nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jednadvacetidenní očistná hladovka (4) - konečný účet

Zdeněk Breitenbacher
2 komentáře
 
Pokud jste si přečetli, jak jsem absolvoval jednadvacetidenní očistnou hladovku, určitě vás zajímalo i to, jak se během ní měnily moje míry a váhy. Už mám za sebou i celou návratovou fázi, která, stejně jako hladovka samotná, trvala 21 dní. Nyní vám tedy pro porovnání přináším stejné grafy, ovšem rozšířené o údaje z návratové fáze. Co myslíte, že je na výsledcích největším překvapením?

Záznamy jsem prováděl úplně stejným způsobem jako při hladovce, čili vždy ve všední dny ráno. Měření tedy poměrně přesným způsobem zachycuje změnu parametrů během hladovky a jejich návrat opačným směrem poté, co jsem zase začal jíst. Předěl, kdy končí hladovka a začíná návratová fáze, je v grafech označen svislou žlutou čárou.
 
Hmotnost
Hmotnost se docela rychle vrací zpátky, ne však až na původní hodnotu. Začínal jsem na 80,1 kg, na konci hladovky jsem měl 69,1 kg a po návratové fázi to bylo 76,4 kg. Celkový úbytek váhy je tedy necelé čtyři kilogramy. Je zajímavé, že tuto konečnou váhu jsem získal už desátý den návratové fáze a pak už se váha nijak neměnila.
 
BMI (body mass index)
Pro jistotu si zopakujeme, že body mass index je číslo, které, spočítáno z vaší výšky a váhy, posuzuje množství vašeho tuku. Pro dospělého člověka by mělo být mezi 18,5 a 24,9; svalnatí lidé smějí mít více. BMI u mě stejně jako během hladovky tak i po ní kopíruje průběh hmotnosti - křivky obou grafů jsou si velmi podobné. Na počátku to bylo 25,9, na konci hladovky 22,3 a na konci návratovky je to 24,6.
 
Svaly, tuky, minerály
Graf ukazuje průběh hmotnosti svalů, tuků a minerálů. Velmi krásně je zde vidět, že během prvních čtyř dní návratové fáze, kdy jsem pouze pil šťávy a jinou tekutou stravu, se stav svalů, tuků a minerálů prakticky nemění. Následující dny prudce stoupá naměřené množství svalů, což v tomto případě musíme interpretovat nikoliv jako svalovou hmotu, nýbrž jako obsah střev, která se začínají zaplňovat tuhou stravou. Té trvá hodiny až dny, než projde celým zažívacím traktem, a tím navyšuje hmotu, která je měřicí váhou označena jako svaly. V druhé polovině návratové fáze už střeva pracují rychleji, takže se i rychleji vyprazdňují a svalové hmoty jakoby mírně ubylo.
  Znovu upozorňuji na jednu nástrahu návratové fáze, kterou jsem i já podcenil. Totiž že prvních několik dní návratovky se nedostavuje pocit nasycení, takže pokud chcete jíst až do okamžiku, kdy se budete cítit sytí, tak se budete cpát celý den, a stejně nasycení nepocítíte. I já jsem jedl více, než by bylo nezbytně nutné - příště by bylo vhodnější neřídit se pocity z těla a dávky jídla si raději pečlivě rozpočítat.
Po třech týdnech návratové fáze se množství svalové hmoty ustálilo na 63,4 kg. Na začátku hladovky jsem si změřil množství svalové hmoty 63,6 kg, což znamená, že za celou hladovku a návratovku jsem na svalech ztratil pouhopouhých dvacet deka! Toto je nejzajímavější zkušenost z celé hladovky. Znovu tedy prohlašuji za naprosté nesmysly všechny zprávy o tom, že během hladovky přijdete o svoji svalovinu. Není tomu tak a nepřijdete ani o minerály - ty mi skončily na hodnotě 3,3 kg, což je nachlup stejně, jako když jsem s hladověním začal.
Co jsem ztratil, jsou tuky. Těch jsem měl na začátku hladovky 13,2 kg, zatímco na konci návratové fáze to bylo 9,6 kg. Přišel jsem tedy o 3,6 kg tuků, kterých mi rozhodně není líto .
 
Procentuelní poměry svalů a tuků
Je názorně vidět, že během hladovky procentuelní podíl tuků v těle klesá a procentuelní poměr svaloviny roste. Během návratové fáze se už procentuelní poměry v podstatě neměnily.
 
Index viscerálního tuku
Opět neuškodí, když si připomeneme, co to ten viscerální tuk je. Tento typ tuku vystýlá břišní dutinu a obaluje vnitřní orgány. Nějaké množství tohoto tuku mít musíme, protože poskytuje orgánům ochranu. Index viscerálního tuku je jisté magické číslo mezi nulou a dvacítkou, které nám říká, kolik toho tuku máme. Do devítky to ještě ujde, deset a více znamená, že si ho nosíme více, než je zdrávo. Zbavit se ho lze jen velice obtížně, zde ale názorně vidíte, že hladovka je velice účinnou metodou.
 
Krevní tlak
Krevní tlak neprojevoval žádné výrazné výkyvy ani během hladovky ani během návratové fáze. Diastolický tlak je prakticky neměnný; systolický tlak mírně poklesl. Subjektivně jsem nepociťoval nic zvláštního, co by stálo za zaznamenání.
 
Říká se, že hladový vlk lépe běhá - a co člověk? Má větší výkon? Fyzicky možná ne, ale jak je na tom s bystrostí a intelektem? Je škoda, že takové parametry v domácích podmínkách měřit nedokážeme. Rozhodně nemíním absolvovat IQ testy každý den ráno - za prvé na ně nevěřím, za druhé jsou časově velmi náročné, za třetí bych z nich nejpozději třetí den zcvoknul. Subjektivně jsem se ale opravdu cítil dobře, pracovní problémy jsem řešil rychle a s lehkostí. Jediné, co by se možná dalo věrohodně měřit, je rychlost reakce - určitě bude na trhu nějaký jednoduchý a objektivní měřič, nebo by ho šikovný kutil amatér dokázal vyrobit. Tak třeba příště...
 
Tím jsme na konci reportáže o jednadvacetidenní hladovce. Spolu se mnou jste mohli vidět, že během ní nedošlo k žádným komplikacím, natož krizím. Je zřejmé, že pro zdravého člověka je důkladná očista v podobě 21 dní bez jídla docela dobře zvládnutelná. Nejviditelnějším výsledkem je, že jsem lehčí o tři a půl kila tuků, a to především těch v břišní oblasti. Dalších výsledků si nejspíš všimnu v následujících týdnech či měsících. Kdyby tam bylo něco, co by stálo za zmínku, určitě vám o tom napíši sem do Elixíru mládí.
 
 
Jednadvacetidenní očistná hladovka (4) - konečný účet
  Komentáře
  Lucie 
Dobry den,
zajima me, zda jste pri 21denni hladovce zaznamenal pozitivni zmeny tykajici se stavu kuze? Cetla jsem v odborne literature, ze po dvou tydnech se bunky zacinani obnovovat, a ze tri tydny jsou idealni doba na lecbu koznich problemu. Mam na pleti jizvvy po akne a zajima me, zda by se jich dalo hladovkou co nejvice minimalizovat (zbavit). Ma za sebou 7 denni hladovku. Vysledky byly pozitvni co se tyka stavu pleti ale ne jizev. Plet se mi krasne vycistila co se tyka par pupinku a poru, ale to bylo vse. Predem dekuji za odpoved a preji hezky den :)
  Zdeněk B. 
Dobrý den,
potvrzuji podle vlastních zkušeností, že hladovka má na pleť pozitivní vliv, kůže se krásně pročistí a projasní. Také to, že se člověk zbaví tuku, způsobí, že se pleť trochu vytáhne a vrásky částečně mizí. Jestli by to zafungovalo i na jizvy, to si netroufám hádat. Jizva není nečistota v pleti, ale pozůstatek nějakého poškození, ať už po akné nebo po jiném vlivu - úrazu apod. Obávám se tedy, že hladovkou jizvy nezmizí.
Přeji krásné dny, Zdeněk.
  Neměli byste vynechat

Hladová reportáž - den pátý

Zdeněk Breitenbacher
Hladovka je u konce. Trvala, jestli dobře počítám, 86 hodin. Ale neznamená to, že teď do sebe začnu ládovat všechno, na co přijdu. Naopak - návrat z hladovky musí být velmi pozvolný, úměrně jejímu trvání. Začal jsem tedy velmi opatrně, čistou vylisovanou mrkvovou šťávou, a to v 7 ráno po probuzení. V 10 hodin přišel na řadu banán a o půl dvanácté oběd - pohanková kaše s rozinkami, najemno rozsekanými kešu oříšky, banánem a medem. O páté odpoledne to byl jogurt a teprve večer jsem mohl zkusit něco normálního. Tedy - jak pro koho - u nás to byly mrkvo-ovesné karbanátky.

Svěťte neděli

Zdeněk Breitenbacher
Víkend znamená odpočinek, relaxaci, sport a zábavu. Neděle je sváteční den už od stvoření světa a volnou sobotu jsme si vybojovali v minulém století, abychom si odpočali po náročném pracovním týdnu. Bohužel, namísto odpočinku pro řadu z nás víkend znamená dohánění v domácnosti, na zahradě, na chalupě (nedej bože v práci!) všeho, co jsme za celý týden nestihli.
Takže nakonec ze dvou dnů, určených na odpočinek, máme jen dva dny další práce a jakýkoliv odpočinek je v nedohlednu. V pondělí se utahaní vracíme do práce a doufáme, že si malinko odpočineme tam, ale jako obvykle, hned na pondělní ranní poradě nás šéf vyvede z omylu. Neodpočatí, bez energie a s kruhy pod očima pak opravdu nepůsobíme mladistvým dojmem. Asi cítíte spolu se mnou, že tady je něco špatně.

Kváskové koláčky

Jolana Breitenbacherová
V minulém článku o kvásku jsme si popsali výrobu domácího chleba. Ale což takhle dát si sladký křupavý koláček, který nebude nacpaný cukrem a přídatnými látkami a který se dá upéct ze stejného kváskového základu jako chleba? Pokud máte chuť pustit se znovu do pečení, tak pro vás máme recept na výborné kváskové koláčky s tvarohem, mákem, marmeládou nebo jablky.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2018 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi