nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rozkvetlý pažitkový chléb

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na skvělou pomazánku s pažitkou? Tak zkuste náš recept! Pomazánka je docela sytá, takže se hodí třeba jako vydatná svačina při práci na zahrádce. Teď, když sluníčko vykoukne z mraků a pošimrá nás svými hřejivými paprsky, táhne nás to ven a nikomu se nechce vařit složitá jídla. A to je skvělá příležitost vyzkoušet recept, při kterém se využije nejen zelená nať pažitky, kterou známe všichni, ale také její květy. Krásně fialové pažitkové květy jsou jedlé, skvěle chutnají a ještě lépe vypadají.

 
Recept
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 1 pomazánkové máslo (200 g)
  • 2 kávové lžičky plnotučné hořčice
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Čerstvá pažitka včetně květů
Vejce nastrouháme najemno, přidáme pomazánkové máslo, hořčici, trošku soli a mletého pepře a pořádně zamícháme. Opereme čerstvou pažitku, květy uštípneme a odložíme stranou. Zelené stonky nadrobno nakrájíme a vmícháme do pomazánky.
Nakrájíme krajíčky tmavého chleba, nejlépe domácího, namažeme pomazánkou a povrch ozdobíme drobnými fialovými kvítky. Všimli jste si někdy, že kulovité květenství pažitky se skládá z krásných droboučkých fialových zvonečků? Když květenství rozeberete na jednotlivé kvítky a chléb s nimi posypete, budete žasnout nad tou krásou!
 
 
Co jste možná o pažitce nevěděli
Je to vytrvalá trsnatá rostlina, která vyrůstá z maličkých cibulek. Roste v Evropě, Americe i Asii. Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (obsahuje až 100 mg na 100 g čerstvé nati), provitamínu A, vitamínu B2 a také sirných silic, které působí proti zánětům a proti parazitům. Pažitka je bohatá i na minerální látky jako je vápník, fosfor, draslík nebo železo.
Pažitku můžete velmi úspěšně pěstovat i v květináči na balkóně. Zajistíte si tak trvalý přísun vitamínů a minerálů z čerstvé nati a krom toho se můžete těšit z jejích krásných květů, které jinak nejsou k dostání .
  Komentáře

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat

Fazolová pomazánka s lístky tymiánu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Oblíbeným pohoštěním pro návštěvu jsou pomazánky všeho druhu. Ty se totiž dají namazat na chleba nebo jiné pečivo, anebo když nechcete tolik jíst, tak také nabírat na tortilové trojhránky. Tímto způsobem snadno pohostíte jak vyhládlé hosty, tak i ty, kteří tolik jíst nechtějí.
Mezi nejoblíbenější u nás patří pomazánka česneková a rybičková (ze sardinek). Tvarůžková už není pro každého, ale třeba takovou fazolovou pomazánkou návštěvu příjemně překvapíte. Zkuste ji spolu s námi...

Pět úrovní osobní hygieny

Zdeněk Breitenbacher
Co se vám vybaví, když se řekne „Osobní hygiena“? Většina z nás si představí pár základních zásad, jako čistit si zuby dvakrát denně, mýt si ruce před každým jídlem a po každé návštěvě toalety, občas se vykoupat nebo osprchovat. Muži přidají pravidelné holení, ženy pak nezapomenou na nalíčení. Tím jsme v podstatě osobní hygienu vyčerpali. Ve skutečnosti má hygiena mnohem více úrovní a to, co většina lidí pod pojem hygiena zahrnuje, patří jen mezi jednu z nich. Podívejme se na všechny úrovně popořádku.

Minule jsme si provedli očistu domova. Ve kterém dalším prostředí - mimo domov - trávíme nejvíce času? Ano, je to naše práce. To může být kancelář, dílna, případně sedadlo za volantem. Zde už nemáme tak úplně volnou ruku jako doma, ale stále je to místo, které můžeme nějak ovlivnit a očistit ve svůj prospěch. Běžně trávíme v práci osm i více hodin, takže rozhodně stojí za to si naše pracoviště trochu zkultivovat. Podívejme se, jak na to.

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi