nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak si vypěstovat silnou vůli II.

Zdeněk Breitenbacher
 
 
V minulém článku jsme si popsali základní principy pro vypěstování silné vůle. Pokud je vezmete poctivě za své, bude vám silná vůle a všechny vytčené a dosažené cíle odměnou. Každá překonaná překážka vás naplní radostí a vaše vůle bude zase o kousek silnější. Nyní přidám pár drobnějších rad pro každodenní praxi, tak jak je popisuje mistr silné vůle, hypnolog a experimentátor Břetislav Kafka.

 
Břetislav Kafka dosahoval neuvěřitelných výkonů svou mimořádně silnou vůlí (detaily najdete v jeho knize „Nové základy experimentální psychologie“). Na četné dotazy, jak získat silnou vůli, odpovídá v kapitole 61. - „Získání silné vůle“. Vyjmu ty nejdůležitější myšlenky:
 
- Výchova silné vůle vyžaduje soustavnou tělesnou a duševní výchovu, tj. potřebný odpočinek, správnou výživu, cvičení těla a duševní cvičení, v němž sílí paměťové buňky a mozková kůra.
- K získání silné vůle je především nutné poznání sebe sama - „já jsem“. Břetislav Kafka vede k sebepoznání, cvičenému často ve střežené tichosti a koncentraci. Řeknete-li si vícekrát za den slova „já jsem“, budete si vědomi trvání vaší skutečné osobnosti a budete pociťovat ve svém nitru vzrůst silného mocného Já.
- Aby člověk získal silnou vůli, musí sám sobě činit násilí, pěstovat sebezapření, stále se přemáhat. Musí se opanovávat a ovládat sám sebe, pak zvítězí nad fyzickou slabostí a jeho vůle poroste a zesílí. Bude novým duchem - novou hodnotou.
- Udělejte alespoň jednou za den něco, k čemu se musíte nutit. Tím bude sílit vaše vůle. Školení vůle záleží ve cvičení a opakování myšlenek. Jen naprosto bezpodmínečnou poslušností sebe sama získá vaše vůle jistotu a pevnou sílu. Vychovaná vůle dává správnou životní linii a sebeuplatnění.
- Vůli vzpružíte a upevňujete, umíníte-li si, že budete celý den naprosto zdvořilí, v chování laskaví, rytířsky jemní, což všechno znamená sebepřemáhání. Kdo překoná sebe, zvyšuje své síly a moc své vůle, jakož i svou tvůrčí schopnost a sílu.
- Každá myšlenka je zárodkem činu, který se chce zrodit, a je třeba ji posílit pevnou vůlí, aby se stala jasnou představou a konečně činem. Velkou překážkou k dosažení silné vůle a životních úspěchů bývá vnitřní rozpolcenost: Chtít a nechtít zároveň.
- Pamatujte, že o získání silné vůle musíte mít opravdový zájem a ten musíte stále živit a posilovat - ze silného zájmu se postupně vyvíjí silná vůle. Člověk zhodnocuje sebe sama. Jak se do svých představ vykreslíte, takoví budete.
 
Tolik prozatím z Kafkovy knihy stačí. Našli byste v ní mnoho dalších užitečných pokynů; myslíte-li to se silnou vůlí vážně, je čas si knihu pořídit. A jste-li opravdu vážní zájemci o další studium, opatřete si jeho knihu „Kultura rozumu a vůle“ s podtitulem „Člověk zítřka“ - ta se tématu kultivace rozumu a pěstování vůle věnuje zcela.
Knihy jsou stále ještě k mání na www.bretislavkafka.cz - vřele doporučuji.
 
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Tak co, zkusili jste si alespoň jednou udělat večer s televizí a upraveným jídelníčkem u ní? Pokud ano, je vhodná doba pokročit dále. Silnou vůli nelze vybudovat naráz, to je dlouhý proces, skládající se z mnoha drobných a nenáročných krůčků. Ani dnes po vás nebudu chtít nic drastického - naopak: Budou to drobnosti, které vám během dne zaberou jen pár vteřin. O co přesně půjde?

Jáhlové karbanátky

Zdeněk Breitenbacher
Proč zrovna jáhlové? Hned z několika důvodů – za prvé jáhly na rozdíl od pšenice a pšeničné mouky neobsahují lepek, na který jsou někteří lidé citliví. Za druhé, jáhly jen minimálně sají olej, takže spotřebujeme méně oleje než na klasické karbanátky. No a za třetí, je to vítaná změna...

Tak co, ogaři, jíte pohanku?

Zdeněk Breitenbacher
V Beskydech, kousek pod Radhošťem, je v malebné vesničce ukryt snad poslední mlýn na pohanku v českých a moravských zemích. Jestli stejně jako my patříte k obdivovatelům starých řemesel a mistrů, kteří si své umění předávají po celé generace až do nynějších časů, určitě se tam vypravte. Budete-li mít štěstí, pak vás mlýnem provede sám pan Zdeněk Šmajstrla, čtvrtý v generaci mlynářské rodiny. Uvítá vás slovy „Tak co, ogaři, jíte pohanku?“ a povypráví vám o pohance tak krásně, že si v jeho podání pohanku prostě musíte zamilovat...

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi