nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Nejezte shnilá jablka

 
 
Je až s podivem, jak si ubližujeme a jak se ochuzujeme o plnohodnotné prožitky jenom proto, abychom „ušetřili“, abychom využili všechno, co máme, bez ohledu na kvalitu a vhodnost pro nás. Myslíme si, že když už jsme vydali peníze nebo úsilí na získání něčeho (čehokoliv), že to nutně musíme spotřebovat nebo využít celé. Bez ohledu na to, že to svou kvalitu či hodnotu dávno ztratilo, nebo dokonce nikdy nemělo. A tak vznikne tzv. efekt shnilých jablek.

Ptáte se, co to je?
Efekt shnilých jablek mi skvěle popsal jeden kolega, shodou okolností stejného jména, jako jeden významný atomový fyzik – a jeho objev má přinejmenším stejnou hodnotu, jako objevy jeho jmenovce. Povídal mi následující příběh:
„My jsme měli na zahradě spoustu jabloní, a tak jsme pořád měli na stole nějaká jablka. Ale naše máma chtěla, aby se všechna jablka spotřebovala, a tak nás vždycky nutila sníst nejdříve ta nahnilá. Jenže do těch se nám moc nechtělo, takže než jsme je snědli, začala zahnívat i ta jablka původně zdravá. Takže my jsme vlastně celou dobu jedli jenom nahnilá jablka, přestože těch zdravých byl vždycky dostatek...“
 
Je to zoufalý životní styl, daný neschopností rozloučit se s něčím, co už není tak kvalitní jak dříve. A přitom ta kvalita je stále na dosah! Jen se musíme umět toho nekvalitního vzdát – i za cenu, že toho kvalitního bude polovic. Ale o to více si to užijeme.
Vzdejte se nekvalitního životního stylu, nekvalitního partnerského vztahu, nedůstojného zaměstnání, všeho, co ve vašem životě nemá zaslouženou kvalitu. Bude to možná bolet, ale stojí to za to.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Snažíme se o dlouhodobé mládí a během cesty k němu se dozvídáme, jak na to. Něco jste se dozvěděli v této knížce, něco vám poradí známí, na něco přijdete sami. A po nějaké době zjistíte, že to opravdu funguje. Je to důvod k radosti a k oslavě, ale je to také začátek nové etapy, ve které se objeví několik nečekaných nástrah.
Může se stát, že přestože na pohled budete přitažlivější než dříve, budou se vám vaši blízcí vyhýbat. Jak je to možné?

Máte rádi kávu? Já ano - mám rád její vůni, její chuť i kouzlo její přípravy. Většina lidí pije kávu kvůli povzbuzujícím účinkům, které má kofein v kávě obsažený, a povzbuzující účinky kávy jsou hlavním důvodem, proč se káva pěstuje a každodenně pije v hojném množství. Je ale zajímavé, že existuje spousta „náhražek“, často i dražších než káva, které se také dobře prodávají. Ono to s tou kávou asi nebude úplně jednoduché...

Občas se ocitneme v situaci, kdy máme udělat nějaké důležité rozhodnutí - a nevíme si rady. Zvažujeme věci ze všech stran, už známe výhody i nevýhody jednotlivých variant, ale stále se nemůžeme rozhodnout.
Naše bytost ovšem není obdařena jen vědomím, které vše zvažuje a hodnotí, nýbrž také podvědomím, které sahá mnohem hlouběji a má jemné spojení s celým universem. A tak na podvědomé úrovni je rozhodnutí dávno provedeno, jen ještě nevybublalo až do vědomí. Jak se můžeme do svého podvědomí podívat? Jak v něm číst? Jak dostat na povrch informace, které potřebujeme?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi