nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jak mi dva námořníci pomohli pročistit ledviny

Zdeněk Breitenbacher
2 komentáře
 
Očistu ledvin jsem plánoval už dlouho. Ale čas nějak nevycházel, pořád jsme něco podnikali, a tak léto, pro tuto očistu ideální čas, pomalu uteklo. Až tento víkend se naskytla vhodná příležitost, když ostatní členové domácnosti odjeli za jinými zájmy a já neměl v plánu nic naléhavého. Takže konečně došlo na očistu. Všechno jsem si rozplánoval, nakoupil a nachystal vše potřebné a odjel na chalupu, kde je pro očistu ideální prostředí.
Jak se taková očista ledvin provádí? Co myslíte, byla moje očista úspěšná? Jak to probíhalo a jak to nakonec dopadlo?

 
Princip očisty
Princip očisty spočívá v tom, že v krátkém čase spořádáme větší množství melounové dužiny či šťávy. Ta je silně močopudná, čímž dojde k intenzívnímu průplachu ledvin. Šťáva je navíc zásadotvorná, takže významně posune náš zpravidla zakyselený organizmus k zásaditějším hodnotám. Aby se ledviny dostatečně uvolnily a mohly tak případně odejít i menší ledvinové kameny, provádí se celá procedura ve vaně s horkou vodou. Z vany je dobré zbytečně nevylézat, aby se ledviny neochladily, takže je vhodné nachystat si vše, co budeme potřebovat, předem, a mít to po ruce.
 
Co budeme potřebovat?
  • Dva středně velké melouny, každý tak 5 kg. Zdánlivě by mohl dobře posloužit i diuretický čaj, ale ten narozdíl od melounu nemá potřebné zásadotvorné vlastnosti.
  • Volnou koupelnu
  • Přibližně šest hodin času, kdy nebudeme nikým rušeni
  • Několik ručníků
  • Volnou cestu na toaletu, kdykoliv bude potřeba
Dále se bude hodit
  • Mísa na melounovou dužinu nebo kanystry na melounovou šťávu
  • Pěna do koupele, aby voda nechladla tak rychle
  • Detekční papírky na pH, tedy kyselost či zásaditost roztoků - abychom si ověřili, jak jsme byli úspěšní
 
Jak očista probíhala?
 
  PÁTEK VEČER
Rozhodl jsem se, že si celou dužinu vymačkám na šťávu. Toto není nutné a můžete místo toho pojídat nakrájenou dužinu, ale se šťávou se ve vaně snadněji manipuluje, navíc do sebe zbytečně necpete vlákninu z dužiny. Takže vytahuji odšťavňovač a ze dvou pětikilových melounů je zhruba po hodině a půl práce přes osm litrů šťávy. Rozděluji šťávu do dvou pětilitrových kanystrů, koukám na to velké množství a říkám si, že by to vypláchlo i Augiášův chlív. Takže na moje ledviny to bude zcela jistě stačit.
 
  SOBOTA
  9:00
Jdu na to. Napouštím vanu a chystám si k ruce vše potřebné. Kromě výše uvedených věcí si ještě chystám zápisník s tužkou a hodiny, abych mohl psát své bezprostřední dojmy. Kanystry se šťávou byly přes noc venku, a tak přemýšlím nad tím, jak to udělat, abych do sebe nelil studenou šťávu - to by se jistě ledvinám nelíbilo. Ideální by byl elektrický zavařovací hrnec s vypouštěcím kohoutem. Tam bych šťávu nalil, nechal ohřívat na stálou teplotu a postupně čepoval. Jenže takový hrnec tu nemáme, tak jsem přišel na jiný nápad - kanystry budou se mnou ve vaně a ohřejí se spolu se mnou!
  9:10
Dávám si první hrnek. Šťáva je výborná. To se uvidí, jestli mi bude desátý hrnek taky tak chutnat... Pomocí detekčního papírku jsem si změřil pH moči - orientačně to vychází na pH 6,0. Vypínám mobil a lezu do vany. Spolu tu se mnou plavou ty dva kanystry. Je to docela stylové a romantické: Z každého z nich na mě kouká malý námořníček s děsně cool námořnickou čepičkou (jsou to totiž kanystry od kojenecké vody)...
  9:45
Dopíjím čtvrtý hrnek, čímž mám v sobě přes dva litry šťávy. Pátý hrnek chutná stále dobře, ale už nejde dovnitř tak snadno, břicho je plné, protože se zatím tekutinám nechce ven. S těmi kanystry to byl skvělý nápad, docela mi tu ve vaně překážejí, takže mám silnou motivaci je co nejdříve vypít.
Občas je potřeba do vany dopustit horkou vodu, abychom si udrželi lázeň teplou. Hodila by se pěna do koupele, která vytváří nad vodou bublinkovou izolaci, takže voda nechladne tak rychle. Tu ale nemám, tak holt připouštím vodu častěji. V mezičase si rašpluji zhrublou kůži na patách - kůže ve vodě krásně změkla, tak to jde velmi dobře.
  10:14
Po šestém hrnku si tekutiny konečně nacházejí cestu ven, ale nikoliv jen přes ledviny a močový měchýř, nýbrž také přes střeva. Házím přes sebe ručník a startuji na toaletu. Zdá se, že teplá melounová šťáva působí dvojím způsobem - močopudně a projímavě. To je obzvlášť zajímavé, protože o tom jsem v žádném návodu ani v žádné diskuzi nečetl. Zřejmě jsem nečekaně udělal úplně nový objev!
Každopádně to vypadá, že se po tomto uvolnění do mě vejde další hrnek...
  10:33
První kanystr je vypitý, takže jeden malý námořníček jde na souš. Hned je tu víc místa. Při téhle příležitosti jdu opět na toaletu a od této chvíle nastává vylučování zcela pravidelně, každých dvacet minut. Naštěstí máme toaletu v přímo v koupelně, takže cestou tolik nevychladnu. Tím také se vyřešil jistý „problém“. Doporučuje se totiž na močení z vany nevylézat - při této kůře vyměšujeme jen lehce zásaditou vodu, takže si vodu ve vaně nijak neznečistíme. Někomu to vadí, někomu ne - já z té vany stejně musím ven - na „velkou“, tak při tom vyřídím i tu „malou“.
V diskuzích jsem se dočetl, že ideálně by mělo nastat „kontinuální“ močení, kdy jedním otvorem do sebe lijete šťávu a druhým otvorem jde nepřetržitě šťáva ven. Toho se mi rozhodně nepodařilo dosáhnout. Zdá se, že ledvinám se moc nechce a že většina vody odešla do střev a pak hned ven - jako po požití zaječické hořké či jiného projímadla. No nevadí, očista střev je také dobrá věc, a tak pokračuji v pití.
  12:03
Třináctý hrnek je věrný svému číslu, je to opravdu krize. Už se mu dovnitř vůbec, ale vůbec nechce a trochu mě natahuje na zvracení. Zdá se mi, že se mi nedaří ledviny správně rozhýbat, a jsem rozhodnut kůru ukončit. Mrzí mě, že kůra končí jen s polovičním úspěchem - s vyčištěnými střevy. Lezu z vany, utírám se a jdu opět na toaletu. Napadá mě znovu si změřit pH moči.
No ne! To snad ani není možné! Moje pH vyskočilo z původních 6,0 na 8,5! Tak přece jen se i ledviny pročistily - a přitom jimi toho zas tak moc neproteklo! Povzbuzen skvělým výsledkem objektivního měření lezu zpátky do vany a jsem jednoznačně odhodlán vypít zbytek šťávy.
  12:35
Úspěšně jsem vypil poslední - šestnáctý hrnek. Druhý kanystr je prázdný a jde i s námořníčkem na souš. Konečně se mohu ve vaně pořádně roztáhnout! Tělem mi za tři a půl hodiny prošlo 8 a půl litru melounové šťávy! Nevěřil bych, že je něco takového možné. V záloze jsem tu měl ještě třetí meloun, ale ten bych už opravdu nezvládl.
  13:05
Končím proceduru a lezu z vany, tentokrát definitivně. Pomalu utírám sebe i koupelnu, která je plná vody od toho mého pendlování mezi vanou a toaletou, a jdu do vytopené kuchyně proschnout. Ve dvacetiminutových intervalech stále chodím na toaletu, ale teď už vetšinou jen na „malou“ - ledviny stále mají co zpracovávat. Tento přesný jízdní řád trvá až do půl čtvrté odpoledne, kdy konečně nastupují delší intervaly.
  17:30
Už normálně jím i piju - chleba s máslem a tvarůžky, bílinská kyselka, banán, kakao. pH moči ovšem stále setrvává na 8,5!
 
Výsledky
  • Pročištěné ledviny, pH moči změněné z kyselých 6,0 na zásaditých 8,5. Je jasné, že ta hodnota věčně nevydrží - jak začnu konzumovat svoji obvyklou stravu, půjde hodnota pomalu dolů.
  • Ledvinové kameny nevyšly žádné, to by asi šlo až při tom „kontinuálním“ močení. Ale je taky dost možné, že tam žádné nemám
  • Důkladně pročištěná střeva
  • Amatérská pedikůra - ztvrdlým patám i palcům se hodně ulehčilo
 
Závěr
Při třináctém hrnku jsem už byl opravdu rozhodnutý kůru přerušit a nikdy nezopakovat - na ledvinách jsem neviděl žádný výsledek a střeva si mohu propláchnout daleko pohodlněji se zaječickou hořkou. Ale ještě že jsem si změřil to pH moči! Takový posun, to je opravdu úžasný výsledek.
V příštím roce do toho půjdu zase - a určitě dříve, než až v listopadu.
  Komentáře
  Danka 
Prajem pekný deň.
Začala som nový rok očistnými kúrami, ktoré by som chcela zakončiť hladovkou. Postupujem podľa knihy MUDr. Partykovej. Absolvovala som podľa nej 2 hladovky už minulý rok, ale bez prípravy očistnými kúrami. Trochu som mala problém so zvládnutím vylučovanej žlče a hlienov a preto som sa tento rok rozhodla pre dôkladnú prípravu prečistením jednotlivých orgánov podľa jej postupu. Zatiaľ som len pri kroku 1. - teda prečisťujem hrubé črevo. Ale stále uvažujem, ako zvládnem prečistenie ľadvín v tomto ročnom období. Hľadala som aj na nete, ale nikde sa mi nepodarilo nájsť informáciu, či je možné na očistu použiť akýkoľvek melón, alebo to musí byť vyslovene ten červený vodný. Ten som totiž v tomto období nikde nevidela, dostať bolo možné iba žltý cukrový. Akú s tým máte skúsenosť?
  Zdeněk B. 
Dobrý den Danko,
omlouvám se za pozdní reakci, zprovozňovali jsme novou podobu stránek a vkládání komentářů nefungovalo.
Se žlutým melounem nemáme zkušenosti, je důležité, aby byl přibližně stejně močopudný, jako ten meloun červený - což si vyzkoušíte tím, že si jeden žlutý meloun sníte na posezení. Jestli Vás to začne honit na toaletu, tak je vše v pořádku a můžete žlutý meloun použít na očistu. Stejným způsobem by měly fungovat i salátové okurky, ale asi bych měl problém vypít tak velké množství jejich šťávy - to ten mi meloun chutná lépe.
Nejspolehlivější asi bude počkat na melounovou sezónu a použít meloun červený.
Přeji hodně zdaru, Zdeněk.

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste. Pokud u nás zatím nemáte účet, můžete se zaregistrovat zde.
  Neměli byste vynechat
Že je hladovka nejúčinnější metodou tělesné i duševní očisty, o tom není sporu. Důkazy o tom přinášejí odborníci i amatéři a i zde na Elixíru mládí najdete několik reportáží s mými pozitivními zkušenostmi. Je ale taky zřejmé, že opravdu účinná očistná hladovka, to není věc jednoho víkendu - jde o několik týdnů poctivého hladovění, s konzumací pouze čisté vody.
Jenže život je plný společného jídla a pití a člověk se během hladovky vyloučí z velké části rodinného i společenského dění. Pro ty, co si chtějí účinné hladovění zkrátit a mají dostatečně silnou vůli, mám řešení. Je jím suchá hladovka, při které se vůbec nic nejí a vůbec nic nepije.

Pohoda je naprosto nezbytná komponenta do elixíru mládí. Proto si ji musíme stále pěstovat a udržovat. Musíme vědět, co nám pohodu přináší, a také, co nám naopak působí nepohodu. To, co nám přináší pohodu, musíme trvale podporovat, zatímco se zdroji nepohody se musíme nějak vypořádat. Někdy to dokonce znamená, že si musíme dočasně způsobit ještě větší nepohodu a jít do otevřeného konfliktu, aby se věci vyjasnily a vyřešily v samotném počátku - tam, kde vznikly, a nikoliv tam, kde se projevují. Do toho se nám ale většinou nechce, a tak jen potlačujeme ty projevy...

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

nezávislost-energie-styl
stránky o zdravém životním stylu pro mladé i ‚věčně mladé‘
© 2012-2017 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi