nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Hodně pijme, dlouho žijme

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Věřím, že už jste začali s aktivitou a zdravým pohybem. A pokud se při vašich aktivitách občas i zapotíte, musíte o to více dbát na to, čemu se souhrnně říká „pitný režim“. Optimální přísun tekutin je dva až tři litry tekutin denně, přičemž se do přísunu nepočítají tekutiny, obsahující alkohol nebo kofein, protože ty naopak vysušují. Tak schválně, kdo tyto hodnoty dodržuje?

V zimě nám nižší příjem tekutin tolik nevadí, ale v období horka spousty tekutin ztrácíme pocením, a tak na jaře a zejména v létě, to už bychom si přísun tekutin hlídat měli. Většinou to víme, tak vám to nebudu dokola připomínat, jen uvedu ještě pár informací, které většinou nevíme nebo na ně zapomínáme.
Jednou z nich je už výše zmíněná skutečnost, že alkoholické nápoje (snad s výjimkou piva) nebo nápoje s velkým obsahem kofeinu (káva, černý čaj a různé energetické „bomby“) se do přísunu tekutin nepočítají. Další důležitou věcí je to, že přísun musí být rovnoměrný po celý den, možná ještě lépe s převahou v dopoledním čase. Totiž to, co za celý den nenačerpáte, večer už na poslední chvíli (třeba čtyřmi pivy) nezachráníte – vše zase rychle vyjde z těla ven.
Další informace je pro sportovce: Pokud se chystáte na náročnější sportovní výkon, je dobré zvýšit přísun tekutin už alespoň půl hodiny před začátkem – a pak doplňovat v průběhu. Předejdete tak křečím, nejčastějšímu projevu nedostatku tekutin.
Pokud možno, vybírejte nápoje, které nejsou přeslazené. Mnohem lepší než cola nebo jiné přeslazené nápoje je třeba obyčejná minerálka nebo nízkoalkoholické pivo. Řidiči mohou volit nealko pivo, jen pozor, české nealkoholické pivo má povoleno 0,5% alkoholu, takže pokud si v rychlém sledu dáte tři za sebou, v krvi a v policejním detektoru se to už může projevit.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat
Možná už jste někdy slyšli o breathariánství. Je to údajné umění (nebo možná dar) žít bez potravy. Adepti tohoto umění žijí jen ze vzduchu a ze slunečního světla. Přesněji řečeno, zdrojem jejich energie je takzvaná prána (termín z ajurvédy), všudypřítomná kosmická energie.
Takové umění by navždy vyřešilo problémy s hladomorem a lidstvo by se mohlo věnovat vznešenějším činnostem, než je každodenní práce a sháňka obživy. Ale ono to asi nebude tak jednoduché. Pojďme se spolu podívat na známá fakta.

Svačinové sušenky

Jolana Breitenbacherová
Nevíte, jak dětem zpestřit svačinu? Zkuste jim do krabičky přidat domácí svačinovou sušenku. Sušenky jsou z celozrnné mouky a ovesných vloček a jsou skvělou zásobárnou tak zvaných pomalých sacharidů, které jsou do krve uvolňovány postupně. Není v nich žádný cukr, a přesto mají výtečnou chuť. Nevěříte? Testovali jsme na dětech – na těch vlastních – a výsledek degustačního testu je 100% ano!

Slyšeli jste někdy o ztučnění neboli o steatóze jater? Pokud si myslíte, že ke ztučnění jater se můžou dopracovat jen alkoholici pilným pitím, jste na omylu. Jaterní steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater, která postihuje zejména dospělé ve středním věku a výše, ale v dnešní době bohužel stále častěji postihuje také mladé lidi.
Je to stav, kdy se přebytečné tukové kapénky hromadí v jaterních buňkách. Při dlouhodobém procesu ukládání tukových kapének v játrech dochází k poškození tkání a nakonec k selhání jaterních funkcí. Příčin zanášení jater je hned několik a se zdroji znečištění se setkáváme každý den. Málokdo ví, že ztučnění jater se může týkat každého, i těch, co alkoholu vůbec neholdují.

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi