nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Piškotový moučník se strouhanými jablky a skořicí

Jolana Breitenbacherová
 
 
Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

 
Budeme potřebovat:
  • 500 g jablek
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 2 hrnky mouky (já jsem použila pšeničnou grahamovou)
  • Půl čajové lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 dcl mléka nebo kefíru
  • 1 lžíci mleté skořice
  • Půl čajové lžičky mletého muškátového květu
  • Rozinky
  • Sekané ořechy
Nachystáme si plech o rozměru přibližně 22 x 32 cm a vyložíme jej pečicím papírem. Troubu zapneme na 160°C. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a na hrubo postrouháme. Vmícháme k nim 2 lžíce cukru, pudinkový prášek, sekané ořechy, rozinky, skořici, muškátový květ a vše dobře promícháme. V druhé míse smícháme mouku s jedlou sodou. Tyčovým mixérem vyšleháme celá vejce se 2 lžícemi cukru do pěny. Do mísy s moukou přidáme rozpuštěné máslo a vyšlehaná vejce a zamícháme. Potom přidáváme mléko tak, aby nám vzniklo hladké polotekuté těsto. Těsto vlijeme na plech, rozetřeme stěrkou do všech krajů a sypeme strouhanými jablky. Takto připravený moučník dáme hned péct. Pečeme přibližně 40 minut.
Než se moučník dopeče, uvaříme si čaj. K této příležitosti se hodí například čistý Rooibos Honeybush, který se vyznačuje jemnou medovou vůní. Do konvice o obsahu 1 litr dáme 3 vrchovaté čajové lžičky rooibosu a zalijeme vroucí vodou. Rooibos vlastně ani není pravým čajem, neobsahuje totiž žádné povzbuzující látky. Má lahodnou chuť a je tak vhodný pro děti, těhotné ženy, nebo i kojence. Dámy, které se pokouší shodit nějaké to kilo dolů, bude určitě zajímat, že rooibos v čisté podobě neobsahuje žádné kalorie, zato je bohatý na minerální látky, např. měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík a je také dobrým zdrojem antioxidantů. Proto africký rooibos neodmyslitelně patří do galerie nápojů vhodných pro vyznavače zdravého životního stylu.
Uvařili jsme si čaj, je pomalu čas vytáhnout plech z trouby. A než náš moučník vychladne na krájecí teplotu, můžeme si pustit nějakou hudbu. Třeba starý svižný ragtime – ten taky zahřeje – přímo u srdce .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

Rozumíte svému osudu? II.

Zdeněk Breitenbacher
Je to už dlouho, co jsme uvedli článek „Rozumíte svému osudu?“, ale pořád dostávám dotazy na reálnou možnost porozumění vlastnímu osudu. Nejsme jen třtina vlající ve větru nekonečného řetězce náhod, bez jakéhokoliv hlubšího smyslu? Věřím, že ne.
Věřím, že to, co se nám děje, je v souladu s nějakým hlubším záměrem, jehož jsme součástí. Pokud tomu záměru aspoň trochu porozumíme, mnoho věcí v našem životě se zjednoduší a nebudeme ztrácet energii v marných zápasech o něco, co nám není předurčeno. Naopak, půjdeme přímou cestou a vše se nám bude dařit. Je to vůbec možné, porozumět celému záměru? Nebo aspoň tomu, co se týká nás samotných? Jak vůbec k onomu porozumění dospět?

Pět Tibeťanů - funguje to?

Zdeněk Breitenbacher
Už jste možná slyšeli o tajuplných „Pěti Tibeťanech“ - pěti zázračných cvicích z Tibetu, které vám spolehlivě navrátí a zachovají mládí. První (a jedinou) zmínku o nich uvádí kniha anglického autora Petera Keldera „The Eye of Revelation“ (Oko zjevení) z roku 1939. Podle autora je účinnost cviků zcela mimořádná, až neuvěřitelná. Český člověk, vytrénovaný dřívější totalitou a dnešním agresívním marketingem, na taková tvrzení zbystří a bere je s notnou rezervou, ale na každém šprochu pravdy trochu, a tak se na celé cvičení důkladněji podíváme.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi