nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

 
Mnoho toho nepotřebujeme:
  • 600 g čerstvého tuňáka
  • 1 velký citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Necelou 1 lžíci hrubozrnné soli
  • Nějakou zeleninu na grilování
 
Tuňáka jemně omyjeme, aby se maso nepotrhalo. Z obou stran posypeme hrubou solí a vložíme do mísy s marinádou, kterou si připravíme z citrónové šťávy a z oleje. Steak v marinádě otočíme, aby se marináda rozprostřela na všechny části ryby, přiklopíme talířem nebo poklicí a dáme chladit do lednice. V lednici necháme stát přibližně 3 hodiny a během této doby tuňáka tak dvakrát otočíme, aby se v marinádě dobře proležely obě strany steaku.
Před grilováním přesuneme celý steak z mísy na alobal a zavineme. Takto maso vložíme na gril. Nepečeme příliš zprudka, ale ani nedusíme. Udržujeme střední teplotu a po chvíli uvidíme, že na některých místech alobal zčerná. Pak tuňáka otočíme a dopečeme. Po dopečení přesuneme na talíř.
 
Vypadá dobře, že?
 
Doporučujeme s grilovanou zeleninou a olivovým dipem:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Proč chceme být mladí?

Zdeněk Breitenbacher
Tak mě napadlo, že jsme si za celou dobu existence Elixíru mládí vůbec nepoložili zásadní otázku: „Proč chceme být mladí?“ Když už jste zabrousili na naše stránky, tak je jisté, že vás tahle tématika zajímá.
Tu skutečnost, že mladí prostě být CHCEME, bereme za tak samozřejmou, že se vůbec nezamýšlíme nad tím, proč vlastně. A přitom každý z nás má pro to jiné důvody. A tak jsou pro vás některé články mimořádně inspirující a některé jiné jen okrajové. Pokusím se vám dát rozcestník podle čtyř nejčastějších důvodů být mladým.

Jak bezpracně zhubnout - to je bezesporu provokativní titulek. Nabídnout něco takového, to je nedostižný svatý grál všech dietologů, a tak nejspíš čekáte, že vám budu chtít za drahé peníze prodat nějaké zázračné pilulky či jiné medikamenty.
Není tomu tak. Přesto mám pro vás řešení - a opravdu bude bezpracné. Nebudete muset zvedat železo v posilovně, nebudete muset běhat po lese ani nic podobného. Ve skutečnosti vám činností dokonce ubude. A co víc, ještě ušetříte. Chcete se dozvědět, jak na to? Tak čtěte dále...

Má smysl vztah s ženatým mužem či vdanou ženou?

Zdeněk Breitenbacher, Elixír lásky XVIII.
Podíváme-li se kolem sebe, můžeme spatřit mnoho zamotaných vztahů, které ze začátku znamenaly příjemné mimomanželské povyražení, ale po nějaké době se stávají dramatem, z kterého nelze odejít bez pořádného maléru. Můj názor je jasný: Nestojí to za to - je to totiž přesně jak v tom rčení: Když do pekla, tak na krásném koni. Krásný kůň se člověku dříve nebo později okouká, ale peklo je jisté...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi