nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Pampelišková detoxikace jater

Jolana Breitenbacherová
 
 
Je jaro a louky jsou plné pampelišek. Někdo je považuje za nežádoucí plevel, který hyzdí úpravný trávník, někdo si jich nevšímá a někdo si jich váží kvůli jejich léčebným vlastnostem. Pokud vám u domu rostou pampelišky, zkuste se zamyslet nad jejich kulinářským využitím! Jsou celé jedlé a dá se z nich připravit spousta dobrot. Smetánka lékařská, což je její odborný název, navíc očistí a posílí vaše tělo, zejména pak játra.

Smetánka lékařská je pro své mnohostranné léčebné účinky někdy nazývaná ženšenem západu. Je důležitou bylinou podporující detoxikaci těla prostřednictvím jater. Hořčiny obsažené v její šťávě stimulují produkci žluči a podporují její proudění. Pampeliška usnadňuje trávení (zejména tuků), upravuje problémy s nadýmáním a zácpou, napomáhá rozpouštění ledvinového písku a je velmi užitečná při stavech únavy, které jsou podmíněné nedostatečnou funkcí jater. Zmírňuje kožní choroby a revmatické bolesti. Pampeliška také podporuje vstřebávání některých důležitých živin – zejména vitamínu B12 a železa, což blahodárně působí na krvetvorbu. Pampeliška je skvělým přírodním lékem zejména pro lidi, kteří trpí stálou únavou a nedostatkem sil.
 
Salát s pampeliškovými listy
  • 1 hlávka salátu
  • Hrst mladých pampeliškových listů
  • 3 lžíce lehce opražených slunečnicových semínek
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce vody
Salát a pampeliškové listy opereme, natrháme na kousky a dáme do mísy. Na mírném plameni opečeme na suché pánvi slunečnicová semínka. Zakysanou smetanu rozmícháme s vodou, přelijeme salát a povrch nazdobíme praženými semínky.
 
Pampeliškový sirup
  • Natrháme suché krásně rozvité pampeliškové květy bez broučků (na množství nezáleží)
  • Trháme celý květ včetně zelených zákrovních listenů, které sirupu dodají pikantní pampeliškovou příchuť
  • Květy nasypeme do hrnce (předtím nepereme, abychom neopláchli pyl) a zalijeme vodou jen tolik, aby květy byly potopené
  • Uvedeme do varu a povaříme 10 minut na mírném plameni
  • Necháme stát v chladné místnosti 1-2 dny podle toho, kolik máme času
  • Výluh přecedíme, pampeliškové květy vymačkáme a vyhodíme (zpět do přírody)
  • Odměříme si výluh na litry
  • Na 1 litr výluhu přidáme 1 kg cukru (nejlépe nerafinovaného hnědého)
  • Výluh s cukrem opět vaříme až do úplného rozvaření cukru. Pokud má být sirup hustější, vaříme jej déle, až se voda odpaří na požadovanou konzistenci.
  • Hotový sirup přelijeme do lahví a zazátkujeme. Skladujeme v chladnější místnosti, ideálně ve sklepě, kdo nemá, tak ve špajzu.
 
Letní nápoj z pampeliškového sirupu
  • 1,5 l studené vody
  • Šťáva z 1 citronu
  • 3-4 lžíce pampeliškového sirupu
  • Můžeme dozdobit čerstvým pampeliškovým květem s několika lístky meduňky
 
Zimní pampeliškový elixír do čaje
  • Hrst čerstvých rozvitých pampeliškových květů nasypeme do zavařovací sklenice
  • Zalijeme medem tak, aby květy byly ponořené
  • Sklenici zakryjeme víčkem a necháme stát 2-3 dny. Občas je nutno promíchat, protože květy se od medu oddělují (med dole a květy nahoře, což zpomaluje proces vyluhování).
  • Pampelišky pustí šťávu, takže med je mnohem tekutější a lze jej snadno přecedit
  • Med přecedíme do čisté sklenice
  • Květy vymačkáme a vyhodíme (Tip: Než vymačkané květy vyhodíme, zalijeme je studenou či teplou vodou, zamícháme a získáme tak ještě nápoj pro okamžitou spotřebu)
  • Sklenici s medem doplníme 40% rumem v poměru 1 díl medu + 1/2 dílu rumu. Příklad: Mám 1 dcl medu, tak přidám 1/2 dcl rumu. Nebo ještě jinak – mám sklenici, která je do poloviny zaplněná medem, tak přiliju tolik rumu, aby byla zaplněná do 3/4.
  • Zavíčkujeme, uložíme do chladu a čekáme, až udeří holomráz .
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Melasa je zbytkovým produktem, který vzniká po extrakci cukru ze třtiny nebo cukrové řepy. Obsahuje stále ještě více než 50% sacharidů, ale její chuť je jiná, není sladká. Chutná nahořkle, trošku jako melta, a to proto, že obsahuje tolik minerálních látek a stopových prvků, že její chuť je tím výrazně ovlivněná. Lidé ze třtiny a řepy usilovně dobývají cukr a ten ještě rafinují, aby byla jeho barva hezky bílá a aby byly všechny zbytky melasy dokonale odstraněny. A tak se veškeré minerální bohatství považuje za nežádoucí odpad, který se používá ve farmacii nebo v potravinářství pro kultivaci mikroorganismů, anebo se přidává do krmných směsí. Ti, kdo tajemství melasy znají, ji však považují za černý zázrak a neváhají ji přidat i do svého jídelníčku...

Mám za sebou jednadvacetidenní očistnou hladovku. V minulých článcích si můžete přečíst, jak přesně probíhala i jak se mi měnily základní tělesné parametry. Hladovkou samotnou ale celý očistný proces nekončí, následuje návratová fáze, která trvá stejnou dobu jako hladovka samotná. Během návratové fáze je třeba velmi opatrně nastartovat zažívací ústrojí, neboť to je během hladovky v klidu, aby mohly probíhat očistné procesy. Zatímco hladovku můžeme přirovnat k řízení letadla v horizontálním letu, návratová fáze je daleko náročnější - jako když jdete na přistání. Podívejte se se mnou, jak jsem takové přistání zvládl.

Jak být sexy?

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky XVII.
Pokud hledáme a nemůžeme najít partnera, je logické ptát se, proč se nám v hledání nedaří. Těch příčin může být mnoho, vnějších i vnitřních. Mezi ty nejdůležitější patří, jestli jsme dostatečně vizuálně zajímaví a přitažliví. Někteří z vás, kteří nejsou se svým zevnějškem spokojení, mohou namítat: „Copak já s tím mohu dělat? Vypadám tak jak vypadám, nemohu se předělat na filmovou hvězdu...“. Mají pravdu, ale jen částečně. Učinit se sexy není žádná velká magie, stačí málo, ale zato důsledně. Jaká kouzla to tedy jsou?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi