nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Sváteční oběd i ve všední den

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Jednou z hlavních zásad správného stravování je pohoda při jídle, dostatek času a naprostá absence nějakého stresu nebo spěchu. Jedině tak může tělo získat z potravin všechny živiny a správně je zpracovat. V opačném případě všechny cenné látky zase rychle vyjdou z těla ven a z potravin získáme z nich jen ty látky, které metabolismus dokáže zpracovat nejsnadněji. No – schválně hádejte, které to jsou?

Jsou to cukry a tuky. Ale z nich mnoho živin nenačerpáme, místo toho si ukládáme pod kůži další a další zbytečné kilogramy...
Bohužel, pracující člověk nejvíce odbývá právě to nejdůležitější jídlo dne – oběd. Spěcháme na oběd, tam ho do sebe rychle hodíme, poslední sousta už polykáme v poklusu a spěcháme zpátky na pracoviště. Ještě horší případ je, když si jídlo doneseme (nebo necháme donést) přímo na své pracoviště a jíme tam, v dílně, v kanceláři, u počítače nebo nad papíry. A během jídla pak řešíme svou práci a ani pak pořádně nevíme, co jsme vlastně jedli.
 
Přestávku na jídlo bychom v žádném případě neměli ošidit, šidíme pak sami sebe a především si poškozujeme zdraví a naději na dlouhodobé mládí. Chudák metabolismus vidí, že máme jinou práci, tak jen rychle uloží cukry a tuky a zbytek pošle zase ven...
Pokud vám můj popis uspěchaného oběda něco připomíná, je nejvyšší čas to změnit. Je-li to jen trochu možné, vyjděte si na oběd ven z pracoviště a vyhraďte si na něj tolik času, kolik je potřeba, abyste nemuseli spěchat. A pokud se přece jen chcete nebo musíte stravovat na pracovišti, alespoň si to jídlo vezměte do kuchyňky, přinejhorším aspoň k jinému stolu, než u kterého sedíte nebo stojíte celý den. To vám dá potřebný odstup od vašich pracovních povinností a umožní vám to plně se soustředit na jídlo.
Udělejte si sváteční oběd každý den. Dobrou chuť...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Pohoda a dobrá nálada by měla být vaším průvodcem – jakékoliv vaření ve spěchu je škodlivé a jídlo takto vzniklé vám moc neprospěje. Uveďme si nyní všechny zásady správného vaření elixíru mládí. Některé z nich jsou radami praktickými, některé z nich jsou spíše duchovně zaměřené.

Moc kvítek, moc koček

Zdeněk Breitenbacher
Jedna moje známá si postěžovala, že uložila svému synovi postarat se o kvítka v bytě a také o kočky, které doma chovají. Kvítka zalít, kočkám poklidit a dát jim něco na zub. Jenže určitě si domyslíte, jak to dopadlo. Známá se vrátila domů (mimochodem z rodičovských schůzek, kde také nebyla jen samá chvála), a kvítka nezalitá, kočky nezaopatřené. No, samozřejmě hned oheň na střeše. V legraci jsem jí odpověděl, že má doma moc kvítek a moc koček...

Tři hlavní ingredience elixíru lásky

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky V.
Při vaření elixíru lásky platí stejná pravidla, jako při vaření elixíru mládí. Především potřebujete stejné ingredience, jako pro elixír mládí - pohodu, aktivitu a životosprávu. Bez nich elixír lásky neuvaříte, a pokud vás přece jen Amor svým šípem zasáhne, je to jen omylem a vše se zase velmi rychle rozpadne. Nám ale nejde o chvilková dobrodružství a chceme vytvořit něco trvalejšího. Začneme tedy poctivým elixírem mládí a přidáme další tři nezbytné ingredience. Které to jsou?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi