nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Paul Bragg - odborník nebo podvodník?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Na jméno Paul Chappius Bragg jsem poprvé narazil v knize „Hladovění“ od Gennadije Malachova. Je tam mnohokrát citován coby dietolog a představitel „americké školy“ hladovění a Malachov se ve svých začátcích učil právě u něj. Z jiných pramenů jsem se také dočetl, že Bragg se hodně věnoval dlouhověkosti a že se prý dožil pětadevadesáti let, přičemž údajně zemřel nešťastnou náhodou po nějaké nehodě při surfování. To je určitě dobrý předpoklad stát se celebritou Elixíru mládí a my si tedy o něm napíšeme něco více...

 
Navzdory pověstem je doloženo, že se narodil se v roce 1895 a zemřel ve věku 81 let v roce 1976. Jako mnozí jiní dietologové a hladovkáři, i Paul Bragg se začal zajímat o hladovění a jiné přírodní způsoby léčení až poté, co si prošel mnoha těžkými chorobami. Selhání oficiální medicíny, která mu nedovedla pomoci, mu nedávalo na výběr. Paul Bragg pojal své léčení velice systematicky a přísný systematismus následně provází celé jeho učení.
Co je tedy podstatou Braggova učení?
Samozřejmě, hlavní roli hraje hladovění. Na rozdíl od evropských škol hladovění zavádí naprostou pravidelnost: Jednodenní hladovka jedenkrát týdně, sedmi až desetidenní hladovka čtyřikrát ročně, třítýdenní hladovka jedenkrát za rok. V knize „Zázrak hladovění“ píše: „Už mnoho let zmíněný grafikon dodržuji, těším se výbornému zdraví a žiji doslova jako živé dynamo. Mám přebytek energie pro práci i zábavu. Nikdy se neunavím, nikdy nejsem ospalý. Jsem trvale aktivní fyzicky i psychicky. Musím absolvovat hodně přednášek, cestuji po celém světě, píši a vykonávám celou řadu dalších povinností. A na všechno mám dost času i sil.“
Bragg zdůrazňuje: „Chci, aby mi bylo jasně rozuměno: nedoporučuji hladovění jako lék na nemoci. Léčením se nezabývám. Žádným lékům, kromě přírody, nevěřím. Všechno co můžeme udělat je, upevnit svou životní sílu tak, aby se léčení nemocí stálo v podstatě vnitřní záležitostí samotného organismu. Jsem zdravý a plný energie právě proto, že studuji přírodní zákony a řídím se jimi. Zákony přírodního stravování, zákony očišťování se hladověním, fyzická cvičení - to jsou věci, které vedou k životu bez starostí.“
 
Tohle by se dalo do kamene tesat, včetně dalších doporučení, uvedených například v jeho knize „Jak se dožít 120 let“:
  1. Používejte co nejvíce plnohodnotných potravin, které nejsou průmyslově upravené, nejlépe v biokvalitě. Nebylo by od věci, kdyby se vašimi oblíbenými „nákupními centry“ staly specializované prodejny se zdravou výživou. V běžných obchodech nakupujte jen to nejnutnější.
  2. Upřednostňujte sezónní nebo přirozeně uskladněné potraviny z našich zeměpisných šířek.
  3. Z jídelníčku navždy škrtněte polotovary, hotová jídla, fast food, konzervované produkty, light potraviny, barevné limonády, umělá sladidla, bílou mouku a výrobky z ní.
  4. Zvyšte spotřebu zeleniny – měli byste si ji servírovat ke každému vhodnému jídlu a střídat různé druhy úpravy. V létě vás nejlépe uspokojí syrová nebo krátce povařená. Během zimy jezte v syrovém stavu jen tu zeleninu, která se dá přirozeně uskladnit, jinak ji kratší či delší dobu povařte. Nezapomínejte na kysané zelí.
  5. Experimentujte s různými druhy celozrnných obilovin – kuskus, bulgur, jáhly, celozrnná rýže, ječné kroupy. Pokud dostanete chuť na těstoviny, vybírejte si jen ty, které jsou vyrobeny z celozrnné mouky, například špaldové, pohankové či žitné. Střídejte různé typy vloček (rýžové, ovesné, špaldové, pohankové).
  6. Dopřejte si i luštěniny (čočka, fazole, cizrna) a tradiční sójové výrobky (tofu, tempeh, miso).
  7. Když máte rádi mléčné výrobky, vybírejte si hlavně zakysané mléčné výrobky, bílé neochucené jogurty a čerstvý kozí nebo ovčí sýr, nejlépe v biokvalitě. Zřekněte se průmyslově vyráběných produktů z kravského mléka, tavených sýrů a všech barvených, slazených a trvanlivých mléčných výrobků. Vylučte i trvanlivé mléko ošetřené vysokou teplotou a sušené kravské mléko.
  8. Maso nejezte častěji než třikrát týdně. Upřednostňujte ryby, protože obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Uzeniny, masové konzervy a výrobky z mletého masa jsou zakázány. Pamatujte na to, že maso z velkochovu obsahuje velké množství toxických hormonů, které se zvířatům přidávají do jídla, aby lépe přibírala. Pokud se jim chcete vyhnout, maso nakupujte na biofarmě nebo od známých na venkově.
  9. Vařte co nejjednodušším způsobem, nekombinujte příliš mnoho druhů potravin.
  10. Jídla ochucujte zelenou natí, čerstvými bylinkami a řasami. Vyzkoušejte přírodní sojové omáčky (Shoyu, Tamari), bujóny v biokvalitě či ocet z organických plodů (jablečný, rýžový, vinný, umeocet).
  11. Zásobujte organismus zdravými tuky – kvalitními oleji lisovanými za studena (sezamový, olivový, lněný, ořechový, dýňový), semeny, ořechy a rybami. Zapomeňte na levné rafinované rostlinné oleje v plastových lahvích, margaríny a ztužené nebo hydrogenované tuky.
  12. Chuť na sladké uspokojujte především přirozeně sladkými potravinami – sušeným ovocem, mrkví či ořechy. Pokud při pečení potřebujete cukr, namísto bílého si sežeňte přírodní nerafinovaný. Výborně sladí i med, rýžový a javorový sirup, ječmenný, pšeničný či rýžový slad.
  13. Pijte čistou neperlivou vodu, kvalitní čaje z ekologického zemědělství a obilné kávy. Občas si dejte čerstvě vylisovanou zeleninovou nebo ovocnou šťávu z domácích druhů zeleniny a ovoce. Minerálky kupujte jen zřídka.
 
Braggovy názory byly ve své době velmi pokrokové, až nebezpečné. Bragg jasně určil potravinářské koncerny, toužící po zisku za každou cenu, za viníky mnoha moderních nemocí, jejichž původ je v nekvalitních a toxických potravinách. Pochopitelně tak získal nejen řadu následovníků, ale také mnoho nepřátel. Bylo mu vyčítáno především nedokonalé vzdělání, ale moc mu neprospělo ani to, že si občas vymýšlel. Stáří, které si připisoval, nebylo pravdivé - často uváděl svůj rok narození jako rok 1881 a přidával si tak 14 let!
Kdoví, proč tak činil - nejspíš z komerčních důvodů, aby se jeho díla lépe prodávala. Máme právo nazývat ho proto podvodníkem? Možná ano - ovšem jen v tomto detailu. Zboží, které nabízel, bylo a stále je kvalitní. Myslím tím myšlenky, které inspirovaly řadu následovníků, včetně námi často citovaného Gennadije Malachova - a nepřímo i nás samotných na Elixíru mládí.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Určitě stojí za to připomenout si ještě jednou doktora Normana Wardhaugha Walkera. Chci vám předat několik velmi cenných myšlenek z jeho knihy „Omládněte“. Přestože jde o knihu o stravování, možná nejvýznamnějším poznatkem (který už stejně znáte z našich článků) je to, že mládí je stav, který nijak nesouvisí s počtem roků strávených na tomto světě.
Dr. Walker hned na první stránce píše: „Být mladým znamená mít k dispozici všechny nebo většinu následujících znaků: mládí, zdraví, energii, vitalitu a neustálý úsměv v očích a na rtech. To znamená být přátelský, srdečný a zdvořilý ke každému bez ohledu na víru, barvu kůže a sociální postavení.“

V minulém článku jsme si popsali základní principy pro vypěstování silné vůle. Pokud je vezmete poctivě za své, bude vám silná vůle a všechny vytčené a dosažené cíle odměnou. Každá překonaná překážka vás naplní radostí a vaše vůle bude zase o kousek silnější. Nyní přidám pár drobnějších rad pro každodenní praxi, tak jak je popisuje mistr silné vůle, hypnolog a experimentátor Břetislav Kafka.

Jak oznámit rozchod?

Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi, Elixír lásky XI.
Jak jsme zde už několikrát napsali, láska je dar od existence (Boha, osudu, jak chcete) a nelze ji ovládat naší vůlí či snahou. Láska přichází, když se jí zachce, a odchází zrovna tak. A tak jsme někdy konfrontováni se situací, kdy to, co se zdálo věčné, najednou končí. Vztah se vyčerpal, láska odešla a zůstali tu dva lidé, kteří se s tím musejí nějak srovnat. To je těžké, velmi těžké.
Je to těžké pro toho, kdo dříve než ten druhý pochopil, že láska již odešla, a stejně tak je to těžké pro toho druhého, který ještě v lásku věří. Pokud jsme tím, kdo si už uvědomuje nepřítomnost lásky, jak to máme říci tomu druhému?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi