nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak ušetřit v hypermarketu?

 
 
To, co se v této knížce dozvídáte, jsou rady a postřehy všech druhů. Některé můžeme nazývat „návody“, jiné jsou „vysvětlením principů“ a další z nich jsou prostě „triky“ – jak obelstít sami sebe a přerušit opakování starých návyků, které nám a našemu zdraví pramálo slouží. Nyní se naučíme jeden jednoduchý a přitom velmi účinný trik – jak ušetřit při nákupu v hypermarketu.

Regály plné lákavého zboží, slaného, sladkého, voňavého – jsou neodolatelné a vozík se nám rychle plní. A než dojedeme k pokladně, máme v něm namísto týdenního nákupu pro jednoho člověka zásoby pro čtyřčlennou rodinu na celý měsíc. A přetékající chladnička je pak doma opravdu velmi nebezpečnou nástrahou. A tak z ní ubíráme a ujídáme a opravdu ji za týden stihneme vyprázdnit a jedeme nakupovat znovu...
Takže až pojedete znovu na nákupy, udělejte to jinak:
Před nákupem se DOBŘE NAJEZTE. Buď doma, anebo přímo v nákupním centru v bistru nebo v restauraci. Věřte mi, že co utratíte za oběd nebo večeři těsně před nákupem, bohatě ušetříte při nákupu samotném. Voňavé lahůdky budou stále voňavé, ale už nebudou tak lákavé. A do vozíku budete tentokrát skutečně vybírat rozumem a chladným výpočtem – a ne hladovým a svádějícím žaludkem. Ulehčíte nejen své peněžence, ale především svému zdraví.
A pro dobrodruhy a extrémisty ještě jedna možnost:
Nejezděte na nákupy autem, ale hromadnou dopravou nebo pěšky. Cesta přeplněnou tramvají s přeplněnými igelitkami v ruce vám rychle ukáže, co z těch dobrot opravdu potřebujete a bez čeho byste se obešli...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Je tady léto, aspoň podle sluníčka a modré oblohy - a také čas dovolených. Jestlipak jste se vůbec někdy zamysleli nad tím, jak vlastně takové slovo „dovolená“ vzniklo? Přesné vysvětlení by nám jistě dali znalci jazyka českého, ale zajímalo by mne, jak slovo dovolená chápe každý z nás. Těch možností je totiž více a jejich význam je velmi rozmanitý...

Jednou z hlavních zásad správného stravování je pohoda při jídle, dostatek času a naprostá absence nějakého stresu nebo spěchu. Jedině tak může tělo získat z potravin všechny živiny a správně je zpracovat. V opačném případě všechny cenné látky zase rychle vyjdou z těla ven a z potravin získáme z nich jen ty látky, které metabolismus dokáže zpracovat nejsnadněji. No – schválně hádejte, které to jsou?

Ve stravování nám bude pro začátek stačit, když vyměníme naše běžné komponenty jídelníčku za tytéž, jen kvalitnější sortu. Prozatím nemusíme opouštět naše stravovací návyky, změníme pouze naše návyky nakupovací. Uveďme si nejžhavější kandidáty na výměnu.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi