nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

Kdo zahradu nemá nebo rybíz nepěstuje, může pořídit na trzích, tam bývá čerstvého rybízu také dost. Co všechno tedy budeme potřebovat?
  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 3 hrnky červeného rybízu
  • 1 hrnek kyselého mléka (nebo kefíru)
  • Půl hrnku oleje
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 vejce
  • Půl lžičky jedlé sody
  • 1 balíček skořicového cukru
 
Velký plech si vyložíme pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraj pekáče, troubu zapneme na 170°C. Do mísy vsypeme mouku a sodu a společně promícháme. Vejce vyšleháme s hnědým cukrem metličkou do pěny. K mouce přidáme olej a kyselé mléko, rozmícháme a nakonec vmícháme ušlehaná vejce s cukrem. Vzniklé těsto promícháme na hladkou tekutou kaši a vlijeme na plech. Těsto rozetřeme do všech okrajů a povrch bohatě posypeme rybízem. Nakonec rybíz zasypeme skořicovým cukrem a ihned vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme přibližně půl hodiny. Bublanina je hotová, jakmile okraje zezlátnou a na špejli se nelepí těsto.
 
Takto vypadá výsledek:
 
Máte-li rybízu přebytek, můžete jej zamrazit a použít jindy, až čerstvý rybíz nebude.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

Kvásek můžete buď od někoho dostat, nebo si ho můžete sami připravit. Já jsem svůj první kvásek na pečení dostala, ale chtěla jsem si vyzkoušet i výrobu vlastního – není nad to, když je člověk nezávislý a soběstačný, že . Už se mi stalo, že jsem si svou nepozorností neodebrala startovací kulturu na příští pečení, a kdybych neměla kamarádky, kterým jsem předtím kvásek rozdala, tak bych byla úplně v koncích . Výroba je jednoduchá a nenáročná – takže jak na to?

Jak přijmout rozchod?

Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi, Elixír lásky XII.
V minulém článku Elixíru lásky jsme rozebírali, jak oznámit rozchod svému dosavadnímu partnerovi. Důvody mohou být rozličné, ale zásady pro férový rozchod jsou jasné, snad jsme je popsali srozumitelně.
Co když jsme ale na té druhé straně - co když jsme to právě my, kdo se nenadále dozvěděl, že vztah končí. Jak to přijmout? Jak se s tím vyrovnat?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi