nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Piškotový moučník se strouhanými jablky a skořicí

Jolana Breitenbacherová
 
 
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

 
Budeme potřebovat:
  • 500 g jablek
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 2 hrnky mouky (já jsem použila pšeničnou grahamovou)
  • Půl čajové lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 dcl mléka nebo kefíru
  • 1 lžíci mleté skořice
  • Půl čajové lžičky mletého muškátového květu
  • Rozinky
  • Sekané ořechy
Nachystáme si plech o rozměru přibližně 22 x 32 cm a vyložíme jej pečicím papírem. Troubu zapneme na 160°C. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a na hrubo postrouháme. Vmícháme k nim 2 lžíce cukru, pudinkový prášek, sekané ořechy, rozinky, skořici, muškátový květ a vše dobře promícháme. V druhé míse smícháme mouku s jedlou sodou. Tyčovým mixérem vyšleháme celá vejce se 2 lžícemi cukru do pěny. Do mísy s moukou přidáme rozpuštěné máslo a vyšlehaná vejce a zamícháme. Potom přidáváme mléko tak, aby nám vzniklo hladké polotekuté těsto. Těsto vlijeme na plech, rozetřeme stěrkou do všech krajů a sypeme strouhanými jablky. Takto připravený moučník dáme hned péct. Pečeme přibližně 40 minut.
Než se moučník dopeče, uvaříme si čaj. K této příležitosti se hodí například čistý Rooibos Honeybush, který se vyznačuje jemnou medovou vůní. Do konvice o obsahu 1 litr dáme 3 vrchovaté čajové lžičky rooibosu a zalijeme vroucí vodou. Rooibos vlastně ani není pravým čajem, neobsahuje totiž žádné povzbuzující látky. Má lahodnou chuť a je tak vhodný pro děti, těhotné ženy, nebo i kojence. Dámy, které se pokouší shodit nějaké to kilo dolů, bude určitě zajímat, že rooibos v čisté podobě neobsahuje žádné kalorie, zato je bohatý na minerální látky, např. měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík a je také dobrým zdrojem antioxidantů. Proto africký rooibos neodmyslitelně patří do galerie nápojů vhodných pro vyznavače zdravého životního stylu.
Uvařili jsme si čaj, je pomalu čas vytáhnout plech z trouby. A než náš moučník vychladne na krájecí teplotu, můžeme si pustit nějakou hudbu. Třeba starý svižný ragtime – ten taky zahřeje – přímo u srdce .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

Zazpívejte si - omládnete

Zdeněk Breitenbacher
Pro další tajemství dlouhověkosti se znovu vypravíme k jogínům, ale nebudeme muset až do Indie, stačí, když si přečteme nějakou knížku o józe – anebo tento článek. To tajemství zní: Dýchejte pravidelně a pomalu.
Jogíni říkají, že člověk má pro svůj život přidělenu jednu miliardu nádechů a výdechů – a jak rychle je spotřebuje, je jen a jen na něm... Zkuste si spočítat, kolik nádechů a výdechů máte na jednu minutu, chcete-li se dožít sta let. Tak co, kolik vám vyšlo?

Svoji vůli můžeme posilovat mnoha způsoby a záleží jen na nás, co si vybereme. Několik způsobů jsme si již ukázali a ukážeme si další. Některé typy cvičení možná dokonce dávno známe, jen nevíme, že se kromě fyzické zdatnosti a odvahy týkají i posilování vůle. Jedním z krásných systémů jsou legendární zkoušky bobříků podle knížky „Hoši od Bobří řeky“ pana Jaroslava Foglara.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi