nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Paul Bragg - odborník nebo podvodník?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Na jméno Paul Chappius Bragg jsem poprvé narazil v knize „Hladovění“ od Gennadije Malachova. Je tam mnohokrát citován coby dietolog a představitel „americké školy“ hladovění a Malachov se ve svých začátcích učil právě u něj. Z jiných pramenů jsem se také dočetl, že Bragg se hodně věnoval dlouhověkosti a že se prý dožil pětadevadesáti let, přičemž údajně zemřel nešťastnou náhodou po nějaké nehodě při surfování. To je určitě dobrý předpoklad stát se celebritou Elixíru mládí a my si tedy o něm napíšeme něco více...

 
Navzdory pověstem je doloženo, že se narodil se v roce 1895 a zemřel ve věku 81 let v roce 1976. Jako mnozí jiní dietologové a hladovkáři, i Paul Bragg se začal zajímat o hladovění a jiné přírodní způsoby léčení až poté, co si prošel mnoha těžkými chorobami. Selhání oficiální medicíny, která mu nedovedla pomoci, mu nedávalo na výběr. Paul Bragg pojal své léčení velice systematicky a přísný systematismus následně provází celé jeho učení.
Co je tedy podstatou Braggova učení?
Samozřejmě, hlavní roli hraje hladovění. Na rozdíl od evropských škol hladovění zavádí naprostou pravidelnost: Jednodenní hladovka jedenkrát týdně, sedmi až desetidenní hladovka čtyřikrát ročně, třítýdenní hladovka jedenkrát za rok. V knize „Zázrak hladovění“ píše: „Už mnoho let zmíněný grafikon dodržuji, těším se výbornému zdraví a žiji doslova jako živé dynamo. Mám přebytek energie pro práci i zábavu. Nikdy se neunavím, nikdy nejsem ospalý. Jsem trvale aktivní fyzicky i psychicky. Musím absolvovat hodně přednášek, cestuji po celém světě, píši a vykonávám celou řadu dalších povinností. A na všechno mám dost času i sil.“
Bragg zdůrazňuje: „Chci, aby mi bylo jasně rozuměno: nedoporučuji hladovění jako lék na nemoci. Léčením se nezabývám. Žádným lékům, kromě přírody, nevěřím. Všechno co můžeme udělat je, upevnit svou životní sílu tak, aby se léčení nemocí stálo v podstatě vnitřní záležitostí samotného organismu. Jsem zdravý a plný energie právě proto, že studuji přírodní zákony a řídím se jimi. Zákony přírodního stravování, zákony očišťování se hladověním, fyzická cvičení - to jsou věci, které vedou k životu bez starostí.“
 
Tohle by se dalo do kamene tesat, včetně dalších doporučení, uvedených například v jeho knize „Jak se dožít 120 let“:
  1. Používejte co nejvíce plnohodnotných potravin, které nejsou průmyslově upravené, nejlépe v biokvalitě. Nebylo by od věci, kdyby se vašimi oblíbenými „nákupními centry“ staly specializované prodejny se zdravou výživou. V běžných obchodech nakupujte jen to nejnutnější.
  2. Upřednostňujte sezónní nebo přirozeně uskladněné potraviny z našich zeměpisných šířek.
  3. Z jídelníčku navždy škrtněte polotovary, hotová jídla, fast food, konzervované produkty, light potraviny, barevné limonády, umělá sladidla, bílou mouku a výrobky z ní.
  4. Zvyšte spotřebu zeleniny – měli byste si ji servírovat ke každému vhodnému jídlu a střídat různé druhy úpravy. V létě vás nejlépe uspokojí syrová nebo krátce povařená. Během zimy jezte v syrovém stavu jen tu zeleninu, která se dá přirozeně uskladnit, jinak ji kratší či delší dobu povařte. Nezapomínejte na kysané zelí.
  5. Experimentujte s různými druhy celozrnných obilovin – kuskus, bulgur, jáhly, celozrnná rýže, ječné kroupy. Pokud dostanete chuť na těstoviny, vybírejte si jen ty, které jsou vyrobeny z celozrnné mouky, například špaldové, pohankové či žitné. Střídejte různé typy vloček (rýžové, ovesné, špaldové, pohankové).
  6. Dopřejte si i luštěniny (čočka, fazole, cizrna) a tradiční sójové výrobky (tofu, tempeh, miso).
  7. Když máte rádi mléčné výrobky, vybírejte si hlavně zakysané mléčné výrobky, bílé neochucené jogurty a čerstvý kozí nebo ovčí sýr, nejlépe v biokvalitě. Zřekněte se průmyslově vyráběných produktů z kravského mléka, tavených sýrů a všech barvených, slazených a trvanlivých mléčných výrobků. Vylučte i trvanlivé mléko ošetřené vysokou teplotou a sušené kravské mléko.
  8. Maso nejezte častěji než třikrát týdně. Upřednostňujte ryby, protože obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Uzeniny, masové konzervy a výrobky z mletého masa jsou zakázány. Pamatujte na to, že maso z velkochovu obsahuje velké množství toxických hormonů, které se zvířatům přidávají do jídla, aby lépe přibírala. Pokud se jim chcete vyhnout, maso nakupujte na biofarmě nebo od známých na venkově.
  9. Vařte co nejjednodušším způsobem, nekombinujte příliš mnoho druhů potravin.
  10. Jídla ochucujte zelenou natí, čerstvými bylinkami a řasami. Vyzkoušejte přírodní sojové omáčky (Shoyu, Tamari), bujóny v biokvalitě či ocet z organických plodů (jablečný, rýžový, vinný, umeocet).
  11. Zásobujte organismus zdravými tuky – kvalitními oleji lisovanými za studena (sezamový, olivový, lněný, ořechový, dýňový), semeny, ořechy a rybami. Zapomeňte na levné rafinované rostlinné oleje v plastových lahvích, margaríny a ztužené nebo hydrogenované tuky.
  12. Chuť na sladké uspokojujte především přirozeně sladkými potravinami – sušeným ovocem, mrkví či ořechy. Pokud při pečení potřebujete cukr, namísto bílého si sežeňte přírodní nerafinovaný. Výborně sladí i med, rýžový a javorový sirup, ječmenný, pšeničný či rýžový slad.
  13. Pijte čistou neperlivou vodu, kvalitní čaje z ekologického zemědělství a obilné kávy. Občas si dejte čerstvě vylisovanou zeleninovou nebo ovocnou šťávu z domácích druhů zeleniny a ovoce. Minerálky kupujte jen zřídka.
 
Braggovy názory byly ve své době velmi pokrokové, až nebezpečné. Bragg jasně určil potravinářské koncerny, toužící po zisku za každou cenu, za viníky mnoha moderních nemocí, jejichž původ je v nekvalitních a toxických potravinách. Pochopitelně tak získal nejen řadu následovníků, ale také mnoho nepřátel. Bylo mu vyčítáno především nedokonalé vzdělání, ale moc mu neprospělo ani to, že si občas vymýšlel. Stáří, které si připisoval, nebylo pravdivé - často uváděl svůj rok narození jako rok 1881 a přidával si tak 14 let!
Kdoví, proč tak činil - nejspíš z komerčních důvodů, aby se jeho díla lépe prodávala. Máme právo nazývat ho proto podvodníkem? Možná ano - ovšem jen v tomto detailu. Zboží, které nabízel, bylo a stále je kvalitní. Myslím tím myšlenky, které inspirovaly řadu následovníků, včetně námi často citovaného Gennadije Malachova - a nepřímo i nás samotných na Elixíru mládí.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Nastal čas představit vám mistra nejpovolanějšího, pana Břetislava Kafku. Pravděpodobně ho nebudete znát. Žil v Červeném Kostelci v letech 1891 až 1967 a jeho výzkum je natolik zásadní, že za komunismu patřil mezi přísně zakázané autory. Jeho tři knihy, „Kultura rozumu a vůle“, „Nové základy experimentální psychologie“ a „Parapsychologie“ jsou průlomová díla, tedy aspoň pro toho, kdo si k nim dokázal v době totality najít cestu.
Měl jsem to štěstí, že moje babička vlastnila první dvě zmiňované knihy a jako oko v hlavě je opatrovala. Dostaly se i ke mně, a já užasl, čeho všeho je lidská bytost schopna, když je správně vedena...

Jak to ty želvy dělaj'?

Zdeněk Breitenbacher
Země je deska, kterou nesou čtyři sloni, a ti stojí na obrovské želvě, která pluje v nekonečném moři vesmíru. Tak to bylo od počátku věků až do doby, kdy se objevili první heliocentristé a celá ta krásná a romantická představa vzala zasvé.
Želvy tak přišly o své výsadní postavení, které jim přitom po právu patří. Jsou to živočichové, kteří se dožívají bezkonkurenčně nejvyššího věku, a jen pár zástupců říše rostlinné se může pyšnit podobnou dlouhověkostí. Nejstarší spolehlivě doložená želva se dožila v zoo 265 let a je dost možné, že v nenarušené přírodě jsou někteří jedinci ještě starší. Jak to ty želvy dělají, že se dožívají takového vysokého věku? Chcete to vědět? Tak já vám to povím:

Čočková fazolová polévka

Zdeněk Breitenbacher
Máte zájem vyzkoušet další recept z naší pomyslné kuchařky zdravého vaření? Nuže, zde je: Čočková fazolová polévka. Neděste se, nebudeme kombinovat fazole a čočku. Půjde o fazolačku, ale z tradiční čočkové polévky si také něco vypůjčíme...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi