nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Jáhlové karbanátky

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Proč zrovna jáhlové? Hned z několika důvodů – za prvé jáhly na rozdíl od pšenice a pšeničné mouky neobsahují lepek, na který jsou někteří lidé citliví. Za druhé, jáhly jen minimálně sají olej, takže spotřebujeme méně oleje než na klasické karbanátky. No a za třetí, je to vítaná změna...

To, co si dnes představíme, bude takové základní provedení, hodící se spíš jako příloha. Ale jakmile si karbanátky vyzkoušíte, můžete je příště podle vlastní fantazie obohatit – třeba o houby, zelí, brokolici... a pak vám poslouží i jako hlavní jídlo. Takže co budeme potřebovat:
- Především ty jáhly. Na běžnou rodinnou porci tak 3/4 hrnku.
- Kukuřičnou mouku, opět tak 3/4 hrnku (nemám váhu, měřím na hrnky).
- Olej (volte samozřejmě za studena lisovaný)
- Sojovou omáčku (jen přírodně fermentovanou, nejlépe Tamari)
- Koření (dle vaší chuti)
Nejdříve jáhly naprudko a nasucho opražíme na pánvi. Tuhle fintu málokdo zná – dělá se to proto, aby jejich slupka popraskala a po uvaření byly jáhly měkčí. Pak je teprve dáme vařit – v hrnci je zalijeme vřící vodou a pak přibližně 20 až 30 minut vaříme – až úplně změknou.
Jáhly hlídejte, mají snahu kypět a docela nabudou na objemu, tak budete možná muset během vaření doplnit vodu. Pozor, doplňujte vřící vodou, ne studenou nebo vlažnou, jinak zase ztvrdnou. Po uvaření slijeme zbylou vodu a přesypeme jáhly do mísy, ve které z nich nyní uděláme těsto.
Přisypeme kukuřičnou mouku a rozmícháme. Přidáme přiměřené množství sojové omáčky – ale opatrně, ze začátku raději dejte omáčky jen trochu a těsto ochutnejte, abyste jí nedali příliš. Pokud je těsto příliš suché, doplňte vlažnou vodou. Přidáme koření. Já mám rád orientální, tak používám směs Garam masala, ale volbu koření nechám na vás, klasikou je majoránka a černý pepř...
Dál už to znáte: Udělat z těsta malé placičky a osmažit po obou stranách na pánvi. Nechte si chutnat...
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Chana masala z naklíčené cizrny

Zdeněk Breitenbacher
Dnes vám nabídnu recept na jídlo, které vás zavede do cizokrajných zemí, konkrétně do Indie. Indická kuchyně je zajímavá především bohatým užíváním koření - od velmi jemných a chuťově delikátních až po velmi ostrá, pro našince téměř nepoživatelná. Druhým charakteristickým rysem indické kuchyně je to, že nám nabízí jídla velmi zdravá. Právě o takové jídlo se dnes pokusíme. S pálivostí nepůjdeme do extrému, nýbrž právě tak, abyste si skvěle pochutnali. Půjde o oblíbenou chanu masalu z naklíčené cizrny.

Hovězí kotlíkový guláš

Jolana Breitenbacherová
Není nic krásnějšího než příjemný slunný den, kdy máme spoustu času a chceme posedět spolu s rodinou nebo s přáteli na zahradě u ohýnku. Pokud máte při této vzácné příležitosti chuť nahradit obligátní špekáčky něčím jiným, mnohem sofistikovanějším, inspirujte se naším receptem na hovězí kotlíkový guláš. Vaření kotlíkového guláše není jen o vaření samotném. Je to společenská akce, při níž čas plyne pomalu, což je v dnešní době unikátní jev. Jen přikládáme, mícháme a konverzujeme...

Kde nás tělo v józe nejvíce omezuje a jak to napravit

Zdeněk Breitenbacher, Minijóga VIII.
Při bližším studiu jógy zjistíme, že tělesná cvičení nejsou tím hlavním, o co v józe jde. Jóga neusiluje o zdravé a krásné tělo, nýbrž o čistou mysl, schopnou hlubokých vhledů a poznání. Toho se dosahuje koncentrací a meditací v některé ze sedacích poloh - nejčastěji se zkříženýma nohama a s koleny na zemi, aby měl meditující stabilní polohu. Jenže tělo, které není dostatečně ohebné a přizpůsobivé, začne brzy meditujícího rušit - zkrácené svaly a šlachy nás táhnou, páteř se nám bortí a myšlenky nám utíkají k rušivým signálům z těla.
Právě proto jogíni cvičí. Trénují svoje tělo, aby je v meditaci nerušilo. My prozatím nemáme takové vysoké cíle, spokojíme se s klidnou myslí a zdravým a krásným tělem. A protože jsme začátečníci, brzy zjistíme, kde nám tělo při cvičení překáží. Kde to obvykle je a co s tím můžeme dělat?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2019 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi