nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Piškotový moučník se strouhanými jablky a skořicí

Jolana Breitenbacherová
 
 
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

 
Budeme potřebovat:
  • 500 g jablek
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 2 hrnky mouky (já jsem použila pšeničnou grahamovou)
  • Půl čajové lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 dcl mléka nebo kefíru
  • 1 lžíci mleté skořice
  • Půl čajové lžičky mletého muškátového květu
  • Rozinky
  • Sekané ořechy
Nachystáme si plech o rozměru přibližně 22 x 32 cm a vyložíme jej pečicím papírem. Troubu zapneme na 160°C. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a na hrubo postrouháme. Vmícháme k nim 2 lžíce cukru, pudinkový prášek, sekané ořechy, rozinky, skořici, muškátový květ a vše dobře promícháme. V druhé míse smícháme mouku s jedlou sodou. Tyčovým mixérem vyšleháme celá vejce se 2 lžícemi cukru do pěny. Do mísy s moukou přidáme rozpuštěné máslo a vyšlehaná vejce a zamícháme. Potom přidáváme mléko tak, aby nám vzniklo hladké polotekuté těsto. Těsto vlijeme na plech, rozetřeme stěrkou do všech krajů a sypeme strouhanými jablky. Takto připravený moučník dáme hned péct. Pečeme přibližně 40 minut.
Než se moučník dopeče, uvaříme si čaj. K této příležitosti se hodí například čistý Rooibos Honeybush, který se vyznačuje jemnou medovou vůní. Do konvice o obsahu 1 litr dáme 3 vrchovaté čajové lžičky rooibosu a zalijeme vroucí vodou. Rooibos vlastně ani není pravým čajem, neobsahuje totiž žádné povzbuzující látky. Má lahodnou chuť a je tak vhodný pro děti, těhotné ženy, nebo i kojence. Dámy, které se pokouší shodit nějaké to kilo dolů, bude určitě zajímat, že rooibos v čisté podobě neobsahuje žádné kalorie, zato je bohatý na minerální látky, např. měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík a je také dobrým zdrojem antioxidantů. Proto africký rooibos neodmyslitelně patří do galerie nápojů vhodných pro vyznavače zdravého životního stylu.
Uvařili jsme si čaj, je pomalu čas vytáhnout plech z trouby. A než náš moučník vychladne na krájecí teplotu, můžeme si pustit nějakou hudbu. Třeba starý svižný ragtime – ten taky zahřeje – přímo u srdce .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Valentýnské jahody

Zdeněk Breitenbacher
14. únor je svátkem svatého Valentýna a spolu s ním také všech zamilovaných. Slavíme ho i my s mojí ženou a tentokrát jsme si oslavu vylepšili valentýnskými jahodami, které se svojí červenou barvou a sladkou chutí k tomuto svátku velice dobře hodí. Přestože je únor a za oknem spousta sněhu, není problém čerstvé jahody sehnat, protože obchodníci vždy dobře vědí, jaké datum se v kalendáři blíží a co se k čemu hodí. Máte-li zájem, připojte se k nám a udělejte si valentýnské jahody také...

Pohoda

Zdeněk Breitenbacher
Pohodu jsme si uvedli jako první ze složek elixíru mládí, vedle aktivity a životosprávy. Jakkoliv se nám to může zdát jednoduché – udělat si pohodu, bude mnohem obtížnější udělat si ji trvale. Takovou pohodu, kterou nikdo a nic nemůže narušit, takovou, která v nás bude přítomna v každý okamžik, od rána do večera a od večera do rána...

Zpravodajská stanice CNN minulý týden přinesla reportáž o staříkovi, který ve svých 102 letech běhá maraton. Jedná se o jistého Fauju Singha, který se narodil v indickém Paňdžábu v roce 1911 a letos v únoru se účastnil svého zatím posledního maratonského běhu v Hongkongu. Pravda, takový Emil Zátopek byl v době své největší slávy krapet rychlejší, ale s Faujou Singhem se už na závodech neporovná, protože v roce 2000, ve svých 78 letech, z tohoto světa odešel. Na dráze se bohužel potkat nemohli, protože v témže roce Fauja Singh teprve nastupoval ke svému prvnímu maratonu vůbec - ve věku 89 let!

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi