nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Plněné papriky na řecký způsob

Jolana Breitenbacherová
 
 
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

 
Budeme potřebovat:
  • 8 paprikových lusků
  • 1 hrnek (3dcl) rýže (použijte rýži obyčejnou nebo basmati; parboiled není vhodná, protože se neslepuje)
  • 3/4 hrnku rozinek
  • 3/4 hrnku pistáciových nebo kešu oříšků
  • 2 cibule
  • 4 velká rajčata
  • Sůl
Papriky omyjeme, seřízneme vrch kolem stopky a vybereme všechna semínka. Rýži dobře propereme a pak zalijeme vodou tak, aby hladina vody dosahovala 1 cm nad povrch rýže. Promícháme a přidáme rozinky. Vše společně vaříme do té doby, než je rýže měkká. Podle potřeby mícháme a doléváme vodu, ale nakonec nám v hrnci s rýží nesmí žádná voda zbýt. Ve vedlejším hrnci si mezitím na oleji opečeme cibulku nakrájenou na kostičky a k ní poté přidáme drobně pokrájená rajčata. Osolíme a přidáme oříšky posekané na hrubší kousky. Dobře promícháme, a 5 minut dusíme, aby rajčata trochu změkla. Stačí opravdu podusit jen málo, protože nám jde o to, aby rajčata pustila šťávu, která se pak spojí s rýží, ne o to, aby se z nich stala kaše.
Uvařenou rýži s rozinkami promícháme s rajčatovo-oříškovým základem a touto směsí naplníme paprikové lusky.
Plech vyložíme pečicím papírem, jednotlivé papriky lehce potřeme olivovým olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Cílem je papriky opéct tak, aby chytily tmavší barvu tam, kde se dotýkají plechu, ale přitom aby zůstaly křupavými. Toho dosáhneme tak, že pečeme krátce, ale na maximum a papriky průběžně otáčíme.
Jakmile se po celém obvodu paprikového lusku objeví tmavší oka opálená od plechu, máme hotovo. Pokud nám zbyla ještě nějaká rýže, která se do paprik nevešla, naservírujeme ji spolu s lusky. Je velmi chutná, takže se nebojte, že by zbyla. Žádnou přílohu k tomuto jídlu už vymýšlet nemusíte, stačí přizdobit čerstvými listy salátu.
 
Pokud jste toto jídlo vařili s radostí, možná se vám některá z paprik odmění úsměvem .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Žampiony plněné kuskusem

Jolana Breitenbacherová
Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

Nalijme si čistého vína...

Zdeněk Breitenbacher
...ať se nám lépe povídá, nejlépe červeného, nyní to bude trošku náročnější. Zabrousíme totiž do vědy. V mnoha časopisech o zdraví nebo o vědě všeobecně se stále častěji setkáváme s pojmy „volné radikály“ a „antioxidanty“, ale často je to bez bližšího vysvětlení. Pak by čtenář mohl mít, podobně jako ještě nedávno i já, zmatek v tom, které z nich jsou ty „dobré“ látky, které jsou ty „špatné“ látky a jak to vlastně všechno vzniká a funguje.

Co je to vlastně stáří?

Zdeněk Breitenbacher
V tisku se nedávno objevily diskuze, kdy vlastně začíná stáří. Pochopitelně, pisatelé zjistili, že hranice stáří se nedá definovat jednoznačně, přesněji řečeno, nedá se definovat vůbec a různé skupiny odborníků i laiků se prostě mezi sebou vůbec neshodnou. Definic, co je to stáří, tak máme hned několik, přičemž si troufám tvrdit, že správná není ani jedna z předložených. Dobrá, řeknete si, na Elixíru mládí byste měli vědět, jak to tedy je, nebo ne?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi