nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Palačinky se špenátem a jedlým plevelem

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na sýrovou palačinku se špenátem? Tak se nejdříve podívejte, jestli není ve vašem okolí čistý kus trávy, ze které byste mohli nasbírat plevel do špenátu. Plevelné rostliny mají často aromatickou chuť a krom toho obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Pokud jste majiteli zahrádky a nepřeháníte to s údržbou trávníku, určitě najdete spoustu dobrých bylinek právě tam.

 
Na palačinky budete potřebovat:
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 150-200 g jemně strouhaného sýra (30% tuku)
Vejce prošlehejte s 300 ml mléka, osolte, přidejte hladkou mouku, znovu prošlehejte a pak přisypte strouhaný sýr. Promíchejte a smažte na oleji.
Na špenát budete potřebovat:
  • 1 balení mraženého špenátu 400 g
  • 1 větší cibuli
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • česnek
  • 1 rovnou lžíci mouky
  • 2 velké hrsti bylinek: listy kopřivy, bršlice, pampelišky, medvědího česneku, pár zelených lístků sedmikrásky, jitrocele a řebříčku
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte na oleji. Přidejte rozmražený špenát a jemně nasekané byliny podle své chuti. Kopřivu a bršlici můžete přidat po hrstech, pampelišky o něco méně, sedmikráskové, jitrocelové a řebříčkové lístky trhejte jenom velmi mladé a spíše doplňkově, jitrocel má v listech tužší vlákna, to by mohlo být ve větším množství nepříjemné a řebříček má zase dost výraznou chuť. Pokud je zrovna sezóna medvědího česneku, tak ho přidejte taky. Množství stroužkového česneku pak upravte podle chuti.
Všechno spolu poduste, zaprašte troškou mouky, aby zbytky šťávy nevytékaly z palačinek, osolte, navoňte postrouhaným muškátovým oříškem, ještě chvilinku povařte do zhoustnutí a máte hotovo .
  TIP: Pokud chcete, aby byl špenát hodně krémový, můžete ho před přidáním mouky promixovat tyčovým mixérem do hladka.

A zde je naše fotogalerie: Komponenty a výsledek:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Brokolice na česneku a bazalce

Zdeněk Breitenbacher
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

K moři nebo na moře?

Zdeněk Breitenbacher
Moře k dovoleným patří jak k velbloudovi hrby. Toto není jen parafráze ke slovům z povídky pánů Šimka a Grossmanna, to je konstatování faktu, který jasně potvrzují kolony aut na hranicích směrem k Jadranu. Někdo jezdí k moři každý rok, někdo jen občas, někdo si cestu k moři teprve plánuje, ale nevím o nikom, kdo by nechtěl aspoň jednu dovolenou v životě strávit u moře. Dovolená u moře, to je příležitost k nekončící pohodě, příjemné aktivitě i změně v životosprávě.
Já vám nyní představím moře trošku z jiného pohledu: Nejezděte k moři, nýbrž na moře...

Vyrobte si domácí jogurt

Zdeněk Breitenbacher
Domácí výroba potravin má mnoho výhod. Za prvé víte přesně, z čeho se váš výrobek skládá a můžete se spolehlivě vyhnout konzervantům a jiným éčkům. Za druhé si opravdu pochutnáte, což vyplývá jednak z čerstvosti a jednak z už zmíněné nepřítomnosti éček. A za třetí zpravidla výrazně ušetříte. Jako třeba na domácím jogurtu. Podívejte se spolu s námi, jak se takový domácí jogurt vyrábí.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi