nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak si vypěstovat silnou vůli - krok za krokem (4)

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Jak jste si všimli v předchozích dílech seriálu, posilování vůle spočívá v zadávání si užitečných úkolů, které jsou sice obtížné či nepříjemné, ale ne natolik, aby se nedaly splnit. Každý má ale své hranice jinde, a tak sám musí hledat, co je pro něj jako úkol nejvhodnější.
Když bych vám například předepsal týden bez masa, tak vegetarián s tím nebude mít ani ten nejmenší problém, ovšem jeho vůle nijak neporoste. Naopak pro běžně se stravující lidi to může být nepředstavitelně obtížný týden - jako z nějakého béčkového hororu, a nemusí vydržet. Proto u vegetariána musíme zajít dál a navrhneme mu například...

...týden bez mikrovlnné trouby. To už bude rozhodně těžší. Naproti tomu pro netrénované masožravce musíme ubrat a ty dny bez masa budou jen tři. To by mohli zvládnout, že?
Je tedy na vás samotných, kteří si chcete pěstovat silnou vůli, abyste si aktivně vyhledávali takové úkoly a předsevzetí, které vás sice budou stát nějaké to přemáhání, ale které stále jsou ve vašich možnostech. Jak obtížný úkol si zvolíte, tak rychle vám vůle poroste. Ale pozor, pokud to přeženete a nakonec nesplníte to, k čemu jste se odhodlali, vaše vůle oslabí a musíte začínat znovu. Je to jako když hrajete známou karetní hru Oko. Musíte brát, ale jen tolik, abyste nepřetáhli. Když přetáhnete, prohráli jste.
 
Jak náročné by pro vás bylo, kdybyste si například nejbližší pondělí měli přivstat a dát si čtvrthodinovou rozcvičku? Co vy na to? To není špatný nápad, že? Nechci po vás nic pravidelného, to je až vyšší level. Nyní nám bude stačit jen jednou - natáhněte si budík o čtvrt hodiny dříve a zacvičte si.
Je úplně jedno, co to bude za cvičení, ale bude určitě dobré si cviky najít večer předem, abychom to pak ráno z nedostatku fantazie neodbyli. Může to být nějaká jednoduchá posilovací sestava, strečink nebo pár pozic z jógy. Jako vždy - prospěch budeme mít několikerý. Kromě posílené vůle se také krásně okysličíte a celý den bude vypadat úplně jinak!
Dost možná, že začnete uvažovat nad tím, že byste takovou rozcvičku zařadili častěji. To by bylo skvělé - pravidelnost, to je vyšší úroveň práce s vůlí. Pokud byste takovou rozcvičku zařadili nikoliv jednorázově, ale pravidelně, například každé pondělí, to vaše vůle poroste velmi významně. Jen pozor na selhání - cokoliv pravidelného si předepíšete, měli byste opravdu pravidelně plnit, jinak svou vůli každým vynecháním naopak zbytečně oslabíte.
Takže dobře odhadněte své síly a svoji vytrvalost. Pro tentokrát to zkuste jednou, bez dalších závazků, a pak se uvidí...
 
Jak si vypěstovat silnou vůli - krok za krokem (4)
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Vydali jsme se na cestu zdravého a dlouhého života a já vám tu dávám drobné rady, tipy, postřehy a náměty. A přitom vás nabádám, abyste své zvyky – třeba v životosprávě – neměnili naráz, ale pomalu a postupně. To zní divně, že? Proč dělat malé krůčky, když lze dělat velké? Proč jít k cíli pomalu, když mohu běžet? Tak já vám to povím.

Červené víno na zdraví je dobrý začátek, proti němu bude protestovat jen málokdo. Ale u vína nezůstaneme, půjdeme dál. V tomto článku se budu přimlouvat za to, abyste si do jídelníčku zařadili červené fazole. Protože bílkoviny z luštěnin jsou podobné bílkovinám živočišným, považují se luštěniny za nezbytnou součást jídelníčku v případě, že byste chtěli omezit nebo dokonce zcela vyloučit maso. Dobrá, řeknete si, ale proč zrovna fazole a proč zrovna červené?

Hladová reportáž - den pátý

Zdeněk Breitenbacher
Hladovka je u konce. Trvala, jestli dobře počítám, 86 hodin. Ale neznamená to, že teď do sebe začnu ládovat všechno, na co přijdu. Naopak - návrat z hladovky musí být velmi pozvolný, úměrně jejímu trvání. Začal jsem tedy velmi opatrně, čistou vylisovanou mrkvovou šťávou, a to v 7 ráno po probuzení. V 10 hodin přišel na řadu banán a o půl dvanácté oběd - pohanková kaše s rozinkami, najemno rozsekanými kešu oříšky, banánem a medem. O páté odpoledne to byl jogurt a teprve večer jsem mohl zkusit něco normálního. Tedy - jak pro koho - u nás to byly mrkvo-ovesné karbanátky.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi