nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak se bránit proti zácpě

Jolana Breitenbacherová
 
 
Jednou z příčin, které přispívají ke vzniku rakoviny tlustého střeva, je chronická neprůchodnost střeva, tedy zácpa. Ve střevě, které se nedokáže důkladně a pravidelně vyprazdňovat, se mění vnitřní prostředí, v důsledku hromadění stolice vznikají nepřirozené tlaky na střevní tkáň, může docházet ke krvácivosti a vzniku hemoroidů za současného bujení mikroorganismů, které nejsou našemu zdraví prospěšné. Co s tím?

Je velmi důležité tlusté střevo udržovat v čistotě. K takovému poznání ovšem dospějeme většinou až poté, co se objeví první problémy provázené nadýmáním a nepříjemným pocitem plnosti. Potom hledáme možnosti, jak chod střeva obnovit, snažíme se to vyřešit za pomoci minerálních vod, jako je Zaječická hořká, nebo dietními opatřeními.
V našich článcích se důkladně věnujeme tématice očisty tlustého střeva, ale dnes bychom chtěli vyzdvihnout možnost, jak vylepšit zažívání pomocí dobře zvolené potravy.
Ze své vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že činnost střev se dá velmi pozitivně ovlivnit konzumací kváskového pečiva (nezaměňujte prosím s kynutým pečivem). Kváskové pečivo je mnohem lépe stravitelné než běžné pečivo, nenadýmá, a pokud do kváskového chleba přidáte ještě podrcené lněné semínko, věřte, že budete překvapeni jeho skvělými účinky proti zácpě.
 
Kváskové pečivo je výjimečné přítomností mikroorganismů, které produkují enzymy štěpící polysacharidy obsažené v obilovinách. V mouce pak probíhá proces, který je velmi podobný tomu, kdy se mléko přeměňuje na jogurt. Chléb upečený z celozrnné mouky fermentované kvasinkami má také nižší energetickou hodnotu než běžné pečivo, takže se výborně hodí pro redukci nadváhy.
Pročištění tlustého střeva zajišťuje zejména vláknina obsažená v zelenině a ovoci. Krom toho ale můžeme činnost tlustého střeva významně povzbudit plodinou, kterou hojně používali už naši předkové, a tou je lněné semínko. Lněné semínko je v našich vnitrozemských podmínkách nejvýznamnějším zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, jejichž přítomnost v organismu je dávána do spojitosti právě s preventivní ochranou proti rakovinnému bujení.
Lněné semínko známe z housek, které se běžně prodávají v obchodech, ale semínka jsou na nich vždy vcelku. Lněná semínka mají velmi houževnatou slupku, která je chrání při průchodu naším trávicím traktem a ztěžuje nám tak účinné vstřebávání zdraví prospěšných látek. Krom toho jsou semínka vcelku dost ostrá a nejsou ke střevní sliznici tolik šetrná, jako když jsou podrcená.
Pokud tedy chcete mít z lněných semínek největší užitek, podrťte je.
  • Látky obsažené v semínku budou pro vaše tělo mnohem lépe využitelné.
  • V zažívacím traktu semínková hmota rosolovitě nabobtná a výborně a šetrně protáhne střevo.
 
Nevíte jak semínka podrtit? Nám se velmi osvědčil mlýnek na kávu Moulinex AR10, který je malý, výkonný a cenově dostupný (stojí 600-700 Kč). Investice do tohoto mlýnku se opravdu vyplatí, protože tolik cenné polynenasycené mastné kyseliny, obsažené v lněném semínku, jsou velmi nestabilní, rychle oxidují a žluknou, proto je nezbytně nutné, abyste si vždy namleli semínka čerstvá a hned je spotřebovali.
Nekupujte proto nikdy dopředu namletá lněná semínka, a pokud byste chtěli zkusit užívat lněný olej, tak si velmi dobře vyberte firmu, od které ho koupíte. Podmínkou dobré kvality oleje je tmavá lahev skladovaná v chladicím boxu. Prodejci často skladují lahve s lněným olejem v běžných regálech - a takový olej bych si tedy určitě nekoupila. Největší jistotu a užitek však budete mít, když si semínka koupíte vcelku, pomelete si je sami a sníte je se vším, co k nim patří. Předávkování se bát nemusíte a lněné semínko můžete přidávat do každého chleba, který upečete.
 
Jak upéct kváskový chleba jednoduše a bez hnětení si můžete přečíst zde. Není k tomu potřeba žádné speciální vybavení, nebudete muset drhnout zašpiněnou kuchyň a příprava těsta vám zabere maximálně čtvrt hodiny.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Zvládnutí procedur očisty střev je základním předpokladem k tomu, abyste byli v celém ozdravném procesu úspěšní a dokázali se nečistot skutečně efektivně zbavovat. Očista tlustého střeva je základní očistná procedura a je prvním a naprosto nezbytným krokem - předstupněm všeho, o čem se zde budeme dále bavit.
Jdeme přirozenou cestou a pro naše tělo je přirozené odpad vylučovat skrze tlusté střevo. Chceme, aby tato cesta z těla ven byla plně funkční a aby vylučování odpadních látek nebránily žádné překážky, na kterých by případně ulpívala další a další nečistota. Chceme se nečistoty a toxinů rychle a efektivně zbavovat, takže jako bod číslo jedna, nebo chcete-li jako první lekci, zvládneme očistu tlustého střeva.

Svěťte neděli

Zdeněk Breitenbacher
Víkend znamená odpočinek, relaxaci, sport a zábavu. Neděle je sváteční den už od stvoření světa a volnou sobotu jsme si vybojovali v minulém století, abychom si odpočali po náročném pracovním týdnu. Bohužel, namísto odpočinku pro řadu z nás víkend znamená dohánění v domácnosti, na zahradě, na chalupě (nedej bože v práci!) všeho, co jsme za celý týden nestihli.
Takže nakonec ze dvou dnů, určených na odpočinek, máme jen dva dny další práce a jakýkoliv odpočinek je v nedohlednu. V pondělí se utahaní vracíme do práce a doufáme, že si malinko odpočineme tam, ale jako obvykle, hned na pondělní ranní poradě nás šéf vyvede z omylu. Neodpočatí, bez energie a s kruhy pod očima pak opravdu nepůsobíme mladistvým dojmem. Asi cítíte spolu se mnou, že tady je něco špatně.

Tatranský medvědí elixír

Zdeněk Breitenbacher
V nastávajících zimních plískanicích možná oceníte prostředek, který vás rychle zahřeje a dodá vám dostatek energie. Podělím se s vámi o recept na Tatranský medvědí elixír, což je unikátní medicína, která vás postaví na nohy v každé situaci.
Jako mnoho jiných zde popsaných receptů, Tatranský medvědí elixír vzniknul zcela náhodou, víceméně v nouzi a ze skromných dostupných surovin. To jsme jednou byli na podzim v Nízkých Tatrách, v obci Bystrá, v příjemném hotelu Biela medvedica. Následující den jsme měli v plánu vylézt na Chopok a Ďumbier, dvě dvoutisícovky - nejvyšší hory pohoří. Počasí ale nepřálo, obě hory byly v mlze a samozřejmě plné sněhu.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi