nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Mrkvový velikonoční beránek

Jolana Breitenbacherová
 
 
Blíží se Velikonoční svátky a k nim neodmyslitelně patří sladký moučník ve tvaru beránka. Pokud máte chuť vyzkoušet letos něco nového, neotřelého, co se bude zcela odlišovat od tradičních piškotových variant beránka, máme pro vás recept, ve kterém je největším podílem zastoupená strouhaná mrkev. Skutečně, je zde více mrkve, než mouky. Tento moučník je naprosto vynikající a ocení jej zejména ti, kteří dávají přednost mokřejšímu vláčnému těstu před suchým piškotem.

Budeme potřebovat:
  • 3 hrnky najemno nastrouhané syrové mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 celá vejce
  • 1/2 hrnku tmavého hnědého cukru
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1/2 hrnku rozinek (namáčet není třeba)
  • 1 polévkovou lžíci mleté skořice
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • Pokud chcete, můžete přidat i nahrubo nasekané oříšky
 
V míse smícháme mouku se sodou, skořicí a solí. Pak přidáme mrkev a rozinky a znovu promícháme. Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny. Do těsta přilijeme olej a mléko a vymícháme. Pokud by těsto bylo hrudkovité a suché, tak přidáme ještě kapku mléka. Jakmile bude těsto hladké (ale ne řídké), přidáme vyšlehaná vejce a opatrně vše promícháme. Takto připravené těsto přemístíme do vymazané formy na beránka. Já formu vymazávám štětcem, namočeném ve slunečnicovém oleji, a vysypávám hrubou moukou. Štětec nebo peroutka namočená v oleji zaručí, že se dobře potře celý složitý reliéf beránka a hrubá mouka se zbytečně nelepí do více vrstev.
Naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pomalu pečeme. Podotýkám, že nepřiklápím těsto druhým dílem formy, nechávám formu vždy otevřenou, abych viděla dovnitř. Moučník je hotový přibližně za hodinu a půl, ale je potřeba ho kontrolovat. Okem poznáte propečenost podle toho, že moučník se zprvu nafoukne a poměrně dlouho vydrží ve zvýšeném objemu. Potom ale (podobně jako perníčky) splaskne a to je znamení, že je potřeba jej vytáhnout a zkusit na špejli. Špejle bude vždycky trochu mokrá, ale neměly by na ní být přilepené kousky těsta. Nebojte se toho, že je moučník na povrchu hnědý a ne zlatý, vypéká se vzhledem k ingrediencím do tmavé barvy, spálený ale není. Pokud se vám tedy těsto lepí, tak ho ještě vraťte do trouby a pokračujte v pečení.
 
Po vytažení z trouby nechejte beránka chviličku odstát ve formě, uvolněte okraje těsta, pokud se připekly k formě, a beránka opatrně vyklopte na mřížku. Uvidíte krásně zlatavý reliéf, který bude lesklý, jako kdybyste jej nalakovali. Nechejte beránka ležet na mřížce, dokud nevychladne, horké těsto by se vám mohlo rozlomit.
 
 
Po vychladnutí beránka nazdobte podle svých představ a chvíli se kochejte. Jakmile ho totiž nakrojíte, bude rychle pryč .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Máme tu jaro, a tak jsme venku, kdykoliv nám čas dovolí. Přesto si ale najdeme čas na to, udělat si něco svátečního k jídlu. Dnešní velikonoční pondělí jsme uvítali svátečním velikonočním chlebíčkem. Je to chléb, jaký pečeme vždy, dnes jsme mu ale dali sváteční podobu. Podívejte se s námi, jak takový jarní sváteční chléb vypadá a hlavně - jak si ho můžete jednoduše vyrobit...

Doktor Norman Wardhaugh Walker byl někým, koho bychom dnes nazvali dietologem, ale v době, kdy žil, se správnému stravování žádná velká pozornost nevěnovala, takže ani slovo dietolog neexistovalo. Dr. Walker byl každopádně jedním z prvních, kteří se věnovali výzkumu správné volby potravin pro udržení zdraví až do pozdního věku, včetně navrácení zdraví v případě jeho ztráty. Nebyl to žádný suchý akademický teoretik - svými poznatky se důsledně řídil a dožil se v plné síle 99 let. Je ovšem docela tajuplnou postavou a některé prameny uvádějí jeho věk ještě mnohem delší...

Že je hladovka nejúčinnější metodou tělesné i duševní očisty, o tom není sporu. Důkazy o tom přinášejí odborníci i amatéři a i zde na Elixíru mládí najdete několik reportáží s mými pozitivními zkušenostmi. Je ale taky zřejmé, že opravdu účinná očistná hladovka, to není věc jednoho víkendu - jde o několik týdnů poctivého hladovění, s konzumací pouze čisté vody.
Jenže život je plný společného jídla a pití a člověk se během hladovky vyloučí z velké části rodinného i společenského dění. Pro ty, co si chtějí účinné hladovění zkrátit a mají dostatečně silnou vůli, mám řešení. Je jím suchá hladovka, při které se vůbec nic nejí a vůbec nic nepije.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi