nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak správně odpočívat?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
To je přece jednoduché - někam sebou praštím a nic nedělám, ne?
No - ne že by to vůbec nefungovalo, ale můžeme to udělat lépe. Především, nicneděláním se nám nepodaří vypnout mysl. Ta si pořád točí ten svůj mlýnek, pořád řeší naše (většinou zbytečné) starosti, pořád nás něčím zaměstnává. Tělo si možná nějak odpočine, ale vyčerpaní jsme pořád.
Takže jak na to? Jak správně odpočívat?

Prozradím vám to: Odpočívat můžeme aktivně - aktivitou za pomoci jiné oblasti našeho já, než kde jsme unavení.
 
Chcete příklad?
Ne nadarmo mi osud dal sedavé zaměstnání a k tomu velikou zahradu. Práce mám až nad hlavu - tam i tam, ale věřte nevěřte, skvěle si přitom odpočinu. Když v pátek po náročném pracovním týdnu přijedeme na chalupu, je to opravdu úžasná věc vyjít na čerstvý vzduch, vzít do ruky rýč, sekyru nebo třeba křovinořez a pustit se do práce.
Jsem tady a teď. Rázem zapomenu na starosti ze zaměstnání, nehoní se mi hlavou, co jsem za ten týden udělal a co neudělal, co jsem nestihl a budu muset dohnat v pondělí, jak si naplánovat pracovní schůzky tak, abych je všechny stihnul a na žádnou nezapomněl atd. atd.
Udělám na zahradě spoustu užitečných věcí, případně sklidím, co se urodilo, a psychicky si perfektně odpočinu. Pravda, fyzicky jsem odrovnaný, ale v pondělí ráno opět usednu v kanceláři na židli a mám pět dní na to, abych si fyzicky odpočinul. Ale moje hlava, okysličená čerstvým vzduchem ze zahrady, jede na plné obrátky a svou náročnou práci zvládám s nadhledem a beze stresu.
A tak pořád dokola... Troufám si tvrdit, že kdybych neměl tu zahradu a s ní spojenou fyzickou práci, snad bych ani neměl v práci takovou inspiraci a výkony, jaké mám.
 
Tím střídáním psychické a fyzické práce se neustále nabíjíme. Vše jde v kruhu. Psychická práce se proměňuje ve fyzickou energii a fyzická práce se proměňuje v duševní energii. Jsme pořád aktivní a neustále si přitom dobíjíme energii. Rozvíjíme si obě stránky naší osobnosti. Je to podobné jako energie jin a jang - jedno se přelévá v druhé a naopak, jedno je součástí druhého.
Kdo pracuje duševně, měl by si hledat koníčka, který ho fyzicky důkladně zaměstná. Zahrada je ideální, ale může to být i sport, turistika a podobně. A kdo pracuje fyzicky, může hledat činnosti hlavou - třeba jen křížovku nebo sudoku, šachy, mariáš, poker (ale jen doma o žetóny, do kasina raději nechoďte ...)
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Pojďte se mnou do čajovny

Zdeněk Breitenbacher
Čaj zcela neodmyslitelně patří k pohodě, jedné ze tří základních složek elixíru mládí. Při čaji lze odpočívat i tvořit, dokonce i nakupovat – alespoň tedy v Orientu. Čaj nemá rád spěch, vše v jeho přípravě a pití má správný čas a pořadí – a v našem životě bychom si to měli uspořádat také tak.
Jestlipak si dokážete aspoň jednou za týden najít hodinku, kdy si uděláte maximální možnou pohodu, kdy se nenecháte ničím rušit a kdy zahodíte za hlavu všechny starosti? Kdy zapomenete, že máte za sebou dlouhý a uspěchaný týden a zvolníte své neklidné myšlenky? Představte si, že je neděle (nevadí, že je teprve úterý), je čas pro odpočinek, uvolnění a dobrou náladu. Dnes nebudeme sportovat a už vůbec ne dohánět věci, které jsme v uplynulých dnech nestihli. Víte co, pojďte se mnou do čajovny...

Hladová reportáž - den čtvrtý

Zdeněk Breitenbacher
Je první adventní neděle a u nás doma začínají přípravy na vánoce. Žena vyrábí první cukroví, které ale podle všeho do Vánoc nepřežije, já vyrábím domácí šunku a nechybí výtečný nedělní oběd, naprudko ogrilované kuřecí se zeleninovým salátem. Ale jak jistě víte, já se konzumování neúčastním, jelikož držím od čtvrtku očistnou hladovku. Když se mě tuhle kdosi ptal, jak se dá vycvičit silná vůle, tak toto jsou určitě ideální podmínky. Všude všechno voní, všichni ochutnávají dobroty, zatímco já jsem o vodě. Co myslíte, odolám?

Máme tu jaro, a tak jsme venku, kdykoliv nám čas dovolí. Přesto si ale najdeme čas na to, udělat si něco svátečního k jídlu. Dnešní velikonoční pondělí jsme uvítali svátečním velikonočním chlebíčkem. Je to chléb, jaký pečeme vždy, dnes jsme mu ale dali sváteční podobu. Podívejte se s námi, jak takový jarní sváteční chléb vypadá a hlavně - jak si ho můžete jednoduše vyrobit...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi