nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rozkvetlý pažitkový chléb

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na skvělou pomazánku s pažitkou? Tak zkuste náš recept! Pomazánka je docela sytá, takže se hodí třeba jako vydatná svačina při práci na zahrádce. Teď, když sluníčko vykoukne z mraků a pošimrá nás svými hřejivými paprsky, táhne nás to ven a nikomu se nechce vařit složitá jídla. A to je skvělá příležitost vyzkoušet recept, při kterém se využije nejen zelená nať pažitky, kterou známe všichni, ale také její květy. Krásně fialové pažitkové květy jsou jedlé, skvěle chutnají a ještě lépe vypadají.

 
Recept
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 1 pomazánkové máslo (200 g)
  • 2 kávové lžičky plnotučné hořčice
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Čerstvá pažitka včetně květů
Vejce nastrouháme najemno, přidáme pomazánkové máslo, hořčici, trošku soli a mletého pepře a pořádně zamícháme. Opereme čerstvou pažitku, květy uštípneme a odložíme stranou. Zelené stonky nadrobno nakrájíme a vmícháme do pomazánky.
Nakrájíme krajíčky tmavého chleba, nejlépe domácího, namažeme pomazánkou a povrch ozdobíme drobnými fialovými kvítky. Všimli jste si někdy, že kulovité květenství pažitky se skládá z krásných droboučkých fialových zvonečků? Když květenství rozeberete na jednotlivé kvítky a chléb s nimi posypete, budete žasnout nad tou krásou!
 
 
Co jste možná o pažitce nevěděli
Je to vytrvalá trsnatá rostlina, která vyrůstá z maličkých cibulek. Roste v Evropě, Americe i Asii. Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (obsahuje až 100 mg na 100 g čerstvé nati), provitamínu A, vitamínu B2 a také sirných silic, které působí proti zánětům a proti parazitům. Pažitka je bohatá i na minerální látky jako je vápník, fosfor, draslík nebo železo.
Pažitku můžete velmi úspěšně pěstovat i v květináči na balkóně. Zajistíte si tak trvalý přísun vitamínů a minerálů z čerstvé nati a krom toho se můžete těšit z jejích krásných květů, které jinak nejsou k dostání .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Fazolová pomazánka s lístky tymiánu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Oblíbeným pohoštěním pro návštěvu jsou pomazánky všeho druhu. Ty se totiž dají namazat na chleba nebo jiné pečivo, anebo když nechcete tolik jíst, tak také nabírat na tortilové trojhránky. Tímto způsobem snadno pohostíte jak vyhládlé hosty, tak i ty, kteří tolik jíst nechtějí.
Mezi nejoblíbenější u nás patří pomazánka česneková a rybičková (ze sardinek). Tvarůžková už není pro každého, ale třeba takovou fazolovou pomazánkou návštěvu příjemně překvapíte. Zkuste ji spolu s námi...

Jak bezpracně zhubnout - to je bezesporu provokativní titulek. Nabídnout něco takového, to je nedostižný svatý grál všech dietologů, a tak nejspíš čekáte, že vám budu chtít za drahé peníze prodat nějaké zázračné pilulky či jiné medikamenty.
Není tomu tak. Přesto mám pro vás řešení - a opravdu bude bezpracné. Nebudete muset zvedat železo v posilovně, nebudete muset běhat po lese ani nic podobného. Ve skutečnosti vám činností dokonce ubude. A co víc, ještě ušetříte. Chcete se dozvědět, jak na to? Tak čtěte dále...

Může muž milovat dvě ženy?

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky XVI.
Nevěra nebo třeba jen nerealizovaná touha po jiném než legitimním partnerovi - to jsou situace staré jako lidstvo samo. Pomiňme sexuální dobrodruhy, kterým o žádný vztah nejde; je tu stále velké množství lidí, kteří mají svého stálého partnera a vedle něj ještě někoho dalšího. Jak se může stát, že člověk kolísá mezi více partnery? Co je to za vztahy? Miluje takový člověk oba partnery, s nimiž pravidelně spí? Možná si myslí, že ano, a ulehčuje tak svému svědomí. Je to ale skutečně možné - milovat dva lidi současně?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi