nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Plněné papriky na řecký způsob

Jolana Breitenbacherová
 
 
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

 
Budeme potřebovat:
  • 8 paprikových lusků
  • 1 hrnek (3dcl) rýže (použijte rýži obyčejnou nebo basmati; parboiled není vhodná, protože se neslepuje)
  • 3/4 hrnku rozinek
  • 3/4 hrnku pistáciových nebo kešu oříšků
  • 2 cibule
  • 4 velká rajčata
  • Sůl
Papriky omyjeme, seřízneme vrch kolem stopky a vybereme všechna semínka. Rýži dobře propereme a pak zalijeme vodou tak, aby hladina vody dosahovala 1 cm nad povrch rýže. Promícháme a přidáme rozinky. Vše společně vaříme do té doby, než je rýže měkká. Podle potřeby mícháme a doléváme vodu, ale nakonec nám v hrnci s rýží nesmí žádná voda zbýt. Ve vedlejším hrnci si mezitím na oleji opečeme cibulku nakrájenou na kostičky a k ní poté přidáme drobně pokrájená rajčata. Osolíme a přidáme oříšky posekané na hrubší kousky. Dobře promícháme, a 5 minut dusíme, aby rajčata trochu změkla. Stačí opravdu podusit jen málo, protože nám jde o to, aby rajčata pustila šťávu, která se pak spojí s rýží, ne o to, aby se z nich stala kaše.
Uvařenou rýži s rozinkami promícháme s rajčatovo-oříškovým základem a touto směsí naplníme paprikové lusky.
Plech vyložíme pečicím papírem, jednotlivé papriky lehce potřeme olivovým olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Cílem je papriky opéct tak, aby chytily tmavší barvu tam, kde se dotýkají plechu, ale přitom aby zůstaly křupavými. Toho dosáhneme tak, že pečeme krátce, ale na maximum a papriky průběžně otáčíme.
Jakmile se po celém obvodu paprikového lusku objeví tmavší oka opálená od plechu, máme hotovo. Pokud nám zbyla ještě nějaká rýže, která se do paprik nevešla, naservírujeme ji spolu s lusky. Je velmi chutná, takže se nebojte, že by zbyla. Žádnou přílohu k tomuto jídlu už vymýšlet nemusíte, stačí přizdobit čerstvými listy salátu.
 
Pokud jste toto jídlo vařili s radostí, možná se vám některá z paprik odmění úsměvem .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Jáhlové karbanátky

Zdeněk Breitenbacher
Proč zrovna jáhlové? Hned z několika důvodů – za prvé jáhly na rozdíl od pšenice a pšeničné mouky neobsahují lepek, na který jsou někteří lidé citliví. Za druhé, jáhly jen minimálně sají olej, takže spotřebujeme méně oleje než na klasické karbanátky. No a za třetí, je to vítaná změna...

Vezměte myš do levé ruky...

Zdeněk Breitenbacher
...a netopýra do pravé - takhle stylově čarodějnicky by mohl začínat náš další páteční recept, tentokrát na nějaké kouzlo, ale ne, nebudeme čarovat a ani nejde o začátek receptu - a ani toho chudáka netopýra nebudeme potřebovat. Jde totiž o myš počítačovou. A kouzlo spočívá jedině v tom, že opět trošku rozmnožíme naše mozkové buňky. Mozkové buňky se totiž množí nejen tehdy, pokud trénujeme paměť a učíme se nové informace, ale také tehdy, pokud trénujeme naši motoriku a naučíme naše ruce něco nového.

Jak na nespavost?

Zdeněk Breitenbacher
Když se mě známý zeptal, jestli znám něco na nespavost, tak jsem docela zaváhal. Přemýšlel jsem nad tím a uvědomil si, že to je široké a komplikované téma. Především, obtížně se odlišuje, co je příčinou a co je následkem. Pokud nemůžeme spát, ztrácíme svoji pohodu; pokud nemáme obvyklou pohodu, nemůžeme spát.
Klíčem k vyřešení nespavosti je rozpletení tohoto zamotaného klubka a odhalit, kde je ta nejhlubší příčina. Zpravidla to jsou nějaké osobní trable. Vedle toho si samozřejmě pohlídáme druhotné podmínky, které nám nespavost zvyšují nebo naopak snižují. Pojďme na to...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi