nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Palačinky se špenátem a jedlým plevelem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na sýrovou palačinku se špenátem? Tak se nejdříve podívejte, jestli není ve vašem okolí čistý kus trávy, ze které byste mohli nasbírat plevel do špenátu. Plevelné rostliny mají často aromatickou chuť a krom toho obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Pokud jste majiteli zahrádky a nepřeháníte to s údržbou trávníku, určitě najdete spoustu dobrých bylinek právě tam.

 
Na palačinky budete potřebovat:
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 150-200 g jemně strouhaného sýra (30% tuku)
Vejce prošlehejte s 300 ml mléka, osolte, přidejte hladkou mouku, znovu prošlehejte a pak přisypte strouhaný sýr. Promíchejte a smažte na oleji.
Na špenát budete potřebovat:
  • 1 balení mraženého špenátu 400 g
  • 1 větší cibuli
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • česnek
  • 1 rovnou lžíci mouky
  • 2 velké hrsti bylinek: listy kopřivy, bršlice, pampelišky, medvědího česneku, pár zelených lístků sedmikrásky, jitrocele a řebříčku
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji. Přidejte rozmražený špenát a jemně nasekané byliny podle své chuti. Kopřivu a bršlici můžete přidat po hrstech, pampelišky o něco méně, sedmikráskové, jitrocelové a řebříčkové lístky trhejte jenom velmi mladé a spíše doplňkově, jitrocel má v listech tužší vlákna, to by mohlo být ve větším množství nepříjemné a řebříček má zase dost výraznou chuť. Pokud je zrovna sezóna medvědího česneku, tak ho přidejte taky. Množství stroužkového česneku pak upravte podle chuti.
Všechno spolu poduste, zaprašte troškou mouky, aby zbytky šťávy nevytékaly z palačinek, osolte, navoňte postrouhaným muškátovým oříškem, ještě chvilinku povařte do zhoustnutí a máte hotovo .
  TIP: Pokud chcete, aby byl špenát hodně krémový, můžete ho před přidáním mouky promixovat tyčovým mixérem do hladka.

A zde je naše fotogalerie: Komponenty a výsledek:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Tak co, ogaři, jíte pohanku?

Zdeněk Breitenbacher
V Beskydech, kousek pod Radhošťem, je v malebné vesničce ukryt snad poslední mlýn na pohanku v českých a moravských zemích. Jestli stejně jako my patříte k obdivovatelům starých řemesel a mistrů, kteří si své umění předávají po celé generace až do nynějších časů, určitě se tam vypravte. Budete-li mít štěstí, pak vás mlýnem provede sám pan Zdeněk Šmajstrla, čtvrtý v generaci mlynářské rodiny. Uvítá vás slovy „Tak co, ogaři, jíte pohanku?“ a povypráví vám o pohance tak krásně, že si v jeho podání pohanku prostě musíte zamilovat...

Mít silnou vůli je přáním mnoha lidí a i zde na Elixíru mládí patří články o silné vůli k těm nejnavštěvovanějším. Získat silnou vůli ale není jednoduché, zvláště když nemáte silnou vůli. Je to začarovaný kruh, něco jako konzerva s klíčkem na otevření uvnitř.
Přinášíme vám proto volný cyklus drobných krůčků, které by vám mohly s budováním silné vůle pomoci. Každý krůček bude relativně jednoduchý, bude po vás chtít jen nepatrnou změnu ve vašich zvycích. Čím tedy dnes začneme?

Jak oznámit rozchod?

Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi, Elixír lásky XI.
Jak jsme zde už několikrát napsali, láska je dar od existence (Boha, osudu, jak chcete) a nelze ji ovládat naší vůlí či snahou. Láska přichází, když se jí zachce, a odchází zrovna tak. A tak jsme někdy konfrontováni se situací, kdy to, co se zdálo věčné, najednou končí. Vztah se vyčerpal, láska odešla a zůstali tu dva lidé, kteří se s tím musejí nějak srovnat. To je těžké, velmi těžké.
Je to těžké pro toho, kdo dříve než ten druhý pochopil, že láska již odešla, a stejně tak je to těžké pro toho druhého, který ještě v lásku věří. Pokud jsme tím, kdo si už uvědomuje nepřítomnost lásky, jak to máme říci tomu druhému?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi