nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Kváskové koláčky

Jolana Breitenbacherová
1 komentář
 
V minulém článku o kvásku jsme si popsali výrobu domácího chleba. Ale což takhle dát si sladký křupavý koláček, který nebude nacpaný cukrem a přídatnými látkami a který se dá upéct ze stejného kváskového základu jako chleba? Pokud máte chuť pustit se znovu do pečení, tak pro vás máme recept na výborné kváskové koláčky s tvarohem, mákem, marmeládou nebo jablky.

V prvé řadě je potřeba připravit si kvásek. Takže vezmeme z ledničky skleničku s kváskem, v míse rozmícháme vodu s žitnou moukou a přimícháme kvásek. Jak jsem už psala, kvásek je stejný pro chleba i pro koláče, takže můžete založit kvásku víc a upéct oboje. Podle toho, kolik koláčů a chleba chcete upéct, zvolíte množství mouky a vody na zadělání kvásku:
 
Po vykynutí kvásku odebereme trošku do skleničky (abychom měli startovací kulturu na příště) a pak odvážíme kvásek na koláče. Já to dělám tak, že na váhu postavím mísu, vynuluju váhu mísy a odvážím do ní kvásek na koláče (400 g na 35 ks nebo 200 g na 18 ks).
Ze základního kvásku, který zbyl po odvážení kvásku na koláče, uděláme hned těsto na chleba a dáme je do ošatky, protože kynutí chleba potřebuje víc času, než koláče. Místo bochníku můžeme zkusit inovaci. Chlebové těsto vytvarujeme do válce, který vložíme do hranaté pečicí formy vyložené papírem (v případě chlebového těsta 1,2 kg vytvarujeme 2 válce a tím pádem budeme potřebovat 2 pečicí formy). Přes formy s chlebem přetáhneme mikrotenový sáček, aby těsto líp kynulo, a vrátíme se ke koláčkům.
 
Těsto na kváskové koláčky 35 ks (při výrobě 18 ks podělte ingredience dvěma)
  • 400 g kvásku
  • 400 g hladké mouky (může být bílá nebo celozrnná – záleží na vás)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 polévkové lžíce cukru
Toto všechno důkladně promícháme. Vznikne nám poměrně řídké těsto, které budeme míchat a provzdušňovat, až se stane hladkým a budou se uvnitř dělat vzduchové bublinky. Těsto bude ale na dotek lepit. Až bude těsto krásně vymíchané (stačí míchat jen pár minut), tak si připravíme dalších 100 g hladké mouky a vydatně posypeme vál. Pak vyklopíme těsto z mísy na vál a opět vydatně posypeme hladkou moukou. Těsto je potřeba prohníst rukama, ale je řídké a lepivé, takže ho budeme měkce převalovat a hodně posypávat hladkou moukou, čímž bude houstnout. Poté, co zapracujeme celých 100 g mouky, bude mít těsto konzistenci dostatečně pevnou na to, abychom z něj uplácali váleček podobný bagetě. Z tohoto válečku pak budeme ukrajovat kousky, které v pomoučených dlaních poválíme do kuličky, pak splácneme na placičku a tu položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Až budou všecky placičky na plechu, budeme do nich muset udělat důlky, aby při pečení náplň nepřetékala přes okraj koláčků. Důlky uděláme pomoučeným dnem skleničky. Sklenička by měla být hodně oblá, aby se do těsta nevytlačovaly rýhy, které by těsto trhaly. Já používám skleničku z jogurtovače a důlky vytlačuju stranou, kde je víčko – to je na vytlačování důlků ideální, protože je úplně hladké. Až budou důlky ve všech placičkách, necháme koláčky kynout a mezitím připravíme některou z náplní (pro koláčky 18 ks opět podělte ingredience dvěma).
 
Tvarohová náplň
  • 2 kostky tvarohu polotučného
  • 1 celé vejce
  • 3 lžíce vanilkového cukru
  • rozinky (ideálně předem namočené)
  • 1 bílý jogurt, který použijeme jen v případě, že by tvaroh byl příliš suchý a konzistence by po vymíchání nebyla krémová
Vše vymícháme na hladký tvarohový krém.
 
Maková náplň
  • 200 g mletého máku
  • 1 sklenička domácí marmelády
Vše rozmíchat na hladkou náplň.
 
Jablková náplň
  • 4 velká jablka nahrubo nastrouhaná
  • 1 vejce
  • rozinky
  • oříšky
  • 2 skořicové cukry
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičné maizeny
Vše umíchat. Díky vejci a maizeně nebudou strouhaná jablka z koláčků po upečení opadávat.
 
Marmeládová náplň
  • 1 velká sklenice libovolné marmelády (nejlépe domácí)
Marmeládu použijeme bez úprav.
 
Když máme náplň připravenou, zapnete troubu na 180°C a naplníme všecky koláčkové důlky. Koláčky se pečou na 180°C po dobu 20 minut.
Jakmile budeme mít koláčky upečené, můžeme pokračovat hned v pečení chleba. Po vytažení posledního plechu s koláčky zvýšíme teplotu na 200°C, chvilku počkáme, až se trouba ohřeje, a vložíme formu/formy s chlebovým těstem.
Tip: Když chleba těsně před dopečením vyndáme z trouby, potřeme jeho povrch rozpuštěným máslem a pak teprve dopečeme, bude chleba na povrchu zlatý a ne bílý, jako když se potírá vodou.
 
Na závěr fotogalerie:
 
Poznámka: 35 koláčků se může zdát mnoho, ale věřte, není. Alespoň u nás koláčky mizí závratným tempem - něco sníme my dospělí, něco rozdáme a o zbytek se velmi rychle postarají děti...
  Komentáře
  pipi puncochata 
Dobry den,
na internetu jsem objevila recept na 'Kvàskovè kolàcky' od panì Jolany. Hned jsem je vyzkousela a mam dve malinke pripominky: 1) Do testa je nutne pridat sul - bez soli bylo testo 'jalovè', bez chuti... 2)Pred vlozenim kolacku do trouby je lepsi nechat kolacky jeste vykynout... Delala jsem tri plechy, prvnì jsem dala pect hned a kolacky byly tvrde, druhy plech jsem vlozila do trouby asi po pul hodince....Kolacky uz nebyly tak tuhè, ale prece jen to jeste nebylo ono...Treti plech jsem nechala kynout tri hodiny - stejne, jak to delam s chlebem a musim rict, ze krasne naskocily a byly nesrovnatelne lepsi, nez prvni dva plechy... Za receptìk moc dìky, urcite budu delavat casto! :-) Pipi :-)
  Neměli byste vynechat
Kváskový chléb bez hnětení představuje úsporu času pro ty, kdo chtějí mít požitek z domácího kváskového chleba, ale nechtějí hníst bochník, což v konečném důsledku znamená drhnutí rukou a také povrchu kuchyňské linky. Při přípravě chleba podle tohoto receptu se těsto nehněte, pracuje se pouze s mísou a pekáčem, ale přesto bude váš bochník stejně poctivý a stejně chutný jako ten hnětený.

V minulém článku jsme si přiblížili zdravé či etické směry stravování. Naznačil jsem své sympatie k vitariánství, zejména z toho důvodu, jak se snaží rozlišovat živé a mrtvé potraviny. Za mrtvé považuje vše, co prošlo tepelným zpracováním, zatímco živé a energii vyzařující je to ostatní. Ukážeme si, že to není tak jednoznačné, a proto vitariánství není definitivní směr, u kterého bychom měli zůstat. Je třeba postoupit ještě kousek dál. A tak slavnostně vyhlašuji zcela nový směr - který nazývám VITA-AURIÁNSTVÍ...

Hladová reportáž - zkušenosti

Zdeněk Breitenbacher
Po očistné hladovce, která trvala tři dny a čtyři noci, jsem už v normálním režimu, to znamená, že jím a piji to co obvykle. Tak dlouhá hladovka je pro mne nová zkušenost, a tak je dobré shrnout všechny poznatky do nějaké ucelené formy. Pojďme se podívat na všechny informace, které jsem během hladovky posbíral a které byly pro mě nové, někdy i docela nečekané.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi