nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Pohankové palačinky s jablky – bez lepku a bez laktózy

Jolana Breitenbacherová
 
 
Tento recept vznikl úplně náhodou – chtěla jsem si založit pohankový kvásek na chleba, ale nevyšlo to. Večer jsem si smíchala pohankovou mouku s vodou a naočkovala jsem ji kváskovou kulturou. Ráno jsem ale zjistila, že kvásek nemá žádné bublinky a že nevoní kysele, takže mi v míse zbyla vlastně jen mouka rozmíchaná s vodou. Co teď s tím? Napadlo mě udělat palačinky. Tak jsem se do toho pustila a nakonec jich bylo tolik, že jsem je vzala s sebou do cvičení jógy. A protože všem chutnaly, podělím se o recept i s vámi.

Budeme potřebovat
  • 250 g pohankové mouky
  • Voda na rozmíchání mouky, aby vznikla kaše
  • 2 vejce
  • 1 jablko nastrouhané nahrubo
  • 1 lžíce cukru
  • 2 kávové lžičky skořice
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
 
Pohankovou mouku smícháme s vodou a necháme odstát, aby mouka pořádně nasákla. Přidáme 2 celá vejce, postrouhané jablko, cukr, skořici a slunečnicová semínka. Rozmícháme, konzistence těsta má být palačinkově tekutá. Rozpálíme pánev a pečeme na trošce oleje z každé strany dozlatova.
Palačinky se díky vejcím vůbec netrhají a jsou vláčné, na postup přípravy se můžete podívat zde:
 
Mouka rozmíchaná s vodou
 
Výsledné těsto
 
Pečení na pánvi
 
Hotové palačinky
 
Poslužte si, dobrou chuť!
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Meditace - je to pro mě?

Zdeněk Breitenbacher
Jak uvádí Paul Brunton ve své knize „Tajnosti indické“, v meditaci se nestárne. Popsal, že se jogíni, kteří se meditací dostávají do stavu nirvány - jogínského vytržení - dožívají neuvěřitelně vysokého věku. Máme-li věřit tomu, co Paul Brunton slyšel od místních lidí, jde o věk 300 i více let. Ať už to bereme vážně či nikoliv, stojí za to si říci, co to vlastně ta meditace je a co z ní můžeme realizovat zde v evropských podmínkách.

Máte rádi kávu? Já ano - mám rád její vůni, její chuť i kouzlo její přípravy. Většina lidí pije kávu kvůli povzbuzujícím účinkům, které má kofein v kávě obsažený, a povzbuzující účinky kávy jsou hlavním důvodem, proč se káva pěstuje a každodenně pije v hojném množství. Je ale zajímavé, že existuje spousta „náhražek“, často i dražších než káva, které se také dobře prodávají. Ono to s tou kávou asi nebude úplně jednoduché...

Sám sobě ekologickým aktivistou

Zdeněk Breitenbacher
Lidé už mají docela dobré povědomí o tom, co je to ekologie, a někteří z nich se i ekologickými hledisky řídí. V běžném pohledu to znamená starat se o životní prostředí a žít v souladu s ním. Učíme se, jak zbytečně nezatěžovat přírodu, učíme se, jak dávat do pořádku to, co minulé generace poškodily. Věřím, že mezi čtenáři Elixíru mládí je ekologicky smýšlejících a konajících většina.
Ale nyní přijde otázka na tělo (doslova): Chováme se dostatečně ekologicky také ke svému vlastnímu tělu? Vždyť naše tělo je naším nejbližším životním prostředím. Chováme se k němu ekologicky správně?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi