nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Pampelišková detoxikace jater

Jolana Breitenbacherová
 
 
Je jaro a louky jsou plné pampelišek. Někdo je považuje za nežádoucí plevel, který hyzdí úpravný trávník, někdo si jich nevšímá a někdo si jich váží kvůli jejich léčebným vlastnostem. Pokud vám u domu rostou pampelišky, zkuste se zamyslet nad jejich kulinářským využitím! Jsou celé jedlé a dá se z nich připravit spousta dobrot. Smetánka lékařská, což je její odborný název, navíc očistí a posílí vaše tělo, zejména pak játra.

Smetánka lékařská je pro své mnohostranné léčebné účinky někdy nazývaná ženšenem západu. Je důležitou bylinou podporující detoxikaci těla prostřednictvím jater. Hořčiny obsažené v její šťávě stimulují produkci žluči a podporují její proudění. Pampeliška usnadňuje trávení (zejména tuků), upravuje problémy s nadýmáním a zácpou, napomáhá rozpouštění ledvinového písku a je velmi užitečná při stavech únavy, které jsou podmíněné nedostatečnou funkcí jater. Zmírňuje kožní choroby a revmatické bolesti. Pampeliška také podporuje vstřebávání některých důležitých živin – zejména vitamínu B12 a železa, což blahodárně působí na krvetvorbu. Pampeliška je skvělým přírodním lékem zejména pro lidi, kteří trpí stálou únavou a nedostatkem sil.
 
Salát s pampeliškovými listy
  • 1 hlávka salátu
  • Hrst mladých pampeliškových listů
  • 3 lžíce lehce opražených slunečnicových semínek
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce vody
Salát a pampeliškové listy opereme, natrháme na kousky a dáme do mísy. Na mírném plameni opečeme na suché pánvi slunečnicová semínka. Zakysanou smetanu rozmícháme s vodou, přelijeme salát a povrch nazdobíme praženými semínky.
 
Pampeliškový sirup
  • Natrháme suché krásně rozvité pampeliškové květy bez broučků (na množství nezáleží)
  • Trháme celý květ včetně zelených zákrovních listenů, které sirupu dodají pikantní pampeliškovou příchuť
  • Květy nasypeme do hrnce (předtím nepereme, abychom neopláchli pyl) a zalijeme vodou jen tolik, aby květy byly potopené
  • Uvedeme do varu a povaříme 10 minut na mírném plameni
  • Necháme stát v chladné místnosti 1-2 dny podle toho, kolik máme času
  • Výluh přecedíme, pampeliškové květy vymačkáme a vyhodíme (zpět do přírody)
  • Odměříme si výluh na litry
  • Na 1 litr výluhu přidáme 1 kg cukru (nejlépe nerafinovaného hnědého)
  • Výluh s cukrem opět vaříme až do úplného rozvaření cukru. Pokud má být sirup hustější, vaříme jej déle, až se voda odpaří na požadovanou konzistenci.
  • Hotový sirup přelijeme do lahví a zazátkujeme. Skladujeme v chladnější místnosti, ideálně ve sklepě, kdo nemá, tak ve špajzu.
 
Letní nápoj z pampeliškového sirupu
  • 1,5 l studené vody
  • Šťáva z 1 citronu
  • 3-4 lžíce pampeliškového sirupu
  • Můžeme dozdobit čerstvým pampeliškovým květem s několika lístky meduňky
 
Zimní pampeliškový elixír do čaje
  • Hrst čerstvých rozvitých pampeliškových květů nasypeme do zavařovací sklenice
  • Zalijeme medem tak, aby květy byly ponořené
  • Sklenici zakryjeme víčkem a necháme stát 2-3 dny. Občas je nutno promíchat, protože květy se od medu oddělují (med dole a květy nahoře, což zpomaluje proces vyluhování).
  • Pampelišky pustí šťávu, takže med je mnohem tekutější a lze jej snadno přecedit
  • Med přecedíme do čisté sklenice
  • Květy vymačkáme a vyhodíme (Tip: Než vymačkané květy vyhodíme, zalijeme je studenou či teplou vodou, zamícháme a získáme tak ještě nápoj pro okamžitou spotřebu)
  • Sklenici s medem doplníme 40% rumem v poměru 1 díl medu + 1/2 dílu rumu. Příklad: Mám 1 dcl medu, tak přidám 1/2 dcl rumu. Nebo ještě jinak – mám sklenici, která je do poloviny zaplněná medem, tak přiliju tolik rumu, aby byla zaplněná do 3/4.
  • Zavíčkujeme, uložíme do chladu a čekáme, až udeří holomráz .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Melasa je zbytkovým produktem, který vzniká po extrakci cukru ze třtiny nebo cukrové řepy. Obsahuje stále ještě více než 50% sacharidů, ale její chuť je jiná, není sladká. Chutná nahořkle, trošku jako melta, a to proto, že obsahuje tolik minerálních látek a stopových prvků, že její chuť je tím výrazně ovlivněná. Lidé ze třtiny a řepy usilovně dobývají cukr a ten ještě rafinují, aby byla jeho barva hezky bílá a aby byly všechny zbytky melasy dokonale odstraněny. A tak se veškeré minerální bohatství považuje za nežádoucí odpad, který se používá ve farmacii nebo v potravinářství pro kultivaci mikroorganismů, anebo se přidává do krmných směsí. Ti, kdo tajemství melasy znají, ji však považují za černý zázrak a neváhají ji přidat i do svého jídelníčku...

Očista vztahů I. - Partneři

Zdeněk Breitenbacher
Očištění našich vztahů se všemi lidmi, kteří nám nějakým způsobem vstoupili do života, je nedílnou součástí komplexní hygieny. Ať už si to uvědomujeme nebo ne, nevyřešené věci z minulosti i současnosti nám významně ovlivňují kvalitu našeho života a často nám přímo znemožňují pohnout se z místa a rozvíjet se.
Například - jen těžko si najdeme nového partnera, dokud jsme plni nenávisti k tomu předchozímu. Naše srdce je zablokované a místo toho, aby bylo otevřené pro nový a krásný vztah, je plné zatrpklosti a nedůvěry. V článku si povíme o vztazích různého typu a o nástrojích, jak ty vztahy, které nejsou v pořádku, pročistit.

Rybízová bublanina

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Pojmy jako sezónní zelenina či sezónní ovoce pomalu ztrácejí na významu. Dneska klidně seženete rajčata v únoru a jahody v lednu - a vůbec nemusí být mražené, jak kdysi nabízel Jiří Schelinger ve své známé písničce. Přesto ale má stále své kouzlo, když si na zahradě natrháte čerstvý rybíz a upečete voňavou buchtu. Děti se o dění na zahradě většinou moc nezajímají, ale s vidinou takové buchty vám se sbíráním rybízu rády pomohou.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi