nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Kde se stárne nejrychleji

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Teď půjde do tuhého. Jestlipak víte, kde stárnete nejrychleji? Ne? Tak já vám to prozradím: Před televizí! Jen si to představte: Otevřete si pivo a chipsy, sednete si do křesla, natáhnete se pro dálkový ovladač a projíždíte programy, kde je co zajímavého. Večer uplyne, ani nevíte jak, a všechny tři pilíře mládí – pohoda, aktivita, životospráva – dostaly pořádně na frak. Pojďte, rozebereme si to jednotlivě:

POHODA
Nastoupilo pohodlí, ale pohoda - ta je tam jen zdánlivá. Rozčilujeme se nad aktuální politickou scénou, šílíme nad stupiditou jihoamerických seriálů nebo uhýbáme před příšerami z vesmíru – kdepak, žádná pohoda – stres jak vymalovaný a vrásky přibývají.
To, že se takzvaně „odreagujeme“, spočívá jen v tom, že jsme na chvíli přestali myslet na své vlastní problémy, a uspokojuje nás zjištění, že jiní mají také problémy – a často mnohem větší, než jsou ty naše: Útok mimozemšťanů je přece jen mnohem děsivější (aspoň podle filmařů), než naše včerejší konverzace s šéfem... Padneme do postele se šťastným ulehčením – ještě že tu ti ufoni nejsou, a toho šéfa zítra nějak přežijeme.
Ale pohoda, ta se nějak nekonala...
AKTIVITA
Veškerá žádná, nanejvýš procházka do ledničky pro další pivo. A pokud jste vycvičili svou manželku (milenku, děti...), aby vám to pivo nosila, tak je mi jí opravdu líto, ale vás je mi líto ještě více, protože jste definitivně prohráli.
V dávných dobách, kdy ještě nebyly dálkové ovladače, se člověk musel aspoň občas zvednout z křesla, ale dneska opravdu nemusí. To už i ta hospoda (samozřejmě nekuřácká a maximálně tak na dvě pivka) je lepší řešení, to se aspoň na chvilku dostanete na čerstvý vzduch a musíte se aspoň kousek projít, abyste došli do té nejbližší a pak zpátky...
ŽIVOTOSPRÁVA
Všechno špatně! Jíme pozdě večer, což pro organismus na noc znamená: Můj milý organisme, tady máš jídlo, ale já ho teď nepotřebuji, protože se válím v křesle a nic jiného už dnes v plánu nemám. Ulož si ho do tukových zásob, kdybych ho někdy potřeboval.
Jenže druhý den to dopadne naprosto stejně, takže nejenom že se včerejší přísun nespálí – navíc se dneska bude znovu jíst – a znovu ukládat.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Co je to vlastně stáří?

Zdeněk Breitenbacher
V tisku se nedávno objevily diskuze, kdy vlastně začíná stáří. Pochopitelně, pisatelé zjistili, že hranice stáří se nedá definovat jednoznačně, přesněji řečeno, nedá se definovat vůbec a různé skupiny odborníků i laiků se prostě mezi sebou vůbec neshodnou. Definic, co je to stáří, tak máme hned několik, přičemž si troufám tvrdit, že správná není ani jedna z předložených. Dobrá, řeknete si, na Elixíru mládí byste měli vědět, jak to tedy je, nebo ne?

Tatranský medvědí elixír

Zdeněk Breitenbacher
V nastávajících zimních plískanicích možná oceníte prostředek, který vás rychle zahřeje a dodá vám dostatek energie. Podělím se s vámi o recept na Tatranský medvědí elixír, což je unikátní medicína, která vás postaví na nohy v každé situaci.
Jako mnoho jiných zde popsaných receptů, Tatranský medvědí elixír vzniknul zcela náhodou, víceméně v nouzi a ze skromných dostupných surovin. To jsme jednou byli na podzim v Nízkých Tatrách, v obci Bystrá, v příjemném hotelu Biela medvedica. Následující den jsme měli v plánu vylézt na Chopok a Ďumbier, dvě dvoutisícovky - nejvyšší hory pohoří. Počasí ale nepřálo, obě hory byly v mlze a samozřejmě plné sněhu.

Kvásek můžete buď od někoho dostat, nebo si ho můžete sami připravit. Já jsem svůj první kvásek na pečení dostala, ale chtěla jsem si vyzkoušet i výrobu vlastního – není nad to, když je člověk nezávislý a soběstačný, že . Už se mi stalo, že jsem si svou nepozorností neodebrala startovací kulturu na příští pečení, a kdybych neměla kamarádky, kterým jsem předtím kvásek rozdala, tak bych byla úplně v koncích . Výroba je jednoduchá a nenáročná – takže jak na to?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi