nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jáhlové karbanátky

 
 
Proč zrovna jáhlové? Hned z několika důvodů – za prvé jáhly na rozdíl od pšenice a pšeničné mouky neobsahují lepek, na který jsou někteří lidé citliví. Za druhé, jáhly jen minimálně sají olej, takže spotřebujeme méně oleje než na klasické karbanátky. No a za třetí, je to vítaná změna...

To, co si dnes představíme, bude takové základní provedení, hodící se spíš jako příloha. Ale jakmile si karbanátky vyzkoušíte, můžete je příště podle vlastní fantazie obohatit – třeba o houby, zelí, brokolici... a pak vám poslouží i jako hlavní jídlo. Takže co budeme potřebovat:
- Především ty jáhly. Na běžnou rodinnou porci tak 3/4 hrnku.
- Kukuřičnou mouku, opět tak 3/4 hrnku (nemám váhu, měřím na hrnky).
- Olej (volte samozřejmě za studena lisovaný)
- Sojovou omáčku (jen přírodně fermentovanou, nejlépe Tamari)
- Koření (dle vaší chuti)
Nejdříve jáhly naprudko a nasucho opražíme na pánvi. Tuhle fintu málokdo zná – dělá se to proto, aby jejich slupka popraskala a po uvaření byly jáhly měkčí. Pak je teprve dáme vařit – v hrnci je zalijeme vřící vodou a pak přibližně 20 až 30 minut vaříme – až úplně změknou.
Jáhly hlídejte, mají snahu kypět a docela nabudou na objemu, tak budete možná muset během vaření doplnit vodu. Pozor, doplňujte vřící vodou, ne studenou nebo vlažnou, jinak zase ztvrdnou. Po uvaření slijeme zbylou vodu a přesypeme jáhly do mísy, ve které z nich nyní uděláme těsto.
Přisypeme kukuřičnou mouku a rozmícháme. Přidáme přiměřené množství sojové omáčky – ale opatrně, ze začátku raději dejte omáčky jen trochu a těsto ochutnejte, abyste jí nedali příliš. Pokud je těsto příliš suché, doplňte vlažnou vodou. Přidáme koření. Já mám rád orientální, tak používám směs Garam masala, ale volbu koření nechám na vás, klasikou je majoránka a černý pepř...
Dál už to znáte: Udělat z těsta malé placičky a osmažit po obou stranách na pánvi. Nechte si chutnat...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Jestlipak už máte odvahu se mnou vyzkoušet nějaké netradiční jídlo? Zatím jsme jen nahrazovali běžné suroviny těmi samými, jen s jinou, mnohem vyšší kvalitou. Nyní uděláme další krok a vyzkoušíme něco, co v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové určitě nenajdete. Bude to brokolice na česneku a bazalce.

Co se vám vybaví, když se řekne „Osobní hygiena“? Většina z nás si představí pár základních zásad, jako čistit si zuby dvakrát denně, mýt si ruce před každým jídlem a po každé návštěvě toalety, občas se vykoupat nebo osprchovat. Muži přidají pravidelné holení, ženy pak nezapomenou na nalíčení. Tím jsme v podstatě osobní hygienu vyčerpali. Ve skutečnosti má hygiena mnohem více úrovní a to, co většina lidí pod pojem hygiena zahrnuje, patří jen mezi jednu z nich. Podívejme se na všechny úrovně popořádku.

Minule jsme si provedli očistu domova. Ve kterém dalším prostředí - mimo domov - trávíme nejvíce času? Ano, je to naše práce. To může být kancelář, dílna, případně sedadlo za volantem. Zde už nemáme tak úplně volnou ruku jako doma, ale stále je to místo, které můžeme nějak ovlivnit a očistit ve svůj prospěch. Běžně trávíme v práci osm i více hodin, takže rozhodně stojí za to si naše pracoviště trochu zkultivovat. Podívejme se, jak na to.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2021 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi