nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Očista vnější a vnitřní

Jolana Breitenbacherová
 
 
Pokud chcete překročit hranici představ o zdravém životním stylu, který je založený hlavně na konzumaci zdravých potravin, tak jste tu správně. Zdravé potraviny jsou v naprostém pořádku, bezesporu napomáhají vylepšovat naše zdraví, ale procesy, které zde budeme popisovat, jdou mnohem dále než za dvířka spižírny. To, co je ve spíži, nebudeme kolikrát ani potřebovat. Půjdeme více do hloubky, do procesů, které většinou neprovází konzumace, ale NEkonzumace. Zahájíme ozdravné procesy, které mají našemu tělu pomoci znovu nastolit pořádek a čistotu tam, kde ji v průběhu let pozbylo.


Zabývat se hygienou je dnes velmi moderní. Média na nás denně chrlí stovky reklam nejen na různé čisticí prostředky pro domácnost, na neuvěřitelné množství tělových přípravků od kosmetických firem a v neposlední řadě na nepřeberné množství potravinových doplňků, čajů a farmaceutických preparátů, které slibují skvělý vzhled a pevné zdraví. Existuje mnoho specializovaných center, kde vám poradí s dentální hygienou, poradí, jak mít super hladkou pokožku bez vrásek a strií, jak pečovat o své tělo, abyste vypadali přesně tak, jak má vypadat kulturní člověk ve 21. století. Ale jak vlastně ten kulturní člověk dnešní doby vypadá?
Dnešní člověk – bez rozdílu pohlaví - má zdravý chrup, protože chodí k zubaři, je upravený, protože pravidelně navštěvuje kadeřnictví, manikúru, pedikúru a kosmetiku, je naprosto skvostně oholen a vždy čistě oblečen. Parfém a ústní voda nejsou výstřelkem zbohatlíků, ale denním standardem. V povrchových úpravách jsme prostě nedostižní, jsme jednoznačně nejnablýskanější za celou historii lidstva.
 
Je to ale stejné i uvnitř našich těl? Odpověď bohužel zní - „Nikoliv“. My, lidé s vysokými hygienickými nároky na vše, co nás obklopuje, trpíme do očí bijícími projevy nedostatečné vnitřní čistoty. Trpíme civilizačními chorobami, které vznikají z velkého nadbytku. Trpíme nadbytkem tuku v cévách, který následně ohrožuje naše srdce, nadbytkem chemikálií, které přijímáme z životního prostředí a z velkovýroby levných potravin, což přetěžuje naše játra.
Jsme prosyceni přebytky cukru v krvi, který do sebe denně znovu a znovu ládujeme, protože nějaká sladidla jsou obsažena už takřka ve všem. A na konci té dlouhé řady našich civilizačních neduhů stojí strašák – rakovinné bujení, kdy naše tělo začíná samo uvnitř sebe tvořit nadbytečnou destruktivní tkáň.
 
Moderní člověk si tedy klade otázku, jak žít lépe a zdravěji. Odpověď je z mého pohledu poměrně jasná – je nutné zbavit se všech výše jmenovaných nadbytků, vypořádat se s nežádoucími „sklady“ všeho možného, co jsme si během svého života nevědomky nastřádali ve svém těle, a nastolit v něm rovnováhu, která umožní harmonickou spolupráci všech orgánů. Odměnou nám bude odstranění únavy, mnohdy i chronických zdravotních potíží. V konečném důsledku však můžeme dosáhnout ještě dál. Můžeme si zajistit trvalé a pevné zdraví bez ohledu na to, kolik let nám právě je, a bez ohledu na to, jak se zrovna vyvíjí situace v našem zdravotnictví.
 
Jak na to? Povíme si o tom v sérii článků o očistě těla, o očistě, která jde mnohem hlouběji než kartáček na zuby a mýdlo. Budeme se bavit o očistě vnitřního prostředí v těle, o očistě orgánů. Některé procedury jsme již zde popsali, ale nyní se budeme tématu věnovat systematicky. Proto také vzniká tato nová rubrika, zvaná Očistné kůry. Pokud máte chuť vygruntovat si řádně svoje útroby, zůstaňte s námi .
 
Očista vnější a vnitřní
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Slyšeli jste někdy o ztučnění neboli o steatóze jater? Pokud si myslíte, že ke ztučnění jater se můžou dopracovat jen alkoholici pilným pitím, jste na omylu. Jaterní steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater, která postihuje zejména dospělé ve středním věku a výše, ale v dnešní době bohužel stále častěji postihuje také mladé lidi.
Je to stav, kdy se přebytečné tukové kapénky hromadí v jaterních buňkách. Při dlouhodobém procesu ukládání tukových kapének v játrech dochází k poškození tkání a nakonec k selhání jaterních funkcí. Příčin zanášení jater je hned několik a se zdroji znečištění se setkáváme každý den. Málokdo ví, že ztučnění jater se může týkat každého, i těch, co alkoholu vůbec neholdují.

Jak se vyhnout Alzheimerovi

Zdeněk Breitenbacher
To, co jíme, může zabíjet náš mozek. Tak začíná zajímavý článek, který jsme objevili na internetu. Čerpá z obsáhlé statě uveřejněné v září 2012 časopisu New Scientist a vysvětluje, že podle nejnovějších poznatků Alzheimerova choroba úzce souvisí s nezdravým stylem stravování. Zjistilo se, že Alzheimerova choroba je vlastně cukrovkou třetího typu.

Zázrak jménem bryndza

Zdeněk Breitenbacher
To jsem se tuhle na Slovensku chtěl dozvědět něco o slovenských sýrech a dalších výrobcích z mléka, především z ovčího. Není zde problém nakoupit širokou paletu nejrůznějších výrobků, ale s informacemi o nich je to o poznání horší. Navštívil jsem tam jedno velké knihkupectví a dožadoval se nějaké literatury, ale marně.
Jen si představte: V knihkupectví v Popradu - pod samotnými Tatrami - měli jen tlusté knížky o francouzských sýrech, o holandských sýrech, ba i o italských sýrech, ale o těch slovenských ani pohlednici, natož nějakou brožuru. A tak jsem začal hledat informace z nejrůznějších po internetu rozptýlených zdrojů...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi