nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Svačinové sušenky

Jolana Breitenbacherová
 
 
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Sušenky můžete použít do svačiny nebo je přibalit do batůžku na výlet, aniž byste riskovali, že se domů vrátí v podobě tisíce vysypaných drobků, jak tomu je u mnohých sušenek z obchodu. Domácí sušenky jsou kompaktní, lahodné a křupavé a samozřejmě bez chemie. S jejich přípravou se rozhodně nesedřete, i s dobou pečení máte za 40 minut hotovo. Sušenky přijdou vhod, když máte chuť mlsat, nebo když přijde nečekaná návštěva. Dají se skladovat ve skleněné dóze, ale nejlepší chuť mají čerstvě upečené. Takže u nás doma na žádnou dózu ještě nedošlo.
 
Mandlové
• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 hrnek celozrnné mouky (hrubost neřešíme)
• 1 hrnek posekaných mandlí i se slupkou
• půl hrnku rozinek
• 120 g rozpuštěného másla
• 2 vyzrálé banány
• šťáva z půlky citrónu
• jedna kávová lžička mleté skořice
• půl kávové lžičky jedlé sody
• žádný cukr - sladkost dodají banány a rozinky
Pokud chcete dosladit, tak bude stačit lžíce medu.
Do mísy dáme všecky sypké komponenty a zamícháme. Pak přidáme banány rozmačkané s citronovou šťávou a rozpuštěné máslo (případně med). Pořádně hněteme rukama, cílem je spojit vše do těstíčka, které lze tvarovat do placek. Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte trochu citronové šťávy. Až se vám bude těsto hezky lepit, tvarujte placičky silné asi půl centimetru a rovnejte je na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky se pečou na 170°C do zrůžovění, trvá to maximálně 20 minut. Neroztékají se.
 
Čokoládové
• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 hrnek celozrnné mouky
• půl kávové lžičky jedlé sody
• 3 polévkové lžíce karobu nebo kakaa
• 100 g hořké čokolády (70% kakaa), kterou nasekáme na hrubší kousky
• 120 g rozpuštěného másla
• 2 lžíce medu (pokud chcete kompenzovat hořkost kakaa a čokolády)
• voda v případě, že by těsto dost nelepilo (přidáváme po lžících, abychom těsto nepřemokřili)
Já jsem přidala ještě hrstku piniových oříšků (viz foto), protože jsem na ně měla chuť, ale to není vůbec nutné. Sušenkám dělá skvělou chuť právě čokoláda.
Postup je stejný jako v předchozím případě. Do mísy dáme všecky sypké komponenty a zamícháme. Pak přidáme rozpuštěné máslo (případně med). Pořádně hněteme rukama; pokud je těsto suché, přidáváme po lžících vodu. Až se bude těsto lepit, tvarujeme placičky silné asi půl centimetru a rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky se pečou na 170°C, zrůžovění ale neuvidíte, protože jsou hodně tmavé, tak pečte podle velikosti 15 - 20 minut. Když ucítíte, že intenzivně voní, tak plech vyndejte z trouby.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

133 požehnaných let

Zdeněk Breitenbacher
Tuhle mě před obchodním domem zastavila jedna dívka tmavší pleti a ptala se na cestu do jakési ulice, kterou jsem neznal. Po pravdě jsem odpověděl, že nevím, kde ta ulice je, ale zdálo se, že jí to zas až tak nevadí. Vcelku podle očekávání pokračovala v rozhovoru a nabídla mi, že by pro mě ráda udělala kouzlo. Bylo mi naprosto jasné, že to nebude zadarmo, ale byl jsem zrovna ve velmi dobré náladě a dívka byla opravdu sympatická, a tak jsem souhlasil...

Elixír lásky - kouzla a čáry

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky I.
Trvalé mládí není nejvyšší cíl. V cestě za dokonalým a šťastným životem potřebujeme víc - lásku. Ale jen málo lidí ví, co to láska doopravdy je, a ještě méně lidí ji skutečně našlo. A tak elixír mládí není konečná. Je zde mnohem vyšší meta - elixír lásky.
Naučíme se rozpoznávat, co láska je a co láska není, naučíme se, jak požádat osud (Boha, existenci - záleží na vás), aby nám lásku přinesl. Naučíme se vařit elixír lásky...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi