nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Máte rádi kávu? Nebo spíš kofein?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Máte rádi kávu? Já ano - mám rád její vůni, její chuť i kouzlo její přípravy. Většina lidí pije kávu kvůli povzbuzujícím účinkům, které má kofein v kávě obsažený, a povzbuzující účinky kávy jsou hlavním důvodem, proč se káva pěstuje a každodenně pije v hojném množství. Je ale zajímavé, že existuje spousta „náhražek“, často i dražších než káva, které se také dobře prodávají. Ono to s tou kávou asi nebude úplně jednoduché...

Kofein je alkaloid, který výrazně stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Problém je, že jiné orgány (hlavně ledviny) s tím nejsou úplně v pohodě. Že něco není v pořádku, prozrazují především močopudné vlastnosti kávy a kofeinu všeobecně. Je to proto, že kofein se během trávení štěpí přes několik meziproduktů až na kyselinu močovou. Ledviny jsou tak nadměrně zatěžovány vylučováním. Stejně tak je zatěžována i srdeční soustava, protože kofein zvyšuje krevní tlak. Podrobnější popis účinků najdete v článku na Wikipedii.
 
Mnoho dietologů a propagátorů zdravého životního stylu tak kávu a další nápoje obsahující kofein odmítá a nedoporučuje. Co s tím? Kdo pije kávu především kvůli kofeinu, má smůlu - za ten neškodná náhražka není. Ani být nemůže - ze zákona zachování energie platí, že za dočasně zvýšenou energii vzápětí zaplatíme výrazným útlumem. Nic není zadarmo, a když si tělo energii odněkud půjčí, musí ji zase vrátit.
My, kteří pijeme kávu kvůli chuti a vůni, jsme na tom lépe, můžeme volit několik „náhradních řešení“. Podívejme se, která to jsou:
Bezkofeinová káva
To je nejjednodušší volba. Dnes není problém koupit kvalitní a chutnou bezkofeinovou kávu, dokonce i většina kaváren nabízí všechny druhy připravovaných káv i v bezkofeinové variantě. Cenou se od kvalitních káv s kofeinem nijak neliší.
Kávoviny
To jsou náhražky kávy z nejrůznějších rostlin. Nejoblíbenější je čekankový nebo pampeliškový kořen. Chutí ani vůní vás nejspíš běžné kávoviny nijak neosloví. Výjimkou je ale
Ajurvédské kafe
To je obchodní značka káv, které obsahují pražený čekankový kořen a určité doplňkové bylinky. Každá z bylin má specifické účinky na lidské tělo a mysl. Na našem trhu jich najdete pět: Garcinia (snižování nadváhy), Shatawari (pro sexuální zdraví žen), Ašvagandha (posílení imunity a fyzické kondice), Brahmi (podporuje paměť a koncentraci) a Mucuna (antidepresivní účinky, zlepšení pozornosti). Cena je zdánlivě vyšší než u normální kávy, ale na šálek jí potřebujete menší množství, takže ve výsledku jí spotřebujete méně.
 
Na kofein jsem hodně citlivý, což se projevuje častým vylučováním, než se tělo srovná do normálu. Jak se učím vnímat, co mi chce tělo říci, už dokonce i poznám, jestli je to nucení způsobeno kofeinem nebo jestli jde o něco jiného. Je nad slunce jasné, že mému tělu se kofein nelíbí. S kofeinovou kávou jsem se tak definitivně rozloučil. Ale kávu jako takovou mám hodně rád, a tak střídám bezkofeinovou kávu (nejlépe čerstvě pomletou) a ajurvédské kafe. Používám dvě z nich - Brahmi a Ašvagandha. Vždycky se zamyslím: „Co potřebuji podpořit více?“ Když mysl, tak si dám Brahmi, a když tělo, tak je to Ašvagandha.
Netvrdím, že mne musíte následovat. Vzdát se kofeinu není lehké a byl by to dobrý úkol do našeho miniseriálu o posilování vůle. Ale ajurvédské kafe vám tu cestu usnadní - vyzkoušejte si jej. Je k mání ve většině prodejen se zdravou výživou a udělají vám ho i v některých kavárnách a čajovnách.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Mládí prochází žaludkem

Zdeněk Breitenbacher
Jestlipak jste si už našli tu svoji správnou motivaci – proč vlastně být mladý nebo mladá? Myslíte to opravdu vážně, nebo je to prozatím jen takové zvědavé čtení? Ptám se zcela schválně, protože nyní se už pustíme do náročného tématu. Totiž, chceme-li být mladí, budeme muset upravit řadu svých zvyků. Tady už se bez pořádné motivace neobejdeme. A tím nejhouževnatějším zvykem, který budeme muset prověřit, je míra našeho stravování.

Začínáme s úsměvem

Zdeněk Breitenbacher
Vážení přátelé, věříte na elixír mládí? Já ano – a užívám ho každý den. Ale pokud si myslíte, že je to nějaký zázračný tajný recept, mýlíte se. Je tu pro každého a já vám na těchto stránkách představím všechny složky, ze kterých se míchá. Nebudete potřebovat žádná kouzla ani čáry. Abyste mi uvěřili, začneme tou nejjednodušší a přitom nejúčinnější složkou. Uhodnete, která to je?

Jak jednoduše udržovat kvásek

Jolana Breitenbacherová
Kváskové pečivo je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Často se však pečení z kvásku bojíme, protože je to něco, co neznáme, je to nové, a nejsme si tudíž jisti tím, že to vyjde. Času nemá nikdo nazbyt, a tak jsme rádi, když je vynaložené úsilí korunováno úspěchem. Udržování kvásku a pečení z něj je ve skutečnosti velmi jednoduché a nezabere příliš času. Jenom vědět, jak na to. Takže nebojte se toho a pojďte to alespoň jednou zkusit.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi