nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Palačinky se špenátem a jedlým plevelem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na sýrovou palačinku se špenátem? Tak se nejdříve podívejte, jestli není ve vašem okolí čistý kus trávy, ze které byste mohli nasbírat plevel do špenátu. Plevelné rostliny mají často aromatickou chuť a krom toho obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Pokud jste majiteli zahrádky a nepřeháníte to s údržbou trávníku, určitě najdete spoustu dobrých bylinek právě tam.

 
Na palačinky budete potřebovat:
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 150-200 g jemně strouhaného sýra (30% tuku)
Vejce prošlehejte s 300 ml mléka, osolte, přidejte hladkou mouku, znovu prošlehejte a pak přisypte strouhaný sýr. Promíchejte a smažte na oleji.
Na špenát budete potřebovat:
  • 1 balení mraženého špenátu 400 g
  • 1 větší cibuli
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • česnek
  • 1 rovnou lžíci mouky
  • 2 velké hrsti bylinek: listy kopřivy, bršlice, pampelišky, medvědího česneku, pár zelených lístků sedmikrásky, jitrocele a řebříčku
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji. Přidejte rozmražený špenát a jemně nasekané byliny podle své chuti. Kopřivu a bršlici můžete přidat po hrstech, pampelišky o něco méně, sedmikráskové, jitrocelové a řebříčkové lístky trhejte jenom velmi mladé a spíše doplňkově, jitrocel má v listech tužší vlákna, to by mohlo být ve větším množství nepříjemné a řebříček má zase dost výraznou chuť. Pokud je zrovna sezóna medvědího česneku, tak ho přidejte taky. Množství stroužkového česneku pak upravte podle chuti.
Všechno spolu poduste, zaprašte troškou mouky, aby zbytky šťávy nevytékaly z palačinek, osolte, navoňte postrouhaným muškátovým oříškem, ještě chvilinku povařte do zhoustnutí a máte hotovo .
  TIP: Pokud chcete, aby byl špenát hodně krémový, můžete ho před přidáním mouky promixovat tyčovým mixérem do hladka.

A zde je naše fotogalerie: Komponenty a výsledek:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Plněné papriky na řecký způsob

Jolana Breitenbacherová
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

Jóga - funguje to?

Zdeněk Breitenbacher
Budeme-li se zajímat o mládí a dobrou fyzickou i duševní kondici, brzy narazíme na tisíciletý systém zvaný jóga. V našich končinách z jógy známe pouze její část zvanou hathajóga – což je systém vědomého pomalého cvičení a různých možných i nemožných pozic. A pokud tady v Česku někdo řekne jóga, myslí tím právě hathajógu – a i my budeme tento pojem pro zjednodušení takto používat. V podvědomí většinou máme, že jóga je cvičení, které nám přinese pevné zdraví a dlouhý život. Dá se tomu věřit? A jak to vlastně funguje?

Zdůraznili jsme již několikrát, že hladovka je nejúčinnější způsob očisty organismu. Umožní vám zbavit se chemických a toxických usazenin v těle a nastartuje tak proces tělesného i duševního omlazení. To, jak dlouhou hladovku podstoupíte, pak určuje, do jaké hloubky ve vašem těle a s jakou intenzitou celá očista proběhne. Mnozí z vás již vyzkoušeli jednodenní hladovku a chtěli by postoupit dále - třídenní hladovka je vhodným pokračováním. Podívejme se podrobně, jak takovou hladovku provést.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi