nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

 
Mnoho toho nepotřebujeme:
  • 600 g čerstvého tuňáka
  • 1 velký citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Necelou 1 lžíci hrubozrnné soli
  • Nějakou zeleninu na grilování
 
Tuňáka jemně omyjeme, aby se maso nepotrhalo. Z obou stran posypeme hrubou solí a vložíme do mísy s marinádou, kterou si připravíme z citrónové šťávy a z oleje. Steak v marinádě otočíme, aby se marináda rozprostřela na všechny části ryby, přiklopíme talířem nebo poklicí a dáme chladit do lednice. V lednici necháme stát přibližně 3 hodiny a během této doby tuňáka tak dvakrát otočíme, aby se v marinádě dobře proležely obě strany steaku.
Před grilováním přesuneme celý steak z mísy na alobal a zavineme. Takto maso vložíme na gril. Nepečeme příliš zprudka, ale ani nedusíme. Udržujeme střední teplotu a po chvíli uvidíme, že na některých místech alobal zčerná. Pak tuňáka otočíme a dopečeme. Po dopečení přesuneme na talíř.
 
Vypadá dobře, že?
 
Doporučujeme s grilovanou zeleninou a olivovým dipem:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Na jméno Paul Chappius Bragg jsem poprvé narazil v knize „Hladovění“ od Gennadije Malachova. Je tam mnohokrát citován coby dietolog a představitel „americké školy“ hladovění a Malachov se ve svých začátcích učil právě u něj. Z jiných pramenů jsem se také dočetl, že Bragg se hodně věnoval dlouhověkosti a že se prý dožil pětadevadesáti let, přičemž údajně zemřel nešťastnou náhodou po nějaké nehodě při surfování. To je určitě dobrý předpoklad stát se celebritou Elixíru mládí a my si tedy o něm napíšeme něco více...

Je možné přátelství mezi mužem a ženou?

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky III.
Mnoho lidí se mě ptá, jestli věřím na přátelství mezi mužem a ženou. Přátelství, ve kterém není láska ani zamilovanost. Ti lidé jsou často konfrontováni s vlastní zkušeností, kdy jsou v nějakém neurčitém vztahu, který se nevyvíjí k hlubšímu spojení, a oni tomu nerozumí. Co ke mně ten druhý cítí? Čeká něco víc? Nebo mu to takhle stačí? A co já, neudržuji nějaký kontakt jen proto, že doufám, že někdy přece jen dojde k většímu sblížení? Prostoru pro zmatky a nepochopení je tu víc než dost. Je nanejvýš nutné pochopit, jak se věci doopravdy mají, a umět to rozpoznávat.

Jaké muže ženy nenávidí a jaké milují?

Jolana Breitenbacherová, Elixír lásky X.
Konečně máme zase jaro, v přírodě všechno pučí a kvete a člověka to láká vyrazit ven. Pokud jste také naladěni na nějakou jarní procházku a rádi byste ji realizovali s příjemnou osobou opačného pohlaví, ale jste zrovna sám, tak vám navrhneme alespoň téma k přemýšlení na takový výšlap. Možná vás bude zajímat, co ženy na mužích nenávidí a co naopak milují. Udělejte si v tom jasno a vaše šance, že už v létě vyrazíte na plovárnu ruku v ruce s ženou vašich snů, se mnohonásobně zvýší.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi