nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

Kdo zahradu nemá nebo rybíz nepěstuje, může pořídit na trzích, tam bývá čerstvého rybízu také dost. Co všechno tedy budeme potřebovat?
  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 3 hrnky červeného rybízu
  • 1 hrnek kyselého mléka (nebo kefíru)
  • Půl hrnku oleje
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 vejce
  • Půl lžičky jedlé sody
  • 1 balíček skořicového cukru
 
Velký plech si vyložíme pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraj pekáče, troubu zapneme na 170°C. Do mísy vsypeme mouku a sodu a společně promícháme. Vejce vyšleháme s hnědým cukrem metličkou do pěny. K mouce přidáme olej a kyselé mléko, rozmícháme a nakonec vmícháme ušlehaná vejce s cukrem. Vzniklé těsto promícháme na hladkou tekutou kaši a vlijeme na plech. Těsto rozetřeme do všech okrajů a povrch bohatě posypeme rybízem. Nakonec rybíz zasypeme skořicovým cukrem a ihned vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme přibližně půl hodiny. Bublanina je hotová, jakmile okraje zezlátnou a na špejli se nelepí těsto.
 
Takto vypadá výsledek:
 
Máte-li rybízu přebytek, můžete jej zamrazit a použít jindy, až čerstvý rybíz nebude.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Svačinové sušenky

Jolana Breitenbacherová
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Být a zůstat mladým neznamená jen živelně vyzkoušet to či ono. Ve skutečnosti to znamená tvrdě, cílevědomě a dlouhodobě na sobě pracovat. K tomu, abyste byli a zůstali mladými, potřebujete mimořádně silnou motivaci, protože to rozhodně není lehký cíl a trvalé výsledky se nedostaví za pár týdnů. Nejdříve se tedy zeptejte sami sebe, jak moc toužíte po trvalém mládí. Pokud víte, že ANO – A MOC, pak čtěte dále...

Jak sbalit kluka - nejčastější chyby

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky VIII.
V minulém článku ze seriálu o elixíru lásky jsme vám (a především osamělým ženám) nabídli několik tipů, čemu je důležité věnovat pozornost, chcete-li se samotou skončit a najít si lásku a partnera. Dnes bych chtěl na článek navázat a podle svých vlastních zkušeností upozornit milé dámy na nejčastější chyby, kterými se v hledání partnera zbytečně diskvalifikují. Co myslíte, že je největší chybou?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi