nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Rakovina - co to je? Dá se vyléčit?

 
 
Je zajímavé, o jakých vážných věcech jsou děti ochotné přemýšlet a seriózně diskutovat - zvlášť když mají být už dávno v posteli. Totiž naši kluci vždycky v okamžik, kdy je moje žena posílá spát, buď dostanou „příšerný“ hlad, nebo vytáhnou tak závažné téma k diskuzi, že úspěšně oddálí cestu do postele nejméně o hodinu. Jako zrovna před pár dny, kdy jsme se dostali až k rakovině. Uznáte, že to není téma, které by se dalo odbýt dvěma větami, a tak jsme prošli všechno, co o rakovině víme. A není toho málo...

Jak jsme se vůbec k tomu tématu dostali? Zmínil jsem se, že na podzim udělám zase nějakou delší očistnou hladovku. Michálek, který má 11 roků, se ptal, proč se vlastně čistím, když stejně furt jím nějaké „bio“. Vyprávěl jsem mu, že dřív žádné bio nebylo a lidé (včetně mě) si tak do těla zanesli spoustu neřádu. To ho zaujalo, protože si doteďka myslel, že všecko to špatné se „přece vykaká“.
Vysvětloval jsem, že zdaleka ne, že spoustu věcí chemického původu tělo nezná a vůbec neví, co s tím má dělat. Že se pak takové věci ukládají v tucích a ve svalovině, a když už se to ani tam nevejde, tak že si tělo začne dělat zvláštní úložiště na odpad - zcela novou tkáň, tedy rakovinný nádor. Nečistota a chemie se pak začnou ukládat do nádoru.
 
Je to samozřejmě velmi zjednodušené vysvětlení, ale dnes je už všeobecně přijímáno, že rakovina v jakékoliv podobě je způsobena vysokou toxicitou v těle. Nádor pak vznikne coby kontejner na odpad, který tělo nedokáže vyloučit a který už nechce nebo nemůže ukládát do tuků, svaloviny a pojivové tkáně.
OK, pak tedy přišla logická otázka - když se dá hladovkou zbavit tuků, dá se taky hladovkou zbavit rakoviny?
Jak odborníci na hladovění ukazují - dá. V tomto případě ale nestačí nějaká legrační dvou- nebo třítýdenní hladovka. Abyste měli šanci na úspěch, musíte být k sobě tvrdí a absolvovat hladovku v délce tak pěti týdnů. To znamená celých pět týdnů jen o vodě - ani miligram čehokoliv organického. Gennadij Malachov v knize „Hladovění“ uvádí několik případů úspěšného odbourání rakovinného nádoru. Popisuje například případ 43-leté ženy, které lékaři našli rakovinu děložního krčku a metastázy v játrech. Poté, co klasická léčba nepřinášela žádné výsledky, uchýlila se žena k léčbě hladem. Opakovaně absolvovala pětitýdenní hladovku a její nádor včetně metastáz skutečně zmizel.
Pět týdnů jen o vodě, navíc opakovaně - dvakrát až třikrát za rok, to už je hodně náročné. Navíc, pokud máte takovou nepříznivou diagnózu, není čas na přípravu a experimenty s kratšími hladovkami - to do toho musíte jít rovnýma nohama. Případné komplikace, jako třeba nedostatek minerálů a s tím spojené časté křeče, vás vůbec netrápí - vždyť jde o život.
Léčbu lze urychlit takzvanou suchou hladovkou - to nepijete ani tu vodu a jste o suchu. To samozřejmě pět týdnů nevydržíte - používá se opakovaná týdenní suchá hladovka. Údajně je velmi účinná. Každopádně ten, komu lékaři našli nádor, by se měl s léčením hladovkou seznámit. Dobrým začátkem je zmiňovaná kniha Gennadije Malachova „Hladovění“; pokud ji neseženete, je k mání pár dalších knih stejného autora, např. „Zlatá pravidla očisty a hladovění“, kde se opakuje v podstatě totéž.
 
Šance v boji s rakovinou tedy jsou, a přitom jsou podstatně méně bolestivé. Také jsou mnohem levnější, což farmaceutický průmysl nerad slyší. Ale stejně je lepší rakovinu nedostat.
Co máme dělat, abychom se jí vyhli? Především nepouštět si do těla žádné škodliviny - z nekvalitních potravin, z kouření, z nečistého ovzduší. A tak jsme Michálkovi vysvětlovali, že o tom, aby se v budoucnu úspěšně vyhnul rakovině, se rozhoduje už teď, když má teprve jedenáct.
Michálek se nad tím hluboce zamyslel a konečně šel spát. Tak snad si z toho něco zapamatuje...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Málokdo si uvědomuje obrovský význam koření – nejenom pro vaření, ale i historický. Kvůli koření se vedly války, kvůli koření se podnikaly objevitelské výpravy, vznikaly nové námořní i pozemské cesty a i díky nim byla objevena Amerika. Netvrdím, že bez koření bychom o americkém světadílu dodnes nevěděli, ale přece jenom, koření stálo v pozadí i těch nejvýznamnějších historických událostí. V úctě k jeho významu bychom měli s kořením také nakládat a patřičně si ho vážit.

Čaj zcela neodmyslitelně patří k pohodě, jedné ze tří základních složek elixíru mládí. Při čaji lze odpočívat i tvořit, dokonce i nakupovat – alespoň tedy v Orientu. Čaj nemá rád spěch, vše v jeho přípravě a pití má správný čas a pořadí – a v našem životě bychom si to měli uspořádat také tak.
Jestlipak si dokážete aspoň jednou za týden najít hodinku, kdy si uděláte maximální možnou pohodu, kdy se nenecháte ničím rušit a kdy zahodíte za hlavu všechny starosti? Kdy zapomenete, že máte za sebou dlouhý a uspěchaný týden a zvolníte své neklidné myšlenky? Představte si, že je neděle (nevadí, že je teprve úterý), je čas pro odpočinek, uvolnění a dobrou náladu. Dnes nebudeme sportovat a už vůbec ne dohánět věci, které jsme v uplynulých dnech nestihli. Víte co, pojďte se mnou do čajovny...

Dobrý čaj, takový, který nám navodí příjemnou pohodu a který nás dokáže zpomalit v našem každodenním běhu, bychom měli mít na stole každý den. Uveďme si několik čajů, které nejsou zcela běžné, ale budou k naší pohodě neodmyslitelně patřit...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi