nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Postav strom, zasaď dom...

 
 
...nebo naopak? Každopádně, vyznavač Elixíru mládí má jednu velmi důležitou vlastnost: Plánuje dlouhodobě, plánuje tak, jako kdyby tu měl být velmi dlouho, plánuje tak, jako kdyby byl nesmrtelný. Není žádná hranice, od které by si říkal, že to už nemá cenu, že už se výsledků nedožije. Nehledá žádný „quick-win“, nýbrž pečlivě sestavuje vše, co mu jednou - za dvacet, za padesát či za sto let přinese nějaký prospěch. A tak stavíme domy a sázíme stromy...

 
Moderní manažeři, zvláště ti, kteří působí v akciových společnostech, nemají rádi dlouhodobé projekty. Akcionáři chtějí mít zisk každý kvartál a nějaký dlouhodobý projekt, který ponese zisk za pět nebo dokonce za deset let, nemá šanci na schválení. Akcionáři se chovají, jako by jim zbývaly poslední dva roky života. Z toho, co se ve firmě nachází, ždímají aktiva do morku kostí, bez ohledu na to, že tento přístup do pěti let firmu položí...
Vyznavač Elixíru mládí ví, že tu bude nejen za pět let, ale taky za deset, za padesát a možná dokonce i za sto let. Investice do budoucna se mu vyplatí.
 
Na dnešní den jsme se chystali hodně dlouho. Už loni jsme chtěli sázet stromy, ale měli jsme tolik jiných aktivit, že na sázení nedošlo. Letos jsme udělali důkladnější přípravu a vše mohlo proběhnout podle plánu. Stromky jsme nakoupili v Uherském Ostrohu, ve velmi dobře zásobené prodejně, a i když počasí moc nepřálo, nic nás neodradilo od sázení.
 
 
Co na tom, že první výnosy budou nejdříve za pět let! My si rádi počkáme.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Teď půjde do tuhého. Jestlipak víte, kde stárnete nejrychleji? Ne? Tak já vám to prozradím: Před televizí! Jen si to představte: Otevřete si pivo a chipsy, sednete si do křesla, natáhnete se pro dálkový ovladač a projíždíte programy, kde je co zajímavého. Večer uplyne, ani nevíte jak, a všechny tři pilíře mládí – pohoda, aktivita, životospráva – dostaly pořádně na frak. Pojďte, rozebereme si to jednotlivě:

Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi