nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

 
Mnoho toho nepotřebujeme:
  • 600 g čerstvého tuňáka
  • 1 velký citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Necelou 1 lžíci hrubozrnné soli
  • Nějakou zeleninu na grilování
 
Tuňáka jemně omyjeme, aby se maso nepotrhalo. Z obou stran posypeme hrubou solí a vložíme do mísy s marinádou, kterou si připravíme z citrónové šťávy a z oleje. Steak v marinádě otočíme, aby se marináda rozprostřela na všechny části ryby, přiklopíme talířem nebo poklicí a dáme chladit do lednice. V lednici necháme stát přibližně 3 hodiny a během této doby tuňáka tak dvakrát otočíme, aby se v marinádě dobře proležely obě strany steaku.
Před grilováním přesuneme celý steak z mísy na alobal a zavineme. Takto maso vložíme na gril. Nepečeme příliš zprudka, ale ani nedusíme. Udržujeme střední teplotu a po chvíli uvidíme, že na některých místech alobal zčerná. Pak tuňáka otočíme a dopečeme. Po dopečení přesuneme na talíř.
 
Vypadá dobře, že?
 
Doporučujeme s grilovanou zeleninou a olivovým dipem:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Vztah motivace a vůle

Zdeněk Breitenbacher
Vy, kdo si pamatujete starší články, či vy, kdo jste na ně narazili při náhodném procházení našich stránek, víte, že elixír mládí se míchá ze tří základních ingrediencí - z pohody, aktivity a životosprávy. Také víte, že solí, bez které fungující elixír mládí nikdy neuvaříte, je motivace.
V ideálním případě bychom snad s těmito komponentami mohli vystačit. Nyní se ale podívejme na další komponentu, která na první pohled není nezbytná, ale přinese nám mnoho dalších možností. Je to naše silná vůle.

Co je to vlastně stáří?

Zdeněk Breitenbacher
V tisku se nedávno objevily diskuze, kdy vlastně začíná stáří. Pochopitelně, pisatelé zjistili, že hranice stáří se nedá definovat jednoznačně, přesněji řečeno, nedá se definovat vůbec a různé skupiny odborníků i laiků se prostě mezi sebou vůbec neshodnou. Definic, co je to stáří, tak máme hned několik, přičemž si troufám tvrdit, že správná není ani jedna z předložených. Dobrá, řeknete si, na Elixíru mládí byste měli vědět, jak to tedy je, nebo ne?

Mikulášské arašídy

Jolana Breitenbacherová
Blíží se mikulášská nadílka a děti už se těší, co dobrého jim Mikuláš přinese. Pokud zavítáte do obchodního řetězce, můžete zde zakoupit obligátní gumové želé na tisíc způsobů, přeslazené sušenky ve výhodném mega balení, nebo čokoládky v úžasně nablýskaných obalech, o jejichž složení je ovšem lépe pomlčet. Pokud patříte k těm, kteří nechtějí jít touto cestou, zkuste dětem připravit nadílku plnou ovoce a jako sladkost vyrobte mikulášské arašídy v cukrovém kabátku.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi