nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Mrkvový velikonoční beránek

Jolana Breitenbacherová
 
 
Blíží se Velikonoční svátky a k nim neodmyslitelně patří sladký moučník ve tvaru beránka. Pokud máte chuť vyzkoušet letos něco nového, neotřelého, co se bude zcela odlišovat od tradičních piškotových variant beránka, máme pro vás recept, ve kterém je největším podílem zastoupená strouhaná mrkev. Skutečně, je zde více mrkve, než mouky. Tento moučník je naprosto vynikající a ocení jej zejména ti, kteří dávají přednost mokřejšímu vláčnému těstu před suchým piškotem.

Budeme potřebovat:
  • 3 hrnky najemno nastrouhané syrové mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 celá vejce
  • 1/2 hrnku tmavého hnědého cukru
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1/2 hrnku rozinek (namáčet není třeba)
  • 1 polévkovou lžíci mleté skořice
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • Pokud chcete, můžete přidat i nahrubo nasekané oříšky
 
V míse smícháme mouku se sodou, skořicí a solí. Pak přidáme mrkev a rozinky a znovu promícháme. Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny. Do těsta přilijeme olej a mléko a vymícháme. Pokud by těsto bylo hrudkovité a suché, tak přidáme ještě kapku mléka. Jakmile bude těsto hladké (ale ne řídké), přidáme vyšlehaná vejce a opatrně vše promícháme. Takto připravené těsto přemístíme do vymazané formy na beránka. Já formu vymazávám štětcem, namočeném ve slunečnicovém oleji, a vysypávám hrubou moukou. Štětec nebo peroutka namočená v oleji zaručí, že se dobře potře celý složitý reliéf beránka a hrubá mouka se zbytečně nelepí do více vrstev.
Naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pomalu pečeme. Podotýkám, že nepřiklápím těsto druhým dílem formy, nechávám formu vždy otevřenou, abych viděla dovnitř. Moučník je hotový přibližně za hodinu a půl, ale je potřeba ho kontrolovat. Okem poznáte propečenost podle toho, že moučník se zprvu nafoukne a poměrně dlouho vydrží ve zvýšeném objemu. Potom ale (podobně jako perníčky) splaskne a to je znamení, že je potřeba jej vytáhnout a zkusit na špejli. Špejle bude vždycky trochu mokrá, ale neměly by na ní být přilepené kousky těsta. Nebojte se toho, že je moučník na povrchu hnědý a ne zlatý, vypéká se vzhledem k ingrediencím do tmavé barvy, spálený ale není. Pokud se vám tedy těsto lepí, tak ho ještě vraťte do trouby a pokračujte v pečení.
 
Po vytažení z trouby nechejte beránka chviličku odstát ve formě, uvolněte okraje těsta, pokud se připekly k formě, a beránka opatrně vyklopte na mřížku. Uvidíte krásně zlatavý reliéf, který bude lesklý, jako kdybyste jej nalakovali. Nechejte beránka ležet na mřížce, dokud nevychladne, horké těsto by se vám mohlo rozlomit.
 
 
Po vychladnutí beránka nazdobte podle svých představ a chvíli se kochejte. Jakmile ho totiž nakrojíte, bude rychle pryč .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Máme tu jaro, a tak jsme venku, kdykoliv nám čas dovolí. Přesto si ale najdeme čas na to, udělat si něco svátečního k jídlu. Dnešní velikonoční pondělí jsme uvítali svátečním velikonočním chlebíčkem. Je to chléb, jaký pečeme vždy, dnes jsme mu ale dali sváteční podobu. Podívejte se s námi, jak takový jarní sváteční chléb vypadá a hlavně - jak si ho můžete jednoduše vyrobit...

Co je to vlastně stáří?

Zdeněk Breitenbacher
V tisku se nedávno objevily diskuze, kdy vlastně začíná stáří. Pochopitelně, pisatelé zjistili, že hranice stáří se nedá definovat jednoznačně, přesněji řečeno, nedá se definovat vůbec a různé skupiny odborníků i laiků se prostě mezi sebou vůbec neshodnou. Definic, co je to stáří, tak máme hned několik, přičemž si troufám tvrdit, že správná není ani jedna z předložených. Dobrá, řeknete si, na Elixíru mládí byste měli vědět, jak to tedy je, nebo ne?

Je možné přátelství mezi mužem a ženou?

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky III.
Mnoho lidí se mě ptá, jestli věřím na přátelství mezi mužem a ženou. Přátelství, ve kterém není láska ani zamilovanost. Ti lidé jsou často konfrontováni s vlastní zkušeností, kdy jsou v nějakém neurčitém vztahu, který se nevyvíjí k hlubšímu spojení, a oni tomu nerozumí. Co ke mně ten druhý cítí? Čeká něco víc? Nebo mu to takhle stačí? A co já, neudržuji nějaký kontakt jen proto, že doufám, že někdy přece jen dojde k většímu sblížení? Prostoru pro zmatky a nepochopení je tu víc než dost. Je nanejvýš nutné pochopit, jak se věci doopravdy mají, a umět to rozpoznávat.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi