nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rozkvetlý pažitkový chléb

Jolana Breitenbacherová
 
 
Máte chuť na skvělou pomazánku s pažitkou? Tak zkuste náš recept! Pomazánka je docela sytá, takže se hodí třeba jako vydatná svačina při práci na zahrádce. Teď, když sluníčko vykoukne z mraků a pošimrá nás svými hřejivými paprsky, táhne nás to ven a nikomu se nechce vařit složitá jídla. A to je skvělá příležitost vyzkoušet recept, při kterém se využije nejen zelená nať pažitky, kterou známe všichni, ale také její květy. Krásně fialové pažitkové květy jsou jedlé, skvěle chutnají a ještě lépe vypadají.

 
Recept
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 1 pomazánkové máslo (200 g)
  • 2 kávové lžičky plnotučné hořčice
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Čerstvá pažitka včetně květů
Vejce nastrouháme najemno, přidáme pomazánkové máslo, hořčici, trošku soli a mletého pepře a pořádně zamícháme. Opereme čerstvou pažitku, květy uštípneme a odložíme stranou. Zelené stonky nadrobno nakrájíme a vmícháme do pomazánky.
Nakrájíme krajíčky tmavého chleba, nejlépe domácího, namažeme pomazánkou a povrch ozdobíme drobnými fialovými kvítky. Všimli jste si někdy, že kulovité květenství pažitky se skládá z krásných droboučkých fialových zvonečků? Když květenství rozeberete na jednotlivé kvítky a chléb s nimi posypete, budete žasnout nad tou krásou!
 
 
Co jste možná o pažitce nevěděli
Je to vytrvalá trsnatá rostlina, která vyrůstá z maličkých cibulek. Roste v Evropě, Americe i Asii. Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (obsahuje až 100 mg na 100 g čerstvé nati), provitamínu A, vitamínu B2 a také sirných silic, které působí proti zánětům a proti parazitům. Pažitka je bohatá i na minerální látky jako je vápník, fosfor, draslík nebo železo.
Pažitku můžete velmi úspěšně pěstovat i v květináči na balkóně. Zajistíte si tak trvalý přísun vitamínů a minerálů z čerstvé nati a krom toho se můžete těšit z jejích krásných květů, které jinak nejsou k dostání .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Fazolová pomazánka s lístky tymiánu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Oblíbeným pohoštěním pro návštěvu jsou pomazánky všeho druhu. Ty se totiž dají namazat na chleba nebo jiné pečivo, anebo když nechcete tolik jíst, tak také nabírat na tortilové trojhránky. Tímto způsobem snadno pohostíte jak vyhládlé hosty, tak i ty, kteří tolik jíst nechtějí.
Mezi nejoblíbenější u nás patří pomazánka česneková a rybičková (ze sardinek). Tvarůžková už není pro každého, ale třeba takovou fazolovou pomazánkou návštěvu příjemně překvapíte. Zkuste ji spolu s námi...

Heslo v titulku je takové ryze pozitivní. Má nám říci, že když nás nějaká činnost, do které jsme osudem či jinými okolnostmi vmanipulováni, nebaví a nenaplňuje, máme si k ní najít pozitivní postoj a vykonávat ji s láskou. Dokonce i když nás taková činnost, například zaměstnání, vyloženě štve a chodíme tam otrávení, máme si k němu nalézt vhodnou motivaci, překousnout problémy, naladit se z negativních pocitů do pozitivních a všechno zdárně zvládnout.
Podobné optimistické rady slýcháme často. Ale z úvodních vět jste už asi poznali, že se s heslem „Co děláte, dělejte rádi“ tak úplně neztotožňuji. Vlastně to vidím úplně naopak...

Jak sbalit kluka - nejčastější chyby

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky VIII.
V minulém článku ze seriálu o elixíru lásky jsme vám (a především osamělým ženám) nabídli několik tipů, čemu je důležité věnovat pozornost, chcete-li se samotou skončit a najít si lásku a partnera. Dnes bych chtěl na článek navázat a podle svých vlastních zkušeností upozornit milé dámy na nejčastější chyby, kterými se v hledání partnera zbytečně diskvalifikují. Co myslíte, že je největší chybou?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi