nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

K červenému vínu červené fazole

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Červené víno na zdraví je dobrý začátek, proti němu bude protestovat jen málokdo. Ale u vína nezůstaneme, půjdeme dál. V tomto článku se budu přimlouvat za to, abyste si do jídelníčku zařadili červené fazole. Protože bílkoviny z luštěnin jsou podobné bílkovinám živočišným, považují se luštěniny za nezbytnou součást jídelníčku v případě, že byste chtěli omezit nebo dokonce zcela vyloučit maso. Dobrá, řeknete si, ale proč zrovna fazole a proč zrovna červené?

Jak jste si možná všimli v minulé kapitole, červené fazole patří ke třem nejvydatnějším zdrojům antioxidantů, přitom v obchodech o ně není nouze a na rozdíl od některých jiných potravin, které zde doporučuji, pro ně nemusíte do prodejen zdravé výživy. Proto vřele doporučuji červené fazole pravidelně do jídelníčku zařazovat.
Koupíte je nejčastěji suché, ty je pak před vařením třeba namočit, nejlépe přes noc, a pak se vaří přibližně hodinu. Pokud jste je předem nenamočili, budete je muset vařit aspoň tři hodiny. Protože já většinou vaření na tak dlouho dopředu neplánuji, osvědčila se mi jiná forma – červené fazole v konzervě.
Takováto konzerva je velmi šikovnou pohotovostní zásobou. Je vždycky snadno po ruce, kdykoliv si chcete rychle udělat něco k jídlu. V nouzi se dají použít i studené, rovnou z konzervy. A možností, jak si fazole upravit a ochutit, případně do čeho všeho je lze přidat, je nespočetné množství.
Fantazii se meze nekladou, zvláště když máte na výběr rozmanitá koření. Ale o tom zase jindy...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Opatrné první kroky

Zdeněk Breitenbacher
Upřímně řečeno, mluvit o životosprávě je jako píchnout do vosího hnízda. Co člověk, to názor, a pokud mu někdo sáhne na jeho zvyky, je zle. Tak to raději vezmeme pozvolna a začneme stravováním. Slibuji, že z vás nebudu dělat vegetariány, a ani jiné radikální kroky nejsou potřebné. Abyste udělali první úspěšný krok ve zkvalitnění své životosprávy, nemusíte (prozatím) svůj jídelníček měnit vůbec.

Plněné papriky na řecký způsob

Jolana Breitenbacherová
Milujete chuť pečených plněných paprik, ale už vás přestaly bavit fašírky ochucené česnekem a majoránkou? Potom pro vás máme recept, který okouzlí vaše chuťové buňky rafinovanou kombinací pikantního pečeného lusku s rýží, oříšky, rozinkami a rajčaty.

V józe se nezávodí

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga VII.
Jestli jste si už s námi zacvičili Pozdrav slunci nebo Pozdrav měsíci, mohli jste zaznamenat, že některé pozice pro vás nejsou úplně jednoduché anebo že v nich příliš dlouho nevydržíte. Možná si dokonce všimnete, že vašim přátelům to jde lépe. Nenechte se tím zneklidňovat a nenechte se vyprovokovat k tomu, abyste šli za hranice toho, co vám tělo dovolí. Jsme na samotném začátku a není důvod k tomu, abychom někam spěchali - to už by nebyla jóga a ochudili bychom se o to nejlepší, co nám může jóga v této fázi nabídnout.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi