nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Makro- nebo mikro-biotika?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
V receptech, které upřednostňujeme, je poměrně málo komponent. Je to zcela záměrně. Známé makrobiotické stravování vám bude radit spíš opak – v každém jídle by měly být všechny chutě a všechny barvy. Na první pohled to vypadá rozumně, jenže až si takovou makrobiotickou stravu budete dělat častěji, zjistíte, že vlastně každý den jíte to samé – stejné chutě, stejné barvy...

 
Když se naučíme vařit z mála komponent, získáme daleko větší pestrost – a přitom nám spižírna nemusí přetékat všemi možnými surovinami. Je to i šetrnější pro žaludek, rozkládá se mu tam mnohem méně různých věcí.
Podívejte se na náš recept s brokolicí a schválně si spočítejte, kolik je tam různých komponent: Brokolice, česnek, bazalka, sojová omáčka, olej. Pět věcí, a přitom chuť je plná, rozhodně to není nějaké ošizené jídlo. A i když přidáme nějakou přílohu, pořád se vejdeme do desíti.
Budeme se snažit vařit tak, abychom tu desítku nepřekročili. Náš trávicí systém tak bude mít mnohem méně práce a dokonaleji vstřebá všechny živiny.
Nástrahou jsou různé kořenící směsi. Třeba i takové kari je směsí nejméně sedmi různých koření (chilli, kurkuma, kardamom, koriandr a pár dalších, podle regionu). Garam masala je dokonce z desíti různých koření. Takže pokud použitete takovou směs, hned jste v pokrmu použili sedm nebo deset složek. U těch osvědčených kořenících směsí, jako je právě kari a Garam masala, to tolik nevadí, tam je to složení docela vyladěné, ale komerčním směsím typu směs na gril, směs na ryby apod. se raději vyhněte.
  Komentáře

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat
Pohoda a dobrá nálada by měla být vaším průvodcem – jakékoliv vaření ve spěchu je škodlivé a jídlo takto vzniklé vám moc neprospěje. Uveďme si nyní všechny zásady správného vaření elixíru mládí. Některé z nich jsou radami praktickými, některé z nich jsou spíše duchovně zaměřené.

Domácí chléb z kvasnic

Zdeněk Breitenbacher
Následující recept zasáhne nejenom naše stravování, ale přinese nám i hodně sváteční pohody a také nás naplní správnou aktivitou. Upečeme si chleba!
Chléb je odjakživa symbolem domácí pohody a měl by být i pro vás. A skutečně, představte si tu pohodu, když muž v sobotu večer vlastníma rukama uhněte a upeče chléb pro celou rodinu – a v neděli ráno jej s láskou podává k snídani – jako posvátný symbol hojnosti, lásky a soudržnosti...

O babičce

Jolana Breitenbacherová
„Tož idu sa podívat, panenko moja zlatá, co máš dneskaj na prácu. Však dlúho sme sa neviděly, pravda? Už sú to dlúhé roky, cos byla malá děvčica – a eště dneskaj ťa vidím, jak ideš v tej modrej zástěrce po dvoře a hážeš slípkám obilí. Tož ja, indová bylo všecko jinačí. A dneskaj majú mladí už jinačí zájem, než dávat zvířatom, pravda? Ale však pro nás to tehdá bylo pěkné, a aj pro vás je to teďkaj pěkné. A enom to pěkné ostává v srdéčku, nic jinačího nakonec neostane, enom to pěkné.“

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi