nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Dr. Norman Walker - muž, který neměl věk - I.

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Doktor Norman Wardhaugh Walker byl někým, koho bychom dnes nazvali dietologem, ale v době, kdy žil, se správnému stravování žádná velká pozornost nevěnovala, takže ani slovo dietolog neexistovalo. Dr. Walker byl každopádně jedním z prvních, kteří se věnovali výzkumu správné volby potravin pro udržení zdraví až do pozdního věku, včetně navrácení zdraví v případě jeho ztráty. Nebyl to žádný suchý akademický teoretik - svými poznatky se důsledně řídil a dožil se v plné síle 99 let. Je ovšem docela tajuplnou postavou a některé prameny uvádějí jeho věk ještě mnohem delší...

V tuto chvíli se ale držme doložených faktů. Dr. Walker tedy žil v letech 1886 až 1985. V dnešním názvosloví by asi mohl být zařazen mezi vitariány. Propagoval stravování založené výhradně na čerstvých a tepelně neupravovaných potravinách - zejména zelenině, ovoci, ořeších a semínkách, připouštěl ale i vaječný žloutek a sýr typu cottage. Naopak se vyhýbal základním potravinám, jako je chléb, těstoviny, rýže a cukr.
Jeho nejznámější práce se věnují výrobě a užívání čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Je dokonce vynálezcem mimořádně účinného odšťavňovače, který dodnes vyrábí jím založená společnost Norwalk. Pro jeho zálibu ve šťávách mu jeho současníci začali říkat „The Juiceman“ - šťávičkář, ale on spolehlivě přežil všechny své kritiky a posměváčky.
 
O tomto způsobu stravování napsal řadu knih a rozhodně stojí za to si je přečíst. Jejich české překlady jsou beznadějně rozebrány, ale můžete najít jejich elektronické verze na serveru Zdraví na dlani. Na knihách je kromě obsahu samotného zajímavý i životopis dr. Walkera, vždy uvedený na konci každé knihy. Ten připisuje dr. Walkerovi dokonce 118 let!
To je určitě dobrá živná půda pro záhadology. Dr. Walker tyhle pověsti o svém vysokém věku nijak nevyvracel a sám o sobě říká: „Mohu říci po pravdě, že si nejsem svého věku vědom. Od té doby, co jsem dospěl, neměl jsem pocit, že stárnu, a mohu bez výhrady říci, že se dnes cítím vitálnější než ve svých 30 letech. Nemyslím na narozeniny a neslavím je. Ještě dnes jsem zcela přesvědčen, že se těším zářícímu zdraví. Vůbec mně nevadí říct lidem, jak jsem starý. Jsem věkuprostý!“
 
Pro Elixír mládí je příznačný úvodní odstavec z jeho knihy „Omládněte“:
„Roky, kromě toho, že registrují uplynulý čas, nemají se stářím nic společného. Můžeme být staří ve třiceti a můžeme být mladí v sedmdesáti.“
Pro pozorné čtenáře Elixíru mládí: Není vám to povědomé? .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Dnešní mladé generaci možná toto jméno nic neříká, ale tento muž měl zcela zásadní vliv na vývoj rock'n'rollu a navazujících hudebních stylů. S trochou nadsázky se dá říci, že bez něj by nebyli ničím takoví přeborníci, jako Elvis Presley nebo Beatles, nebo by prostě byli jiní. To Berrymu zaručuje pevné místo ve všech hudebních encyklopediích. Proč se ale o něm píše na Elixíru mládí?

Hladová reportáž - den čtvrtý

Zdeněk Breitenbacher
Je první adventní neděle a u nás doma začínají přípravy na vánoce. Žena vyrábí první cukroví, které ale podle všeho do Vánoc nepřežije, já vyrábím domácí šunku a nechybí výtečný nedělní oběd, naprudko ogrilované kuřecí se zeleninovým salátem. Ale jak jistě víte, já se konzumování neúčastním, jelikož držím od čtvrtku očistnou hladovku. Když se mě tuhle kdosi ptal, jak se dá vycvičit silná vůle, tak toto jsou určitě ideální podmínky. Všude všechno voní, všichni ochutnávají dobroty, zatímco já jsem o vodě. Co myslíte, odolám?

Jak jednoduše udržovat kvásek

Jolana Breitenbacherová
Kváskové pečivo je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Často se však pečení z kvásku bojíme, protože je to něco, co neznáme, je to nové, a nejsme si tudíž jisti tím, že to vyjde. Času nemá nikdo nazbyt, a tak jsme rádi, když je vynaložené úsilí korunováno úspěchem. Udržování kvásku a pečení z něj je ve skutečnosti velmi jednoduché a nezabere příliš času. Jenom vědět, jak na to. Takže nebojte se toho a pojďte to alespoň jednou zkusit.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi