nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Mikulášské arašídy

Jolana Breitenbacherová
 
 
Blíží se mikulášská nadílka a děti už se těší, co dobrého jim Mikuláš přinese. Pokud zavítáte do obchodního řetězce, můžete zde zakoupit obligátní gumové želé na tisíc způsobů, přeslazené sušenky ve výhodném mega balení, nebo čokoládky v úžasně nablýskaných obalech, o jejichž složení je ovšem lépe pomlčet. Pokud patříte k těm, kteří nechtějí jít touto cestou, zkuste dětem připravit nadílku plnou ovoce a jako sladkost vyrobte mikulášské arašídy v cukrovém kabátku.

Na 1 porci budeme potřebovat:
  • 1 hrnek vyloupaných přírodních arašídů (nesolených, nepražených)
  • Půl hrnku nerafinovaného třtinového cukru
  • 2 lžíce vody
 
Pro pražení použijeme pánev se silným dnem a teflonovou úpravou. Celý proces bude probíhat na mírném ohni, abychom cukr nepřepálili.
 
Na mírně zahřátou pánev dáme 2 lžíce vody a hned vzápětí vsypeme cukr. Za stálého míchání se cukr pomalu rozpouští a dělá bublinky. Jakmile je cukr tekutý, vsypeme arašídy a mícháme přibližně po dobu 1 minuty. Potom pánev stáhneme pryč z ohně. Nastává fáze ochlazování, ve které cukr opět krystalizuje a zanechává na oříšcích sladkou vrstvu. Mírným mícháním napomůžeme rovnoměrnému pokrytí oříšků a zároveň odstranění přebytečného cukru. Přebytečný cukr z oříšků opadává a krystalizuje v pánvi jako zbytkový.
 
V této fázi už nemícháme. Necháme oříšky trochu vychladnout, vybereme je z pánve a necháme „vydýchat“ na talíři. Balíme nejlépe až druhý den, abychom měli jistotu, že oříšky na vzduchu dobře proschly.
Celý vtip v přípravě sladkých oříšků spočívá v tom, že pracujeme pouze na mírném ohni. Nic se nám nesmí přepalovat, v kuchyni je cítit pouze sladká vůně bez příznaku hořkosti. Po skončení vaření sesypeme z pánve zbytkový cukr (můžeme ještě použít třeba do buchty) a namočíme pánev do vody. Sladký film jde snadno omýt houbičkou.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Linecké cukroví

Jolana Breitenbacherová
Blíží se Vánoce a vůně cukroví neodmyslitelně patří k atmosféře svátečních dní. Pokud jste s pečením ještě nezačali, můžete vyzkoušet recept na linecké cukroví. Tento recept je velmi starý. Pekla podle něj moje babička, pak moje maminka a teď podle něj peču i já. Linecké cukroví podle tohoto receptu je velmi jemné, peče se z másla a loupaných mandlí a jeho sametová chuť se přímo rozplývá na jazyku.

Zazpívejte si - omládnete

Zdeněk Breitenbacher
Pro další tajemství dlouhověkosti se znovu vypravíme k jogínům, ale nebudeme muset až do Indie, stačí, když si přečteme nějakou knížku o józe – anebo tento článek. To tajemství zní: Dýchejte pravidelně a pomalu.
Jogíni říkají, že člověk má pro svůj život přidělenu jednu miliardu nádechů a výdechů – a jak rychle je spotřebuje, je jen a jen na něm... Zkuste si spočítat, kolik nádechů a výdechů máte na jednu minutu, chcete-li se dožít sta let. Tak co, kolik vám vyšlo?

Kde brát kvalitní proteiny?

Zdeněk Breitenbacher
Pokud občas zavítáte do posilovny, abyste si zpevnili ochablé svaly, případně vylepšili své proporce, je vhodné dodat tělu dostatečné množství proteinů, aby mělo z čeho stavět vaši budoucí muskulaturu. S ženou sice nejsme úplní vegetariáni, takže si maso občas dáme, ale to jednak není tak často, jednak množství tuků obsažených v mase není pro naše zdraví příliš příznivé. Pokud ale cílevědomě pracujeme na své kondici a na svém svalstvu, měli bychom proteiny dodávat pravidelně. Podívejte se spolu s námi, jaké jsou možnosti.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi