nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Opatrné první kroky

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Upřímně řečeno, mluvit o životosprávě je jako píchnout do vosího hnízda. Co člověk, to názor, a pokud mu někdo sáhne na jeho zvyky, je zle. Tak to raději vezmeme pozvolna a začneme stravováním. Slibuji, že z vás nebudu dělat vegetariány, a ani jiné radikální kroky nejsou potřebné. Abyste udělali první úspěšný krok ve zkvalitnění své životosprávy, nemusíte (prozatím) svůj jídelníček měnit vůbec.

Podstata prvního kroku spočívá v tom, že budete nakupovat stejné druhy potravin, na jaké jste zvyklí, a budete z nich vařit stejná jídla jako vždycky, ale při nákupu si budete pečlivě hlídat jejich kvalitu a složení. Pokud to navíc nebudete přehánět s množstvím, váš rozpočet to téměř nepocítí.
Schválně se teď zajděte podívat do ledničky a spočítejte, kolik procent potravin tam máte v té nejlevnější sortě a u kolika procent jste sáhli po skutečně kvalitním zboží. Smím si tipnout? 80% levných a 20% kvalitních?
Jenže – nejenom, že si na těch párcích za 30 korun za kilo nepochutnáte. Dívali jste se někdy na složení? Masa je v nich jen stopové množství, sotva 10%, a výrobce do nich musel nacpat spoustu příměsí a chemie, aby vůbec držely pohromadě a aby chutí alespoň vzdáleně připomínaly párky. Je to nejlevnější sorta pro nejchudší obyvatelstvo. Úplně stejně je to s ostatními potravinami (olej a tuky, mléčné výrobky, pečivo...). Bohužel, náš organismus není na tyhle chemické látky vůbec zvyklý a neumí je zpracovávat. V lepším případě z nás beze změny zase vycházejí, ale v horším případě se v našem těle usazují a naše tělesná schránka se tak stává úložištěm chemického odpadu.
My si proto hned od začátku dopřejme kvalitnější věci. Základním vodítkem je složení, povinně uváděné na každém výrobku. Výjimkou jsou potraviny prodávané jako nezabalené, například uzeniny na váhu, ale i tam je prodejce povinen seznámit vás na přání se složením, a pokud se mu do toho nechce, tak má k tomu vážný důvod. V tom případě ale raději nakupujte jinde.
Pozor také na směsi, uváděné ve složení jako „Směs koření XYZ“, přičemž XYZ je nic neříkající název, např. Mount Everest nebo Tibetská růže nebo jakýkoliv jiný marketingově zajímavý nesmysl. Z čeho přesně se ta směs skládá, už výrobce není povinen uvádět. Dejte si na to pozor, zcela zaručeně tam bude přinejmenším glutaman sodný, E621.
Ve složení si tedy všímejte především množství „éček“. Nyní si sice nebudeme jednotlivě rozebírat každé z nich, ale i bez diplomu z vysoké školy chemické pochopíme, že čím více jich je, tím je potravina více chemicky upravovaná a tím je pro nás méně vhodná. Máte-li o tuto problematiku hlubší zájem, jsou na trhu brožurky, které jednotlivá éčka rozebírají (zeptejte se v kterékoliv prodejně zdravé výživy).
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Je zajímavé, o jakých vážných věcech jsou děti ochotné přemýšlet a seriózně diskutovat - zvlášť když mají být už dávno v posteli. Totiž naši kluci vždycky v okamžik, kdy je moje žena posílá spát, buď dostanou „příšerný“ hlad, nebo vytáhnou tak závažné téma k diskuzi, že úspěšně oddálí cestu do postele nejméně o hodinu. Jako zrovna před pár dny, kdy jsme se dostali až k rakovině. Uznáte, že to není téma, které by se dalo odbýt dvěma větami, a tak jsme prošli všechno, co o rakovině víme. A není toho málo...

Dovolte si dovolenou

Zdeněk Breitenbacher
Je tady léto, aspoň podle sluníčka a modré oblohy - a také čas dovolených. Jestlipak jste se vůbec někdy zamysleli nad tím, jak vlastně takové slovo „dovolená“ vzniklo? Přesné vysvětlení by nám jistě dali znalci jazyka českého, ale zajímalo by mne, jak slovo dovolená chápe každý z nás. Těch možností je totiž více a jejich význam je velmi rozmanitý...

Hladová reportáž - den pátý

Zdeněk Breitenbacher
Hladovka je u konce. Trvala, jestli dobře počítám, 86 hodin. Ale neznamená to, že teď do sebe začnu ládovat všechno, na co přijdu. Naopak - návrat z hladovky musí být velmi pozvolný, úměrně jejímu trvání. Začal jsem tedy velmi opatrně, čistou vylisovanou mrkvovou šťávou, a to v 7 ráno po probuzení. V 10 hodin přišel na řadu banán a o půl dvanácté oběd - pohanková kaše s rozinkami, najemno rozsekanými kešu oříšky, banánem a medem. O páté odpoledne to byl jogurt a teprve večer jsem mohl zkusit něco normálního. Tedy - jak pro koho - u nás to byly mrkvo-ovesné karbanátky.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi