nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Plněné papriky na řecký způsob

 
 
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

 
Budeme potřebovat:
  • 8 paprikových lusků
  • 1 hrnek (3dcl) rýže (použijte rýži obyčejnou nebo basmati; parboiled není vhodná, protože se neslepuje)
  • 3/4 hrnku rozinek
  • 3/4 hrnku pistáciových nebo kešu oříšků
  • 2 cibule
  • 4 velká rajčata
  • Sůl
Papriky omyjeme, seřízneme vrch kolem stopky a vybereme všechna semínka. Rýži dobře propereme a pak zalijeme vodou tak, aby hladina vody dosahovala 1 cm nad povrch rýže. Promícháme a přidáme rozinky. Vše společně vaříme do té doby, než je rýže měkká. Podle potřeby mícháme a doléváme vodu, ale nakonec nám v hrnci s rýží nesmí žádná voda zbýt. Ve vedlejším hrnci si mezitím na oleji opečeme cibulku nakrájenou na kostičky a k ní poté přidáme drobně pokrájená rajčata. Osolíme a přidáme oříšky posekané na hrubší kousky. Dobře promícháme, a 5 minut dusíme, aby rajčata trochu změkla. Stačí opravdu podusit jen málo, protože nám jde o to, aby rajčata pustila šťávu, která se pak spojí s rýží, ne o to, aby se z nich stala kaše.
Uvařenou rýži s rozinkami promícháme s rajčatovo-oříškovým základem a touto směsí naplníme paprikové lusky.
Plech vyložíme pečicím papírem, jednotlivé papriky lehce potřeme olivovým olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Cílem je papriky opéct tak, aby chytily tmavší barvu tam, kde se dotýkají plechu, ale přitom aby zůstaly křupavými. Toho dosáhneme tak, že pečeme krátce, ale na maximum a papriky průběžně otáčíme.
Jakmile se po celém obvodu paprikového lusku objeví tmavší oka opálená od plechu, máme hotovo. Pokud nám zbyla ještě nějaká rýže, která se do paprik nevešla, naservírujeme ji spolu s lusky. Je velmi chutná, takže se nebojte, že by zbyla. Žádnou přílohu k tomuto jídlu už vymýšlet nemusíte, stačí přizdobit čerstvými listy salátu.
 
Pokud jste toto jídlo vařili s radostí, možná se vám některá z paprik odmění úsměvem .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

Nyní se vrátíme k životosprávě, jedné z velmi důležitých komponent našeho elixíru mládí. Nebude ovšem řeč o stravování, nýbrž o vztahu k alkoholu. Jakkoliv rádi v žertu citujeme klasická díla a slova o tom, že alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství, přece jenom si musíme jeho množství hlídat. Že náročnou oslavu zaplatíme ztrátou nemalého množství mozkových buněk, to už asi víme, a že se to našemu zdraví nelíbí, taky nějak (i když neradi) tušíme. Přesto se občas dostaneme do společenské situace, kdy odmítat alkohol je velmi obtížné. Co s tím?

Blíží se Velikonoční svátky a k nim neodmyslitelně patří sladký moučník ve tvaru beránka. Pokud máte chuť vyzkoušet letos něco nového, neotřelého, co se bude zcela odlišovat od tradičních piškotových variant beránka, máme pro vás recept, ve kterém je největším podílem zastoupená strouhaná mrkev. Skutečně, je zde více mrkve, než mouky. Tento moučník je naprosto vynikající a ocení jej zejména ti, kteří dávají přednost mokřejšímu vláčnému těstu před suchým piškotem.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi