nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak v kuchyni udržet pořádek

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Původně jsem chtěl tyhle informace zařadit do kapitoly Zásady správného vaření, ale uvědomil jsem si, že toto svou povahou patří trošku jinam. Zásada, kterou si teď povíme, je spíše trik, jak přimět sebe i ostatní členy domácnosti k udržování pořádku. Udržet pořádek v kuchyni – při vícečlenné domácnosti – je vpravdě sysifovská práce a každá rada má cenu zlata...

Moje rada zní:
Mějte v oběhu jen nejmenší možné množství nádobí. Máte-li domácnost o čtyřech členech, mějte maximálně čtyři talíře od každého druhu, čtyři sady příborů, čtyři hrnky, čtyři sklenice...
V opačném případě totiž nejpozději odpoledne zjistíte, že ačkoliv jsou doma jen čtyři lidé, je vytaženo všech patnáct hrnků, víceméně náhodně rozmístěných po celém bytě. V každém z nich je čajová lžička a nedopitý čaj, kafe, kakao apod.
Kdybyste měli hrnků pětadvacet, bude večer vytaženo všech pětadvacet. Udělat za takových okolností večer pořádek a jít do postele s čistou kuchyní a umytým veškerým nádobím, to zpravidla obnáší hodinu práce a několik konfliktů s méně aktivními členy domácnosti. Máte-li jen čtyři hrnky, na konci dne je posbíráte snadno a bez konfliktů.
Samozřejmě, může se stát, že čekáte návštěvu a budete potřebovat hrnků či jiného nádobí více. Pro tyhle případy si klidně mějte v zásobě další nádobí, ale pozor – NIKDY by nemělo být běžně k dispozici v kuchyni. Nechť je uložené v komoře, ve sklepě, na půdě – prostě kdekoliv tak, aby za běžných každodenních okolností bylo pro každého jednodušší si ten jeden vytažený hrnek (talíř, lžičku…) opláchnout a použít znovu, než jít hledat nějaký čistý hrnek do sklepa.
Věřte zkušenému, moje domácnost mívá střídavě až šest členů – dva dospělé a čtyři děti. Taková sestava už člověka docela vytrénuje...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Co se světelným smogem?

Zdeněk Breitenbacher
Že je kolem nás příliš mnoho hluku, to už si docela uvědomujeme. Mnohem méně si uvědomujeme, že je kolem nás i jiná zátěž - světelná. Chceme-li například ve větším městě ukázat dětem na obloze Velký vůz, tak máme docela problém. Všude samý reflektor, reklamy, billboardy. Kdo tráví večery doma u televize, ten to ani nevnímá, ale to není náš případ.
Rádi si s ženou večer sedneme na balkón a popovídáme si, nebo jen tak koukáme na město. Máme hezký výhled a vidíme Brno jako na dlani, tak to bylo vždycky příjemné posezení. Do okamžiku, než nám hned pod balkónem postavili veliký osvětlený billboard...

Hodně pijme, dlouho žijme

Zdeněk Breitenbacher
Věřím, že už jste začali s aktivitou a zdravým pohybem. A pokud se při vašich aktivitách občas i zapotíte, musíte o to více dbát na to, čemu se souhrnně říká „pitný režim“. Optimální přísun tekutin je dva až tři litry tekutin denně, přičemž se do přísunu nepočítají tekutiny, obsahující alkohol nebo kofein, protože ty naopak vysušují. Tak schválně, kdo tyto hodnoty dodržuje?

Hladová reportáž - den třetí

Zdeněk Breitenbacher
Pokračuji v hladovění třetím dnem. Ve skutečnosti, první den byl jen poloviční, hladověl jsem od tří odpoledne, a teprve druhý den znamenal celodenní hladovění. Dnes to mám také tak, což znamená, že jediné, co smím požívat, je čistá voda. Mohu si ji přihřát nebo ochladit, a to je tak všechno.
Je zajímavé, kolik denních aktivit je spojeno s jídlem a pitím. Když to tak spočítám, ušetřím denně až tři hodiny času: Nakupování, vaření a samotné stravování, k tomu se přidává příprava nápojů, jako kávy a čaje, případně u nás doma také ovocných šťáv. Když pomyslím na ty uhoněné manažery, kteří nevědí kam dřív a nic nestíhají, natož vlastní rodinu, tak bych jim mohl poradit pravidelnou hladovku. Myslím, že by to jejich život vylepšilo v mnoha oblastech...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi