nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Očista vnější a vnitřní

Jolana Breitenbacherová
 
 
Pokud chcete překročit hranici představ o zdravém životním stylu, který je založený hlavně na konzumaci zdravých potravin, tak jste tu správně. Zdravé potraviny jsou v naprostém pořádku, bezesporu napomáhají vylepšovat naše zdraví, ale procesy, které zde budeme popisovat, jdou mnohem dále než za dvířka spižírny. To, co je ve spíži, nebudeme kolikrát ani potřebovat. Půjdeme více do hloubky, do procesů, které většinou neprovází konzumace, ale NEkonzumace. Zahájíme ozdravné procesy, které mají našemu tělu pomoci znovu nastolit pořádek a čistotu tam, kde ji v průběhu let pozbylo.


Zabývat se hygienou je dnes velmi moderní. Média na nás denně chrlí stovky reklam nejen na různé čisticí prostředky pro domácnost, na neuvěřitelné množství tělových přípravků od kosmetických firem a v neposlední řadě na nepřeberné množství potravinových doplňků, čajů a farmaceutických preparátů, které slibují skvělý vzhled a pevné zdraví. Existuje mnoho specializovaných center, kde vám poradí s dentální hygienou, poradí, jak mít super hladkou pokožku bez vrásek a strií, jak pečovat o své tělo, abyste vypadali přesně tak, jak má vypadat kulturní člověk ve 21. století. Ale jak vlastně ten kulturní člověk dnešní doby vypadá?
Dnešní člověk – bez rozdílu pohlaví - má zdravý chrup, protože chodí k zubaři, je upravený, protože pravidelně navštěvuje kadeřnictví, manikúru, pedikúru a kosmetiku, je naprosto skvostně oholen a vždy čistě oblečen. Parfém a ústní voda nejsou výstřelkem zbohatlíků, ale denním standardem. V povrchových úpravách jsme prostě nedostižní, jsme jednoznačně nejnablýskanější za celou historii lidstva.
 
Je to ale stejné i uvnitř našich těl? Odpověď bohužel zní - „Nikoliv“. My, lidé s vysokými hygienickými nároky na vše, co nás obklopuje, trpíme do očí bijícími projevy nedostatečné vnitřní čistoty. Trpíme civilizačními chorobami, které vznikají z velkého nadbytku. Trpíme nadbytkem tuku v cévách, který následně ohrožuje naše srdce, nadbytkem chemikálií, které přijímáme z životního prostředí a z velkovýroby levných potravin, což přetěžuje naše játra.
Jsme prosyceni přebytky cukru v krvi, který do sebe denně znovu a znovu ládujeme, protože nějaká sladidla jsou obsažena už takřka ve všem. A na konci té dlouhé řady našich civilizačních neduhů stojí strašák – rakovinné bujení, kdy naše tělo začíná samo uvnitř sebe tvořit nadbytečnou destruktivní tkáň.
 
Moderní člověk si tedy klade otázku, jak žít lépe a zdravěji. Odpověď je z mého pohledu poměrně jasná – je nutné zbavit se všech výše jmenovaných nadbytků, vypořádat se s nežádoucími „sklady“ všeho možného, co jsme si během svého života nevědomky nastřádali ve svém těle, a nastolit v něm rovnováhu, která umožní harmonickou spolupráci všech orgánů. Odměnou nám bude odstranění únavy, mnohdy i chronických zdravotních potíží. V konečném důsledku však můžeme dosáhnout ještě dál. Můžeme si zajistit trvalé a pevné zdraví bez ohledu na to, kolik let nám právě je, a bez ohledu na to, jak se zrovna vyvíjí situace v našem zdravotnictví.
 
Jak na to? Povíme si o tom v sérii článků o očistě těla, o očistě, která jde mnohem hlouběji než kartáček na zuby a mýdlo. Budeme se bavit o očistě vnitřního prostředí v těle, o očistě orgánů. Některé procedury jsme již zde popsali, ale nyní se budeme tématu věnovat systematicky. Proto také vzniká tato nová rubrika, zvaná Očistné kůry. Pokud máte chuť vygruntovat si řádně svoje útroby, zůstaňte s námi .
 
Očista vnější a vnitřní
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Jak se bránit proti zácpě

Jolana Breitenbacherová
Jednou z příčin, které přispívají ke vzniku rakoviny tlustého střeva, je chronická neprůchodnost střeva, tedy zácpa. Ve střevě, které se nedokáže důkladně a pravidelně vyprazdňovat, se mění vnitřní prostředí, v důsledku hromadění stolice vznikají nepřirozené tlaky na střevní tkáň, může docházet ke krvácivosti a vzniku hemoroidů za současného bujení mikroorganismů, které nejsou našemu zdraví prospěšné. Co s tím?

Není třeba závodit

Zdeněk Breitenbacher
Docela se snažím sportovat a často si vyzkouším něco nového – nějaký nový sport nebo nový styl toho, co už znám. Je to mnohem zábavnější, než pořád dokola provozovat jeden a tentýž sport, zdokonalovat jeden a tentýž styl, pilovat techniku a pomalu se probojovávat mezi ty, o kterých okolí říká, že jsou „fakt dobří“.
Pro mne samotného to není důležité, baví mne to i tak a splňuje mi to vše, co od toho sportu a své zábavy očekávám. Ale je zvláštní, že tím často provokuji ty, co jsou „fakt dobří“, vlastně ty, co jsou fakt dobří bez těch uvozovek. Co to opravdu umějí na vysoké úrovni...

Vita-auriánská domácí šunka

Zdeněk Breitenbacher
Jestli si dobře pamatujete, vita-auriánstvím jsme nazvali nový směr ve stravování, který se v rámci dostupných poznatků snaží o maximální zachování zářivé energie potravin, tedy toho, co se jinak nazývá aurou. Uvedli jsme si, že rostlinná strava ztrácí svou auru vařením, ale maso si svou zářivou energii zachovává i po uvaření. Na rozdíl od jiných radikálních směrů, jako je vegetariánství, veganství či vitariánství náš směr tedy nezakazuje maso. Snažíme se ovšem o maximálně šetrnou úpravu a samozřejmě se zcela vyhýbáme chemickým látkám, jako jsou konzervanty a glutamáty.
Tím jsou nám zapovězeny běžné uzenářské výrobky, s výjimkou těch, které si vyrobíme sami. Dnes si napíšeme, jak lze vyrobit delikatesní domácí šunku, která vyhoví i těm nejpřísnějším vita-auriánským kritériím.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi