nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

K červenému vínu červené fazole

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Červené víno na zdraví je dobrý začátek, proti němu bude protestovat jen málokdo. Ale u vína nezůstaneme, půjdeme dál. V tomto článku se budu přimlouvat za to, abyste si do jídelníčku zařadili červené fazole. Protože bílkoviny z luštěnin jsou podobné bílkovinám živočišným, považují se luštěniny za nezbytnou součást jídelníčku v případě, že byste chtěli omezit nebo dokonce zcela vyloučit maso. Dobrá, řeknete si, ale proč zrovna fazole a proč zrovna červené?

Jak jste si možná všimli v minulé kapitole, červené fazole patří ke třem nejvydatnějším zdrojům antioxidantů, přitom v obchodech o ně není nouze a na rozdíl od některých jiných potravin, které zde doporučuji, pro ně nemusíte do prodejen zdravé výživy. Proto vřele doporučuji červené fazole pravidelně do jídelníčku zařazovat.
Koupíte je nejčastěji suché, ty je pak před vařením třeba namočit, nejlépe přes noc, a pak se vaří přibližně hodinu. Pokud jste je předem nenamočili, budete je muset vařit aspoň tři hodiny. Protože já většinou vaření na tak dlouho dopředu neplánuji, osvědčila se mi jiná forma – červené fazole v konzervě.
Takováto konzerva je velmi šikovnou pohotovostní zásobou. Je vždycky snadno po ruce, kdykoliv si chcete rychle udělat něco k jídlu. V nouzi se dají použít i studené, rovnou z konzervy. A možností, jak si fazole upravit a ochutit, případně do čeho všeho je lze přidat, je nespočetné množství.
Fantazii se meze nekladou, zvláště když máte na výběr rozmanitá koření. Ale o tom zase jindy...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

McDonald - je to pro mě?

Zdeněk Breitenbacher
Asi je mezi námi jen málo lidí, kteří by neznali síť rychlého občerstvení McDonald. Je známá po celém světě a počet hamburgerů BigMac, které si můžete dopřát za svůj měsíční plat, je uznávaným měřítkem životní úrovně v jednotlivých zemích světa. Ovšem Ti, kteří se zabývají zdravým životním stylem a zdravým stravováním obzvlášť, mají k McDonaldu docela rezervovaný vztah. Jak to vlastně je? Smíme tam chodit i my, kteří toužíme po trvalém mládí?

O kamnech

Jolana Breitenbacherová
„Tož děvčico, dojdi na mlatevňu pro dřevo a zatopíme v kamnech. Však brzo budú zvonit na poledně a my eště nemáme uvařené.“
Než začneme vařit, řekneme si něco o kamnech. Samozřejmě není podmínkou, abyste vařili na nich, klidně můžete vařit na jakémkoli sporáku, který máte. Pokud ale koketujete s myšlenkou, že byste si kamna neboli sporák na tuhá paliva zakoupili, tak mám pro vás několik rad a tipů.

Máme tu jaro, a tak jsme venku, kdykoliv nám čas dovolí. Přesto si ale najdeme čas na to, udělat si něco svátečního k jídlu. Dnešní velikonoční pondělí jsme uvítali svátečním velikonočním chlebíčkem. Je to chléb, jaký pečeme vždy, dnes jsme mu ale dali sváteční podobu. Podívejte se s námi, jak takový jarní sváteční chléb vypadá a hlavně - jak si ho můžete jednoduše vyrobit...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi