nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Sváteční oběd i ve všední den

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Jednou z hlavních zásad správného stravování je pohoda při jídle, dostatek času a naprostá absence nějakého stresu nebo spěchu. Jedině tak může tělo získat z potravin všechny živiny a správně je zpracovat. V opačném případě všechny cenné látky zase rychle vyjdou z těla ven a z potravin získáme z nich jen ty látky, které metabolismus dokáže zpracovat nejsnadněji. No – schválně hádejte, které to jsou?

Jsou to cukry a tuky. Ale z nich mnoho živin nenačerpáme, místo toho si ukládáme pod kůži další a další zbytečné kilogramy...
Bohužel, pracující člověk nejvíce odbývá právě to nejdůležitější jídlo dne – oběd. Spěcháme na oběd, tam ho do sebe rychle hodíme, poslední sousta už polykáme v poklusu a spěcháme zpátky na pracoviště. Ještě horší případ je, když si jídlo doneseme (nebo necháme donést) přímo na své pracoviště a jíme tam, v dílně, v kanceláři, u počítače nebo nad papíry. A během jídla pak řešíme svou práci a ani pak pořádně nevíme, co jsme vlastně jedli.
 
Přestávku na jídlo bychom v žádném případě neměli ošidit, šidíme pak sami sebe a především si poškozujeme zdraví a naději na dlouhodobé mládí. Chudák metabolismus vidí, že máme jinou práci, tak jen rychle uloží cukry a tuky a zbytek pošle zase ven...
Pokud vám můj popis uspěchaného oběda něco připomíná, je nejvyšší čas to změnit. Je-li to jen trochu možné, vyjděte si na oběd ven z pracoviště a vyhraďte si na něj tolik času, kolik je potřeba, abyste nemuseli spěchat. A pokud se přece jen chcete nebo musíte stravovat na pracovišti, alespoň si to jídlo vezměte do kuchyňky, přinejhorším aspoň k jinému stolu, než u kterého sedíte nebo stojíte celý den. To vám dá potřebný odstup od vašich pracovních povinností a umožní vám to plně se soustředit na jídlo.
Udělejte si sváteční oběd každý den. Dobrou chuť...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Bez koření není vaření

Zdeněk Breitenbacher
Málokdo si uvědomuje obrovský význam koření – nejenom pro vaření, ale i historický. Kvůli koření se vedly války, kvůli koření se podnikaly objevitelské výpravy, vznikaly nové námořní i pozemské cesty a i díky nim byla objevena Amerika. Netvrdím, že bez koření bychom o americkém světadílu dodnes nevěděli, ale přece jenom, koření stálo v pozadí i těch nejvýznamnějších historických událostí. V úctě k jeho významu bychom měli s kořením také nakládat a patřičně si ho vážit.

Jak už jsem popsal minule, absolvoval jsem jednadvacetidenní očistnou hladovku. Během jejího trvání jsem si pravidelně měřil základní tělesné parametry, především měření váhy, krevního tlaku a pulsu, pH moči a pH slin. Všechny údaje jsem zpracoval do přehledných grafů, takže na ta nejzajímavější data se nyní můžete podívat se mnou.

Jak sbalit kluka - nejčastější chyby

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky VIII.
V minulém článku ze seriálu o elixíru lásky jsme vám (a především osamělým ženám) nabídli několik tipů, čemu je důležité věnovat pozornost, chcete-li se samotou skončit a najít si lásku a partnera. Dnes bych chtěl na článek navázat a podle svých vlastních zkušeností upozornit milé dámy na nejčastější chyby, kterými se v hledání partnera zbytečně diskvalifikují. Co myslíte, že je největší chybou?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi