nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Tatranský medvědí elixír

Zdeněk Breitenbacher
 
 
V nastávajících zimních plískanicích možná oceníte prostředek, který vás rychle zahřeje a dodá vám dostatek energie. Podělím se s vámi o recept na Tatranský medvědí elixír, což je unikátní medicína, která vás postaví na nohy v každé situaci.
Jako mnoho jiných zde popsaných receptů, Tatranský medvědí elixír vzniknul zcela náhodou, víceméně v nouzi a ze skromných dostupných surovin. To jsme jednou byli na podzim v Nízkých Tatrách, v obci Bystrá, v příjemném hotelu Biela medvedica. Následující den jsme měli v plánu vylézt na Chopok a Ďumbier, dvě dvoutisícovky - nejvyšší hory pohoří. Počasí ale nepřálo, obě hory byly v mlze a samozřejmě plné sněhu.

 
Říkal jsem si, na takovou výpravu je třeba se pořádně připravit. Zašel jsem dolů do dědiny a v malinké samoobsluze jsem hledal, co by nám mohlo posloužit jako správný popohaněč. Nebylo téměř z čeho vybírat, ale nakonec jsem to vymyslel: Vzal jsem půl litru rumu, čtyři citróny a čtyři malé kelímky medu. Všechno jsem to smíchal dohromady a poté, co jsem směs ochutnal, přestal jsem se výpravy bát. Vzniklo velmi účinné zahřívadlo, které nám dalo křídla (kam se hrabe Red Bull), takže jsme si to nahoře, navzdory šílené metelici, opravdu dokonale užili.
Pro příští výpravu jsem směs ještě vylepšil o jednu tajnou ingredienci, kterou vám teď prozradím: Do směsi ještě dávám na dva dny vyluhovat kousek křenu - veliký asi jako malíček. V tomto množství není ještě tak výrazný, abyste poznali, co to přesně je, ale dostatečně silný, aby elixír získal mnohem větší posilující moc.
Směs vždy beru na jakoukoliv náročnější zimní výpravu. Také ji ale beru v létě na loď, když se s kamarády vydáváme na plavby po Jadranu. Nikdy nevíte, kdy se bude nějaké rychlé zahřátí hodit. Jednou jsme najeli na nějakou neoznačenou rybářskou síť, která se nám zamotala na lodní šroub. Kamarád, zkušený potápěč (ale v tu chvíli bez potřebného vybavení), se ujal nelehkého úkolu, celou síť odmotat. Byl ve vodě déle jak hodinu, bez neoprénu, to byste nevěřili, jak se mu ten elixír hodil. Dnes, i když kamarádi vyráží na loď beze mne, nezapomenou si objednat tři až pět litrů Tatranského medvědího elixíru, podle náročnosti plavby...
 
Takže, jak zní přesně ten recept? Na přibližně 0,7 litru potřebujete:
- Půl litru rumu (stačí tuzemský)
- Čtyři citróny
- 100 g medu
- Kousek křenu
Množství jednotlivých ingrediencí je pouze orientační, při míchání je třeba směs ochutnávat a vhodně přidávat toho či onoho, aby byla směs přesně podle vašeho gusta. Je tedy pravděpodobné, že po zodpovědném ochutnávání směsi nebude 0,7 litru, ale že si výsledek odnesete v téže půllitrové láhvi, ve které jste si donesli ten rum.
Míchání provádějte v hrnci, je to mnohem snazší, než vše míchat a protřepávat v láhvi. Samozřejmě, chcete-li vyrobit elixíru více, není problém, vše si řádně vynásobte. Nalejte rum, potom med a řádně rozmíchejte. Pak vymačkejte citróny. Ne obráceně - med se v rumu s citrónovou šťávou rozpouští o poznání hůře, než citrónová šťáva v rumu s medem. Jakmile máte základní poměry namíchané, nastává ochutnávání - někdy je to moc kyselé, tak přidáte med, jindy je to moc sladké, tak přidáte citrónovou šťávu. Až je směs vyvážená, nalejete do láhve. Přidáte špalíček křenu a necháte dva dny ustát. Po dvou dnech vyjmete křen a Tatranský medvědí elixír je hotov.
Jak vlastně přišel ke svému jménu? No už to asi uhodnete. Vymyslel jsem ho v Tatrách a poprvé namíchal v hotelu Biela medvedica. A sílu po něm budete mít jak tatranský medvěd...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Čertovský čaj

Zdeněk Breitenbacher
Dnes to nebude žádná výtečná káva ani exotický čaj vonící dálkami. Tentokrát půjde o recept jiného druhu, a i když vám možná „Čertovský čaj“ nebude chutnat tak, jako „Zdeňkovo nedělní kafe“ z kapitoly o pohodě, přesto bude dobré se s ním seznámit. Tento čaj se totiž nepije na chuť, nýbrž pro zdraví. Ano, tipujete správně, půjde o čaj léčivý...

Lehká zeleninová polévka minestrone

Jolana Breitenbacherová
Minestrone je italská národní zeleninová polévka, která se však v každém regionu vaří trošku jinak. Variabilita ingrediencí je tak velká, že to, jaké druhy zeleniny si nakonec vyberete, záleží jen na vás. My jsme pro vás připravili lehkou variantu minestrone s cuketou. Tato polévka má velmi jemnou chuť, kterou krásně dokreslují lístky čerstvých bylinek.

Občas se ocitneme v situaci, kdy máme udělat nějaké důležité rozhodnutí - a nevíme si rady. Zvažujeme věci ze všech stran, už známe výhody i nevýhody jednotlivých variant, ale stále se nemůžeme rozhodnout.
Naše bytost ovšem není obdařena jen vědomím, které vše zvažuje a hodnotí, nýbrž také podvědomím, které sahá mnohem hlouběji a má jemné spojení s celým universem. A tak na podvědomé úrovni je rozhodnutí dávno provedeno, jen ještě nevybublalo až do vědomí. Jak se můžeme do svého podvědomí podívat? Jak v něm číst? Jak dostat na povrch informace, které potřebujeme?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi