nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Lehká zeleninová polévka minestrone

Jolana Breitenbacherová
 
 
Minestrone je italská národní zeleninová polévka, která se však v každém regionu vaří trošku jinak. Variabilita ingrediencí je tak velká, že to, jaké druhy zeleniny si nakonec vyberete, záleží jen na vás. My jsme pro vás připravili lehkou variantu minestrone s cuketou. Tato polévka má velmi jemnou chuť, kterou krásně dokreslují lístky čerstvých bylinek.

Budeme potřebovat:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 3 menší brambory
  • 1 cuketu
  • 1 papriku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky – 3 snítky citrónového tymiánu a 6 lístků šalvěje
  • Sůl
Na oleji zpěníme cibulku pokrájenou nadrobno. Přidáme mrkev pokrájenou na kolečka a brambory (i se slupkou) pokrájené na drobné kostičky. Tento základ společně restujeme na mírném plameni asi 5 minut.
Potom přidáme ostatní komponenty – cuketu, papriku a stroužek česneku - pokrájené na tenké plátky (čtvrtinu cukety můžete postrouhat na jemném struhadle, abyste polévku opticky trošku zahustili), cherry rajčata rozkrojená podle velikosti – buď na poloviny, nebo na čtvrtiny. Z tymiánu obereme lístky, šalvěj několikrát překrojíme a všecku zeleninu včetně bylinek přidáme do hrnce k cibulce a mrkvi. Promícháme, přelijeme 1 litrem vody a vaříme. Vody nepřilévejte více, protože zelenina pustí šťávu a mohlo by se vám stát, že polévka by pak byla příliš řídká. Osolíme, přivedeme k varu a povaříme ještě 5 minut. V případě potřeby dolijeme trošku vroucí vody, naposledy promícháme a hned podáváme.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Čočková fazolová polévka

Zdeněk Breitenbacher
Máte zájem vyzkoušet další recept z naší pomyslné kuchařky zdravého vaření? Nuže, zde je: Čočková fazolová polévka. Neděste se, nebudeme kombinovat fazole a čočku. Půjde o fazolačku, ale z tradiční čočkové polévky si také něco vypůjčíme...

Vita-auriánská domácí šunka

Zdeněk Breitenbacher
Jestli si dobře pamatujete, vita-auriánstvím jsme nazvali nový směr ve stravování, který se v rámci dostupných poznatků snaží o maximální zachování zářivé energie potravin, tedy toho, co se jinak nazývá aurou. Uvedli jsme si, že rostlinná strava ztrácí svou auru vařením, ale maso si svou zářivou energii zachovává i po uvaření. Na rozdíl od jiných radikálních směrů, jako je vegetariánství, veganství či vitariánství náš směr tedy nezakazuje maso. Snažíme se ovšem o maximálně šetrnou úpravu a samozřejmě se zcela vyhýbáme chemickým látkám, jako jsou konzervanty a glutamáty.
Tím jsou nám zapovězeny běžné uzenářské výrobky, s výjimkou těch, které si vyrobíme sami. Dnes si napíšeme, jak lze vyrobit delikatesní domácí šunku, která vyhoví i těm nejpřísnějším vita-auriánským kritériím.

Správný jógový dech - kočičí cviky

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga III.
V minulé části seriálu jsme si popsali plný jógový dech coby základ správného jógového cvičení. Plný jógový dech nás bude provázet veškerým cvičením jógy a jen vzácně budeme dýchat jiným způsobem. Abychom si mohli správné jógové dýchání lépe procítit, vymysleli dávní mistři jednoduchou techniku zvanou „tygří dech“. V sanskrtu se jí říká „vjághra-pránájáma“. Pokud vám slovíčko vjághra připomíná jeden dobře známý stimulační lék, tak je to podobnost čistě náhodná, ale nevylučuji, že když si techniku zacvičíte spolu s partnerem, nepříliš odění, může to mít podobné účinky ...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi