nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rozkvetlý pažitkový chléb

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na skvělou pomazánku s pažitkou? Tak zkuste náš recept! Pomazánka je docela sytá, takže se hodí třeba jako vydatná svačina při práci na zahrádce. Teď, když sluníčko vykoukne z mraků a pošimrá nás svými hřejivými paprsky, táhne nás to ven a nikomu se nechce vařit složitá jídla. A to je skvělá příležitost vyzkoušet recept, při kterém se využije nejen zelená nať pažitky, kterou známe všichni, ale také její květy. Krásně fialové pažitkové květy jsou jedlé, skvěle chutnají a ještě lépe vypadají.

 
Recept
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 1 pomazánkové máslo (200 g)
  • 2 kávové lžičky plnotučné hořčice
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Čerstvá pažitka včetně květů
Vejce nastrouháme najemno, přidáme pomazánkové máslo, hořčici, trošku soli a mletého pepře a pořádně zamícháme. Opereme čerstvou pažitku, květy uštípneme a odložíme stranou. Zelené stonky nadrobno nakrájíme a vmícháme do pomazánky.
Nakrájíme krajíčky tmavého chleba, nejlépe domácího, namažeme pomazánkou a povrch ozdobíme drobnými fialovými kvítky. Všimli jste si někdy, že kulovité květenství pažitky se skládá z krásných droboučkých fialových zvonečků? Když květenství rozeberete na jednotlivé kvítky a chléb s nimi posypete, budete žasnout nad tou krásou!
 
 
Co jste možná o pažitce nevěděli
Je to vytrvalá trsnatá rostlina, která vyrůstá z maličkých cibulek. Roste v Evropě, Americe i Asii. Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (obsahuje až 100 mg na 100 g čerstvé nati), provitamínu A, vitamínu B2 a také sirných silic, které působí proti zánětům a proti parazitům. Pažitka je bohatá i na minerální látky jako je vápník, fosfor, draslík nebo železo.
Pažitku můžete velmi úspěšně pěstovat i v květináči na balkóně. Zajistíte si tak trvalý přísun vitamínů a minerálů z čerstvé nati a krom toho se můžete těšit z jejích krásných květů, které jinak nejsou k dostání .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Fazolová pomazánka s lístky tymiánu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Oblíbeným pohoštěním pro návštěvu jsou pomazánky všeho druhu. Ty se totiž dají namazat na chleba nebo jiné pečivo, anebo když nechcete tolik jíst, tak také nabírat na tortilové trojhránky. Tímto způsobem snadno pohostíte jak vyhládlé hosty, tak i ty, kteří tolik jíst nechtějí.
Mezi nejoblíbenější u nás patří pomazánka česneková a rybičková (ze sardinek). Tvarůžková už není pro každého, ale třeba takovou fazolovou pomazánkou návštěvu příjemně překvapíte. Zkuste ji spolu s námi...

Jak získat více času II.

Zdeněk Breitenbacher
V předchozí části jsme se věnovali spíše teorii a nyní se podíváme na pár poznatků z praxe. Připravte se na to, že nic není zadarmo a že to bude znamenat podstatným způsobem změnit váš životní styl. Některá doporučení budou mít podtitulek „Slovo do pranice“, ale věřte zkušenému, že fungují velmi dobře. Nepíšu o ničem, co bych sám nepraktikoval...

Plněné papriky na řecký způsob

Jolana Breitenbacherová
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi