nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Svačinové sušenky

Jolana Breitenbacherová
 
 
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Sušenky můžete použít do svačiny nebo je přibalit do batůžku na výlet, aniž byste riskovali, že se domů vrátí v podobě tisíce vysypaných drobků, jak tomu je u mnohých sušenek z obchodu. Domácí sušenky jsou kompaktní, lahodné a křupavé a samozřejmě bez chemie. S jejich přípravou se rozhodně nesedřete, i s dobou pečení máte za 40 minut hotovo. Sušenky přijdou vhod, když máte chuť mlsat, nebo když přijde nečekaná návštěva. Dají se skladovat ve skleněné dóze, ale nejlepší chuť mají čerstvě upečené. Takže u nás doma na žádnou dózu ještě nedošlo.
 
Mandlové
• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 hrnek celozrnné mouky (hrubost neřešíme)
• 1 hrnek posekaných mandlí i se slupkou
• půl hrnku rozinek
• 120 g rozpuštěného másla
• 2 vyzrálé banány
• šťáva z půlky citrónu
• jedna kávová lžička mleté skořice
• půl kávové lžičky jedlé sody
• žádný cukr - sladkost dodají banány a rozinky
Pokud chcete dosladit, tak bude stačit lžíce medu.
Do mísy dáme všecky sypké komponenty a zamícháme. Pak přidáme banány rozmačkané s citronovou šťávou a rozpuštěné máslo (případně med). Pořádně hněteme rukama, cílem je spojit vše do těstíčka, které lze tvarovat do placek. Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte trochu citronové šťávy. Až se vám bude těsto hezky lepit, tvarujte placičky silné asi půl centimetru a rovnejte je na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky se pečou na 170°C do zrůžovění, trvá to maximálně 20 minut. Neroztékají se.
 
Čokoládové
• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 hrnek celozrnné mouky
• půl kávové lžičky jedlé sody
• 3 polévkové lžíce karobu nebo kakaa
• 100 g hořké čokolády (70% kakaa), kterou nasekáme na hrubší kousky
• 120 g rozpuštěného másla
• 2 lžíce medu (pokud chcete kompenzovat hořkost kakaa a čokolády)
• voda v případě, že by těsto dost nelepilo (přidáváme po lžících, abychom těsto nepřemokřili)
Já jsem přidala ještě hrstku piniových oříšků (viz foto), protože jsem na ně měla chuť, ale to není vůbec nutné. Sušenkám dělá skvělou chuť právě čokoláda.
Postup je stejný jako v předchozím případě. Do mísy dáme všecky sypké komponenty a zamícháme. Pak přidáme rozpuštěné máslo (případně med). Pořádně hněteme rukama; pokud je těsto suché, přidáváme po lžících vodu. Až se bude těsto lepit, tvarujeme placičky silné asi půl centimetru a rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky se pečou na 170°C, zrůžovění ale neuvidíte, protože jsou hodně tmavé, tak pečte podle velikosti 15 - 20 minut. Když ucítíte, že intenzivně voní, tak plech vyndejte z trouby.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Valentýnské jahody

Zdeněk Breitenbacher
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

Očista vnější a vnitřní

Jolana Breitenbacherová
Pokud chcete překročit hranici představ o zdravém životním stylu, který je založený hlavně na konzumaci zdravých potravin, tak jste tu správně. Zdravé potraviny jsou v naprostém pořádku, bezesporu napomáhají vylepšovat naše zdraví, ale procesy, které zde budeme popisovat, jdou mnohem dále než za dvířka spižírny. To, co je ve spíži, nebudeme kolikrát ani potřebovat. Půjdeme více do hloubky, do procesů, které většinou neprovází konzumace, ale NEkonzumace. Zahájíme ozdravné procesy, které mají našemu tělu pomoci znovu nastolit pořádek a čistotu tam, kde ji v průběhu let pozbylo.

Hladovkář v rodině!

Jolana Breitenbacherová
Stručný návod, jak se zachovat, co říkat a co si raději nechat pro sebe.
Uvažujete-li o hladovce, tak jistě také řešíte, jak se s tím vypořádá vaše nejbližší okolí. Jestliže vy sami o hladovce neuvažujete, ale máte v rodině nebo v okruhu svých blízkých někoho, o kom víte, že chce hladovění podstoupit, tak se vám možná bude hodit pár rad, jak se k takovému člověku chovat.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi