nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Makro- nebo mikro-biotika?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
V receptech, které upřednostňujeme, je poměrně málo komponent. Je to zcela záměrně. Známé makrobiotické stravování vám bude radit spíš opak – v každém jídle by měly být všechny chutě a všechny barvy. Na první pohled to vypadá rozumně, jenže až si takovou makrobiotickou stravu budete dělat častěji, zjistíte, že vlastně každý den jíte to samé – stejné chutě, stejné barvy...

 
Když se naučíme vařit z mála komponent, získáme daleko větší pestrost – a přitom nám spižírna nemusí přetékat všemi možnými surovinami. Je to i šetrnější pro žaludek, rozkládá se mu tam mnohem méně různých věcí.
Podívejte se na náš recept s brokolicí a schválně si spočítejte, kolik je tam různých komponent: Brokolice, česnek, bazalka, sojová omáčka, olej. Pět věcí, a přitom chuť je plná, rozhodně to není nějaké ošizené jídlo. A i když přidáme nějakou přílohu, pořád se vejdeme do desíti.
Budeme se snažit vařit tak, abychom tu desítku nepřekročili. Náš trávicí systém tak bude mít mnohem méně práce a dokonaleji vstřebá všechny živiny.
Nástrahou jsou různé kořenící směsi. Třeba i takové kari je směsí nejméně sedmi různých koření (chilli, kurkuma, kardamom, koriandr a pár dalších, podle regionu). Garam masala je dokonce z desíti různých koření. Takže pokud použitete takovou směs, hned jste v pokrmu použili sedm nebo deset složek. U těch osvědčených kořenících směsí, jako je právě kari a Garam masala, to tolik nevadí, tam je to složení docela vyladěné, ale komerčním směsím typu směs na gril, směs na ryby apod. se raději vyhněte.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Opatrné první kroky

Zdeněk Breitenbacher
Upřímně řečeno, mluvit o životosprávě je jako píchnout do vosího hnízda. Co člověk, to názor, a pokud mu někdo sáhne na jeho zvyky, je zle. Tak to raději vezmeme pozvolna a začneme stravováním. Slibuji, že z vás nebudu dělat vegetariány, a ani jiné radikální kroky nejsou potřebné. Abyste udělali první úspěšný krok ve zkvalitnění své životosprávy, nemusíte (prozatím) svůj jídelníček měnit vůbec.

Džez(v)ová káva

Zdeněk Breitenbacher
Víte, co to je džezva? Ne, nemá to nic společného s džezem neboli jazzem, i když jazzové kavárničky jsou rozhodně velmi příjemná prostředí. Tím jsem vám napověděl, že toto slovo souvisí s kávou, a pokud mluvíme o kávě, bude opět řeč o pohodě a dobré náladě, ke které nám káva přispívá...

Že je hladovka nejúčinnější metodou tělesné i duševní očisty, o tom není sporu. Důkazy o tom přinášejí odborníci i amatéři a i zde na Elixíru mládí najdete několik reportáží s mými pozitivními zkušenostmi. Je ale taky zřejmé, že opravdu účinná očistná hladovka, to není věc jednoho víkendu - jde o několik týdnů poctivého hladovění, s konzumací pouze čisté vody.
Jenže život je plný společného jídla a pití a člověk se během hladovky vyloučí z velké části rodinného i společenského dění. Pro ty, co si chtějí účinné hladovění zkrátit a mají dostatečně silnou vůli, mám řešení. Je jím suchá hladovka, při které se vůbec nic nejí a vůbec nic nepije.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi