nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Přitulte se: Tulsi

 
 
Už dobře víte, že čaje, které vám na těchto stránkách představuji, nejsou vždy jen na chuť a pro pohodu, ale často také pro zdraví. Někdy jsou to spíše domácí recepty, ovšem v praxi mnohokrát odzkoušené a potvrzené, ale dneska si představíme profesionální výrobek. Jde o čaj zvaný TULSI – a aby se neurazil, uvedu jeho plný titul: Himalájský ajurvédský bylinný čaj. V čem spočívají jeho účinky?

Raději je opíšu z letáku, abych něco nevynechal:
- Příznivě působí na celkovou ochranu dýchacích cest.
- Pomáhá při nachlazení, kašli a bolestech v krku.
- Ulevuje při obtížném polykání, chřipkových příznacích a zvýšené tělesné teplotě.
- Vhodný při angíně, zápalu plic, zánětu průdušek a astmatu.
Upřímně řečeno, k různým „zaručeně spolehlivým“ preparátům za nehorázné ceny a s nejistým účinkem mám vrozenou nedůvěru, ale z vlastních (a nejen vlastních) zkušeností mohu směle prohlásit, že Tulsi opravdu funguje. Jeho hlavní složkou je bazalka svatá, které pod Himalájemi říkají tulsi, a odtud pochází jméno čaje. Pokud vás bude trápit cokoliv, co jen trochu souvisí s dýchacími cestami, neváhejte a Tulsi vyzkoušejte, účinky jsou opravdu velmi dobré.
Stejně jako u „čertovského čaje“ ale platí – čím dříve zareagujete, tím účinnější čaj bude. Nečekejte tedy, až se vám nemoc nebo potíže rozjedou, ale udělejte si odvar ihned, jakmile pocítíte, že něco není v pořádku. Osvědčilo se mi mít vždy jedno balení v práci – tam totiž není tak jednoduché udělat si pohotově zázvorový čaj – vzhledem k tomu, že zázvor musíte převařit a pak 20 minut luhovat. Čaj Tulsi stačí zalít a silný zázvorový čaj si pak můžete udělat doma. Ale věřte mi, než dojdete domů, už ten zázvorový čaj možná ani nebudete potřebovat...
A kam pro něj? Čaj Tulsi je k mání na mnoha místech – ale pokud chcete jít na jistotu, zavítejte do některé ze specializovaných prodejen čaje, anebo do kterékoliv prodejny zdravé výživy.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
V nastávajících zimních plískanicích možná oceníte prostředek, který vás rychle zahřeje a dodá vám dostatek energie. Podělím se s vámi o recept na Tatranský medvědí elixír, což je unikátní medicína, která vás postaví na nohy v každé situaci.
Jako mnoho jiných zde popsaných receptů, Tatranský medvědí elixír vzniknul zcela náhodou, víceméně v nouzi a ze skromných dostupných surovin. To jsme jednou byli na podzim v Nízkých Tatrách, v obci Bystrá, v příjemném hotelu Biela medvedica. Následující den jsme měli v plánu vylézt na Chopok a Ďumbier, dvě dvoutisícovky - nejvyšší hory pohoří. Počasí ale nepřálo, obě hory byly v mlze a samozřejmě plné sněhu.

„Tož děvčico, dojdi na mlatevňu pro dřevo a zatopíme v kamnech. Však brzo budú zvonit na poledně a my eště nemáme uvařené.“
Než začneme vařit, řekneme si něco o kamnech. Samozřejmě není podmínkou, abyste vařili na nich, klidně můžete vařit na jakémkoli sporáku, který máte. Pokud ale koketujete s myšlenkou, že byste si kamna neboli sporák na tuhá paliva zakoupili, tak mám pro vás několik rad a tipů.

Je všeobecně známo, že člověk svojí vůlí dokáže ovládat jen určité skupiny svalů a nad jinými nemá moc. Běžně ovládáme například svaly končetin - když chceme ruku zvednout, tak ona se opravdu zvedne. Ale se srdcem, které je také sval, je to jiné. To si tluče podle vlastních pravidel a možností a poručit mu nemůžeme. Stejně tak existují svaly hlubokého stabilizačního systému kolem páteře, které nedokážeme vědomě ani zapnout ani uvolnit.
Je ale známo, že jogíni dokážou i takové svaly ovládat. Dokonce dokážou i zpomalit srdce či ho utišit tak, že tep není hmatatelný. Jak to dělají? A dokázali bychom to také, kdybychom věděli, jak na to?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi