Piškotový moučník se strouhanými jablky a skořicí
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.
Budeme potřebovat:
Nachystáme si plech o rozměru přibližně 22 x 32 cm a vyložíme jej pečicím papírem. Troubu zapneme na 160°C. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a na hrubo postrouháme. Vmícháme k nim 2 lžíce cukru, pudinkový prášek, sekané ořechy, rozinky, skořici, muškátový květ a vše dobře promícháme. V druhé míse smícháme mouku s jedlou sodou. Tyčovým mixérem vyšleháme celá vejce se 2 lžícemi cukru do pěny. Do mísy s moukou přidáme rozpuštěné máslo a vyšlehaná vejce a zamícháme. Potom přidáváme mléko tak, aby nám vzniklo hladké polotekuté těsto. Těsto vlijeme na plech, rozetřeme stěrkou do všech krajů a sypeme strouhanými jablky. Takto připravený moučník dáme hned péct. Pečeme přibližně 40 minut.
Než se moučník dopeče, uvaříme si čaj. K této příležitosti se hodí například čistý Rooibos Honeybush, který se vyznačuje jemnou medovou vůní. Do konvice o obsahu 1 litr dáme 3 vrchovaté čajové lžičky rooibosu a zalijeme vroucí vodou. Rooibos vlastně ani není pravým čajem, neobsahuje totiž žádné povzbuzující látky. Má lahodnou chuť a je tak vhodný pro děti, těhotné ženy, nebo i kojence. Dámy, které se pokouší shodit nějaké to kilo dolů, bude určitě zajímat, že rooibos v čisté podobě neobsahuje žádné kalorie, zato je bohatý na minerální látky, např. měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík a je také dobrým zdrojem antioxidantů. Proto africký rooibos neodmyslitelně patří do galerie nápojů vhodných pro vyznavače zdravého životního stylu.
Uvařili jsme si čaj, je pomalu čas vytáhnout plech z trouby. A než náš moučník vychladne na krájecí teplotu, můžeme si pustit nějakou hudbu. Třeba starý svižný ragtime – ten taky zahřeje – přímo u srdce .
|