nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

O trpělivosti

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Mnoho věcí z těch, o kterých si píšeme, se neprojeví ze dne na den. Pokud například začnete posilovat, nečekejte, že budete do tří měsíců vypadat jako druhý Rambo. To nejde, všechno má svůj čas, a to, co jsme celý život zanedbávali – v tomto případě fyzickou zdatnost – nemůžeme dohnat za tak krátký čas.

Stejné je to se vším ostatním. Kdo chce vidět výsledky jakékoliv činnosti ihned, často dojde zklamání a opouští svou správně nastoupenou cestu – a často jen kousek od cíle nebo alespoň od prvních výsledků...
Chceme-li čehokoliv dosáhnout, musíme si vzít na pomoc tři průvodce: Motivaci, víru a trpělivost. Motivaci proto, abychom věděli, kam vlastně jdeme a proč. Víru proto, abychom věděli, že jsme zvolili správnou cestu a že to všechno má smysl. A nakonec trpělivost, která nám pomůže překonávat období, kdy se zdánlivě nehýbeme z místa.
Kdo si s sebou vezme tyto tři průvodce, dosáhne všeho, do čeho se pustí – a zdaleka to neplatí jen v naší cestě za dlouho trvajícím mládím. Takže věřte – a buďte trpěliví...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Motivace je jako sůl

Zdeněk Breitenbacher
„A já vám říkám, že bez soli to nejde“. Vzpomínáte si na tuto větu z pohádky Byl jednou jeden král – s Janem Werichem, Vlastou Burianem a spoustou dalších vynikajících herců? Bylo to na motivy pohádky Sůl nad zlato a větu pronesl kuchař ztvárněný Františkem Černým. Samozřejmě, jak se nakonec ukázalo, měl pravdu...

Není třeba závodit

Zdeněk Breitenbacher
Docela se snažím sportovat a často si vyzkouším něco nového – nějaký nový sport nebo nový styl toho, co už znám. Je to mnohem zábavnější, než pořád dokola provozovat jeden a tentýž sport, zdokonalovat jeden a tentýž styl, pilovat techniku a pomalu se probojovávat mezi ty, o kterých okolí říká, že jsou „fakt dobří“.
Pro mne samotného to není důležité, baví mne to i tak a splňuje mi to vše, co od toho sportu a své zábavy očekávám. Ale je zvláštní, že tím často provokuji ty, co jsou „fakt dobří“, vlastně ty, co jsou fakt dobří bez těch uvozovek. Co to opravdu umějí na vysoké úrovni...

Vyrobte si domácí jogurt

Zdeněk Breitenbacher
Domácí výroba potravin má mnoho výhod. Za prvé víte přesně, z čeho se váš výrobek skládá a můžete se spolehlivě vyhnout konzervantům a jiným éčkům. Za druhé si opravdu pochutnáte, což vyplývá jednak z čerstvosti a jednak z už zmíněné nepřítomnosti éček. A za třetí zpravidla výrazně ušetříte. Jako třeba na domácím jogurtu. Podívejte se spolu s námi, jak se takový domácí jogurt vyrábí.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi