nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
 
 
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

 
Mnoho toho nepotřebujeme:
  • 600 g čerstvého tuňáka
  • 1 velký citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Necelou 1 lžíci hrubozrnné soli
  • Nějakou zeleninu na grilování
 
Tuňáka jemně omyjeme, aby se maso nepotrhalo. Z obou stran posypeme hrubou solí a vložíme do mísy s marinádou, kterou si připravíme z citrónové šťávy a z oleje. Steak v marinádě otočíme, aby se marináda rozprostřela na všechny části ryby, přiklopíme talířem nebo poklicí a dáme chladit do lednice. V lednici necháme stát přibližně 3 hodiny a během této doby tuňáka tak dvakrát otočíme, aby se v marinádě dobře proležely obě strany steaku.
Před grilováním přesuneme celý steak z mísy na alobal a zavineme. Takto maso vložíme na gril. Nepečeme příliš zprudka, ale ani nedusíme. Udržujeme střední teplotu a po chvíli uvidíme, že na některých místech alobal zčerná. Pak tuňáka otočíme a dopečeme. Po dopečení přesuneme na talíř.
 
Vypadá dobře, že?
 
Doporučujeme s grilovanou zeleninou a olivovým dipem:
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Na jméno Paul Chappius Bragg jsem poprvé narazil v knize „Hladovění“ od Gennadije Malachova. Je tam mnohokrát citován coby dietolog a představitel „americké školy“ hladovění a Malachov se ve svých začátcích učil právě u něj. Z jiných pramenů jsem se také dočetl, že Bragg se hodně věnoval dlouhověkosti a že se prý dožil pětadevadesáti let, přičemž údajně zemřel nešťastnou náhodou po nějaké nehodě při surfování. To je určitě dobrý předpoklad stát se celebritou Elixíru mládí a my si tedy o něm napíšeme něco více...

Když se mě známý zeptal, jestli znám něco na nespavost, tak jsem docela zaváhal. Přemýšlel jsem nad tím a uvědomil si, že to je široké a komplikované téma. Především, obtížně se odlišuje, co je příčinou a co je následkem. Pokud nemůžeme spát, ztrácíme svoji pohodu; pokud nemáme obvyklou pohodu, nemůžeme spát.
Klíčem k vyřešení nespavosti je rozpletení tohoto zamotaného klubka a odhalit, kde je ta nejhlubší příčina. Zpravidla to jsou nějaké osobní trable. Vedle toho si samozřejmě pohlídáme druhotné podmínky, které nám nespavost zvyšují nebo naopak snižují. Pojďme na to...

Co je to láska?

Elixír lásky II.
Chceme-li uvařit elixír lásky, musíme vědět, co to vlastně láska je. Je totiž několik dalších citů, které často za lásku považujeme a které jsou lásce blízké. Mají svoji hodnotu a kupodivu většina partnerských vztahů je na nich postavena, ale skutečnou láskou nejsou. Asi uhodnete, že láska bývá nejčastěji zaměňována se zamilovaností. Dalším velice podobným citem, v který se často zamilovanost promění po nějaké době soužití, je vděčnost. A co je tedy ta láska? Čím se vlastně liší od ostatních citů?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi