nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak v kuchyni udržet pořádek

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Původně jsem chtěl tyhle informace zařadit do kapitoly Zásady správného vaření, ale uvědomil jsem si, že toto svou povahou patří trošku jinam. Zásada, kterou si teď povíme, je spíše trik, jak přimět sebe i ostatní členy domácnosti k udržování pořádku. Udržet pořádek v kuchyni – při vícečlenné domácnosti – je vpravdě sysifovská práce a každá rada má cenu zlata...

Moje rada zní:
Mějte v oběhu jen nejmenší možné množství nádobí. Máte-li domácnost o čtyřech členech, mějte maximálně čtyři talíře od každého druhu, čtyři sady příborů, čtyři hrnky, čtyři sklenice...
V opačném případě totiž nejpozději odpoledne zjistíte, že ačkoliv jsou doma jen čtyři lidé, je vytaženo všech patnáct hrnků, víceméně náhodně rozmístěných po celém bytě. V každém z nich je čajová lžička a nedopitý čaj, kafe, kakao apod.
Kdybyste měli hrnků pětadvacet, bude večer vytaženo všech pětadvacet. Udělat za takových okolností večer pořádek a jít do postele s čistou kuchyní a umytým veškerým nádobím, to zpravidla obnáší hodinu práce a několik konfliktů s méně aktivními členy domácnosti. Máte-li jen čtyři hrnky, na konci dne je posbíráte snadno a bez konfliktů.
Samozřejmě, může se stát, že čekáte návštěvu a budete potřebovat hrnků či jiného nádobí více. Pro tyhle případy si klidně mějte v zásobě další nádobí, ale pozor – NIKDY by nemělo být běžně k dispozici v kuchyni. Nechť je uložené v komoře, ve sklepě, na půdě – prostě kdekoliv tak, aby za běžných každodenních okolností bylo pro každého jednodušší si ten jeden vytažený hrnek (talíř, lžičku…) opláchnout a použít znovu, než jít hledat nějaký čistý hrnek do sklepa.
Věřte zkušenému, moje domácnost mívá střídavě až šest členů – dva dospělé a čtyři děti. Taková sestava už člověka docela vytrénuje...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

K moři nebo na moře?

Zdeněk Breitenbacher
Moře k dovoleným patří jak k velbloudovi hrby. Toto není jen parafráze ke slovům z povídky pánů Šimka a Grossmanna, to je konstatování faktu, který jasně potvrzují kolony aut na hranicích směrem k Jadranu. Někdo jezdí k moři každý rok, někdo jen občas, někdo si cestu k moři teprve plánuje, ale nevím o nikom, kdo by nechtěl aspoň jednu dovolenou v životě strávit u moře. Dovolená u moře, to je příležitost k nekončící pohodě, příjemné aktivitě i změně v životosprávě.
Já vám nyní představím moře trošku z jiného pohledu: Nejezděte k moři, nýbrž na moře...

Nejezte shnilá jablka

Zdeněk Breitenbacher
Je až s podivem, jak si ubližujeme a jak se ochuzujeme o plnohodnotné prožitky jenom proto, abychom „ušetřili“, abychom využili všechno, co máme, bez ohledu na kvalitu a vhodnost pro nás. Myslíme si, že když už jsme vydali peníze nebo úsilí na získání něčeho (čehokoliv), že to nutně musíme spotřebovat nebo využít celé. Bez ohledu na to, že to svou kvalitu či hodnotu dávno ztratilo, nebo dokonce nikdy nemělo. A tak vznikne tzv. efekt shnilých jablek.

Zpravodajská stanice CNN minulý týden přinesla reportáž o staříkovi, který ve svých 102 letech běhá maraton. Jedná se o jistého Fauju Singha, který se narodil v indickém Paňdžábu v roce 1911 a letos v únoru se účastnil svého zatím posledního maratonského běhu v Hongkongu. Pravda, takový Emil Zátopek byl v době své největší slávy krapet rychlejší, ale s Faujou Singhem se už na závodech neporovná, protože v roce 2000, ve svých 78 letech, z tohoto světa odešel. Na dráze se bohužel potkat nemohli, protože v témže roce Fauja Singh teprve nastupoval ke svému prvnímu maratonu vůbec - ve věku 89 let!

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi