nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Syna v devadesáti šesti? Proč ne?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Bulvár dnes přinesl pro nás velmi zajímavou zprávu:
Šestadevadesátiletý indický farmář Ramajit Raghav má další dítě. Stojí za to přečíst si i starší článek, který se věnuje narození předchozího Raghavova syna, to když Raghavovi bylo 94 let. Už tehdy to byl důvod pro zápis do Guinessovy knihy rekordů...

Je nad slunce jasné, že hranice máme jen takové, jaké si sami stanovíme. Raghav si žádné hranice nestanovil, a tak je stále mladíkem - jak i jeho žena výslovně potvrzuje. Na rýpavé poznámky, že jeho synové brzy osiří, reaguje slovy „To se nestane ještě dlouho, pokud mě neuštkne černá mamba.“ V onom starším článku je více informací, určitě stojí za přečtení.
 
Je zvláštní, že lidé, obdaření takovým výjimečným životem, nejsou nijak sdílní, a zvědavým novinářům toho moc neřeknou. Nad těmi dary, které jim naprostá většina z nás může jen závidět, se nijak zvlášť nezamýšlejí. Prostě „Bůh to tak chtěl.“ Berou to jako samozřejmost. Ve skutečnosti, ona to opravdu je samozřejmost, pokud se zamyslíme nad jejich prostým životem.
Ramajit Raghav je celý život farmářem a celý svůj život je aktivní - doslova ve dne i v noci. Přitom se můžeme domýšlet, že se nijak neutápí v hojnosti, ale naopak žije velice střídmě - podobně jako nedávno zmiňovaná 132-letá Antisa Chvičavová
 
Zjednodušený recept na elixír mládí je tedy odhalen:
AKTIVITA A STŘÍDMOST.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Kde se stárne nejrychleji

Zdeněk Breitenbacher
Teď půjde do tuhého. Jestlipak víte, kde stárnete nejrychleji? Ne? Tak já vám to prozradím: Před televizí! Jen si to představte: Otevřete si pivo a chipsy, sednete si do křesla, natáhnete se pro dálkový ovladač a projíždíte programy, kde je co zajímavého. Večer uplyne, ani nevíte jak, a všechny tři pilíře mládí – pohoda, aktivita, životospráva – dostaly pořádně na frak. Pojďte, rozebereme si to jednotlivě:

Jak získat více času II.

Zdeněk Breitenbacher
V předchozí části jsme se věnovali spíše teorii a nyní se podíváme na pár poznatků z praxe. Připravte se na to, že nic není zadarmo a že to bude znamenat podstatným způsobem změnit váš životní styl. Některá doporučení budou mít podtitulek „Slovo do pranice“, ale věřte zkušenému, že fungují velmi dobře. Nepíšu o ničem, co bych sám nepraktikoval...

Kváskový chléb bez hnětení představuje úsporu času pro ty, kdo chtějí mít požitek z domácího kváskového chleba, ale nechtějí hníst bochník, což v konečném důsledku znamená drhnutí rukou a také povrchu kuchyňské linky. Při přípravě chleba podle tohoto receptu se těsto nehněte, pracuje se pouze s mísou a pekáčem, ale přesto bude váš bochník stejně poctivý a stejně chutný jako ten hnětený.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi