nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Pohankové palačinky s jablky – bez lepku a bez laktózy

Jolana Breitenbacherová
 
 
Tento recept vznikl úplně náhodou – chtěla jsem si založit pohankový kvásek na chleba, ale nevyšlo to. Večer jsem si smíchala pohankovou mouku s vodou a naočkovala jsem ji kváskovou kulturou. Ráno jsem ale zjistila, že kvásek nemá žádné bublinky a že nevoní kysele, takže mi v míse zbyla vlastně jen mouka rozmíchaná s vodou. Co teď s tím? Napadlo mě udělat palačinky. Tak jsem se do toho pustila a nakonec jich bylo tolik, že jsem je vzala s sebou do cvičení jógy. A protože všem chutnaly, podělím se o recept i s vámi.

Budeme potřebovat
  • 250 g pohankové mouky
  • Voda na rozmíchání mouky, aby vznikla kaše
  • 2 vejce
  • 1 jablko nastrouhané nahrubo
  • 1 lžíce cukru
  • 2 kávové lžičky skořice
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
 
Pohankovou mouku smícháme s vodou a necháme odstát, aby mouka pořádně nasákla. Přidáme 2 celá vejce, postrouhané jablko, cukr, skořici a slunečnicová semínka. Rozmícháme, konzistence těsta má být palačinkově tekutá. Rozpálíme pánev a pečeme na trošce oleje z každé strany dozlatova.
Palačinky se díky vejcím vůbec netrhají a jsou vláčné, na postup přípravy se můžete podívat zde:
 
Mouka rozmíchaná s vodou
 
Výsledné těsto
 
Pečení na pánvi
 
Hotové palačinky
 
Poslužte si, dobrou chuť!
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
V tomto článku bych vám rád představil pár typických situací, kde často kvůli zažitým návykům a vlastní pohodlnosti rezignujeme na kvalitní život. A pokusím se přidat pár nápadů, jak tyto návyky či zlozvyky překonávat. Ať už si to uvědomujeme nebo ne, vstupujeme ve svém životě do určitých rolí a podle jejich scénáře se chováme. Teď mám na mysli nejen vztahy mezi manželi a partnery, ale i mezi kolegy, přáteli – kdekoliv, kde se setkáváme s jinými lidmi. Jen málokdo dokáže být tomu druhému skutečným rovnoprávným a rovnocenným partnerem nebo kamarádem. Uvědomili jste si někdy, že i to, jak vůči druhým vystupujeme a jak se k nim chováme, nás může činit mladšími nebo staršími?

Pět úrovní osobní hygieny

Zdeněk Breitenbacher
Co se vám vybaví, když se řekne „Osobní hygiena“? Většina z nás si představí pár základních zásad, jako čistit si zuby dvakrát denně, mýt si ruce před každým jídlem a po každé návštěvě toalety, občas se vykoupat nebo osprchovat. Muži přidají pravidelné holení, ženy pak nezapomenou na nalíčení. Tím jsme v podstatě osobní hygienu vyčerpali. Ve skutečnosti má hygiena mnohem více úrovní a to, co většina lidí pod pojem hygiena zahrnuje, patří jen mezi jednu z nich. Podívejme se na všechny úrovně popořádku.

Úvod k očistě jater

Jolana Breitenbacherová
Jestliže jste prakticky zvládli očistu střev, je ideální čas pustit se do očisty jater. Právě teď, v předjaří, jsou játra dobře připravená, protože podle čínské medicíny jsou právě nyní spolu se žlučníkem na vrcholu své celoroční aktivity. Toto příznivé období končí na konci dubna. Kromě důkladné očisty, která bude popsaná hned v příštím článku, budeme mít s přicházejícím jarem k dispozici také spoustu čerstvých bylinek, zejména mladé výhonky smetanky lékařské a kopřiv, které jsou pro detoxikaci jater skvělým doplňkem.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi