nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Lehká zeleninová polévka minestrone

Jolana Breitenbacherová
 
 
Minestrone je italská národní zeleninová polévka, která se však v každém regionu vaří trošku jinak. Variabilita ingrediencí je tak velká, že to, jaké druhy zeleniny si nakonec vyberete, záleží jen na vás. My jsme pro vás připravili lehkou variantu minestrone s cuketou. Tato polévka má velmi jemnou chuť, kterou krásně dokreslují lístky čerstvých bylinek.

Budeme potřebovat:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 3 menší brambory
  • 1 cuketu
  • 1 papriku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky – 3 snítky citrónového tymiánu a 6 lístků šalvěje
  • Sůl
Na oleji zpěníme cibulku pokrájenou nadrobno. Přidáme mrkev pokrájenou na kolečka a brambory (i se slupkou) pokrájené na drobné kostičky. Tento základ společně restujeme na mírném plameni asi 5 minut.
Potom přidáme ostatní komponenty – cuketu, papriku a stroužek česneku - pokrájené na tenké plátky (čtvrtinu cukety můžete postrouhat na jemném struhadle, abyste polévku opticky trošku zahustili), cherry rajčata rozkrojená podle velikosti – buď na poloviny, nebo na čtvrtiny. Z tymiánu obereme lístky, šalvěj několikrát překrojíme a všecku zeleninu včetně bylinek přidáme do hrnce k cibulce a mrkvi. Promícháme, přelijeme 1 litrem vody a vaříme. Vody nepřilévejte více, protože zelenina pustí šťávu a mohlo by se vám stát, že polévka by pak byla příliš řídká. Osolíme, přivedeme k varu a povaříme ještě 5 minut. V případě potřeby dolijeme trošku vroucí vody, naposledy promícháme a hned podáváme.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Čočková fazolová polévka

Zdeněk Breitenbacher
Máte zájem vyzkoušet další recept z naší pomyslné kuchařky zdravého vaření? Nuže, zde je: Čočková fazolová polévka. Neděste se, nebudeme kombinovat fazole a čočku. Půjde o fazolačku, ale z tradiční čočkové polévky si také něco vypůjčíme...

Tvarůžky - zázrak z Hané

Zdeněk Breitenbacher
Ať už vám tvarůžky voní či nikoliv, jsou bez jakýchkoliv pochybností tím nejzázračnějším mléčným výrobkem, který můžete ve vesmíru najít. Největším zázrakem je jejich nutriční hodnota, tedy mimořádně příznivé složení, pro které je velmi vhodné zařadit je do našeho zdravého jídelníčku. Těch zázraků je ale provází více a my se na ně podrobně podíváme.

Pozdrav měsíci

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga VI.
Po minulém článku o jógovém pozdravu slunci vás určitě napadlo, že i měsíc by měl mít svůj pozdrav. Samozřejmě máte pravdu, i pozdrav měsíci existuje, i když je mnohem méně známý než pozdrav slunci.
Necvičí se tak často a existuje jen jedna ustálená varianta, na rozdíl od mnoha variant pozdravu slunci. Pozdrav měsíci má ale oproti pozdravu slunci hluboký vnitřní význam, který je velmi osobní a pro který stojí za to se jej naučit...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi