nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Mrkvový velikonoční beránek

Jolana Breitenbacherová
 
 
Blíží se Velikonoční svátky a k nim neodmyslitelně patří sladký moučník ve tvaru beránka. Pokud máte chuť vyzkoušet letos něco nového, neotřelého, co se bude zcela odlišovat od tradičních piškotových variant beránka, máme pro vás recept, ve kterém je největším podílem zastoupená strouhaná mrkev. Skutečně, je zde více mrkve, než mouky. Tento moučník je naprosto vynikající a ocení jej zejména ti, kteří dávají přednost mokřejšímu vláčnému těstu před suchým piškotem.

Budeme potřebovat:
  • 3 hrnky najemno nastrouhané syrové mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 celá vejce
  • 1/2 hrnku tmavého hnědého cukru
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1/2 hrnku rozinek (namáčet není třeba)
  • 1 polévkovou lžíci mleté skořice
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • Pokud chcete, můžete přidat i nahrubo nasekané oříšky
 
V míse smícháme mouku se sodou, skořicí a solí. Pak přidáme mrkev a rozinky a znovu promícháme. Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny. Do těsta přilijeme olej a mléko a vymícháme. Pokud by těsto bylo hrudkovité a suché, tak přidáme ještě kapku mléka. Jakmile bude těsto hladké (ale ne řídké), přidáme vyšlehaná vejce a opatrně vše promícháme. Takto připravené těsto přemístíme do vymazané formy na beránka. Já formu vymazávám štětcem, namočeném ve slunečnicovém oleji, a vysypávám hrubou moukou. Štětec nebo peroutka namočená v oleji zaručí, že se dobře potře celý složitý reliéf beránka a hrubá mouka se zbytečně nelepí do více vrstev.
Naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pomalu pečeme. Podotýkám, že nepřiklápím těsto druhým dílem formy, nechávám formu vždy otevřenou, abych viděla dovnitř. Moučník je hotový přibližně za hodinu a půl, ale je potřeba ho kontrolovat. Okem poznáte propečenost podle toho, že moučník se zprvu nafoukne a poměrně dlouho vydrží ve zvýšeném objemu. Potom ale (podobně jako perníčky) splaskne a to je znamení, že je potřeba jej vytáhnout a zkusit na špejli. Špejle bude vždycky trochu mokrá, ale neměly by na ní být přilepené kousky těsta. Nebojte se toho, že je moučník na povrchu hnědý a ne zlatý, vypéká se vzhledem k ingrediencím do tmavé barvy, spálený ale není. Pokud se vám tedy těsto lepí, tak ho ještě vraťte do trouby a pokračujte v pečení.
 
Po vytažení z trouby nechejte beránka chviličku odstát ve formě, uvolněte okraje těsta, pokud se připekly k formě, a beránka opatrně vyklopte na mřížku. Uvidíte krásně zlatavý reliéf, který bude lesklý, jako kdybyste jej nalakovali. Nechejte beránka ležet na mřížce, dokud nevychladne, horké těsto by se vám mohlo rozlomit.
 
 
Po vychladnutí beránka nazdobte podle svých představ a chvíli se kochejte. Jakmile ho totiž nakrojíte, bude rychle pryč .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Máme tu jaro, a tak jsme venku, kdykoliv nám čas dovolí. Přesto si ale najdeme čas na to, udělat si něco svátečního k jídlu. Dnešní velikonoční pondělí jsme uvítali svátečním velikonočním chlebíčkem. Je to chléb, jaký pečeme vždy, dnes jsme mu ale dali sváteční podobu. Podívejte se s námi, jak takový jarní sváteční chléb vypadá a hlavně - jak si ho můžete jednoduše vyrobit...

Bavte se dobře, bavte se aktivně

Zdeněk Breitenbacher
Zábava je součást našeho života a ideální stav je, pokud je nám zábavou život sám. Ale to není snadné – v životě si vše zařídit tak, aby nám byl zábavou, a tak si musíme čas pro zábavu ukrajovat z toho, co nám zbude po práci a jiných povinnostech. Bohužel, pro mnoho lidí jsou ty povinnosti natolik vyčerpávající, že na zábavu zbývá málo času nebo málo energie. A tak si mnoho lidí představuje zábavu tak, že večer padnou do křesla před televizí a den tím pro ně definitivně skončil. Jenže, jak už nejspíš víte – před televizí se stárne nejrychleji...

Internetové seznamky - návod pro přežití v džungli

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky XIII.
Pokud je člověk sám, tedy jak se dnes módně říká „single“, je to často proto, že v jeho životní situaci není mnoho příležitostí k seznamování. Podle statistik se lidé nejčastěji seznámí na škole nebo v zaměstnání - jenže třeba taková učitelka v zaměstnání mnoho mužů nepotká a ajťák v programátorské firmě má také příležitostí poskrovnu. Takoví lidé musejí hledat jiným způsobem. Nabízí se moderní řešení - internetová seznamka. Je to dobrá volba? Dá se zde opravdu najít partner či partnerka pro seriózní vztah?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi