nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Opatrné první kroky

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Upřímně řečeno, mluvit o životosprávě je jako píchnout do vosího hnízda. Co člověk, to názor, a pokud mu někdo sáhne na jeho zvyky, je zle. Tak to raději vezmeme pozvolna a začneme stravováním. Slibuji, že z vás nebudu dělat vegetariány, a ani jiné radikální kroky nejsou potřebné. Abyste udělali první úspěšný krok ve zkvalitnění své životosprávy, nemusíte (prozatím) svůj jídelníček měnit vůbec.

Podstata prvního kroku spočívá v tom, že budete nakupovat stejné druhy potravin, na jaké jste zvyklí, a budete z nich vařit stejná jídla jako vždycky, ale při nákupu si budete pečlivě hlídat jejich kvalitu a složení. Pokud to navíc nebudete přehánět s množstvím, váš rozpočet to téměř nepocítí.
Schválně se teď zajděte podívat do ledničky a spočítejte, kolik procent potravin tam máte v té nejlevnější sortě a u kolika procent jste sáhli po skutečně kvalitním zboží. Smím si tipnout? 80% levných a 20% kvalitních?
Jenže – nejenom, že si na těch párcích za 30 korun za kilo nepochutnáte. Dívali jste se někdy na složení? Masa je v nich jen stopové množství, sotva 10%, a výrobce do nich musel nacpat spoustu příměsí a chemie, aby vůbec držely pohromadě a aby chutí alespoň vzdáleně připomínaly párky. Je to nejlevnější sorta pro nejchudší obyvatelstvo. Úplně stejně je to s ostatními potravinami (olej a tuky, mléčné výrobky, pečivo...). Bohužel, náš organismus není na tyhle chemické látky vůbec zvyklý a neumí je zpracovávat. V lepším případě z nás beze změny zase vycházejí, ale v horším případě se v našem těle usazují a naše tělesná schránka se tak stává úložištěm chemického odpadu.
My si proto hned od začátku dopřejme kvalitnější věci. Základním vodítkem je složení, povinně uváděné na každém výrobku. Výjimkou jsou potraviny prodávané jako nezabalené, například uzeniny na váhu, ale i tam je prodejce povinen seznámit vás na přání se složením, a pokud se mu do toho nechce, tak má k tomu vážný důvod. V tom případě ale raději nakupujte jinde.
Pozor také na směsi, uváděné ve složení jako „Směs koření XYZ“, přičemž XYZ je nic neříkající název, např. Mount Everest nebo Tibetská růže nebo jakýkoliv jiný marketingově zajímavý nesmysl. Z čeho přesně se ta směs skládá, už výrobce není povinen uvádět. Dejte si na to pozor, zcela zaručeně tam bude přinejmenším glutaman sodný, E621.
Ve složení si tedy všímejte především množství „éček“. Nyní si sice nebudeme jednotlivě rozebírat každé z nich, ale i bez diplomu z vysoké školy chemické pochopíme, že čím více jich je, tím je potravina více chemicky upravovaná a tím je pro nás méně vhodná. Máte-li o tuto problematiku hlubší zájem, jsou na trhu brožurky, které jednotlivá éčka rozebírají (zeptejte se v kterékoliv prodejně zdravé výživy).
  Komentáře

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat

Makro- nebo mikro-biotika?

Zdeněk Breitenbacher
V receptech, které upřednostňujeme, je poměrně málo komponent. Je to zcela záměrně. Známé makrobiotické stravování vám bude radit spíš opak – v každém jídle by měly být všechny chutě a všechny barvy. Na první pohled to vypadá rozumně, jenže až si takovou makrobiotickou stravu budete dělat častěji, zjistíte, že vlastně každý den jíte to samé – stejné chutě, stejné barvy...

V tomto článku bych vám rád představil pár typických situací, kde často kvůli zažitým návykům a vlastní pohodlnosti rezignujeme na kvalitní život. A pokusím se přidat pár nápadů, jak tyto návyky či zlozvyky překonávat. Ať už si to uvědomujeme nebo ne, vstupujeme ve svém životě do určitých rolí a podle jejich scénáře se chováme. Teď mám na mysli nejen vztahy mezi manželi a partnery, ale i mezi kolegy, přáteli – kdekoliv, kde se setkáváme s jinými lidmi. Jen málokdo dokáže být tomu druhému skutečným rovnoprávným a rovnocenným partnerem nebo kamarádem. Uvědomili jste si někdy, že i to, jak vůči druhým vystupujeme a jak se k nim chováme, nás může činit mladšími nebo staršími?

Udělejte si čajovnu doma

Zdeněk Breitenbacher
Hodně píšu o čajovně a o čajích. O čajích proto, že mnohé z nich mají skutečně kouzelné účinky, některé z nich jsme si už představili a další si představíme později. A o čajovně píšu proto, že už to samo prostředí je velmi uklidňující a že tam vládne vzácná a hluboká pohoda – tolik potřebná pro náš elixír mládí. Prostředí čajoven má veliké kouzlo, což takhle si ho kousek přenést domů?

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi