nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Máte rádi kávu? Nebo spíš kofein?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Máte rádi kávu? Já ano - mám rád její vůni, její chuť i kouzlo její přípravy. Většina lidí pije kávu kvůli povzbuzujícím účinkům, které má kofein v kávě obsažený, a povzbuzující účinky kávy jsou hlavním důvodem, proč se káva pěstuje a každodenně pije v hojném množství. Je ale zajímavé, že existuje spousta „náhražek“, často i dražších než káva, které se také dobře prodávají. Ono to s tou kávou asi nebude úplně jednoduché...

Kofein je alkaloid, který výrazně stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Problém je, že jiné orgány (hlavně ledviny) s tím nejsou úplně v pohodě. Že něco není v pořádku, prozrazují především močopudné vlastnosti kávy a kofeinu všeobecně. Je to proto, že kofein se během trávení štěpí přes několik meziproduktů až na kyselinu močovou. Ledviny jsou tak nadměrně zatěžovány vylučováním. Stejně tak je zatěžována i srdeční soustava, protože kofein zvyšuje krevní tlak. Podrobnější popis účinků najdete v článku na Wikipedii.
 
Mnoho dietologů a propagátorů zdravého životního stylu tak kávu a další nápoje obsahující kofein odmítá a nedoporučuje. Co s tím? Kdo pije kávu především kvůli kofeinu, má smůlu - za ten neškodná náhražka není. Ani být nemůže - ze zákona zachování energie platí, že za dočasně zvýšenou energii vzápětí zaplatíme výrazným útlumem. Nic není zadarmo, a když si tělo energii odněkud půjčí, musí ji zase vrátit.
My, kteří pijeme kávu kvůli chuti a vůni, jsme na tom lépe, můžeme volit několik „náhradních řešení“. Podívejme se, která to jsou:
Bezkofeinová káva
To je nejjednodušší volba. Dnes není problém koupit kvalitní a chutnou bezkofeinovou kávu, dokonce i většina kaváren nabízí všechny druhy připravovaných káv i v bezkofeinové variantě. Cenou se od kvalitních káv s kofeinem nijak neliší.
Kávoviny
To jsou náhražky kávy z nejrůznějších rostlin. Nejoblíbenější je čekankový nebo pampeliškový kořen. Chutí ani vůní vás nejspíš běžné kávoviny nijak neosloví. Výjimkou je ale
Ajurvédské kafe
To je obchodní značka káv, které obsahují pražený čekankový kořen a určité doplňkové bylinky. Každá z bylin má specifické účinky na lidské tělo a mysl. Na našem trhu jich najdete pět: Garcinia (snižování nadváhy), Shatawari (pro sexuální zdraví žen), Ašvagandha (posílení imunity a fyzické kondice), Brahmi (podporuje paměť a koncentraci) a Mucuna (antidepresivní účinky, zlepšení pozornosti). Cena je zdánlivě vyšší než u normální kávy, ale na šálek jí potřebujete menší množství, takže ve výsledku jí spotřebujete méně.
 
Na kofein jsem hodně citlivý, což se projevuje častým vylučováním, než se tělo srovná do normálu. Jak se učím vnímat, co mi chce tělo říci, už dokonce i poznám, jestli je to nucení způsobeno kofeinem nebo jestli jde o něco jiného. Je nad slunce jasné, že mému tělu se kofein nelíbí. S kofeinovou kávou jsem se tak definitivně rozloučil. Ale kávu jako takovou mám hodně rád, a tak střídám bezkofeinovou kávu (nejlépe čerstvě pomletou) a ajurvédské kafe. Používám dvě z nich - Brahmi a Ašvagandha. Vždycky se zamyslím: „Co potřebuji podpořit více?“ Když mysl, tak si dám Brahmi, a když tělo, tak je to Ašvagandha.
Netvrdím, že mne musíte následovat. Vzdát se kofeinu není lehké a byl by to dobrý úkol do našeho miniseriálu o posilování vůle. Ale ajurvédské kafe vám tu cestu usnadní - vyzkoušejte si jej. Je k mání ve většině prodejen se zdravou výživou a udělají vám ho i v některých kavárnách a čajovnách.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Vegetariáni, vegani a vitariáni

Zdeněk Breitenbacher
Vydáme-li se na cestu za trvalým mládím, víme tak nějak instinktivně, že musíme dbát na zdravou výživu. Co to ale vlastně je - ta zdravá výživa - není už tak úplně jasné. A tak se inspirujeme hlavními směry ve stravování, o kterých se předpokládá, že jsou zdravé už z principu, především všechny podoby vegetariánství. Stručně řečeno, vynechám maso a mám vyhráno.
Je to opravdu tak jednoduché? Ano i ne. Podívejme se, co se tím vegetariánstvím vlastně myslí.

Jak se bránit proti zácpě

Jolana Breitenbacherová
Jednou z příčin, které přispívají ke vzniku rakoviny tlustého střeva, je chronická neprůchodnost střeva, tedy zácpa. Ve střevě, které se nedokáže důkladně a pravidelně vyprazdňovat, se mění vnitřní prostředí, v důsledku hromadění stolice vznikají nepřirozené tlaky na střevní tkáň, může docházet ke krvácivosti a vzniku hemoroidů za současného bujení mikroorganismů, které nejsou našemu zdraví prospěšné. Co s tím?

Mám za sebou jednadvacetidenní očistnou hladovku. V minulých článcích si můžete přečíst, jak přesně probíhala i jak se mi měnily základní tělesné parametry. Hladovkou samotnou ale celý očistný proces nekončí, následuje návratová fáze, která trvá stejnou dobu jako hladovka samotná. Během návratové fáze je třeba velmi opatrně nastartovat zažívací ústrojí, neboť to je během hladovky v klidu, aby mohly probíhat očistné procesy. Zatímco hladovku můžeme přirovnat k řízení letadla v horizontálním letu, návratová fáze je daleko náročnější - jako když jdete na přistání. Podívejte se se mnou, jak jsem takové přistání zvládl.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi