nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Linecké cukroví

Jolana Breitenbacherová
 
 
Blíží se Vánoce a vůně cukroví neodmyslitelně patří k atmosféře svátečních dní. Pokud jste s pečením ještě nezačali, můžete vyzkoušet recept na linecké cukroví. Tento recept je velmi starý. Pekla podle něj moje babička, pak moje maminka a teď podle něj peču i já. Linecké cukroví podle tohoto receptu je velmi jemné, peče se z másla a loupaných mandlí a jeho sametová chuť se přímo rozplývá na jazyku.

Budeme potřebovat
  • 450 g hladké mouky
  • 280 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 60 g jemně mletých loupaných mandlí
 
Recept je jednoduchý, ale velmi zde záleží na kvalitě surovin. Cukroví není příliš sladké a do popředí tak vystupuje zejména chuť mandlí a másla, kterou pikantně podtrhuje domácí rybízová marmeláda (ale to trochu předbíháme ). Já sama k pečení nikdy nepoužívám žádný jiný tuk, než 82% máslo, a žádné jiné ořechy, než mleté loupané mandle.
Postup je snadný. Do mísy prosejeme hladkou mouku a moučkový cukr. Proséváme proto, aby se mouka a cukr provzdušnily a netvořily se žádné hrudky nebo žmolky. Pak přisypeme jemně mleté mandle bez slupek. Slupky z mandlí jsou nahořklé, takže buď koupíme mandle už blanšírované, nebo mandle spaříme horkou vodou a pak je ze slupek vyloupeme. Pokud slupky loupeme sami, je potřeba nechat mandle po vyloupání pořádně vyschnout. Vlhké se špatně melou a hrudky způsobují lámavost cukroví. Mletí můžeme nechat na elektrickém robotu, vhodné příslušenství mají dnes už i tyčové mixéry.
V dalším kroku spolu mouku, cukr a mandle promícháme. Pak přidáme žloutky a změklé máslo a rukama vše hněteme tak dlouho, dokud nebudeme mít pohromadě kompaktní, dobře propojené těsto. Těsto zpracujeme do koule, obalíme potravinovou fólií a dáme do chladu. Tento krok je nutný proto, abychom získali pevnou hmotu, kterou lze vyválet a vykrajovat. Pokud má těsto pokojovou teplotu, tak je máslo příliš měkké a těsto se trhá. Doporučuju proto počkat, až těsto úplně ztuhne, ke zpracování ukrojit vždycky jenom menší kus a zbytek těsta nechat v chladu. Těsto je před vykrajováním dost tvrdé, ale stačí ho trošku promačkat, jen tolik, aby se dalo válet a hned vykrajovat. Válíme a vykrajujeme na jemně pomoučeném vále a vykrájené tvary klademe na plech vyložený pečicím papírem. Nezapomeňte, že tvary musejí být pouze souměrné, aby se cukroví dalo slepovat. Pokud vykrájíte domečky, kde je na jedné straně střechy komín a na druhé straně není nic, tak po slepení budete mít domeček se dvěma komíny, které se vůbec nepotkaly. Ideální jsou proto symetrické tvary jako kolečka, hvězdy, srdíčka, stromečky atd. Do každého druhého tvaru vypíchneme mini formičkou ještě okénko, ve kterém se pak bude červenat marmeláda.
Naplněný plech pečeme na 160°C. Cukroví se zpočátku nafoukne, potom silně zavoní a pak nafouknutí klesne. Okraje cukroví velmi jemně zrůžoví a to je přesně ta chvíle, kdy je potřeba plech vytáhnout. Plech pak postavíme ideálně na chladné místo třeba někam do chodby nebo na balkón, protože dokud těsto nevychladne, nelze s ním bezpečně manipulovat. Cukroví je tak křehké, že by se polámalo. Po vychladnutí je to ale úplně v pořádku, takže se s ním dál pracuje už dobře.
Jediné, na co je potřeba dát pozor je, abyste plech nenechali v troubě moc dlouho. Tím, že cukroví hned neodebíráme, může růžová přejít zbytkovým teplem do nahnědlé barvy a to už není ono, chuť je pak mírně nahořklá. Doba pečení je krátká – při rozpečené troubě je těsto upečené do 10 minut.
Pokud jste upečené cukroví už ochladili (a to jde v zimě velmi rychle), můžete je odebírat z plechu, přeložit je na nějaký rovný podnos a plech využít pro další pečení. Papír na plechu vyhazovat nemusíte, lze ho použít opakovaně. Po upečení všech plechů můžeme přikročit k poslednímu kroku, a to je slepování. Spodní plnou část tvarů mažeme marmeládou – jak jsem už zmínila, výborná je rybízová, protože je pikantní a červená barva se ve vykrojeném okénku pěkně vyjímá. Můžete použít jakoukoli jinou marmeládu, ale pozor, aby nebyla příliš hrudkovitá, nebo aby v ní nebyla semínka. To se pak lepí špatně, protože se díly k sobě nedají dobře přitisknout. Já si pro linecké vyrábím domácí rybízovou marmeládu, kterou před plněním do sklenic přepasíruju. Je s tím sice určitá práce, ale mně to za to stojí. Dříve jsem zkusila pár koupených marmelád, ale byly příliš sladké, hrudkovité a drahé (byly to marmelády ze zdravé výživy, kde bylo opravdu i ovoce).
 
Pokud jste úspěšně dolepili, dejte pár zkušebních kousků na stůl – uvidíte, jak se po nich zapráší!
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Mikulášské arašídy

Jolana Breitenbacherová
Blíží se mikulášská nadílka a děti už se těší, co dobrého jim Mikuláš přinese. Pokud zavítáte do obchodního řetězce, můžete zde zakoupit obligátní gumové želé na tisíc způsobů, přeslazené sušenky ve výhodném mega balení, nebo čokoládky v úžasně nablýskaných obalech, o jejichž složení je ovšem lépe pomlčet. Pokud patříte k těm, kteří nechtějí jít touto cestou, zkuste dětem připravit nadílku plnou ovoce a jako sladkost vyrobte mikulášské arašídy v cukrovém kabátku.

Mládí prochází žaludkem

Zdeněk Breitenbacher
Jestlipak jste si už našli tu svoji správnou motivaci – proč vlastně být mladý nebo mladá? Myslíte to opravdu vážně, nebo je to prozatím jen takové zvědavé čtení? Ptám se zcela schválně, protože nyní se už pustíme do náročného tématu. Totiž, chceme-li být mladí, budeme muset upravit řadu svých zvyků. Tady už se bez pořádné motivace neobejdeme. A tím nejhouževnatějším zvykem, který budeme muset prověřit, je míra našeho stravování.

Jak v kuchyni udržet pořádek

Zdeněk Breitenbacher
Původně jsem chtěl tyhle informace zařadit do kapitoly Zásady správného vaření, ale uvědomil jsem si, že toto svou povahou patří trošku jinam. Zásada, kterou si teď povíme, je spíše trik, jak přimět sebe i ostatní členy domácnosti k udržování pořádku. Udržet pořádek v kuchyni – při vícečlenné domácnosti – je vpravdě sysifovská práce a každá rada má cenu zlata...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi