nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Dr. Norman Walker - muž, který neměl věk - II.

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Určitě stojí za to připomenout si ještě jednou doktora Normana Wardhaugha Walkera. Chci vám předat několik velmi cenných myšlenek z jeho knihy „Omládněte“. Přestože jde o knihu o stravování, možná nejvýznamnějším poznatkem (který už stejně znáte z našich článků) je to, že mládí je stav, který nijak nesouvisí s počtem roků strávených na tomto světě.
Dr. Walker hned na první stránce píše: „Být mladým znamená mít k dispozici všechny nebo většinu následujících znaků: mládí, zdraví, energii, vitalitu a neustálý úsměv v očích a na rtech. To znamená být přátelský, srdečný a zdvořilý ke každému bez ohledu na víru, barvu kůže a sociální postavení.“

 
Dr. Walker byl především dietolog. Prokázal význam čerstvé stravy a zejména čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Máte-li zájem, přečtěte si jeho knihy - jsou plné skvělých praktických rad. Dr. Walker byl ale i filozof a na principy trvalého mládí pohlížel především z filozofického hlediska. Myšlenku citovanou výše rozvíjí v mnoha směrech:
„Abychom omládli, potřebujeme vitalitu. Vitalita není jen občasná aktivita, rychlý pohyb nebo nervózní kreativita; spočívá v hlubokém pocitu klidu, důstojnosti, sebevědomí a síly, v pocitu být úplně nahoře, v pocitu, že má cenu žít od prvního do posledního okamžiku.“
„Zvedněte oči a ústa k úsměvu, smějte se od srdce - a než se nadějete, budete se smát radostí ze života. Nic nepovznáší tak jako smích. Úsměv může účinkovat tak, že i v hněvivých situacích vidíme to komické, a humor je atribut mládí. Smát se nestojí nic.“
 
Dr. Walker ale dobře ví, že nic není zadarmo a že nic není hotovo jen tak přes noc:
„Omládnout není žádné tajemství. Znamená to jen užívat zdravého lidského rozumu a cvičit se v sebeovládání.“
„Je jenom jediný recept, kterého musíme použít - totiž disciplína. Nemůžeme se disciplinovaně zabývat velkými věcmi tohoto života, jestliže jsme se předtím nenaučili, že disciplína musí začít u věcí nepatrných.“
„Stát se mladším je pomalý proces, vyžadující trpělivost a vytrvalost. Zestárnout můžete přes noc, ale omládnout nemůžete, dokud nenapravíte škody způsobené dlouhotrvajícím nesprávným jídlem, nesprávnou životosprávou a nesprávným myšlením.“
 
Co to vlastně je, to správné (nebo nesprávné) myšlení?
„Jak člověk v hloubi svého srdce myslí, takový je.“
„Musíte si vytvořit novou životní filozofii, jestliže chcete omládnout. První zásada je správně myslet. Nekritizujte druhé a nemyslete si o nich nic špatného. Myslete jen na to dobré ve vás. Nemohli bychom myslet špatně o druhých, kdyby v nás nebyla aspoň jiskra špatnosti. Myslíme-li nebo mluvíme-li o někom špatně, vkládáme jen něco špatného do svého charakteru, ať už jsme si toho vědomi nebo ne.“
„Nauč se zdolávat život, aby ti tvoje duše a zářící život jiskřily z očí, a ukaž světu, že chceš omládnout.“
 
Pokud vás Walkerovy myšlenky aspoň trochu zaujaly, jste na dobré cestě stát se mladými. A jistě už víte, co pro to máte udělat.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Rozhodl jsem se představit vám Břetislava Kafku. O jeho vztahu k elixíru mládí jsme již psali, to byl ovšem jen zlomek jeho poznatků. Působil jako experimentátor v oblasti hypnózy a poznávání věcí skrze ni. Představit jeho dílo a jeho význam je velmi obtížný úkol, především proto, že mnoho dnešních lidí není připraveno na ten typ informací, který je nutno přinést. Začneme tedy pozvolna...

V surovinách buďte vybíraví

Zdeněk Breitenbacher
Ve stravování nám bude pro začátek stačit, když vyměníme naše běžné komponenty jídelníčku za tytéž, jen kvalitnější sortu. Prozatím nemusíme opouštět naše stravovací návyky, změníme pouze naše návyky nakupovací. Uveďme si nejžhavější kandidáty na výměnu.

Máme tu jaro, a tak jsme venku, kdykoliv nám čas dovolí. Přesto si ale najdeme čas na to, udělat si něco svátečního k jídlu. Dnešní velikonoční pondělí jsme uvítali svátečním velikonočním chlebíčkem. Je to chléb, jaký pečeme vždy, dnes jsme mu ale dali sváteční podobu. Podívejte se s námi, jak takový jarní sváteční chléb vypadá a hlavně - jak si ho můžete jednoduše vyrobit...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi