nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak v kuchyni udržet pořádek

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Původně jsem chtěl tyhle informace zařadit do kapitoly Zásady správného vaření, ale uvědomil jsem si, že toto svou povahou patří trošku jinam. Zásada, kterou si teď povíme, je spíše trik, jak přimět sebe i ostatní členy domácnosti k udržování pořádku. Udržet pořádek v kuchyni – při vícečlenné domácnosti – je vpravdě sysifovská práce a každá rada má cenu zlata...

Moje rada zní:
Mějte v oběhu jen nejmenší možné množství nádobí. Máte-li domácnost o čtyřech členech, mějte maximálně čtyři talíře od každého druhu, čtyři sady příborů, čtyři hrnky, čtyři sklenice...
V opačném případě totiž nejpozději odpoledne zjistíte, že ačkoliv jsou doma jen čtyři lidé, je vytaženo všech patnáct hrnků, víceméně náhodně rozmístěných po celém bytě. V každém z nich je čajová lžička a nedopitý čaj, kafe, kakao apod.
Kdybyste měli hrnků pětadvacet, bude večer vytaženo všech pětadvacet. Udělat za takových okolností večer pořádek a jít do postele s čistou kuchyní a umytým veškerým nádobím, to zpravidla obnáší hodinu práce a několik konfliktů s méně aktivními členy domácnosti. Máte-li jen čtyři hrnky, na konci dne je posbíráte snadno a bez konfliktů.
Samozřejmě, může se stát, že čekáte návštěvu a budete potřebovat hrnků či jiného nádobí více. Pro tyhle případy si klidně mějte v zásobě další nádobí, ale pozor – NIKDY by nemělo být běžně k dispozici v kuchyni. Nechť je uložené v komoře, ve sklepě, na půdě – prostě kdekoliv tak, aby za běžných každodenních okolností bylo pro každého jednodušší si ten jeden vytažený hrnek (talíř, lžičku…) opláchnout a použít znovu, než jít hledat nějaký čistý hrnek do sklepa.
Věřte zkušenému, moje domácnost mívá střídavě až šest členů – dva dospělé a čtyři děti. Taková sestava už člověka docela vytrénuje...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Nechcete pít? Jeďte autem!

Zdeněk Breitenbacher
Nyní se vrátíme k životosprávě, jedné z velmi důležitých komponent našeho elixíru mládí. Nebude ovšem řeč o stravování, nýbrž o vztahu k alkoholu. Jakkoliv rádi v žertu citujeme klasická díla a slova o tom, že alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství, přece jenom si musíme jeho množství hlídat. Že náročnou oslavu zaplatíme ztrátou nemalého množství mozkových buněk, to už asi víme, a že se to našemu zdraví nelíbí, taky nějak (i když neradi) tušíme. Přesto se občas dostaneme do společenské situace, kdy odmítat alkohol je velmi obtížné. Co s tím?

Zvládnutí procedur očisty střev je základním předpokladem k tomu, abyste byli v celém ozdravném procesu úspěšní a dokázali se nečistot skutečně efektivně zbavovat. Očista tlustého střeva je základní očistná procedura a je prvním a naprosto nezbytným krokem - předstupněm všeho, o čem se zde budeme dále bavit.
Jdeme přirozenou cestou a pro naše tělo je přirozené odpad vylučovat skrze tlusté střevo. Chceme, aby tato cesta z těla ven byla plně funkční a aby vylučování odpadních látek nebránily žádné překážky, na kterých by případně ulpívala další a další nečistota. Chceme se nečistoty a toxinů rychle a efektivně zbavovat, takže jako bod číslo jedna, nebo chcete-li jako první lekci, zvládneme očistu tlustého střeva.

Jak už jsem popsal minule, absolvoval jsem jednadvacetidenní očistnou hladovku. Během jejího trvání jsem si pravidelně měřil základní tělesné parametry, především měření váhy, krevního tlaku a pulsu, pH moči a pH slin. Všechny údaje jsem zpracoval do přehledných grafů, takže na ta nejzajímavější data se nyní můžete podívat se mnou.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi