nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Máte rádi kávu? Nebo spíš kofein?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Máte rádi kávu? Já ano - mám rád její vůni, její chuť i kouzlo její přípravy. Většina lidí pije kávu kvůli povzbuzujícím účinkům, které má kofein v kávě obsažený, a povzbuzující účinky kávy jsou hlavním důvodem, proč se káva pěstuje a každodenně pije v hojném množství. Je ale zajímavé, že existuje spousta „náhražek“, často i dražších než káva, které se také dobře prodávají. Ono to s tou kávou asi nebude úplně jednoduché...

Kofein je alkaloid, který výrazně stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Problém je, že jiné orgány (hlavně ledviny) s tím nejsou úplně v pohodě. Že něco není v pořádku, prozrazují především močopudné vlastnosti kávy a kofeinu všeobecně. Je to proto, že kofein se během trávení štěpí přes několik meziproduktů až na kyselinu močovou. Ledviny jsou tak nadměrně zatěžovány vylučováním. Stejně tak je zatěžována i srdeční soustava, protože kofein zvyšuje krevní tlak. Podrobnější popis účinků najdete v článku na Wikipedii.
 
Mnoho dietologů a propagátorů zdravého životního stylu tak kávu a další nápoje obsahující kofein odmítá a nedoporučuje. Co s tím? Kdo pije kávu především kvůli kofeinu, má smůlu - za ten neškodná náhražka není. Ani být nemůže - ze zákona zachování energie platí, že za dočasně zvýšenou energii vzápětí zaplatíme výrazným útlumem. Nic není zadarmo, a když si tělo energii odněkud půjčí, musí ji zase vrátit.
My, kteří pijeme kávu kvůli chuti a vůni, jsme na tom lépe, můžeme volit několik „náhradních řešení“. Podívejme se, která to jsou:
Bezkofeinová káva
To je nejjednodušší volba. Dnes není problém koupit kvalitní a chutnou bezkofeinovou kávu, dokonce i většina kaváren nabízí všechny druhy připravovaných káv i v bezkofeinové variantě. Cenou se od kvalitních káv s kofeinem nijak neliší.
Kávoviny
To jsou náhražky kávy z nejrůznějších rostlin. Nejoblíbenější je čekankový nebo pampeliškový kořen. Chutí ani vůní vás nejspíš běžné kávoviny nijak neosloví. Výjimkou je ale
Ajurvédské kafe
To je obchodní značka káv, které obsahují pražený čekankový kořen a určité doplňkové bylinky. Každá z bylin má specifické účinky na lidské tělo a mysl. Na našem trhu jich najdete pět: Garcinia (snižování nadváhy), Shatawari (pro sexuální zdraví žen), Ašvagandha (posílení imunity a fyzické kondice), Brahmi (podporuje paměť a koncentraci) a Mucuna (antidepresivní účinky, zlepšení pozornosti). Cena je zdánlivě vyšší než u normální kávy, ale na šálek jí potřebujete menší množství, takže ve výsledku jí spotřebujete méně.
 
Na kofein jsem hodně citlivý, což se projevuje častým vylučováním, než se tělo srovná do normálu. Jak se učím vnímat, co mi chce tělo říci, už dokonce i poznám, jestli je to nucení způsobeno kofeinem nebo jestli jde o něco jiného. Je nad slunce jasné, že mému tělu se kofein nelíbí. S kofeinovou kávou jsem se tak definitivně rozloučil. Ale kávu jako takovou mám hodně rád, a tak střídám bezkofeinovou kávu (nejlépe čerstvě pomletou) a ajurvédské kafe. Používám dvě z nich - Brahmi a Ašvagandha. Vždycky se zamyslím: „Co potřebuji podpořit více?“ Když mysl, tak si dám Brahmi, a když tělo, tak je to Ašvagandha.
Netvrdím, že mne musíte následovat. Vzdát se kofeinu není lehké a byl by to dobrý úkol do našeho miniseriálu o posilování vůle. Ale ajurvédské kafe vám tu cestu usnadní - vyzkoušejte si jej. Je k mání ve většině prodejen se zdravou výživou a udělají vám ho i v některých kavárnách a čajovnách.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

132 let - opravdu to jde!

Zdeněk Breitenbacher
Dnes se objevila v Lidových novinách zajímavá zpráva - včera v Gruzii zemřela jistá Antisa Chvičavová, a to ve věku 132 let. Zvláštní souhrou náhod přichází tato zpráva jen pár dní po článku, ve kterém píšu o výzkumech pana Břetislava Kafky, významného českého experimentátora na poli psychotroniky. Jeho výzkumy, shrnuté v knize „Kultura rozumu a vůle“, píší o dosažitelném lidském věku 120 - 140 let a i moje - byť zatím jen předpovězená zkušenost;-) - je stejná...

Slyšeli jste někdy o ztučnění neboli o steatóze jater? Pokud si myslíte, že ke ztučnění jater se můžou dopracovat jen alkoholici pilným pitím, jste na omylu. Jaterní steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater, která postihuje zejména dospělé ve středním věku a výše, ale v dnešní době bohužel stále častěji postihuje také mladé lidi.
Je to stav, kdy se přebytečné tukové kapénky hromadí v jaterních buňkách. Při dlouhodobém procesu ukládání tukových kapének v játrech dochází k poškození tkání a nakonec k selhání jaterních funkcí. Příčin zanášení jater je hned několik a se zdroji znečištění se setkáváme každý den. Málokdo ví, že ztučnění jater se může týkat každého, i těch, co alkoholu vůbec neholdují.

Lehká zeleninová polévka minestrone

Jolana Breitenbacherová
Minestrone je italská národní zeleninová polévka, která se však v každém regionu vaří trošku jinak. Variabilita ingrediencí je tak velká, že to, jaké druhy zeleniny si nakonec vyberete, záleží jen na vás. My jsme pro vás připravili lehkou variantu minestrone s cuketou. Tato polévka má velmi jemnou chuť, kterou krásně dokreslují lístky čerstvých bylinek.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi