nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

Kdo zahradu nemá nebo rybíz nepěstuje, může pořídit na trzích, tam bývá čerstvého rybízu také dost. Co všechno tedy budeme potřebovat?
  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 3 hrnky červeného rybízu
  • 1 hrnek kyselého mléka (nebo kefíru)
  • Půl hrnku oleje
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 vejce
  • Půl lžičky jedlé sody
  • 1 balíček skořicového cukru
 
Velký plech si vyložíme pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraj pekáče, troubu zapneme na 170°C. Do mísy vsypeme mouku a sodu a společně promícháme. Vejce vyšleháme s hnědým cukrem metličkou do pěny. K mouce přidáme olej a kyselé mléko, rozmícháme a nakonec vmícháme ušlehaná vejce s cukrem. Vzniklé těsto promícháme na hladkou tekutou kaši a vlijeme na plech. Těsto rozetřeme do všech okrajů a povrch bohatě posypeme rybízem. Nakonec rybíz zasypeme skořicovým cukrem a ihned vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme přibližně půl hodiny. Bublanina je hotová, jakmile okraje zezlátnou a na špejli se nelepí těsto.
 
Takto vypadá výsledek:
 
Máte-li rybízu přebytek, můžete jej zamrazit a použít jindy, až čerstvý rybíz nebude.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

V předchozím článku jsme se dozvěděli, že na své cestě budeme nejspíš potřebovat zkušeného průvodce, který nás provede náročnějšími úseky a pomůže nám tam, kde si nebudeme vědět rady. Také jsme si řekli, že si budeme muset dávat zatraceně dobrý pozor, koho za svého průvodce zvolíme. Nyní vám dám další velmi důležitou radu: Najděte si svého guru, ujděte s ním kus cesty a pak ho zavčas opusťte...

To, co jíme, může zabíjet náš mozek. Tak začíná zajímavý článek, který jsme objevili na internetu. Čerpá z obsáhlé statě uveřejněné v září 2012 časopisu New Scientist a vysvětluje, že podle nejnovějších poznatků Alzheimerova choroba úzce souvisí s nezdravým stylem stravování. Zjistilo se, že Alzheimerova choroba je vlastně cukrovkou třetího typu.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi