nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Lepší malé krůčky, než velký skok

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Vydali jsme se na cestu zdravého a dlouhého života a já vám tu dávám drobné rady, tipy, postřehy a náměty. A přitom vás nabádám, abyste své zvyky – třeba v životosprávě – neměnili naráz, ale pomalu a postupně. To zní divně, že? Proč dělat malé krůčky, když lze dělat velké? Proč jít k cíli pomalu, když mohu běžet? Tak já vám to povím.

Když si kladete obrovské cíle, chybí vám zpětná vazba, která by vám říkala, jestli je vaše nastoupená cesta správná, či zda ji nemáte mírně upravit. Cíl je v nedohlednu a vy nevíte, jestli jdete správným směrem, případně jestli něco neděláte špatně. Představte si, že jste skokan do výšky a že o sobě víte, že zvládnete skočit dva metry. Když si v nějakém záchvatu optimismu nastavíte laťku na tři metry místo na dva, nikdy ji nepřeskočíte. A nejenom to – ani se nedozvíte, kde vlastně děláte chybu a proč to nejde.
Ale když si laťku nastavíte na dva metry a pět centimetrů, máte dost dobrou šanci, že se vám to podaří. A pokud ne, snadno poznáte, kde je chyba – že třeba zachytáváte ramenem, a tak si můžete v příštím skoku to rameno pohlídat. A kdoví, třeba to jednou půjde a vy si budete moci laťku zvýšit o další tři centimetry...
V dnešní době máme k dispozici přemíru informací – a to často svádí lidi k tomu, že se snaží získávat stále nové a nové informace o svém problému, místo aby se sebou konečně začali něco dělat. Pokud si v rychlém sledu vyzkoušíte vše, o čem vám píšu – tak si to jen vyzkoušíte, ale neprožijete. Nepoznáte, jestli vám to slouží nebo ne. A pokud nemáte zatraceně dobrou motivaci, nestane se to vaším stylem, nestane se to vaší každodenní potřebou.
Je mnohem cennější, když třebas jen jednu jedinou věc z těch, o kterých si tady píšeme, začnete skutečně pravidelně dělat, než když si vyzkoušíte všechny – a na všechny zase brzy zapomenete. Takže, pokud jste ještě nezačali, vyberte si JEDNU jedinou věc a tu začněte praktikovat. A v okamžiku, kdy poznáte, že vám opravdu slouží, tak si ji zachovejte a vyberte si k ní nějakou další...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Jak spolknout slona?

Zdeněk Breitenbacher
Při naší cestě narazíme na spoustu překážek. Měli bychom upravit naše zájmy, změnit životosprávu, vyřešit si osobní problémy. A tak se často stává, že jedna změna je podmíněná jinou změnou, ta jiná změna je podmíněna nějakou třetí změnou atd. atd. K tomu, abyste udělali změnu A, musíte nejdříve udělat změnu B. Abyste mohli udělat změnu B, musíte nejdříve udělat změnu C a D...
Přesně tak, jako když jsem se loni rozhodl na zahradě zbourat šopu...

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

Zima ještě nezačala, ale syrový chlad posledních dní člověka přímo vybízí, aby si dal něco sladkého a něco na zahřátí. Za okny je pozdní podzim, třeskuté mrazy a sněhové vánice prozatím v nedohlednu, nicméně ostrý vítr se vytrvale pokouší zmrazit náš úsměv. Takže jako odvetu si připravíme horký čaj a sladkou dobrotu, která voní skořicí. Skořice, jak už možná tušíte, je koření se silným zahřívajícím účinkem.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi