nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

Kdo zahradu nemá nebo rybíz nepěstuje, může pořídit na trzích, tam bývá čerstvého rybízu také dost. Co všechno tedy budeme potřebovat?
  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 3 hrnky červeného rybízu
  • 1 hrnek kyselého mléka (nebo kefíru)
  • Půl hrnku oleje
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 vejce
  • Půl lžičky jedlé sody
  • 1 balíček skořicového cukru
 
Velký plech si vyložíme pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraj pekáče, troubu zapneme na 170°C. Do mísy vsypeme mouku a sodu a společně promícháme. Vejce vyšleháme s hnědým cukrem metličkou do pěny. K mouce přidáme olej a kyselé mléko, rozmícháme a nakonec vmícháme ušlehaná vejce s cukrem. Vzniklé těsto promícháme na hladkou tekutou kaši a vlijeme na plech. Těsto rozetřeme do všech okrajů a povrch bohatě posypeme rybízem. Nakonec rybíz zasypeme skořicovým cukrem a ihned vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme přibližně půl hodiny. Bublanina je hotová, jakmile okraje zezlátnou a na špejli se nelepí těsto.
 
Takto vypadá výsledek:
 
Máte-li rybízu přebytek, můžete jej zamrazit a použít jindy, až čerstvý rybíz nebude.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Máte zájem vyzkoušet další recept z naší pomyslné kuchařky zdravého vaření? Nuže, zde je: Čočková fazolová polévka. Neděste se, nebudeme kombinovat fazole a čočku. Půjde o fazolačku, ale z tradiční čočkové polévky si také něco vypůjčíme...

Slyšeli jste někdy o ztučnění neboli o steatóze jater? Pokud si myslíte, že ke ztučnění jater se můžou dopracovat jen alkoholici pilným pitím, jste na omylu. Jaterní steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater, která postihuje zejména dospělé ve středním věku a výše, ale v dnešní době bohužel stále častěji postihuje také mladé lidi.
Je to stav, kdy se přebytečné tukové kapénky hromadí v jaterních buňkách. Při dlouhodobém procesu ukládání tukových kapének v játrech dochází k poškození tkání a nakonec k selhání jaterních funkcí. Příčin zanášení jater je hned několik a se zdroji znečištění se setkáváme každý den. Málokdo ví, že ztučnění jater se může týkat každého, i těch, co alkoholu vůbec neholdují.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi