nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Opatrné první kroky

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Upřímně řečeno, mluvit o životosprávě je jako píchnout do vosího hnízda. Co člověk, to názor, a pokud mu někdo sáhne na jeho zvyky, je zle. Tak to raději vezmeme pozvolna a začneme stravováním. Slibuji, že z vás nebudu dělat vegetariány, a ani jiné radikální kroky nejsou potřebné. Abyste udělali první úspěšný krok ve zkvalitnění své životosprávy, nemusíte (prozatím) svůj jídelníček měnit vůbec.

Podstata prvního kroku spočívá v tom, že budete nakupovat stejné druhy potravin, na jaké jste zvyklí, a budete z nich vařit stejná jídla jako vždycky, ale při nákupu si budete pečlivě hlídat jejich kvalitu a složení. Pokud to navíc nebudete přehánět s množstvím, váš rozpočet to téměř nepocítí.
Schválně se teď zajděte podívat do ledničky a spočítejte, kolik procent potravin tam máte v té nejlevnější sortě a u kolika procent jste sáhli po skutečně kvalitním zboží. Smím si tipnout? 80% levných a 20% kvalitních?
Jenže – nejenom, že si na těch párcích za 30 korun za kilo nepochutnáte. Dívali jste se někdy na složení? Masa je v nich jen stopové množství, sotva 10%, a výrobce do nich musel nacpat spoustu příměsí a chemie, aby vůbec držely pohromadě a aby chutí alespoň vzdáleně připomínaly párky. Je to nejlevnější sorta pro nejchudší obyvatelstvo. Úplně stejně je to s ostatními potravinami (olej a tuky, mléčné výrobky, pečivo...). Bohužel, náš organismus není na tyhle chemické látky vůbec zvyklý a neumí je zpracovávat. V lepším případě z nás beze změny zase vycházejí, ale v horším případě se v našem těle usazují a naše tělesná schránka se tak stává úložištěm chemického odpadu.
My si proto hned od začátku dopřejme kvalitnější věci. Základním vodítkem je složení, povinně uváděné na každém výrobku. Výjimkou jsou potraviny prodávané jako nezabalené, například uzeniny na váhu, ale i tam je prodejce povinen seznámit vás na přání se složením, a pokud se mu do toho nechce, tak má k tomu vážný důvod. V tom případě ale raději nakupujte jinde.
Pozor také na směsi, uváděné ve složení jako „Směs koření XYZ“, přičemž XYZ je nic neříkající název, např. Mount Everest nebo Tibetská růže nebo jakýkoliv jiný marketingově zajímavý nesmysl. Z čeho přesně se ta směs skládá, už výrobce není povinen uvádět. Dejte si na to pozor, zcela zaručeně tam bude přinejmenším glutaman sodný, E621.
Ve složení si tedy všímejte především množství „éček“. Nyní si sice nebudeme jednotlivě rozebírat každé z nich, ale i bez diplomu z vysoké školy chemické pochopíme, že čím více jich je, tím je potravina více chemicky upravovaná a tím je pro nás méně vhodná. Máte-li o tuto problematiku hlubší zájem, jsou na trhu brožurky, které jednotlivá éčka rozebírají (zeptejte se v kterékoliv prodejně zdravé výživy).
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

132 let - opravdu to jde!

Zdeněk Breitenbacher
Dnes se objevila v Lidových novinách zajímavá zpráva - včera v Gruzii zemřela jistá Antisa Chvičavová, a to ve věku 132 let. Zvláštní souhrou náhod přichází tato zpráva jen pár dní po článku, ve kterém píšu o výzkumech pana Břetislava Kafky, významného českého experimentátora na poli psychotroniky. Jeho výzkumy, shrnuté v knize „Kultura rozumu a vůle“, píší o dosažitelném lidském věku 120 - 140 let a i moje - byť zatím jen předpovězená zkušenost;-) - je stejná...

Ideální posilovna – zahrada

Zdeněk Breitenbacher
V jednom z článků jsme si prozradili, kde se stárne nejméně – na zahradě. Ale zahrada nám přináší spoustu jiných pozitivních věcí. Například – je to ideální posilovna. Moje domácí posilovací věž, takové to typické mučidlo se spoustou pák a kladek, už delší dobu odpočívá na půdě. Po pravdě přiznávám, že mě takové bezcílné posilování vůbec nebavilo. Sluníčko láká ven, a tak volím pro posilování mnohem zábavnější metody...

Vita-auriánská domácí šunka

Zdeněk Breitenbacher
Jestli si dobře pamatujete, vita-auriánstvím jsme nazvali nový směr ve stravování, který se v rámci dostupných poznatků snaží o maximální zachování zářivé energie potravin, tedy toho, co se jinak nazývá aurou. Uvedli jsme si, že rostlinná strava ztrácí svou auru vařením, ale maso si svou zářivou energii zachovává i po uvaření. Na rozdíl od jiných radikálních směrů, jako je vegetariánství, veganství či vitariánství náš směr tedy nezakazuje maso. Snažíme se ovšem o maximálně šetrnou úpravu a samozřejmě se zcela vyhýbáme chemickým látkám, jako jsou konzervanty a glutamáty.
Tím jsou nám zapovězeny běžné uzenářské výrobky, s výjimkou těch, které si vyrobíme sami. Dnes si napíšeme, jak lze vyrobit delikatesní domácí šunku, která vyhoví i těm nejpřísnějším vita-auriánským kritériím.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi