nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Plněné papriky na řecký způsob

Jolana Breitenbacherová
 
 
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

 
Budeme potřebovat:
  • 8 paprikových lusků
  • 1 hrnek (3dcl) rýže (použijte rýži obyčejnou nebo basmati; parboiled není vhodná, protože se neslepuje)
  • 3/4 hrnku rozinek
  • 3/4 hrnku pistáciových nebo kešu oříšků
  • 2 cibule
  • 4 velká rajčata
  • Sůl
Papriky omyjeme, seřízneme vrch kolem stopky a vybereme všechna semínka. Rýži dobře propereme a pak zalijeme vodou tak, aby hladina vody dosahovala 1 cm nad povrch rýže. Promícháme a přidáme rozinky. Vše společně vaříme do té doby, než je rýže měkká. Podle potřeby mícháme a doléváme vodu, ale nakonec nám v hrnci s rýží nesmí žádná voda zbýt. Ve vedlejším hrnci si mezitím na oleji opečeme cibulku nakrájenou na kostičky a k ní poté přidáme drobně pokrájená rajčata. Osolíme a přidáme oříšky posekané na hrubší kousky. Dobře promícháme, a 5 minut dusíme, aby rajčata trochu změkla. Stačí opravdu podusit jen málo, protože nám jde o to, aby rajčata pustila šťávu, která se pak spojí s rýží, ne o to, aby se z nich stala kaše.
Uvařenou rýži s rozinkami promícháme s rajčatovo-oříškovým základem a touto směsí naplníme paprikové lusky.
Plech vyložíme pečicím papírem, jednotlivé papriky lehce potřeme olivovým olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Cílem je papriky opéct tak, aby chytily tmavší barvu tam, kde se dotýkají plechu, ale přitom aby zůstaly křupavými. Toho dosáhneme tak, že pečeme krátce, ale na maximum a papriky průběžně otáčíme.
Jakmile se po celém obvodu paprikového lusku objeví tmavší oka opálená od plechu, máme hotovo. Pokud nám zbyla ještě nějaká rýže, která se do paprik nevešla, naservírujeme ji spolu s lusky. Je velmi chutná, takže se nebojte, že by zbyla. Žádnou přílohu k tomuto jídlu už vymýšlet nemusíte, stačí přizdobit čerstvými listy salátu.
 
Pokud jste toto jídlo vařili s radostí, možná se vám některá z paprik odmění úsměvem .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Jáhlové karbanátky

Zdeněk Breitenbacher
Proč zrovna jáhlové? Hned z několika důvodů – za prvé jáhly na rozdíl od pšenice a pšeničné mouky neobsahují lepek, na který jsou někteří lidé citliví. Za druhé, jáhly jen minimálně sají olej, takže spotřebujeme méně oleje než na klasické karbanátky. No a za třetí, je to vítaná změna...

133 požehnaných let

Zdeněk Breitenbacher
Tuhle mě před obchodním domem zastavila jedna dívka tmavší pleti a ptala se na cestu do jakési ulice, kterou jsem neznal. Po pravdě jsem odpověděl, že nevím, kde ta ulice je, ale zdálo se, že jí to zas až tak nevadí. Vcelku podle očekávání pokračovala v rozhovoru a nabídla mi, že by pro mě ráda udělala kouzlo. Bylo mi naprosto jasné, že to nebude zadarmo, ale byl jsem zrovna ve velmi dobré náladě a dívka byla opravdu sympatická, a tak jsem souhlasil...

Linecké cukroví

Jolana Breitenbacherová
Blíží se Vánoce a vůně cukroví neodmyslitelně patří k atmosféře svátečních dní. Pokud jste s pečením ještě nezačali, můžete vyzkoušet recept na linecké cukroví. Tento recept je velmi starý. Pekla podle něj moje babička, pak moje maminka a teď podle něj peču i já. Linecké cukroví podle tohoto receptu je velmi jemné, peče se z másla a loupaných mandlí a jeho sametová chuť se přímo rozplývá na jazyku.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi