nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Lehká zeleninová polévka minestrone

Jolana Breitenbacherová
 
 
Minestrone je italská národní zeleninová polévka, která se však v každém regionu vaří trošku jinak. Variabilita ingrediencí je tak velká, že to, jaké druhy zeleniny si nakonec vyberete, záleží jen na vás. My jsme pro vás připravili lehkou variantu minestrone s cuketou. Tato polévka má velmi jemnou chuť, kterou krásně dokreslují lístky čerstvých bylinek.

Budeme potřebovat:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 3 menší brambory
  • 1 cuketu
  • 1 papriku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky – 3 snítky citrónového tymiánu a 6 lístků šalvěje
  • Sůl
Na oleji zpěníme cibulku pokrájenou nadrobno. Přidáme mrkev pokrájenou na kolečka a brambory (i se slupkou) pokrájené na drobné kostičky. Tento základ společně restujeme na mírném plameni asi 5 minut.
Potom přidáme ostatní komponenty – cuketu, papriku a stroužek česneku - pokrájené na tenké plátky (čtvrtinu cukety můžete postrouhat na jemném struhadle, abyste polévku opticky trošku zahustili), cherry rajčata rozkrojená podle velikosti – buď na poloviny, nebo na čtvrtiny. Z tymiánu obereme lístky, šalvěj několikrát překrojíme a všecku zeleninu včetně bylinek přidáme do hrnce k cibulce a mrkvi. Promícháme, přelijeme 1 litrem vody a vaříme. Vody nepřilévejte více, protože zelenina pustí šťávu a mohlo by se vám stát, že polévka by pak byla příliš řídká. Osolíme, přivedeme k varu a povaříme ještě 5 minut. V případě potřeby dolijeme trošku vroucí vody, naposledy promícháme a hned podáváme.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Čočková fazolová polévka

Zdeněk Breitenbacher
Máte zájem vyzkoušet další recept z naší pomyslné kuchařky zdravého vaření? Nuže, zde je: Čočková fazolová polévka. Neděste se, nebudeme kombinovat fazole a čočku. Půjde o fazolačku, ale z tradiční čočkové polévky si také něco vypůjčíme...

Reklama na ticho od Pavola Habery a jeho Teamu je skvělou a nadčasovou písničkou. Vyšla v roce 1988 a její autoři asi ani netušili, jak aktuální téma to bude. Hluk všecho druhu nás pronásleduje čím dál tím víc, my se stáváme stále otupělejší a už ani pořádně nevnímáme, co kde hlučí a co je nám všechno sdělováno.
Možností, jak se bránit a neupadnout do ještě větší obranné otupělosti, není mnoho. Pokud si chceme zachovat trvalou pohodu (a to je jedna z nejdůležitějších ingrediencí elixíru mládí), když před hlukem nemůžeme utéci (třeba na zahradu), musíme se naučit před hlukem bránit.

Dnešní mladé generaci možná toto jméno nic neříká, ale tento muž měl zcela zásadní vliv na vývoj rock'n'rollu a navazujících hudebních stylů. S trochou nadsázky se dá říci, že bez něj by nebyli ničím takoví přeborníci, jako Elvis Presley nebo Beatles, nebo by prostě byli jiní. To Berrymu zaručuje pevné místo ve všech hudebních encyklopediích. Proč se ale o něm píše na Elixíru mládí?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi