nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Palačinky se špenátem a jedlým plevelem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na sýrovou palačinku se špenátem? Tak se nejdříve podívejte, jestli není ve vašem okolí čistý kus trávy, ze které byste mohli nasbírat plevel do špenátu. Plevelné rostliny mají často aromatickou chuť a krom toho obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Pokud jste majiteli zahrádky a nepřeháníte to s údržbou trávníku, určitě najdete spoustu dobrých bylinek právě tam.

 
Na palačinky budete potřebovat:
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 150-200 g jemně strouhaného sýra (30% tuku)
Vejce prošlehejte s 300 ml mléka, osolte, přidejte hladkou mouku, znovu prošlehejte a pak přisypte strouhaný sýr. Promíchejte a smažte na oleji.
Na špenát budete potřebovat:
  • 1 balení mraženého špenátu 400 g
  • 1 větší cibuli
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • česnek
  • 1 rovnou lžíci mouky
  • 2 velké hrsti bylinek: listy kopřivy, bršlice, pampelišky, medvědího česneku, pár zelených lístků sedmikrásky, jitrocele a řebříčku
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji. Přidejte rozmražený špenát a jemně nasekané byliny podle své chuti. Kopřivu a bršlici můžete přidat po hrstech, pampelišky o něco méně, sedmikráskové, jitrocelové a řebříčkové lístky trhejte jenom velmi mladé a spíše doplňkově, jitrocel má v listech tužší vlákna, to by mohlo být ve větším množství nepříjemné a řebříček má zase dost výraznou chuť. Pokud je zrovna sezóna medvědího česneku, tak ho přidejte taky. Množství stroužkového česneku pak upravte podle chuti.
Všechno spolu poduste, zaprašte troškou mouky, aby zbytky šťávy nevytékaly z palačinek, osolte, navoňte postrouhaným muškátovým oříškem, ještě chvilinku povařte do zhoustnutí a máte hotovo .
  TIP: Pokud chcete, aby byl špenát hodně krémový, můžete ho před přidáním mouky promixovat tyčovým mixérem do hladka.

A zde je naše fotogalerie: Komponenty a výsledek:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Chana masala z naklíčené cizrny

Zdeněk Breitenbacher
Dnes vám nabídnu recept na jídlo, které vás zavede do cizokrajných zemí, konkrétně do Indie. Indická kuchyně je zajímavá především bohatým užíváním koření - od velmi jemných a chuťově delikátních až po velmi ostrá, pro našince téměř nepoživatelná. Druhým charakteristickým rysem indické kuchyně je to, že nám nabízí jídla velmi zdravá. Právě o takové jídlo se dnes pokusíme. S pálivostí nepůjdeme do extrému, nýbrž právě tak, abyste si skvěle pochutnali. Půjde o oblíbenou chanu masalu z naklíčené cizrny.

Naslouchejte svému tělu

Zdeněk Breitenbacher
Dnešní agresívní svět do nás buší hlasité informace ze všech stran. Všude se dozvídáme, co si máme koupit, koho máme volit, co máme dělat či jakým jiným způsobem konat - ve prospěch někoho jiného. I běžně servírovaná zábava je toho součástí. Obvykle je velmi hlučná a vtíravá a v podstatě nám nedává žádný prostor pro přemýšlení nad tím, čeho se přesně účastníme a co se nám to vlastně předkládá. Žádá se po nás, abychom pokud možno nekriticky přijímali všechno, co pro nás někdo jiný vymyslí.
Velmi tiše ale dostáváme jiný typ informací - informace, které jsou na rozdíl od těch předchozích určeny pro náš vlastní prospěch. Vydává je naše tělo a říká si, co potřebuje a nemá, případně co dostává a dostávat nechce. Jsme vůbec schopni, v hluku všech informací zvnějšku, tyto jemné informace vnímat?

Většina znás tráví ve svém zaměstnání podstatnou část všedního dne. Potkáváme se s nejrůznějšími lidmi - z různých stupňů hierarchie, různého vzdělání a různého lidského charakteru. S některými z nich sedíme v kanceláři nebo pracujeme na dílně, jiné potkáváme občas. Z podstaty věci s nimi musíme spolupracovat na společných cílech, což znamená nutnost komunikace a případné řešení odlišných názorů. Pokud jsou nesoulady v názorech a z nich vyplývající osobní konflikty na denním pořádku, je nejvyšší čas začít vztahy pročišťovat. Věřte mi, jde to.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi