nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Pomsta je sladká

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Mnohokrát jsme už mluvili o motivaci a ještě mnohokrát budeme. Motivace je náš nejsilnější motor a pomáhá nám překonat všechna úskalí, se kterými se na naší cestě mládí setkáváme (a že jich není málo!). Už jsme si také řekli, které palivo do tohoto motoru je nejúčinnější – je to láska. Pokud do vaší motivace zakomponujete lásku nebo touhu po ní, překonáte všechny překážky na světě.
Ale jsou i jiná „paliva“, která dobře fungují. Můžeme dokonce úspěšně zapojit i tak negativní cit, jakým je touha po pomstě – a obrátit jej v pozitivní energii. Nevěříte?

 
Touha po pomstě je opravdu negativní cit a já bych vás v žádném případě nechtěl vyzývat, abyste ji v sobě nekontrolovaně pěstovali a rozvíjeli. Ale pokud svou touhu po pomstě správně pochopíme a ovládneme, můžeme ji TRANSFORMOVAT a využít jako další velmi účinné palivo pro naši motivaci.
 
Slyšte příběh:
Můj děda šel do důchodu až v šedesáti pěti letech (jinak bylo v té době obvyklé končit v šedesátce). Po válce totiž pracoval nějakou dobu jako soukromník a úřady – ještě za totality – mu toto období odmítly započítat do odpracovaných roků. Když ve svých 65 letech směl konečně odejít do důchodu, přijel za námi a slavnostně prohlásil: „JÁ SE JIM POMSTÍM! Já tu na světě budu tak dlouho, že budou litovat! Já si ten důchod pořádně užiju!“...
Jak řekl, tak udělal. Přestal kouřit a začal pobývat hodně venku. V té době jsme koupili zahradu a on tam trávil téměř všechen čas. Ráno tam vyrazil, v poledne mu tam babička donesla oběd, večer se vracel. Občas tam udělal nějakou potřebnou práci, ale nijak to nepřeháněl, prostě si užíval – pohody, sluníčka, čerstvého vzduchu, občas také čerstvého ovoce a zeleniny...
A svého důchodu si opravdu užil, v plné kondici se dožil devadesátky – a ještě ve svůj poslední rok pravidelně jezdil na kole a chodil na koupaliště… Myslím, že se mu ta pomsta opravdu podařila, svůj důchod dostával krásných 25 let, plných pohody a naplnění...
 
Pár slov na závěr:
Pomsta nebo touha po ní je velmi silná motivace, ale musíte to být vy, kdo vládne vaší osobě, ne ona. Pak se s ní dá pracovat a využívat ji k vašemu prospěchu. Nejlépe se komukoliv pomstíte nikoliv tak, že mu ublížíte, ale tak, že prostě VY BUDETE LEPŠÍ! Tak, že na sobě samotných zapracujete takovým způsobem, že vám najednou ten dotyčný nebude sahat ani po kotníky. No řekněte, nestojí to za to?
Pomsta bude sladká...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Jak v kuchyni udržet pořádek

Zdeněk Breitenbacher
Původně jsem chtěl tyhle informace zařadit do kapitoly Zásady správného vaření, ale uvědomil jsem si, že toto svou povahou patří trošku jinam. Zásada, kterou si teď povíme, je spíše trik, jak přimět sebe i ostatní členy domácnosti k udržování pořádku. Udržet pořádek v kuchyni – při vícečlenné domácnosti – je vpravdě sysifovská práce a každá rada má cenu zlata...

Tajemství pohody - láska

Zdeněk Breitenbacher
Nejhlubším tajemstvím pohody je láska – láska nejenom partnerská, ale láska univerzální – k sobě samotnému, k lidem kolem nás, k věcem, které nás obklopují. Láska ke všemu, co vezmeme do ruky a užíváme. Láska k tomu, co právě vyrábíme pro někoho neznámého...
Na vánoce jsem od otce dostal koupelovou sadu – krabičku, ve které byl sprchový gel, koupelová pěna a pár dalších věcí. Jakkoliv se to o věcech běžné spotřeby nedá říci, tahle sada byla už na první dotek jiná, jakoby očarovaná...

Melasa je zbytkovým produktem, který vzniká po extrakci cukru ze třtiny nebo cukrové řepy. Obsahuje stále ještě více než 50% sacharidů, ale její chuť je jiná, není sladká. Chutná nahořkle, trošku jako melta, a to proto, že obsahuje tolik minerálních látek a stopových prvků, že její chuť je tím výrazně ovlivněná. Lidé ze třtiny a řepy usilovně dobývají cukr a ten ještě rafinují, aby byla jeho barva hezky bílá a aby byly všechny zbytky melasy dokonale odstraněny. A tak se veškeré minerální bohatství považuje za nežádoucí odpad, který se používá ve farmacii nebo v potravinářství pro kultivaci mikroorganismů, anebo se přidává do krmných směsí. Ti, kdo tajemství melasy znají, ji však považují za černý zázrak a neváhají ji přidat i do svého jídelníčku...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi