nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Sváteční oběd i ve všední den

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Jednou z hlavních zásad správného stravování je pohoda při jídle, dostatek času a naprostá absence nějakého stresu nebo spěchu. Jedině tak může tělo získat z potravin všechny živiny a správně je zpracovat. V opačném případě všechny cenné látky zase rychle vyjdou z těla ven a z potravin získáme z nich jen ty látky, které metabolismus dokáže zpracovat nejsnadněji. No – schválně hádejte, které to jsou?

Jsou to cukry a tuky. Ale z nich mnoho živin nenačerpáme, místo toho si ukládáme pod kůži další a další zbytečné kilogramy...
Bohužel, pracující člověk nejvíce odbývá právě to nejdůležitější jídlo dne – oběd. Spěcháme na oběd, tam ho do sebe rychle hodíme, poslední sousta už polykáme v poklusu a spěcháme zpátky na pracoviště. Ještě horší případ je, když si jídlo doneseme (nebo necháme donést) přímo na své pracoviště a jíme tam, v dílně, v kanceláři, u počítače nebo nad papíry. A během jídla pak řešíme svou práci a ani pak pořádně nevíme, co jsme vlastně jedli.
 
Přestávku na jídlo bychom v žádném případě neměli ošidit, šidíme pak sami sebe a především si poškozujeme zdraví a naději na dlouhodobé mládí. Chudák metabolismus vidí, že máme jinou práci, tak jen rychle uloží cukry a tuky a zbytek pošle zase ven...
Pokud vám můj popis uspěchaného oběda něco připomíná, je nejvyšší čas to změnit. Je-li to jen trochu možné, vyjděte si na oběd ven z pracoviště a vyhraďte si na něj tolik času, kolik je potřeba, abyste nemuseli spěchat. A pokud se přece jen chcete nebo musíte stravovat na pracovišti, alespoň si to jídlo vezměte do kuchyňky, přinejhorším aspoň k jinému stolu, než u kterého sedíte nebo stojíte celý den. To vám dá potřebný odstup od vašich pracovních povinností a umožní vám to plně se soustředit na jídlo.
Udělejte si sváteční oběd každý den. Dobrou chuť...
  Komentáře

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat

McDonald - je to pro mě?

Zdeněk Breitenbacher
Asi je mezi námi jen málo lidí, kteří by neznali síť rychlého občerstvení McDonald. Je známá po celém světě a počet hamburgerů BigMac, které si můžete dopřát za svůj měsíční plat, je uznávaným měřítkem životní úrovně v jednotlivých zemích světa. Ovšem Ti, kteří se zabývají zdravým životním stylem a zdravým stravováním obzvlášť, mají k McDonaldu docela rezervovaný vztah. Jak to vlastně je? Smíme tam chodit i my, kteří toužíme po trvalém mládí?

Jak vůbec vzniká nový recept? Některé vzniknou z geniálního nápadu a pečlivého doladění do dokonalosti. Kuchař - vynálezce si sežene a použije všechny komponenty, které se mu do receptu hodí. Někde na opačném konci jsou recepty, které vzniknou z nouze - prostě doma skoro nic nemáte a z toho nic musíte udělat večeři. I takové recepty mohou být geniální.
No a pak jsou recepty, které vzniknou tím, že máte zadaný nějaký cíl, vy vůbec nevíte jak na to, ale přesto se o to pokusíte. Přesně takovýmto způsobem vznikla naše chlebová placka z naklíčeného obilí...

Hot-jóga - vyzkoušíte?

Zdeněk Breitenbacher
Jóga je bezesporu módní záležitost. Lidé mají zájem o cvičení všeho druhu a stejně tak se chtějí přiblížit tajemnu a mystice. Zdá se, že jóga by mohla vyhovět po všech stránkách - známe ji jako tělesné cvičení a mnozí z nás slyšeli nebo četli o neuvěřitelných výkonech indických jogínů - tak proč to nezkusit také?
Poptávky se chopila celá řada amatérů i profesionálů, a tak je nabídka cvičení jógy opravdu bohatá a pestrá. Jen si představte, kolik různých odnoží lze v nabídkách nalézt: Power-jóga, fitness-jóga, pilates-jóga, hot-jóga a několik desítek dalších. Až se vnucuje otázka, jestli je to všechno opravdu jóga a jestli má takové cvičení opravdu smysl.

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi