nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Lehká zeleninová polévka minestrone

Jolana Breitenbacherová
 
 
Minestrone je italská národní zeleninová polévka, která se však v každém regionu vaří trošku jinak. Variabilita ingrediencí je tak velká, že to, jaké druhy zeleniny si nakonec vyberete, záleží jen na vás. My jsme pro vás připravili lehkou variantu minestrone s cuketou. Tato polévka má velmi jemnou chuť, kterou krásně dokreslují lístky čerstvých bylinek.

Budeme potřebovat:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 3 menší brambory
  • 1 cuketu
  • 1 papriku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky – 3 snítky citrónového tymiánu a 6 lístků šalvěje
  • Sůl
Na oleji zpěníme cibulku pokrájenou nadrobno. Přidáme mrkev pokrájenou na kolečka a brambory (i se slupkou) pokrájené na drobné kostičky. Tento základ společně restujeme na mírném plameni asi 5 minut.
Potom přidáme ostatní komponenty – cuketu, papriku a stroužek česneku - pokrájené na tenké plátky (čtvrtinu cukety můžete postrouhat na jemném struhadle, abyste polévku opticky trošku zahustili), cherry rajčata rozkrojená podle velikosti – buď na poloviny, nebo na čtvrtiny. Z tymiánu obereme lístky, šalvěj několikrát překrojíme a všecku zeleninu včetně bylinek přidáme do hrnce k cibulce a mrkvi. Promícháme, přelijeme 1 litrem vody a vaříme. Vody nepřilévejte více, protože zelenina pustí šťávu a mohlo by se vám stát, že polévka by pak byla příliš řídká. Osolíme, přivedeme k varu a povaříme ještě 5 minut. V případě potřeby dolijeme trošku vroucí vody, naposledy promícháme a hned podáváme.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Čočková fazolová polévka

Zdeněk Breitenbacher
Máte zájem vyzkoušet další recept z naší pomyslné kuchařky zdravého vaření? Nuže, zde je: Čočková fazolová polévka. Neděste se, nebudeme kombinovat fazole a čočku. Půjde o fazolačku, ale z tradiční čočkové polévky si také něco vypůjčíme...

Mikulášské arašídy

Jolana Breitenbacherová
Blíží se mikulášská nadílka a děti už se těší, co dobrého jim Mikuláš přinese. Pokud zavítáte do obchodního řetězce, můžete zde zakoupit obligátní gumové želé na tisíc způsobů, přeslazené sušenky ve výhodném mega balení, nebo čokoládky v úžasně nablýskaných obalech, o jejichž složení je ovšem lépe pomlčet. Pokud patříte k těm, kteří nechtějí jít touto cestou, zkuste dětem připravit nadílku plnou ovoce a jako sladkost vyrobte mikulášské arašídy v cukrovém kabátku.

Správný jógový dech - kočičí cviky

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga III.
V minulé části seriálu jsme si popsali plný jógový dech coby základ správného jógového cvičení. Plný jógový dech nás bude provázet veškerým cvičením jógy a jen vzácně budeme dýchat jiným způsobem. Abychom si mohli správné jógové dýchání lépe procítit, vymysleli dávní mistři jednoduchou techniku zvanou „tygří dech“. V sanskrtu se jí říká „vjághra-pránájáma“. Pokud vám slovíčko vjághra připomíná jeden dobře známý stimulační lék, tak je to podobnost čistě náhodná, ale nevylučuji, že když si techniku zacvičíte spolu s partnerem, nepříliš odění, může to mít podobné účinky ...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi