nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Nejezte shnilá jablka

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Je až s podivem, jak si ubližujeme a jak se ochuzujeme o plnohodnotné prožitky jenom proto, abychom „ušetřili“, abychom využili všechno, co máme, bez ohledu na kvalitu a vhodnost pro nás. Myslíme si, že když už jsme vydali peníze nebo úsilí na získání něčeho (čehokoliv), že to nutně musíme spotřebovat nebo využít celé. Bez ohledu na to, že to svou kvalitu či hodnotu dávno ztratilo, nebo dokonce nikdy nemělo. A tak vznikne tzv. efekt shnilých jablek.

Ptáte se, co to je?
Efekt shnilých jablek mi skvěle popsal jeden kolega, shodou okolností stejného jména, jako jeden významný atomový fyzik – a jeho objev má přinejmenším stejnou hodnotu, jako objevy jeho jmenovce. Povídal mi následující příběh:
„My jsme měli na zahradě spoustu jabloní, a tak jsme pořád měli na stole nějaká jablka. Ale naše máma chtěla, aby se všechna jablka spotřebovala, a tak nás vždycky nutila sníst nejdříve ta nahnilá. Jenže do těch se nám moc nechtělo, takže než jsme je snědli, začala zahnívat i ta jablka původně zdravá. Takže my jsme vlastně celou dobu jedli jenom nahnilá jablka, přestože těch zdravých byl vždycky dostatek...“
 
Je to zoufalý životní styl, daný neschopností rozloučit se s něčím, co už není tak kvalitní jak dříve. A přitom ta kvalita je stále na dosah! Jen se musíme umět toho nekvalitního vzdát – i za cenu, že toho kvalitního bude polovic. Ale o to více si to užijeme.
Vzdejte se nekvalitního životního stylu, nekvalitního partnerského vztahu, nedůstojného zaměstnání, všeho, co ve vašem životě nemá zaslouženou kvalitu. Bude to možná bolet, ale stojí to za to.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Nedávno jsem se zamýšlel nad tím, proč vlastně - z pohledu božského záměru - by měl být člověk na světě déle, než je obvyklé. Prvních pětadvacet let našeho života je určeno pro nás a pro náš rozvoj. Dalších pětadvacet je určeno pro naše děti. To je náš největší úkol a máme práce, že nevíme odkud kam. Ale když jsou děti odrostlé, zakládají vlastní domácnost a my máme takříkajíce „splněno“, jaký je náš úkol potom? Proč nás tady příroda či Bůh ponechává dalších pětadvacet let a někoho i déle?

Kde se stárne nejméně

Zdeněk Breitenbacher
Koukněte se z okna, dnes tam svítí sluníčko, co takhle vyrazit ven? Třeba někam, kde vládne příjemná pohoda, kde si užijete nenáročné a přitom účinné aktivity a kde i v životosprávě můžete získat řadu správných a prospěšných návyků. Někam, kde se nestárne. Je vůbec takové místo? Ano, je...
Je to ZAHRADA.

Kváskový chléb bez hnětení představuje úsporu času pro ty, kdo chtějí mít požitek z domácího kváskového chleba, ale nechtějí hníst bochník, což v konečném důsledku znamená drhnutí rukou a také povrchu kuchyňské linky. Při přípravě chleba podle tohoto receptu se těsto nehněte, pracuje se pouze s mísou a pekáčem, ale přesto bude váš bochník stejně poctivý a stejně chutný jako ten hnětený.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi