nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Přitulte se: Tulsi

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Už dobře víte, že čaje, které vám na těchto stránkách představuji, nejsou vždy jen na chuť a pro pohodu, ale často také pro zdraví. Někdy jsou to spíše domácí recepty, ovšem v praxi mnohokrát odzkoušené a potvrzené, ale dneska si představíme profesionální výrobek. Jde o čaj zvaný TULSI – a aby se neurazil, uvedu jeho plný titul: Himalájský ajurvédský bylinný čaj. V čem spočívají jeho účinky?

Raději je opíšu z letáku, abych něco nevynechal:
- Příznivě působí na celkovou ochranu dýchacích cest.
- Pomáhá při nachlazení, kašli a bolestech v krku.
- Ulevuje při obtížném polykání, chřipkových příznacích a zvýšené tělesné teplotě.
- Vhodný při angíně, zápalu plic, zánětu průdušek a astmatu.
Upřímně řečeno, k různým „zaručeně spolehlivým“ preparátům za nehorázné ceny a s nejistým účinkem mám vrozenou nedůvěru, ale z vlastních (a nejen vlastních) zkušeností mohu směle prohlásit, že Tulsi opravdu funguje. Jeho hlavní složkou je bazalka svatá, které pod Himalájemi říkají tulsi, a odtud pochází jméno čaje. Pokud vás bude trápit cokoliv, co jen trochu souvisí s dýchacími cestami, neváhejte a Tulsi vyzkoušejte, účinky jsou opravdu velmi dobré.
Stejně jako u „čertovského čaje“ ale platí – čím dříve zareagujete, tím účinnější čaj bude. Nečekejte tedy, až se vám nemoc nebo potíže rozjedou, ale udělejte si odvar ihned, jakmile pocítíte, že něco není v pořádku. Osvědčilo se mi mít vždy jedno balení v práci – tam totiž není tak jednoduché udělat si pohotově zázvorový čaj – vzhledem k tomu, že zázvor musíte převařit a pak 20 minut luhovat. Čaj Tulsi stačí zalít a silný zázvorový čaj si pak můžete udělat doma. Ale věřte mi, než dojdete domů, už ten zázvorový čaj možná ani nebudete potřebovat...
A kam pro něj? Čaj Tulsi je k mání na mnoha místech – ale pokud chcete jít na jistotu, zavítejte do některé ze specializovaných prodejen čaje, anebo do kterékoliv prodejny zdravé výživy.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Džez(v)ová káva

Zdeněk Breitenbacher
Víte, co to je džezva? Ne, nemá to nic společného s džezem neboli jazzem, i když jazzové kavárničky jsou rozhodně velmi příjemná prostředí. Tím jsem vám napověděl, že toto slovo souvisí s kávou, a pokud mluvíme o kávě, bude opět řeč o pohodě a dobré náladě, ke které nám káva přispívá...

Nalijme si čistého vína...

Zdeněk Breitenbacher
...ať se nám lépe povídá, nejlépe červeného, nyní to bude trošku náročnější. Zabrousíme totiž do vědy. V mnoha časopisech o zdraví nebo o vědě všeobecně se stále častěji setkáváme s pojmy „volné radikály“ a „antioxidanty“, ale často je to bez bližšího vysvětlení. Pak by čtenář mohl mít, podobně jako ještě nedávno i já, zmatek v tom, které z nich jsou ty „dobré“ látky, které jsou ty „špatné“ látky a jak to vlastně všechno vzniká a funguje.

Nechcete pít? Jeďte autem!

Zdeněk Breitenbacher
Nyní se vrátíme k životosprávě, jedné z velmi důležitých komponent našeho elixíru mládí. Nebude ovšem řeč o stravování, nýbrž o vztahu k alkoholu. Jakkoliv rádi v žertu citujeme klasická díla a slova o tom, že alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství, přece jenom si musíme jeho množství hlídat. Že náročnou oslavu zaplatíme ztrátou nemalého množství mozkových buněk, to už asi víme, a že se to našemu zdraví nelíbí, taky nějak (i když neradi) tušíme. Přesto se občas dostaneme do společenské situace, kdy odmítat alkohol je velmi obtížné. Co s tím?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi