nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Mikulášské arašídy

Jolana Breitenbacherová
 
 
Blíží se mikulášská nadílka a děti už se těší, co dobrého jim Mikuláš přinese. Pokud zavítáte do obchodního řetězce, můžete zde zakoupit obligátní gumové želé na tisíc způsobů, přeslazené sušenky ve výhodném mega balení, nebo čokoládky v úžasně nablýskaných obalech, o jejichž složení je ovšem lépe pomlčet. Pokud patříte k těm, kteří nechtějí jít touto cestou, zkuste dětem připravit nadílku plnou ovoce a jako sladkost vyrobte mikulášské arašídy v cukrovém kabátku.

Na 1 porci budeme potřebovat:
  • 1 hrnek vyloupaných přírodních arašídů (nesolených, nepražených)
  • Půl hrnku nerafinovaného třtinového cukru
  • 2 lžíce vody
 
Pro pražení použijeme pánev se silným dnem a teflonovou úpravou. Celý proces bude probíhat na mírném ohni, abychom cukr nepřepálili.
 
Na mírně zahřátou pánev dáme 2 lžíce vody a hned vzápětí vsypeme cukr. Za stálého míchání se cukr pomalu rozpouští a dělá bublinky. Jakmile je cukr tekutý, vsypeme arašídy a mícháme přibližně po dobu 1 minuty. Potom pánev stáhneme pryč z ohně. Nastává fáze ochlazování, ve které cukr opět krystalizuje a zanechává na oříšcích sladkou vrstvu. Mírným mícháním napomůžeme rovnoměrnému pokrytí oříšků a zároveň odstranění přebytečného cukru. Přebytečný cukr z oříšků opadává a krystalizuje v pánvi jako zbytkový.
 
V této fázi už nemícháme. Necháme oříšky trochu vychladnout, vybereme je z pánve a necháme „vydýchat“ na talíři. Balíme nejlépe až druhý den, abychom měli jistotu, že oříšky na vzduchu dobře proschly.
Celý vtip v přípravě sladkých oříšků spočívá v tom, že pracujeme pouze na mírném ohni. Nic se nám nesmí přepalovat, v kuchyni je cítit pouze sladká vůně bez příznaku hořkosti. Po skončení vaření sesypeme z pánve zbytkový cukr (můžeme ještě použít třeba do buchty) a namočíme pánev do vody. Sladký film jde snadno omýt houbičkou.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Linecké cukroví

Jolana Breitenbacherová
Blíží se Vánoce a vůně cukroví neodmyslitelně patří k atmosféře svátečních dní. Pokud jste s pečením ještě nezačali, můžete vyzkoušet recept na linecké cukroví. Tento recept je velmi starý. Pekla podle něj moje babička, pak moje maminka a teď podle něj peču i já. Linecké cukroví podle tohoto receptu je velmi jemné, peče se z másla a loupaných mandlí a jeho sametová chuť se přímo rozplývá na jazyku.

Jak spolknout slona?

Zdeněk Breitenbacher
Při naší cestě narazíme na spoustu překážek. Měli bychom upravit naše zájmy, změnit životosprávu, vyřešit si osobní problémy. A tak se často stává, že jedna změna je podmíněná jinou změnou, ta jiná změna je podmíněna nějakou třetí změnou atd. atd. K tomu, abyste udělali změnu A, musíte nejdříve udělat změnu B. Abyste mohli udělat změnu B, musíte nejdříve udělat změnu C a D...
Přesně tak, jako když jsem se loni rozhodl na zahradě zbourat šopu...

Vztahy napříč generacemi bývají podobně problematické, jako vztahy mezi partnery, a stejně jako ony si zasluhují pochopení a pročištění. Zatímco partneři jsou ve svém vztahu na stejné úrovni hierarchie, zde vstupuje do hry nový prvek - nadřízenost a podřízenost. Je logické, že starší generace je nadřízena generaci nové - děti jsou vedeny rodiči a rodiče mají za ně zodpovědnost. Z toho přirozeně vyplývá mnoho konfliktů a nedorozumění. Podívejme se, jak dá na tyto konflikty nahlížet úplně jiným pohledem.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi