nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Makro- nebo mikro-biotika?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
V receptech, které upřednostňujeme, je poměrně málo komponent. Je to zcela záměrně. Známé makrobiotické stravování vám bude radit spíš opak – v každém jídle by měly být všechny chutě a všechny barvy. Na první pohled to vypadá rozumně, jenže až si takovou makrobiotickou stravu budete dělat častěji, zjistíte, že vlastně každý den jíte to samé – stejné chutě, stejné barvy...

 
Když se naučíme vařit z mála komponent, získáme daleko větší pestrost – a přitom nám spižírna nemusí přetékat všemi možnými surovinami. Je to i šetrnější pro žaludek, rozkládá se mu tam mnohem méně různých věcí.
Podívejte se na náš recept s brokolicí a schválně si spočítejte, kolik je tam různých komponent: Brokolice, česnek, bazalka, sojová omáčka, olej. Pět věcí, a přitom chuť je plná, rozhodně to není nějaké ošizené jídlo. A i když přidáme nějakou přílohu, pořád se vejdeme do desíti.
Budeme se snažit vařit tak, abychom tu desítku nepřekročili. Náš trávicí systém tak bude mít mnohem méně práce a dokonaleji vstřebá všechny živiny.
Nástrahou jsou různé kořenící směsi. Třeba i takové kari je směsí nejméně sedmi různých koření (chilli, kurkuma, kardamom, koriandr a pár dalších, podle regionu). Garam masala je dokonce z desíti různých koření. Takže pokud použitete takovou směs, hned jste v pokrmu použili sedm nebo deset složek. U těch osvědčených kořenících směsí, jako je právě kari a Garam masala, to tolik nevadí, tam je to složení docela vyladěné, ale komerčním směsím typu směs na gril, směs na ryby apod. se raději vyhněte.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Opatrné první kroky

Zdeněk Breitenbacher
Upřímně řečeno, mluvit o životosprávě je jako píchnout do vosího hnízda. Co člověk, to názor, a pokud mu někdo sáhne na jeho zvyky, je zle. Tak to raději vezmeme pozvolna a začneme stravováním. Slibuji, že z vás nebudu dělat vegetariány, a ani jiné radikální kroky nejsou potřebné. Abyste udělali první úspěšný krok ve zkvalitnění své životosprávy, nemusíte (prozatím) svůj jídelníček měnit vůbec.

Jak ušetřit v hypermarketu?

Zdeněk Breitenbacher
To, co se v této knížce dozvídáte, jsou rady a postřehy všech druhů. Některé můžeme nazývat „návody“, jiné jsou „vysvětlením principů“ a další z nich jsou prostě „triky“ – jak obelstít sami sebe a přerušit opakování starých návyků, které nám a našemu zdraví pramálo slouží. Nyní se naučíme jeden jednoduchý a přitom velmi účinný trik – jak ušetřit při nákupu v hypermarketu.

Pět úrovní osobní hygieny

Zdeněk Breitenbacher
Co se vám vybaví, když se řekne „Osobní hygiena“? Většina z nás si představí pár základních zásad, jako čistit si zuby dvakrát denně, mýt si ruce před každým jídlem a po každé návštěvě toalety, občas se vykoupat nebo osprchovat. Muži přidají pravidelné holení, ženy pak nezapomenou na nalíčení. Tím jsme v podstatě osobní hygienu vyčerpali. Ve skutečnosti má hygiena mnohem více úrovní a to, co většina lidí pod pojem hygiena zahrnuje, patří jen mezi jednu z nich. Podívejme se na všechny úrovně popořádku.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi