nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Dr. Norman Walker - muž, který neměl věk - I.

 
 
Doktor Norman Wardhaugh Walker byl někým, koho bychom dnes nazvali dietologem, ale v době, kdy žil, se správnému stravování žádná velká pozornost nevěnovala, takže ani slovo dietolog neexistovalo. Dr. Walker byl každopádně jedním z prvních, kteří se věnovali výzkumu správné volby potravin pro udržení zdraví až do pozdního věku, včetně navrácení zdraví v případě jeho ztráty. Nebyl to žádný suchý akademický teoretik - svými poznatky se důsledně řídil a dožil se v plné síle 99 let. Je ovšem docela tajuplnou postavou a některé prameny uvádějí jeho věk ještě mnohem delší...

V tuto chvíli se ale držme doložených faktů. Dr. Walker tedy žil v letech 1886 až 1985. V dnešním názvosloví by asi mohl být zařazen mezi vitariány. Propagoval stravování založené výhradně na čerstvých a tepelně neupravovaných potravinách - zejména zelenině, ovoci, ořeších a semínkách, připouštěl ale i vaječný žloutek a sýr typu cottage. Naopak se vyhýbal základním potravinám, jako je chléb, těstoviny, rýže a cukr.
Jeho nejznámější práce se věnují výrobě a užívání čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Je dokonce vynálezcem mimořádně účinného odšťavňovače, který dodnes vyrábí jím založená společnost Norwalk. Pro jeho zálibu ve šťávách mu jeho současníci začali říkat „The Juiceman“ - šťávičkář, ale on spolehlivě přežil všechny své kritiky a posměváčky.
 
O tomto způsobu stravování napsal řadu knih a rozhodně stojí za to si je přečíst. Jejich české překlady jsou beznadějně rozebrány, ale můžete najít jejich elektronické verze na serveru Zdraví na dlani. Na knihách je kromě obsahu samotného zajímavý i životopis dr. Walkera, vždy uvedený na konci každé knihy. Ten připisuje dr. Walkerovi dokonce 118 let!
To je určitě dobrá živná půda pro záhadology. Dr. Walker tyhle pověsti o svém vysokém věku nijak nevyvracel a sám o sobě říká: „Mohu říci po pravdě, že si nejsem svého věku vědom. Od té doby, co jsem dospěl, neměl jsem pocit, že stárnu, a mohu bez výhrady říci, že se dnes cítím vitálnější než ve svých 30 letech. Nemyslím na narozeniny a neslavím je. Ještě dnes jsem zcela přesvědčen, že se těším zářícímu zdraví. Vůbec mně nevadí říct lidem, jak jsem starý. Jsem věkuprostý!“
 
Pro Elixír mládí je příznačný úvodní odstavec z jeho knihy „Omládněte“:
„Roky, kromě toho, že registrují uplynulý čas, nemají se stářím nic společného. Můžeme být staří ve třiceti a můžeme být mladí v sedmdesáti.“
Pro pozorné čtenáře Elixíru mládí: Není vám to povědomé? .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Nastal čas představit vám mistra nejpovolanějšího, pana Břetislava Kafku. Pravděpodobně ho nebudete znát. Žil v Červeném Kostelci v letech 1891 až 1967 a jeho výzkum je natolik zásadní, že za komunismu patřil mezi přísně zakázané autory. Jeho tři knihy, „Kultura rozumu a vůle“, „Nové základy experimentální psychologie“ a „Parapsychologie“ jsou průlomová díla, tedy aspoň pro toho, kdo si k nim dokázal v době totality najít cestu.
Měl jsem to štěstí, že moje babička vlastnila první dvě zmiňované knihy a jako oko v hlavě je opatrovala. Dostaly se i ke mně, a já užasl, čeho všeho je lidská bytost schopna, když je správně vedena...

Domácí výroba potravin má mnoho výhod. Za prvé víte přesně, z čeho se váš výrobek skládá a můžete se spolehlivě vyhnout konzervantům a jiným éčkům. Za druhé si opravdu pochutnáte, což vyplývá jednak z čerstvosti a jednak z už zmíněné nepřítomnosti éček. A za třetí zpravidla výrazně ušetříte. Jako třeba na domácím jogurtu. Podívejte se spolu s námi, jak se takový domácí jogurt vyrábí.

Jednoduchý recept na lehký víkendový oběd nebo na malé občerstvení, pokud třeba na chalupě čekáte hosty. Místo žampionů můžete použít bedly nebo jiné vhodné houby, které najdete v lese, my jsme se však v letošním suchém létě rozhodli nespoléhat na dary přírody a použili jsme čerstvé žampiony z nedaleké pěstírny hub.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi