nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Mrkvový velikonoční beránek

Jolana Breitenbacherová
 
 
Blíží se Velikonoční svátky a k nim neodmyslitelně patří sladký moučník ve tvaru beránka. Pokud máte chuť vyzkoušet letos něco nového, neotřelého, co se bude zcela odlišovat od tradičních piškotových variant beránka, máme pro vás recept, ve kterém je největším podílem zastoupená strouhaná mrkev. Skutečně, je zde více mrkve, než mouky. Tento moučník je naprosto vynikající a ocení jej zejména ti, kteří dávají přednost mokřejšímu vláčnému těstu před suchým piškotem.

Budeme potřebovat:
  • 3 hrnky najemno nastrouhané syrové mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 celá vejce
  • 1/2 hrnku tmavého hnědého cukru
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1/2 hrnku rozinek (namáčet není třeba)
  • 1 polévkovou lžíci mleté skořice
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • Pokud chcete, můžete přidat i nahrubo nasekané oříšky
 
V míse smícháme mouku se sodou, skořicí a solí. Pak přidáme mrkev a rozinky a znovu promícháme. Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny. Do těsta přilijeme olej a mléko a vymícháme. Pokud by těsto bylo hrudkovité a suché, tak přidáme ještě kapku mléka. Jakmile bude těsto hladké (ale ne řídké), přidáme vyšlehaná vejce a opatrně vše promícháme. Takto připravené těsto přemístíme do vymazané formy na beránka. Já formu vymazávám štětcem, namočeném ve slunečnicovém oleji, a vysypávám hrubou moukou. Štětec nebo peroutka namočená v oleji zaručí, že se dobře potře celý složitý reliéf beránka a hrubá mouka se zbytečně nelepí do více vrstev.
Naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pomalu pečeme. Podotýkám, že nepřiklápím těsto druhým dílem formy, nechávám formu vždy otevřenou, abych viděla dovnitř. Moučník je hotový přibližně za hodinu a půl, ale je potřeba ho kontrolovat. Okem poznáte propečenost podle toho, že moučník se zprvu nafoukne a poměrně dlouho vydrží ve zvýšeném objemu. Potom ale (podobně jako perníčky) splaskne a to je znamení, že je potřeba jej vytáhnout a zkusit na špejli. Špejle bude vždycky trochu mokrá, ale neměly by na ní být přilepené kousky těsta. Nebojte se toho, že je moučník na povrchu hnědý a ne zlatý, vypéká se vzhledem k ingrediencím do tmavé barvy, spálený ale není. Pokud se vám tedy těsto lepí, tak ho ještě vraťte do trouby a pokračujte v pečení.
 
Po vytažení z trouby nechejte beránka chviličku odstát ve formě, uvolněte okraje těsta, pokud se připekly k formě, a beránka opatrně vyklopte na mřížku. Uvidíte krásně zlatavý reliéf, který bude lesklý, jako kdybyste jej nalakovali. Nechejte beránka ležet na mřížce, dokud nevychladne, horké těsto by se vám mohlo rozlomit.
 
 
Po vychladnutí beránka nazdobte podle svých představ a chvíli se kochejte. Jakmile ho totiž nakrojíte, bude rychle pryč .
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Máme tu jaro, a tak jsme venku, kdykoliv nám čas dovolí. Přesto si ale najdeme čas na to, udělat si něco svátečního k jídlu. Dnešní velikonoční pondělí jsme uvítali svátečním velikonočním chlebíčkem. Je to chléb, jaký pečeme vždy, dnes jsme mu ale dali sváteční podobu. Podívejte se s námi, jak takový jarní sváteční chléb vypadá a hlavně - jak si ho můžete jednoduše vyrobit...

Nalijme si čistého vína...

Zdeněk Breitenbacher
...ať se nám lépe povídá, nejlépe červeného, nyní to bude trošku náročnější. Zabrousíme totiž do vědy. V mnoha časopisech o zdraví nebo o vědě všeobecně se stále častěji setkáváme s pojmy „volné radikály“ a „antioxidanty“, ale často je to bez bližšího vysvětlení. Pak by čtenář mohl mít, podobně jako ještě nedávno i já, zmatek v tom, které z nich jsou ty „dobré“ látky, které jsou ty „špatné“ látky a jak to vlastně všechno vzniká a funguje.

V minulém článku jsme si přiblížili zdravé či etické směry stravování. Naznačil jsem své sympatie k vitariánství, zejména z toho důvodu, jak se snaží rozlišovat živé a mrtvé potraviny. Za mrtvé považuje vše, co prošlo tepelným zpracováním, zatímco živé a energii vyzařující je to ostatní. Ukážeme si, že to není tak jednoznačné, a proto vitariánství není definitivní směr, u kterého bychom měli zůstat. Je třeba postoupit ještě kousek dál. A tak slavnostně vyhlašuji zcela nový směr - který nazývám VITA-AURIÁNSTVÍ...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi