nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Piškotový moučník se strouhanými jablky a skořicí

 
 
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

 
Budeme potřebovat:
  • 500 g jablek
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 2 hrnky mouky (já jsem použila pšeničnou grahamovou)
  • Půl čajové lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 dcl mléka nebo kefíru
  • 1 lžíci mleté skořice
  • Půl čajové lžičky mletého muškátového květu
  • Rozinky
  • Sekané ořechy
Nachystáme si plech o rozměru přibližně 22 x 32 cm a vyložíme jej pečicím papírem. Troubu zapneme na 160°C. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a na hrubo postrouháme. Vmícháme k nim 2 lžíce cukru, pudinkový prášek, sekané ořechy, rozinky, skořici, muškátový květ a vše dobře promícháme. V druhé míse smícháme mouku s jedlou sodou. Tyčovým mixérem vyšleháme celá vejce se 2 lžícemi cukru do pěny. Do mísy s moukou přidáme rozpuštěné máslo a vyšlehaná vejce a zamícháme. Potom přidáváme mléko tak, aby nám vzniklo hladké polotekuté těsto. Těsto vlijeme na plech, rozetřeme stěrkou do všech krajů a sypeme strouhanými jablky. Takto připravený moučník dáme hned péct. Pečeme přibližně 40 minut.
Než se moučník dopeče, uvaříme si čaj. K této příležitosti se hodí například čistý Rooibos Honeybush, který se vyznačuje jemnou medovou vůní. Do konvice o obsahu 1 litr dáme 3 vrchovaté čajové lžičky rooibosu a zalijeme vroucí vodou. Rooibos vlastně ani není pravým čajem, neobsahuje totiž žádné povzbuzující látky. Má lahodnou chuť a je tak vhodný pro děti, těhotné ženy, nebo i kojence. Dámy, které se pokouší shodit nějaké to kilo dolů, bude určitě zajímat, že rooibos v čisté podobě neobsahuje žádné kalorie, zato je bohatý na minerální látky, např. měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík a je také dobrým zdrojem antioxidantů. Proto africký rooibos neodmyslitelně patří do galerie nápojů vhodných pro vyznavače zdravého životního stylu.
Uvařili jsme si čaj, je pomalu čas vytáhnout plech z trouby. A než náš moučník vychladne na krájecí teplotu, můžeme si pustit nějakou hudbu. Třeba starý svižný ragtime – ten taky zahřeje – přímo u srdce .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Bez velkého ohlašování jsem se rozhodl vykonat další, tentokráte čtrnáctidenní očistnou hladovku. Od skončení předchozí, sedmidenní hladovky uplynuly skoro tři měsíce a já jsem v těle cítil, že je potřeba v očistě pokračovat. Ale dva týdny jen o vodě - to už je přece jen trochu jiná liga než pouhých sedm dní, a tak se s vámi podělím o své nové pocity i o nějaká měření, kterých jsem se před a po hladovce účastnil.

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi