nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Udělejte si čajovnu doma

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Hodně píšu o čajovně a o čajích. O čajích proto, že mnohé z nich mají skutečně kouzelné účinky, některé z nich jsme si už představili a další si představíme později. A o čajovně píšu proto, že už to samo prostředí je velmi uklidňující a že tam vládne vzácná a hluboká pohoda – tolik potřebná pro náš elixír mládí. Prostředí čajoven má veliké kouzlo, což takhle si ho kousek přenést domů?

Nemusíme hned vykoupit všechno zboží v obchůdku s čajem, nemusíme doma kupit všemožné konvičky ani přemlouvat čajmistra z oblíbené čajovny, aby každé úterý chodil k nám domů dělat japonský čajový obřad. Jde mi o něco úplně jiného. Jde mi o to vytvořit si doma kout, kde bude vládnout pohoda a nic jiného.
To kouzlo, o které nám jde, je právě v té pohodě. Mělo by to být místo, kam si cílevědomě nebudete přinášet žádné starosti, kde nebudete řešit žádné problémy, místo, ze kterého nebudete vidět na televizi. Mělo by to být místo, kam si budete cílevědomě chodit pro pohodu a dobrou náladu. Mělo by tam být pohodlné křesílko, raději dvě, ať tam můžete být s partnerem nebo přijímat návštěvy – a stoleček, ať si máte kam položit šálek s čajem nebo kávou. K čajovně také patří svíčka – živé světlo je mnohem teplejší a působivější, než žárovka.
Věřte nebo ne, pokud budete ve vaší domácí „čajovně“ opravdu dodržovat zásadu pohody a nestresování, po nějaké době zjistíte, že to prostředí opravdu funguje a že vám pomáhá navodit vaši vnitřní pohodu – i tehdy, pokud zrovna k té pohodě máte z nejrůznějších důvodů docela daleko. Vstoupíte do „čajovny“, usrknete první doušky čaje nebo kávy a ta pohoda se najednou dostaví.
Až si svoji čajovnu takto vytrénujete, ke svému údivu zjistíte, že stejným způsobem funguje i na ostatní členy domácnosti. Pak si můžete dokonce dovolit, pokud budete potřebovat s kýmkoliv řešit nějaký problém nebo spor, vzít ho do „čajovny“, nabídnout šálek čaje a pak v pohodě a s klidnou myslí si o věci popovídat. Věřte mi, že to půjde mnohem snáz.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Pohoda je naprosto nezbytná komponenta do elixíru mládí. Proto si ji musíme stále pěstovat a udržovat. Musíme vědět, co nám pohodu přináší, a také, co nám naopak působí nepohodu. To, co nám přináší pohodu, musíme trvale podporovat, zatímco se zdroji nepohody se musíme nějak vypořádat. Někdy to dokonce znamená, že si musíme dočasně způsobit ještě větší nepohodu a jít do otevřeného konfliktu, aby se věci vyjasnily a vyřešily v samotném počátku - tam, kde vznikly, a nikoliv tam, kde se projevují. Do toho se nám ale většinou nechce, a tak jen potlačujeme ty projevy...

Čertovský čaj

Zdeněk Breitenbacher
Dnes to nebude žádná výtečná káva ani exotický čaj vonící dálkami. Tentokrát půjde o recept jiného druhu, a i když vám možná „Čertovský čaj“ nebude chutnat tak, jako „Zdeňkovo nedělní kafe“ z kapitoly o pohodě, přesto bude dobré se s ním seznámit. Tento čaj se totiž nepije na chuť, nýbrž pro zdraví. Ano, tipujete správně, půjde o čaj léčivý...

Tak co, ogaři, jíte pohanku?

Zdeněk Breitenbacher
V Beskydech, kousek pod Radhošťem, je v malebné vesničce ukryt snad poslední mlýn na pohanku v českých a moravských zemích. Jestli stejně jako my patříte k obdivovatelům starých řemesel a mistrů, kteří si své umění předávají po celé generace až do nynějších časů, určitě se tam vypravte. Budete-li mít štěstí, pak vás mlýnem provede sám pan Zdeněk Šmajstrla, čtvrtý v generaci mlynářské rodiny. Uvítá vás slovy „Tak co, ogaři, jíte pohanku?“ a povypráví vám o pohance tak krásně, že si v jeho podání pohanku prostě musíte zamilovat...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi