Mikulášské arašídy
Blíží se mikulášská nadílka a děti už se těší, co dobrého jim Mikuláš přinese. Pokud zavítáte do obchodního řetězce, můžete zde zakoupit obligátní gumové želé na tisíc způsobů, přeslazené sušenky ve výhodném mega balení, nebo čokoládky v úžasně nablýskaných obalech, o jejichž složení je ovšem lépe pomlčet. Pokud patříte k těm, kteří nechtějí jít touto cestou, zkuste dětem připravit nadílku plnou ovoce a jako sladkost vyrobte mikulášské arašídy v cukrovém kabátku.
Na 1 porci budeme potřebovat:
Pro pražení použijeme pánev se silným dnem a teflonovou úpravou. Celý proces bude probíhat na mírném ohni, abychom cukr nepřepálili.
Na mírně zahřátou pánev dáme 2 lžíce vody a hned vzápětí vsypeme cukr. Za stálého míchání se cukr pomalu rozpouští a dělá bublinky. Jakmile je cukr tekutý, vsypeme arašídy a mícháme přibližně po dobu 1 minuty. Potom pánev stáhneme pryč z ohně. Nastává fáze ochlazování, ve které cukr opět krystalizuje a zanechává na oříšcích sladkou vrstvu. Mírným mícháním napomůžeme rovnoměrnému pokrytí oříšků a zároveň odstranění přebytečného cukru. Přebytečný cukr z oříšků opadává a krystalizuje v pánvi jako zbytkový.
V této fázi už nemícháme. Necháme oříšky trochu vychladnout, vybereme je z pánve a necháme „vydýchat“ na talíři. Balíme nejlépe až druhý den, abychom měli jistotu, že oříšky na vzduchu dobře proschly.
Celý vtip v přípravě sladkých oříšků spočívá v tom, že pracujeme pouze na mírném ohni. Nic se nám nesmí přepalovat, v kuchyni je cítit pouze sladká vůně bez příznaku hořkosti. Po skončení vaření sesypeme z pánve zbytkový cukr (můžeme ještě použít třeba do buchty) a namočíme pánev do vody. Sladký film jde snadno omýt houbičkou.
|