nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

K červenému vínu červené fazole

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Červené víno na zdraví je dobrý začátek, proti němu bude protestovat jen málokdo. Ale u vína nezůstaneme, půjdeme dál. V tomto článku se budu přimlouvat za to, abyste si do jídelníčku zařadili červené fazole. Protože bílkoviny z luštěnin jsou podobné bílkovinám živočišným, považují se luštěniny za nezbytnou součást jídelníčku v případě, že byste chtěli omezit nebo dokonce zcela vyloučit maso. Dobrá, řeknete si, ale proč zrovna fazole a proč zrovna červené?

Jak jste si možná všimli v minulé kapitole, červené fazole patří ke třem nejvydatnějším zdrojům antioxidantů, přitom v obchodech o ně není nouze a na rozdíl od některých jiných potravin, které zde doporučuji, pro ně nemusíte do prodejen zdravé výživy. Proto vřele doporučuji červené fazole pravidelně do jídelníčku zařazovat.
Koupíte je nejčastěji suché, ty je pak před vařením třeba namočit, nejlépe přes noc, a pak se vaří přibližně hodinu. Pokud jste je předem nenamočili, budete je muset vařit aspoň tři hodiny. Protože já většinou vaření na tak dlouho dopředu neplánuji, osvědčila se mi jiná forma – červené fazole v konzervě.
Takováto konzerva je velmi šikovnou pohotovostní zásobou. Je vždycky snadno po ruce, kdykoliv si chcete rychle udělat něco k jídlu. V nouzi se dají použít i studené, rovnou z konzervy. A možností, jak si fazole upravit a ochutit, případně do čeho všeho je lze přidat, je nespočetné množství.
Fantazii se meze nekladou, zvláště když máte na výběr rozmanitá koření. Ale o tom zase jindy...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Jednou z hlavních zásad správného stravování je pohoda při jídle, dostatek času a naprostá absence nějakého stresu nebo spěchu. Jedině tak může tělo získat z potravin všechny živiny a správně je zpracovat. V opačném případě všechny cenné látky zase rychle vyjdou z těla ven a z potravin získáme z nich jen ty látky, které metabolismus dokáže zpracovat nejsnadněji. No – schválně hádejte, které to jsou?

Džez(v)ová káva

Zdeněk Breitenbacher
Víte, co to je džezva? Ne, nemá to nic společného s džezem neboli jazzem, i když jazzové kavárničky jsou rozhodně velmi příjemná prostředí. Tím jsem vám napověděl, že toto slovo souvisí s kávou, a pokud mluvíme o kávě, bude opět řeč o pohodě a dobré náladě, ke které nám káva přispívá...

Jako mnoho jiných lidí, i já mívám potíže s křečemi v nohách. A je docela možné, že i vy jste na tom podobně - je jen málo lidí, kterým se křeče vyhýbají.
Co to vlastně křeče jsou? Jak a proč vznikají? Můžeme jim nějak předcházet? A když už nás akutně postihnou, co s tím máme dělat, aby nás zase co nejdříve přešly? Zkusíme postupně odpovědět na všechny otázky.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi