nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Tvarůžky - zázrak z Hané

Zdeněk Breitenbacher
3 komentáře
 
Ať už vám tvarůžky voní či nikoliv, jsou bez jakýchkoliv pochybností tím nejzázračnějším mléčným výrobkem, který můžete ve vesmíru najít. Největším zázrakem je jejich nutriční hodnota, tedy mimořádně příznivé složení, pro které je velmi vhodné zařadit je do našeho zdravého jídelníčku. Těch zázraků je ale provází více a my se na ně podrobně podíváme.

 
Správně bychom možná měli psát „Olomoucké tvarůžky“, neboť je to chráněná značka uznávaná i Evropskou Unií, ale pro zjednodušení budeme psát jen „tvarůžky“. V Čechách se jim říká syrečky, na Hané, odkud pocházejí, jim ale neřeknou jinak než „tvargle“. Jde o zrající sýr, vyrobený z odstředěného mléka. Jejich charakteristická vůně, kterou pozná každý, je dána rozkládajícími se mléčnými bílkovinami.
Co nás ale zajímá nejvíce, je jejich složení. To je zázrak číslo jedna. Především, obsah tuků je pouhých 0,6 procent, což z tvarůžků dělá úžasné dietní jídlo. Obsah cukrů se vejde do dvou procent, takže ani ty nás nijak nezatíží. Naopak, bílkovin je zde celých 29 procent. Poměr bílkovin k tukům je tak naprosto bezkonkurenční: 48 ku 1. Tvarůžky jsou tak skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí budovat pevnou postavu a silné svaly, aniž by si zároveň ukládali tukové zásoby.
 
Tvarůžky samozřejmě nejlépe chutnají na domácím chlebu...
 
Takový zázračný pokrm si nepochybně zaslouží důkladnější poznání, a tak jsme se vypravili do Loštic, kde se Olomoucké tvarůžky vyrábí, abychom se seznámili s jejich historií a výrobou. Navštívili jsme místní muzeum, kde nám nejdříve průvodkyně promítla pohádkově laděné video o historii firmy Alois Wessel, která celou tvarůžkovou tradiční domácí výrobu povýšila na průmyslovou velkovýrobu a proslavila tak tvarůžky téměř po celém světě. Pak jsme se šli podívat na samotnou výrobu.
Výroba je hodně složitý proces, plný nečekaných operací, proložených zráním a oplachováním, a tak mi přijde neuvěřitelné, že tohle vůbec někdo kdysi dávno vymyslel. To je ten zázrak číslo dvě. Už nikdo nikdy nevypátrá, kdo vyrobil první tvarůžek, ale musel to být buď génius, nebo šílený klikař. Tipuji spíše tu druhou variantu.
Podle mě to bylo asi takto: Někdo někde zapomněl odstředěnou syrovátku, která si začala žít vlastním životem. Po dvou týdnech si jí všimnul, a bylo mu líto ji jen tak vyhodit. Zkusil ji tedy nějak zachránit. Přecedil ji a zbylou hmotu nechal proschnout. Na tu opět zapomněl a po čtrnácti dnech ji našel. Už měla docela ostrou vůni, takže byla podle všech zvyklostí zralá na vyhození. Ale onen zapomnětlivec jí chtěl přece jen dát šanci (nebo prostě měl velký hlad), tak ji opláchnul čerstvě odstředěným mlékem a opatrně zkusil na jazyk. Hmm, a ono to nebylo zas tak špatné. Vlastně to bylo docela dobré. Co říkám, to bylo úplně vynikající!
A tak se zrodily tvarůžky. Náš zapomnětlivec naštěstí nezapomněl, jak se mu to stalo, a dokázal celou výrobu úspěšně zopakovat a časem i vylepšit. Máte-li zájem, můžete se pokusit o totéž, jen s trochu upraveným postupem, aby byl správný výsledek zaručen. Návod na podomácku vyrobené tvargle najdete zde.
 
Za zázrak číslo tři považuji to, že úředníci Evropské Unie výrobu tvarůžků nezakázali, poukazujíce na to, že je to vlastně kazící se potravina. Kdoví, možná je ochutnali a zjistili, že zakázat takovou výtečnou věc, to by jim pámbů nikdy neodpustil.
V podnikové prodejně, kterou v Lošticích mají, jsme tedy nakoupili dostatečné zásoby, aby nám rostly svaly a aby nám ubývalo tuků. Naši snahu jsme ještě podpořili návštěvou tvarůžkové cukrárny, kde jsme si opravdu pochutnali:
 
Určitě jsme nebyli v Lošicích naposledy. A vy, pojedete-li kolem, je určitě navštivte taky. Nebo aspoň ve vašem supermarketu navštivte regál s tvarůžky;-)
  Komentáře
  Jan P. 
Dobrý den, tvarůžky můžu, nicméně žena poukazuje na zvýšený obsah soli v podobě 5%. Co si o tom myslíte? S pozdravem, Honza
  Zdeněk B. 
Dobrý den, pokud by vám to množství soli připadlo příliš velké, můžete zkusit tvarůžky z Německa, prodávají se v Kauflandu a v Lidlu. Chuťově jsou s těmi českými zcela srovnatelné, ale mají jen 2,5% soli. Já si právě kvůli té soli většinou kupuji ty německé.
  Jan P. 
Dobrý den, děkuji. Lokálpatriotsky jsem vždy nad těmi německými z Kauflandu ohrnoval nos, ale máte pravdu. Na druhé straně při oblíbeném "všeho s mírou" si snad můžeme dovolit i ty naše, byť na stránkách Loštických by se k tomu obsahu soli mohli vyjádřit. S pozdravem, Honza

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat
Jak bezpracně zhubnout - to je bezesporu provokativní titulek. Nabídnout něco takového, to je nedostižný svatý grál všech dietologů, a tak nejspíš čekáte, že vám budu chtít za drahé peníze prodat nějaké zázračné pilulky či jiné medikamenty.
Není tomu tak. Přesto mám pro vás řešení - a opravdu bude bezpracné. Nebudete muset zvedat železo v posilovně, nebudete muset běhat po lese ani nic podobného. Ve skutečnosti vám činností dokonce ubude. A co víc, ještě ušetříte. Chcete se dozvědět, jak na to? Tak čtěte dále...

133 požehnaných let

Zdeněk Breitenbacher
Tuhle mě před obchodním domem zastavila jedna dívka tmavší pleti a ptala se na cestu do jakési ulice, kterou jsem neznal. Po pravdě jsem odpověděl, že nevím, kde ta ulice je, ale zdálo se, že jí to zas až tak nevadí. Vcelku podle očekávání pokračovala v rozhovoru a nabídla mi, že by pro mě ráda udělala kouzlo. Bylo mi naprosto jasné, že to nebude zadarmo, ale byl jsem zrovna ve velmi dobré náladě a dívka byla opravdu sympatická, a tak jsem souhlasil...

Brokolice na česneku a bazalce

Zdeněk Breitenbacher
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi