Jadranu. Někdo jezdí k moři každý rok, někdo jen občas, někdo si cestu k moři teprve plánuje, ale nevím o nikom, kdo by nechtěl aspoň jednu dovolenou v životě strávit u moře. Dovolená u moře, to je příležitost k nekončící pohodě, příjemné aktivitě i změně v životosprávě.
Já vám nyní představím moře trošku z jiného pohledu: Nejezděte k moři, nýbrž na moře...

Mnoho lidí touží po silné vůli. Ale proč vůbec chceme mít silnou vůli? K čemu je to dobré? Potřebujeme ji? Odpověď vám částečně dá naše zamyšlení o vztahu motivace a vůle. Silná vůle nám umožňuje jít za náročnými cíli a umožní nám překlenout období, kdy se nám zrovna nedaří nebo když se (třeba jen zdánlivě) neposouváme kupředu. Jak bychom takovou silnou vůli definovali a co z naší definice vyplývá?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi