nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Sváteční oběd i ve všední den

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Jednou z hlavních zásad správného stravování je pohoda při jídle, dostatek času a naprostá absence nějakého stresu nebo spěchu. Jedině tak může tělo získat z potravin všechny živiny a správně je zpracovat. V opačném případě všechny cenné látky zase rychle vyjdou z těla ven a z potravin získáme z nich jen ty látky, které metabolismus dokáže zpracovat nejsnadněji. No – schválně hádejte, které to jsou?

Jsou to cukry a tuky. Ale z nich mnoho živin nenačerpáme, místo toho si ukládáme pod kůži další a další zbytečné kilogramy...
Bohužel, pracující člověk nejvíce odbývá právě to nejdůležitější jídlo dne – oběd. Spěcháme na oběd, tam ho do sebe rychle hodíme, poslední sousta už polykáme v poklusu a spěcháme zpátky na pracoviště. Ještě horší případ je, když si jídlo doneseme (nebo necháme donést) přímo na své pracoviště a jíme tam, v dílně, v kanceláři, u počítače nebo nad papíry. A během jídla pak řešíme svou práci a ani pak pořádně nevíme, co jsme vlastně jedli.
 
Přestávku na jídlo bychom v žádném případě neměli ošidit, šidíme pak sami sebe a především si poškozujeme zdraví a naději na dlouhodobé mládí. Chudák metabolismus vidí, že máme jinou práci, tak jen rychle uloží cukry a tuky a zbytek pošle zase ven...
Pokud vám můj popis uspěchaného oběda něco připomíná, je nejvyšší čas to změnit. Je-li to jen trochu možné, vyjděte si na oběd ven z pracoviště a vyhraďte si na něj tolik času, kolik je potřeba, abyste nemuseli spěchat. A pokud se přece jen chcete nebo musíte stravovat na pracovišti, alespoň si to jídlo vezměte do kuchyňky, přinejhorším aspoň k jinému stolu, než u kterého sedíte nebo stojíte celý den. To vám dá potřebný odstup od vašich pracovních povinností a umožní vám to plně se soustředit na jídlo.
Udělejte si sváteční oběd každý den. Dobrou chuť...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Vegetariáni, vegani a vitariáni

Zdeněk Breitenbacher
Vydáme-li se na cestu za trvalým mládím, víme tak nějak instinktivně, že musíme dbát na zdravou výživu. Co to ale vlastně je - ta zdravá výživa - není už tak úplně jasné. A tak se inspirujeme hlavními směry ve stravování, o kterých se předpokládá, že jsou zdravé už z principu, především všechny podoby vegetariánství. Stručně řečeno, vynechám maso a mám vyhráno.
Je to opravdu tak jednoduché? Ano i ne. Podívejme se, co se tím vegetariánstvím vlastně myslí.

Začínáme s úsměvem

Zdeněk Breitenbacher
Vážení přátelé, věříte na elixír mládí? Já ano – a užívám ho každý den. Ale pokud si myslíte, že je to nějaký zázračný tajný recept, mýlíte se. Je tu pro každého a já vám na těchto stránkách představím všechny složky, ze kterých se míchá. Nebudete potřebovat žádná kouzla ani čáry. Abyste mi uvěřili, začneme tou nejjednodušší a přitom nejúčinnější složkou. Uhodnete, která to je?

O babičce

Jolana Breitenbacherová
„Tož idu sa podívat, panenko moja zlatá, co máš dneskaj na prácu. Však dlúho sme sa neviděly, pravda? Už sú to dlúhé roky, cos byla malá děvčica – a eště dneskaj ťa vidím, jak ideš v tej modrej zástěrce po dvoře a hážeš slípkám obilí. Tož ja, indová bylo všecko jinačí. A dneskaj majú mladí už jinačí zájem, než dávat zvířatom, pravda? Ale však pro nás to tehdá bylo pěkné, a aj pro vás je to teďkaj pěkné. A enom to pěkné ostává v srdéčku, nic jinačího nakonec neostane, enom to pěkné.“

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi