nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Svačinové sušenky

Jolana Breitenbacherová
 
 
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Sušenky můžete použít do svačiny nebo je přibalit do batůžku na výlet, aniž byste riskovali, že se domů vrátí v podobě tisíce vysypaných drobků, jak tomu je u mnohých sušenek z obchodu. Domácí sušenky jsou kompaktní, lahodné a křupavé a samozřejmě bez chemie. S jejich přípravou se rozhodně nesedřete, i s dobou pečení máte za 40 minut hotovo. Sušenky přijdou vhod, když máte chuť mlsat, nebo když přijde nečekaná návštěva. Dají se skladovat ve skleněné dóze, ale nejlepší chuť mají čerstvě upečené. Takže u nás doma na žádnou dózu ještě nedošlo.
 
Mandlové
• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 hrnek celozrnné mouky (hrubost neřešíme)
• 1 hrnek posekaných mandlí i se slupkou
• půl hrnku rozinek
• 120 g rozpuštěného másla
• 2 vyzrálé banány
• šťáva z půlky citrónu
• jedna kávová lžička mleté skořice
• půl kávové lžičky jedlé sody
• žádný cukr - sladkost dodají banány a rozinky
Pokud chcete dosladit, tak bude stačit lžíce medu.
Do mísy dáme všecky sypké komponenty a zamícháme. Pak přidáme banány rozmačkané s citronovou šťávou a rozpuštěné máslo (případně med). Pořádně hněteme rukama, cílem je spojit vše do těstíčka, které lze tvarovat do placek. Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte trochu citronové šťávy. Až se vám bude těsto hezky lepit, tvarujte placičky silné asi půl centimetru a rovnejte je na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky se pečou na 170°C do zrůžovění, trvá to maximálně 20 minut. Neroztékají se.
 
Čokoládové
• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 hrnek celozrnné mouky
• půl kávové lžičky jedlé sody
• 3 polévkové lžíce karobu nebo kakaa
• 100 g hořké čokolády (70% kakaa), kterou nasekáme na hrubší kousky
• 120 g rozpuštěného másla
• 2 lžíce medu (pokud chcete kompenzovat hořkost kakaa a čokolády)
• voda v případě, že by těsto dost nelepilo (přidáváme po lžících, abychom těsto nepřemokřili)
Já jsem přidala ještě hrstku piniových oříšků (viz foto), protože jsem na ně měla chuť, ale to není vůbec nutné. Sušenkám dělá skvělou chuť právě čokoláda.
Postup je stejný jako v předchozím případě. Do mísy dáme všecky sypké komponenty a zamícháme. Pak přidáme rozpuštěné máslo (případně med). Pořádně hněteme rukama; pokud je těsto suché, přidáváme po lžících vodu. Až se bude těsto lepit, tvarujeme placičky silné asi půl centimetru a rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky se pečou na 170°C, zrůžovění ale neuvidíte, protože jsou hodně tmavé, tak pečte podle velikosti 15 - 20 minut. Když ucítíte, že intenzivně voní, tak plech vyndejte z trouby.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Valentýnské jahody

Zdeněk Breitenbacher
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

Troufám si říci, že ve spánku se nestárne. Vědecké autority by nade mnou asi kroutily hlavou a možná mne nominují na příští Bludný balvan. Bludné balvany jsou každoročně vyhlašované ceny za nevědecká tvrzení všeho druhu, a tak přemýšlím nad tím, jestli tyhle stránky nebudou také jedním z horkých kandidátů. Mnohá z tvrzení, která tady uvádím, nejsou vědecky potvrzena a asi taky nikdy nebudou. Pokud vám například tvrdím, že když se usmějete, rázem omládnete o pět let, nemám to podložené vědeckým výzkumem, jen vím spolu s vámi, že to opravdu funguje!

Nastal čas představit vám mistra nejpovolanějšího, pana Břetislava Kafku. Pravděpodobně ho nebudete znát. Žil v Červeném Kostelci v letech 1891 až 1967 a jeho výzkum je natolik zásadní, že za komunismu patřil mezi přísně zakázané autory. Jeho tři knihy, „Kultura rozumu a vůle“, „Nové základy experimentální psychologie“ a „Parapsychologie“ jsou průlomová díla, tedy aspoň pro toho, kdo si k nim dokázal v době totality najít cestu.
Měl jsem to štěstí, že moje babička vlastnila první dvě zmiňované knihy a jako oko v hlavě je opatrovala. Dostaly se i ke mně, a já užasl, čeho všeho je lidská bytost schopna, když je správně vedena...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi