nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Svačinové sušenky

 
 
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Sušenky můžete použít do svačiny nebo je přibalit do batůžku na výlet, aniž byste riskovali, že se domů vrátí v podobě tisíce vysypaných drobků, jak tomu je u mnohých sušenek z obchodu. Domácí sušenky jsou kompaktní, lahodné a křupavé a samozřejmě bez chemie. S jejich přípravou se rozhodně nesedřete, i s dobou pečení máte za 40 minut hotovo. Sušenky přijdou vhod, když máte chuť mlsat, nebo když přijde nečekaná návštěva. Dají se skladovat ve skleněné dóze, ale nejlepší chuť mají čerstvě upečené. Takže u nás doma na žádnou dózu ještě nedošlo.
 
Mandlové
• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 hrnek celozrnné mouky (hrubost neřešíme)
• 1 hrnek posekaných mandlí i se slupkou
• půl hrnku rozinek
• 120 g rozpuštěného másla
• 2 vyzrálé banány
• šťáva z půlky citrónu
• jedna kávová lžička mleté skořice
• půl kávové lžičky jedlé sody
• žádný cukr - sladkost dodají banány a rozinky
Pokud chcete dosladit, tak bude stačit lžíce medu.
Do mísy dáme všecky sypké komponenty a zamícháme. Pak přidáme banány rozmačkané s citronovou šťávou a rozpuštěné máslo (případně med). Pořádně hněteme rukama, cílem je spojit vše do těstíčka, které lze tvarovat do placek. Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte trochu citronové šťávy. Až se vám bude těsto hezky lepit, tvarujte placičky silné asi půl centimetru a rovnejte je na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky se pečou na 170°C do zrůžovění, trvá to maximálně 20 minut. Neroztékají se.
 
Čokoládové
• 1 hrnek ovesných vloček
• 1 hrnek celozrnné mouky
• půl kávové lžičky jedlé sody
• 3 polévkové lžíce karobu nebo kakaa
• 100 g hořké čokolády (70% kakaa), kterou nasekáme na hrubší kousky
• 120 g rozpuštěného másla
• 2 lžíce medu (pokud chcete kompenzovat hořkost kakaa a čokolády)
• voda v případě, že by těsto dost nelepilo (přidáváme po lžících, abychom těsto nepřemokřili)
Já jsem přidala ještě hrstku piniových oříšků (viz foto), protože jsem na ně měla chuť, ale to není vůbec nutné. Sušenkám dělá skvělou chuť právě čokoláda.
Postup je stejný jako v předchozím případě. Do mísy dáme všecky sypké komponenty a zamícháme. Pak přidáme rozpuštěné máslo (případně med). Pořádně hněteme rukama; pokud je těsto suché, přidáváme po lžících vodu. Až se bude těsto lepit, tvarujeme placičky silné asi půl centimetru a rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky se pečou na 170°C, zrůžovění ale neuvidíte, protože jsou hodně tmavé, tak pečte podle velikosti 15 - 20 minut. Když ucítíte, že intenzivně voní, tak plech vyndejte z trouby.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

Jestlipak jste si už našli tu svoji správnou motivaci – proč vlastně být mladý nebo mladá? Myslíte to opravdu vážně, nebo je to prozatím jen takové zvědavé čtení? Ptám se zcela schválně, protože nyní se už pustíme do náročného tématu. Totiž, chceme-li být mladí, budeme muset upravit řadu svých zvyků. Tady už se bez pořádné motivace neobejdeme. A tím nejhouževnatějším zvykem, který budeme muset prověřit, je míra našeho stravování.

Přináším vám reportáž o právě absolvované jednadvacetidenní hladovce. Že je hladovka jednoznačně nejlepší očistnou kůrou, to jsme si psali už několikrát, důkladný rozbor najdete zde. Po loni absolvované sedmidenní a čtrnáctidenní hladovce jsem chtěl ty svoje trubky vymést zase o něco důkladněji. Jak to probíhalo?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi