nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Palačinky se špenátem a jedlým plevelem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na sýrovou palačinku se špenátem? Tak se nejdříve podívejte, jestli není ve vašem okolí čistý kus trávy, ze které byste mohli nasbírat plevel do špenátu. Plevelné rostliny mají často aromatickou chuť a krom toho obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Pokud jste majiteli zahrádky a nepřeháníte to s údržbou trávníku, určitě najdete spoustu dobrých bylinek právě tam.

 
Na palačinky budete potřebovat:
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 150-200 g jemně strouhaného sýra (30% tuku)
Vejce prošlehejte s 300 ml mléka, osolte, přidejte hladkou mouku, znovu prošlehejte a pak přisypte strouhaný sýr. Promíchejte a smažte na oleji.
Na špenát budete potřebovat:
  • 1 balení mraženého špenátu 400 g
  • 1 větší cibuli
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • česnek
  • 1 rovnou lžíci mouky
  • 2 velké hrsti bylinek: listy kopřivy, bršlice, pampelišky, medvědího česneku, pár zelených lístků sedmikrásky, jitrocele a řebříčku
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji. Přidejte rozmražený špenát a jemně nasekané byliny podle své chuti. Kopřivu a bršlici můžete přidat po hrstech, pampelišky o něco méně, sedmikráskové, jitrocelové a řebříčkové lístky trhejte jenom velmi mladé a spíše doplňkově, jitrocel má v listech tužší vlákna, to by mohlo být ve větším množství nepříjemné a řebříček má zase dost výraznou chuť. Pokud je zrovna sezóna medvědího česneku, tak ho přidejte taky. Množství stroužkového česneku pak upravte podle chuti.
Všechno spolu poduste, zaprašte troškou mouky, aby zbytky šťávy nevytékaly z palačinek, osolte, navoňte postrouhaným muškátovým oříškem, ještě chvilinku povařte do zhoustnutí a máte hotovo .
  TIP: Pokud chcete, aby byl špenát hodně krémový, můžete ho před přidáním mouky promixovat tyčovým mixérem do hladka.

A zde je naše fotogalerie: Komponenty a výsledek:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

V józe se nezávodí

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga VII.
Jestli jste si už s námi zacvičili Pozdrav slunci nebo Pozdrav měsíci, mohli jste zaznamenat, že některé pozice pro vás nejsou úplně jednoduché anebo že v nich příliš dlouho nevydržíte. Možná si dokonce všimnete, že vašim přátelům to jde lépe. Nenechte se tím zneklidňovat a nenechte se vyprovokovat k tomu, abyste šli za hranice toho, co vám tělo dovolí. Jsme na samotném začátku a není důvod k tomu, abychom někam spěchali - to už by nebyla jóga a ochudili bychom se o to nejlepší, co nám může jóga v této fázi nabídnout.

Kde nás tělo v józe nejvíce omezuje a jak to napravit

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga VIII.
Při bližším studiu jógy zjistíme, že tělesná cvičení nejsou tím hlavním, o co v józe jde. Jóga neusiluje o zdravé a krásné tělo, nýbrž o čistou mysl, schopnou hlubokých vhledů a poznání. Toho se dosahuje koncentrací a meditací v některé ze sedacích poloh - nejčastěji se zkříženýma nohama a s koleny na zemi, aby měl meditující stabilní polohu. Jenže tělo, které není dostatečně ohebné a přizpůsobivé, začne brzy meditujícího rušit - zkrácené svaly a šlachy nás táhnou, páteř se nám bortí a myšlenky nám utíkají k rušivým signálům z těla.
Právě proto jogíni cvičí. Trénují svoje tělo, aby je v meditaci nerušilo. My prozatím nemáme takové vysoké cíle, spokojíme se s klidnou myslí a zdravým a krásným tělem. A protože jsme začátečníci, brzy zjistíme, kde nám tělo při cvičení překáží. Kde to obvykle je a co s tím můžeme dělat?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi