nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Mikulášské arašídy

Jolana Breitenbacherová
 
 
Blíží se mikulášská nadílka a děti už se těší, co dobrého jim Mikuláš přinese. Pokud zavítáte do obchodního řetězce, můžete zde zakoupit obligátní gumové želé na tisíc způsobů, přeslazené sušenky ve výhodném mega balení, nebo čokoládky v úžasně nablýskaných obalech, o jejichž složení je ovšem lépe pomlčet. Pokud patříte k těm, kteří nechtějí jít touto cestou, zkuste dětem připravit nadílku plnou ovoce a jako sladkost vyrobte mikulášské arašídy v cukrovém kabátku.

Na 1 porci budeme potřebovat:
  • 1 hrnek vyloupaných přírodních arašídů (nesolených, nepražených)
  • Půl hrnku nerafinovaného třtinového cukru
  • 2 lžíce vody
 
Pro pražení použijeme pánev se silným dnem a teflonovou úpravou. Celý proces bude probíhat na mírném ohni, abychom cukr nepřepálili.
 
Na mírně zahřátou pánev dáme 2 lžíce vody a hned vzápětí vsypeme cukr. Za stálého míchání se cukr pomalu rozpouští a dělá bublinky. Jakmile je cukr tekutý, vsypeme arašídy a mícháme přibližně po dobu 1 minuty. Potom pánev stáhneme pryč z ohně. Nastává fáze ochlazování, ve které cukr opět krystalizuje a zanechává na oříšcích sladkou vrstvu. Mírným mícháním napomůžeme rovnoměrnému pokrytí oříšků a zároveň odstranění přebytečného cukru. Přebytečný cukr z oříšků opadává a krystalizuje v pánvi jako zbytkový.
 
V této fázi už nemícháme. Necháme oříšky trochu vychladnout, vybereme je z pánve a necháme „vydýchat“ na talíři. Balíme nejlépe až druhý den, abychom měli jistotu, že oříšky na vzduchu dobře proschly.
Celý vtip v přípravě sladkých oříšků spočívá v tom, že pracujeme pouze na mírném ohni. Nic se nám nesmí přepalovat, v kuchyni je cítit pouze sladká vůně bez příznaku hořkosti. Po skončení vaření sesypeme z pánve zbytkový cukr (můžeme ještě použít třeba do buchty) a namočíme pánev do vody. Sladký film jde snadno omýt houbičkou.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Linecké cukroví

Jolana Breitenbacherová
Blíží se Vánoce a vůně cukroví neodmyslitelně patří k atmosféře svátečních dní. Pokud jste s pečením ještě nezačali, můžete vyzkoušet recept na linecké cukroví. Tento recept je velmi starý. Pekla podle něj moje babička, pak moje maminka a teď podle něj peču i já. Linecké cukroví podle tohoto receptu je velmi jemné, peče se z másla a loupaných mandlí a jeho sametová chuť se přímo rozplývá na jazyku.

Doktor Norman Wardhaugh Walker byl někým, koho bychom dnes nazvali dietologem, ale v době, kdy žil, se správnému stravování žádná velká pozornost nevěnovala, takže ani slovo dietolog neexistovalo. Dr. Walker byl každopádně jedním z prvních, kteří se věnovali výzkumu správné volby potravin pro udržení zdraví až do pozdního věku, včetně navrácení zdraví v případě jeho ztráty. Nebyl to žádný suchý akademický teoretik - svými poznatky se důsledně řídil a dožil se v plné síle 99 let. Je ovšem docela tajuplnou postavou a některé prameny uvádějí jeho věk ještě mnohem delší...

Tři hlavní ingredience elixíru lásky

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky V.
Při vaření elixíru lásky platí stejná pravidla, jako při vaření elixíru mládí. Především potřebujete stejné ingredience, jako pro elixír mládí - pohodu, aktivitu a životosprávu. Bez nich elixír lásky neuvaříte, a pokud vás přece jen Amor svým šípem zasáhne, je to jen omylem a vše se zase velmi rychle rozpadne. Nám ale nejde o chvilková dobrodružství a chceme vytvořit něco trvalejšího. Začneme tedy poctivým elixírem mládí a přidáme další tři nezbytné ingredience. Které to jsou?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi